( klik op logo voor HOMEPAGE )

VOOR L.

(Forever Young)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

23 mei 20-21 - Eerste Pinksterdag

Appje naar NPO Radio 2 - 't Wordt nu laat - Donderdagnacht/vrijdagmorgen 21 mei 20-21

Hai Malou. Zo, je laatste invalbeurt en goed gedaan, bedankt. Fijne presentatie, fijne stem. Ik kende je voor maandag niet en heb nog op je gegoogeld en een recent interview in Het Parool gelezen over je pas verschenen autobiografische roman.

Het trof me gelijk dat je in je jeugd getraumatiseerd raakte door een ongeluk dat je hebt gezien, ik weet totaal niets hoe of wat van jou, maar ik was een jaar of 17 en fietste op een ochtend naar school in Den Haag en dan fietste ik altijd via een landelijke route aan de rand van de stad met veel bos en ook met maneges. Ik rij over de lange, smalle asfaltweg en er is er verder niemand te bekennen, behalve voor me zie ik in de verte een vrouw op een paard rijden, cap op. Ik fiets sneller dan zij op haar paard en kom dichterbij. Ineens begint het paard enorm te steigeren en zie ik voor mijn ogen hoe ze wordt afgeworpen, hoog de lucht in en in een flits op haar hoofd keihard op het asfalt belandt! Het paard galoppeert weg, er is verder niemand in de buurt. Ik zie de vrouw voor me op het asfalt liggen en de aanblik is gruwelijk, ik bespaar je de details, maar ze kon niet meer leven door hoe haar hoofd totaal is beschadigd ... Hier stop ik mijn verhaal, het was afschuwelijk, maar een trauma heb ik er niet aan overgehouden. Ik zou nu alsnog een plaat willen aanvragen, niet voor mij, of voor jou op je laatste avond, maar voor de vrouw die ik voor mijn ogen zag verongelukken. Maar welke plaat dan? Ik dacht daarstraks ineens aan de mooie song gezongen door Annie Lennox die in een lied bezong hoe ze ooit een dag de wereld redde. De vrouw op het paard heeft dat denk ik die dag zonder dat we het weten, ook gedaan ...

DJ

I saved the world today - Annie Lennox / The Eurythmics - YouTube

(I saved the world today is van 1999 en is in Nederland nooit een hit geworden en haalde slechts de Tipparade. Al enige tijd probeer ik deze prachtige song op de draaitafels van de radio te laten spelen.)

Het appje en de plaat zijn niet aan bod gekomen. Wellicht probeer ik het nog eens een andere keer, met een iets ander begin.

Het Leidsch Dagblad van maandag 22 augustus 1977. De vrouw is dan op vrijdag 19 augustus overleden. Ik neem aan nog dezelfde dag van haar noodlottige val. Ze was er zo slecht aan toe dat ze nooit lang meer heeft kunnen leven. Onmogelijk. Opvallend detail voor mij, haar leeftijd was 37 jaar en ik word achtervolgd door dit getal, maar heb er geen enkele last van. Ik heb haar voornaam niet kunnen achterhalen, maar ik heb wat met de letter L en vooral in verband met namen. Jaren geleden heb ik al eens een uitgebreider verslag geschreven en ook over wat er daarna gebeurde. Dat is nu niet heel opportuun. Er kwam gelijk een jongen op een brommer langs en die is hulp gaan halen bij het eerste huis, een stuk verderop. Nadat er nog iemand kwam, ben ik naar school gefietst en heb ik de hulpdiensten niet afgewacht, vooral ook omdat ik de vrouw direct had opgegeven. Enige eerste hulp verlenen door mij had ook beslist geen enkele zin gehad.

Opvallend nog dat ik een aantal uren later in de klas, ik was behoorlijk aangeslagen en nogal van mijn stuk, uit het grote raam aan de voorzijde van de school het paard voorbij zag draven! Curieus.

Toen ik 's middags thuis kwam en het dramatische ongeval aan mijn moeder vertelde, barstte ik (pas) in huilen uit. In mijn herinnering las ik al de volgende dag een soortgelijk berichtje in de Haagsche Courant. Het stemde bedroefd en naar mijn stellige overtuiging moest ze al gelijk in ieder geval klinisch dood zijn geweest.

De recente archieven van de Haagsche Courant zijn online niet te raadplegen en Het Leidsch Dagblad zit niet in Delpher. Het bericht uit het Leidsch Dagblad vond ik gelijk via googelen en staat op de site van "Historische Kranten, Erfgoed Leiden en Omstreken" - leiden.courant.nu.

I.M. L. van Dam.

24 mei 20-21 - Tweede Pinksterdag

Hai Malou,

Het is precies een week geleden dat je begon aan een weekje invallen voor Kimberley. Het eerste thema voor de luisteraars was, Nummers die over je leven gaan. Ik appte gelijk een suggestie die je enthousiast overnam. Je las mijn appje mooi voor en aansluitend draaide je Like a rolling stone van Bob Dylan, want zo heb ik me vroeger gevoeld: To be on Your own, no direction home, like a complete unknown, like a rolling stone ... En nu vandaag is de grote meester 80 jaar geworden.

