Gebruik de vleestaks niet voor bewustwording, maar voor verbetering van de leefomstandigheden van dieren
Vlees is zo goedkoop dat een vleestaks de consumptie ervan niet vermindert. Het zou wel goed zijn de vleestaks in te voeren en te gebruiken om de leefomstandigheden van dieren te verbeteren, stelt DirkJan Vos voor, lezer te Amsterdam.
In de vorige maand gepresenteerde uitkomsten van een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de vleesconsumptie van Nederlanders komt naar voren dat mensen zeggen dat ze minder vlees zijn gaan eten. Maar die uitkomsten komen niet geheel overeen met de cijfers van de vleesverkopen. Die zijn zelfs gestegen, blijkt uit cijfers die de Wageningen Universiteit vorig jaar heeft verzameld in opdracht van organisatie Wakker Dier.
Er worden verschillende verklaringen gegeven voor het verschil, maar zelf denk ik dat mensen mogelijk niet eerlijk hebben geantwoord omdat het sociaal wenselijker is om te zeggen dat je minder vlees eet. Tegelijk met de CBS-publicatie van de nieuwe cijfers hebben milieuorganisaties samen met vijftig wetenschappers en prominent Jan Terlouw de politiek opgeroepen om vlees duurder te maken.
‘Diervriendelijker vlees’ is juist een argument om helemaal niet minder vlees te gaan eten
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederlanders veertig procent minder vlees moeten gaan consumeren. Om dit doel te halen zou de prijs van vlees met een vleestaks tussen de 1 en 3 procent per jaar moeten stijgen. Maar vlees is al zo spotgoedkoop dat van een bescheiden prijsstijging niets valt te verwachten en consumenten hierdoor echt niet minder vlees gaan eten.
De missie van Wakker Dier is het verbeteren van de leefomstandigheden van dieren in de vee-industrie. Ik was het tot vorige maand niet helemaal eens met hun strategie, want investeren in het produceren van ‘diervriendelijker vlees’ is juist een argument om helemaal niet minder vlees te gaan eten.
Ik ben hiervan teruggekomen, want ik ben er inmiddels pessimistisch over dat er op grote schaal minder vlees zal worden gegeten; de politieke doelstelling van veertig procent minder vleesconsumptie vind ik dan ook totaal onrealistisch.
Vleestaks inzetten om stalbranden te voorkomen
Het lijkt me zinvoller om geld van de vleestaks niet aan te wenden voor bewustwording, maar in te zetten voor verbetering van de leefomstandigheden van die miljoenen weerloze kippen en er bijvoorbeeld ook maatregelen mee te bekostigen om die afschuwelijke varkenstalbranden te voorkomen. Stalbranden waar iedereen zijn afschuw over uitspreekt, terwijl de meeste mensen ‘s avonds toch gewoon weer een varkenskarbonaadje eten.
Zo ben ik van een idealistische vegetariër een realistische vegetariër geworden die de mens als vleeseter nu op de tweede plaats zet en de dieren in de bio-industrie op nummer één. Wie volgt?
DirkJan Vos
Amsterdam
__
Mijn opiniestuk had ik al begin juli ingezonden maar liet een tijd op zich wachten bij Trouw voor publicatie. Het is mijn eerste geplaatse opiniestuk waar dan ook, andere reacties waren kortere ingezonden brieven.
Hieronder nog een niet geplaatste ingezonden brief aan de Volkrant een paar weken na mijn Trouwstuk en was ik weer een stapje verder en zie ik eigenlijk helemaal geen heil meer in een vleestaks. Zo schrijdt mijn inzicht voort.
Afgewezen ingezonden brief naar de Volkskrant.
Minister, laat de vleestaks los en investeer vooral in dierenwelzijn in de vee-industrie
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een studie gepresenteerd waarin zei concluderen dat de opbrengsten van een vleestaks het beste kan worden gegeven aan duurzaam werkende boeren en zo in potentie het beste de vleesconsumptie kan worden verminderd en het dierenwelzijn verder bevordert.
