Zuurkool a la Lies

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Oktober 2014

Sinds een tijdje luister ik naar het tweewekelijkse eet- en kookrogramma Mangiare! op vrijdagavond op Radio 1, tussen 19.00 en 20.00 uur. Nu ving ik op dat je voor hun receptenwedstrijd Heel Holland Prakt nog kan inzenden voor de finale van 12 december in Studio Desmet in Amsterdam. Er zitten kennelijk wat voorwaarden bij die ik niet ken. Maar ik heb ingezonden met een favoriet recept voor de wintermaanden dat ik van de moeder van mijn kinderen leerde. Het gaat om de inhoud van het recept, maar ik plaats hieronder nu de e-mail zoals ik die heb verstuurd en met een wat aparte, korte manier om het recept op te schrijven. Ik heb met de vorm van recepten in het verleden geregeld geŽxperimenteerd. Ook nu weer, ik vond het zo ook wel grappig. Lees het met plezier en maak het een keer met liefde.

NB Bericht ontvangen van Mangiare! en mijn recept is uigekozen voor de finale van 12 december in Studio Desmet. Voor de uitzending op vrijdagavond 31 oktober wordt het recept gemaakt en besproken. Ik ben benieuwd!

Update 31 oktober - Uitzending Mangiare! met het recept voor Heel Holland Prakt

Vanavond was dan de bespreking van mijn recept, dat overigens niet van mijzelf is, maar van mijn ex. Ik had dat wel geschreven, maar kennelijk dachten ze dat het recept een hommage aan Lies was die mij heeft leren koken. Op zich klopt dat wel, maar het is geen eigen vinding.

[ Wil je eerst het recept lezen, scroll dan even wat naar beneden. ]

Het programma wordt gepresenteerd door Petra Possel en met als co-presentatrice Jonah Freud van de Kookboekenwinkel. De assistente is Francien Knorringa die de recepten ook kookt en bespreekt met de anderen en met de gasten, in dit geval was dat culinair journalist Jacques Hermus. Drie vrouwen en een man. En dat werkte in mijn nadeel. Niet te veel vrouwen, maar een man te veel.

Ook met het oog op de finale op 12 december in de grote zaal van Studio Desmet met publiek, wil ik niet te veel over de bespreking schrijven. De vrouwen waren enthousiast, met name door de tutti frutti, maar Jacques Hermus was gereserveerder en vond dat er te veel ingrediŽnten in de zuurkool zaten, hij houdt van basaal en eerlijk. Kan best zo zijn, maar daarmee haal je natuurlijk nooit een wedstrijd, je moet je onderscheiden.

Francien Knorringa had de aardappelpuree (van aardappelen en geen zakje) al voorbereid, maar de zuurkool tijdens de uitzending gemaakt op een simpel kookplaatje. En verder geen woord over de worst, zuurkoolspek en spekjes. Het gaat om de totaalsmaak en -beet met een hapje van alles. Wel was alles prima binnen het budget van een eenvoudige maaltijd gebleven en was het ook redelijk te maken binnen een half uur.

Ik heb een compilatie gemaakt van de introductie en bespreking van het recept.

Compilatie Mangiare! 31-10-14 - mp3 - 11 min.

Het hele programma is ook terug te luisteren. De korte introductie start bij 9.00 mintuten en de bespreking bij minuut 46.00.

Mangiare! 31 oktober 2014 - 19.00 - 20.00 uur - NPO Radio 1 - mp3 podcast

Mangiare! 31 oktober 2014 - 19.00 - 20.00 uur - NPO Radio 1 - Uitzending gemist

Hier nog drie linkjes naar de website van het programma:

mangiare.nl NTR

Programma overzicht Mangiare! 31 oktober 2014

Overzichtspagina van alle recepten voor Heel Holland Prakt, ook met mijn mail-recept:

Nominaties en alle recepten Heel Holland Prakt - Mangiare!

Bovenstaande foto vond ik op Twitter na de uitzending bij het account van Mangiare! en is denk ik een screenshot van de webcam. Ja, niet aan gedacht om mee te kijken tijdens de uitzending. Misschien zie je rechtsonder iets van mijn zuurkoolschotel op tafel.

En het is natuurlijk een aardigheidje deze wedstrijd en staat in de schaduw van het populaire programma Heel Holland Bakt, dat ik nog nooit gezien heb. Maar deze competitie loopt al sinds januari en volgende maand de laatste nominatie van in totaal tien recepten. Voor de finale is het de bedoeling om je recept thuis te maken. In de studio wordt het opgewarmd en wordt het beoordeeld door een deskundige jury. Over het hoe en wat krijg ik later meer informatie. Ik hou het in de gaten voor deze pagina.