Een paar dagen later had ik al het voornemen om je donderdagnacht in je laatste shift te appen over het ongeluk met het paard, maar niet met het idee dat je het zou voorlezen. Zo vrolijk is mijn verhaal niet en bovendien, ik was van de week al een keer aan de beurt geweest. En het belangrijkste wat nog ontbrak, was een goed passend nummer. Mijn ingeving met de Eurythmics (heb ik nog eens live gezien in het Congresgebouw) kreeg ik pas op het laatste moment en mijn appje schreef ik daarna heel snel tijdens je laatste uurtje. Ook wel opvallend voor mij was dat je in het eerste uur sprak met een kenner van Annie M.G. Schmidt omdat ze die dag, afgelopen vrijdag dus op 21 mei in 1995 overleed in de vroege ochtend door een zelfgekozen dood en de dag voor haar overlijden 84 jaar was geworden. Annie is mijn grote voorbeeld in simpel en helder schrijven en ik mag graag vertellen dat ik 'toevallig' in dezelfde straat in Den Haag heb gewoond als Annie eind jaren 20, in de Van Speijkstraat in het Zeeheldenkwartier. Ik vind dat je aan mijn appje over het paard-ongeval ook die invloed kan aflezen, ik ben een eenvoudige verteller, maar wel toewerkend naar een emotievol einde met een mooie muziekkeuze. Zoals ook nu weer.

Nu een week verder en gisteren had ik mijn appje naar jou op een html-pagina gezet. Daarna ben ik op Google Maps gaan kijken en heb ik dezelfde weg afgelegd op de Waalsdorperlaan zoals toen in 1977. Wonderlijk dat dit kan. Vervolgens ben ik gaan zoeken of er een krantenbericht zou zijn. Eerder had ik al eens gedacht dat die kans heel klein was omdat er geen archief van de Haagsche Courant online staat. Maar toch gekeken en gelijk toch een berichtje in de Leidsche Courant gevonden.

En zo kwam weer een paard op mijn pad. Ik heb niets met paarden, was er als kind bang voor, maar paarden hebben wel wat met mij. Geen idee waarom.

Gisteren verhuisden mijn zoon en vriendin en betrokken hun nieuwe huis en nu stuurde ik ze een clip van Our house van Madness, die van Crosby, Stills, Nash & Young had ik ze al eens gestuurd, maar dit nummer van Madness is heel iets anders. Ik voegde er nog aan toe:

(Ik heb Madness nog van dichtbij meegemaakt toen ik ook in Het Paard werkte. Madness wilde een korte comeback maken met een tour door Engeland en om te repeteren hadden ze ... Het Paard in De Haag uitgekozen. Was heel tof en ik heb diverse repetities gezien en met al hun hits zoals Night boat to Ca�ro en Baggy trousers, allemaal leuke rock-steady-feestmuziek. Ter afsluiting gaven ze een concert in Het Paard dat helemaal uitpuilde, was wel legendarisch ...)

En paarden kwamen gisteren nog een paar keer op mijn weg, op de dag dat eens de Heilige Geest zou zijn uitgestort en de mensen in vreemde talen en in tongen gingen spreken. Ik heb er niets mee en schrijf mijn eigen taal, over mijn eigen leven. En mijn taal is niet die van de Bijbel, maar die van de muziek.

Like a rolling stone mag, nee moet, op mijn uitvaart worden gedraaid. Vorige week overleed het paard van Sinterklaas Amerigo en werd 27 jaar. Ook een paard kan lid worden van de Club van 27, maar welk lied zouden ze voor hem moeten draaien?

Ik heb even geen idee.

Groet en succes,

DirkJan

Mozartine - Meisjeskoor - I saved the world today (!!! cover !!!) - Live-clip - YouTube

Hey, hey I saved the world today
Everybody's happy now
The bad thing's gone away
And everybody's happy now
The good thing's here to stay
Please let it stay

Naschrift 25 mei 20-21

Maar nu denk ik dat deze mooie song voor iedereen bedoeld is die overlijdt en iedereen met dit lied zijn verloren geliefde kan gedenken en al onze dierbaren op de dag van hun dood ook de wereld hebben gered ...

+

Wat jaren geleden maakte ik een 'mentale lexicon' met ALLES wat ik van paarden weet en met paarden heb meegemaakt. Niet omdat ik wat met paarden heb, maar omdat paarden wat met mij hebben. Why?

PAARDEN - De wereld volgens ARF - Een Mentale Lexicon - KladBlokje - De Jongenskamer

***

--- En het maakt niet uit of je wel of niet in toeval gelooft, wat ik doe is details en gebeurtenissen voornamelijk uit mijn eigen leven met elkaar verbinden - al ervaar ik het allemaal als uiterst wonderlijk - en zo de samenhang van onze, mijn existentie creatief omzet. En dat lukt nog steeds, misschien is dat wel mijn kleine missie vanuit mijn lockdown. vanuit mijn jongenskamer, jongenszimmer. ---

***

Forever young - Bob Dylan & The Band - Live - The Last Waltz
https://youtu.be/d-diB65scQU

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )

Don't worry, be happy - Bobby McFerrin - Video-clip
https://youtu.be/d-diB65scQU