Van de doelstelling dat een paar procent duurder vlees tot minder vlees eten leidt, zie ik niets terechtkomen. 95 procent van de Nederlanders eet vlees en vindt dat zo lekker dat ze voor een paar eurocenten meer geen karbonaadje minder gaan eten, zeker niet als je bedenkt dat vlees spotgoedkoop is: al voor vier euro kan je een hele kip kopen.
Tot enige tijd geleden vond ik als vegetariër dat geld (zoals van een vleestaks) vooral zou moeten gaan naar bewustwordingscampagnes om mensen aan te zetten om minder vlees te eten. Maar cijfers wijzen uit dat de laatste jaren de vleesconsumptie niet meer is afgenomen en zelfs is gegroeid. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst.
Ik ben daardoor realist geworden en in de lijn van Wakker Dier vind ik nu dat beschikbaar geld voor minder vleesconsumptie beter besteed kan worden aan verbetering van de leefomstandigheden van de veestapel waardoor bijvoorbeeld al die afschuwelijke stalbranden kunnen worden voorkomen. Subsidieer de benodigde maatregelen hiervoor maar minister: steun dan vooral ook de boeren die juist (nog) niet duurzaam werken!
Het geld van de vleestaks voor alle doelstellingen alleen aan duurzaam werkende boeren te geven, mag het 'effectiefst' zijn (alles is betrekkelijk), maar lijkt mij vooral een zeer beperkte oplossing, want bedenk dat er maar heel weinig biologische veeboeren zijn, het gros boert voor de goedkope kiloknallers, gewild in binnen- en buitenland. Eigenlijk hebben zij extra geld het hardste nodig.
Het is nog maar de vraag of de vleestaks er komt want er is vooralsnog niet genoeg politiek draagvlak voor en de vleessector zelf is mordicus tegen. De opbrengsten van een vleestaks zijn mogelijk ook maar beperkt en zouden zeker geen argument mogen zijn van: 'Dit is het geld wat we er nu voor hebben opgehaald, hier moet iedereen het maar mee doen.' Ik zeg: 'Minister, laat de vleestaks los en investeer uit eigen middelen in alles wat nodig is voor verduurzaming van de vleessector en vooral ook in verbetering van het dierenwelzijn.' Hoe dan ook is er helaas nog een lange (lijdens)weg te gaan.
DirkJan Vos
Amsterdam
Recept vegetarische Surinaamse roti

Snijd tofu in gelijke blokken, zout ze en bestrooi ze flink met masala. Bak ze kort in zonnebloem- of olijfolie, haal ze uit de pan en bak in dezelfde olie optioneel een flinke duim fijngehakte gember, of een gehakt uitje, maar in ieder geval vijf gehakte knoflooktenen. Voeg wat stukken geschilde aardappel en twee maggiblokjes toe en giet er water bij tot alles onder staat. Na tien minuten koken doet je een bos gesneden kousenband in de pan en voeg je twee hele madame-jeanettes bij. (Eventueel nog een klein beetje extra masala erbij.) Dan nog een klein kwartier zachtjes laten garen zolang totdat de aardappelen goed eetgaar zijn. Kook onderwijl eieren hard, voor iedere roti een.
Verwarm de rotivellen (in een plastic zakje) in de magnetron, smeer in met gele (niet te veel!) of rode (royaal!) madame-jeanette-sambal. Leg een warm hardgekookt ei in het midden en voeg daaromheen het rotimengsel toe en smullen maar.
Nyan switi!
DJ
DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

( klik op logo voor HOMEPAGE )
Ik heb deze pagina naar bekenden gemaild met wat toepasselijke muzieklinkjes. De mail en de YouTube-linkjes vind je alleen op mijn KladBlokJe en is met onderstaande link direct te bereiken.
Mail: Opiniestuk in Trouw - Investeer in dierenwelzijn in de vee-industrie (+ meer! en MUZIEK!) - 23/07/20-21
Enjoy!
#STAYWOKE