Ingezonden recept Zuurkool a la Lies

Amsterdam, 17 oktober 2014

Beste kookluitjes van Mangiare!,

Met plezier luister ik sinds kort naar jullie programma.

In de laatste uitzending deden jullie nog een oproep voor de wedstrijd Heel Holland Prakt. Niet helemaal begrepen wat de voorwaarden zijn, maar ik doe een gooi. Voor mijn recept kun je terecht in een grote supermarkt en is ook binnen een ruim half uur klaar. En het is Hollandse kost. Ik heb het recept van mijn ex, maar ik heb het geregeld gemaakt in de koudere seizoenen, dus ook nu opportuun. Een recept uitschrijven in hoeveelheden doe ik niet, daar ben ik een man voor ;-), maar beschrijf wat je moet doen. De ingrediŽnten zet ik in kapitaal.

Daar komt ie: Zuurkool a la Lies. Het is voor twee tot vier personen. Het lijkt ingewikkelder en tijdrovender dan het is.

Snij een gewone UI in grove stukken, dus niet in ringen.

Zet een pan op het vuur en giet er wat OLIJFOLIE in. Fruit de ui aan en zet een tweede pan op met water voor gewone AARDAPPELEN, of maak later puree met een zakje AARDAPPELPUREEPOEDER.

Onderwijl tien teentjes KNOFLOOK ontvellen en in tweeŽn snijden.

Doe na vijf minuten een ZAKJE WIJNZUURKOOL bij de ui. Voeg er de knoflook aan toe, met een handje JENEVERBESSEN, ZWARTE PEPERKORRELS, en een paar BLAADJES LAURIER. Nu ook een half zakje erbij doen met TUTTI-FRUTTI, van gedroogde pruimen, abrikoos en appel.

Even alles smoren op hoog vuur. Voeg daarna een in stukjes gesneden ZUURKOOLSPEK toe en een driekwart flesje van een speciaal wat zwaarder BIER, met een aparte, sterke smaak. Denk bijvoorbeeld aan Belgisch frambozenbier. Vrije keuze.

Dat is de zuurkool. Zacht vuur en laten stoven. Af en toe goed omscheppen met een houten spatel.

Ga nu de aardappelen schillen en voeg ze bij het kookwater van de andere pan. Of nog even wachten met het pakje aardappelpuree.

Zet een koekenpan op het vuur en bak met wat ruim olijfolie een pakje GEROOKTE SPEKJES aan. Verder zachtjes laten uitbakken.

Doe nu de HEMA-ROOKWORST bij de aardappelen of anders bij de zuurkool-pan om te zwellen en/of te verwarmen.

Als de aardappelen gaar zijn kun je ze pureren met hete MELK uit een pannetje. En als het er is wat geraspte NOOTMUSKAAT. Een ZAKJE PUREE kan natuurlijk ook, dan sla je het aardappelen-koken en pureren over. Wel zo handig. Ook met nootmuskaat als je het hebt. En een klontje roomboter.

En als de puree klaar is, is een ruim half uur verstreken en kan er opgeschept worden.

De aangeklede zuurkool met gekookte spek. een schep puree met daaroverheen de uitgebakken spekjes en jus, en een kwart, of halve rookworst per persoon. De andere jus is het vocht van de zuurkool. Verwijder de peperkorrels en de laurierblaadjes, de jeneverbessen ook niet opeten.

Zet een pot met GROVE ZAANSE MOSTERD op tafel voor een lik op de rand van het bord, om af te maken voor de worst.

Drink er het biertje bij dat je hebt gebruikt, zet de kachel wat hoger deze winter en geniet samen.

Eet smakelijk.

[ Veel ingrediŽnten. maar je kan ook dingen weglaten. Het is plus-plus. Maar dit is het complete recept a la Lies. En niet duur. Heb het geregeld gewoon voor door de week gemaakt, voor twee dagen.

Wel drie maal varkensvlees voor de carnivoren! ;-)

En in plaats van HEMA-rookworst kun je natuurlijk ook een ander merk gebruiken. Keuzes. ]

Met vriendelijke groet,

DirkJan Vos

(Amsterdam - Den Haag 1960)

[ En om het nog bonter te maken, ook een keer gemaakt met daarbij een poot van parelhoen gebraden in calvados. Dan wel met minder zuurkoolspek, spekjes en worst ... ]

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl