DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl
Amsterdam - Den Haag 1960
Beste mensen van Wakker Dier,
Ik las dat Nederlanders bijna 200 eieren per jaar eten, hetzij hele eieren (75%), hetzij eieren verwerkt in producten als beschuit en mayonaise. Dat komt dus neer op ruim 3 miljard eieren per jaar in Nederland. 3 MILJARD! Goedemorgen. Krankzinnig veel. En Wakker Dier voert actie voor de biologische uitloopeieren, maar begin in 2017 ook een actie dat mensen MINDER eieren moeten gaan eten, zodat er ook minder legkippen nodig zijn. Mensen eten niet veel minder vlees blijkt en compenseren dat door meer eieren te gaan eten. Dat is het paard achter de wagen spannen. Ik zou zeggen: Een ei hoort er niet altijd bij. Of: Dit ei is niet voor mij.
Actie!
Groet,
DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)
vegetariër die af en toe ei eet en melkproducten
[ En de 3,2 miljard eieren per jaar is dus de uitkomst van eigen onderzoek, gek dat dit getal niet op internet is te vinden. En je hebt er dan ruim 11 miljoen legkippen per jaar voor nodig, want gemiddeld leggen ze er ongeveer 300 per jaar. Een legkip wordt na anderhalf jaar de nek omgedraaid. Wat een waanzin ergens en een dierenleed. Er worden, ook voor de export, bij elkaar in Nederland jaarlijks 10 miljard eieren geproduceerd (en er zijn 100 miljoen leg- en mestkippen). En de vrije uitloopkippen zorgen ook weer voor milieu- en gezondheidsschade door onder meer de hoeveelheid fijnstof en mest die het oplevert. Die hele kippen- en eierenindustrie moeten op de schop. Maar mijn empathie ligt toch primair bij mensen, ik ben niet sentimenteel met dieren en eten, maar het gaat om het universele principe. ]
Vriendelijk antwoord van Wakker Dier ontvangen. Ze willen ook dat er minder vlees en eieren worden gegeten, maar zetten toch in op de verbetering van het dierenwelzijn. Prima natuurlijk, maar toch vind ik dat wat contraproductief worden en betekent het dat mensen gewoon vlees en eieren blijven eten als ze zijn goedgekeurd. Mensen eten twee maal de hoeveelheid aan eventueel nodige dierlijke eiwitten. Je kan ook best zonder vind ik. Maar het moet anders en minder. En het gaat niet alleen om veranderingen in de bio-industrie, maar vooral om veranderingen van mensen zelf. Eet minder of geen vlees, vis of ei meer. Dat is wat dieren en het milieu echt helpt.
__
Brief ook gestuurd naar de NRC en de NRC Next. Donderdag 28 december afgedrukt in hun kranten en woensdag al online.
Ingezonden brieven woensdag 28 december 2016 - Een ei hoort er niet altijd bij - www.nrc.nl
__
Wakker Dier retweette mijn tweet over mijn ingezonden brief en schreef:
Wakker Dier heeft geretweet DirkJan Vos
Helemaal eens, @djwvos, we eten in Nederland veel te veel dierlijke eiwitten en dat kan dus een stuk minder!

Ei
En nu eet ik als recente vegetariër nog maar weinig eieren of voedsel waar eieren in zijn verwerkt. Eigenlijk zou ik er helemaal mee willen stoppen, maar ik weet het nog niet. Ik eet ook nog kaas als dierlijk product. Hmm.
Ik was wel gek op ei en ken het in vele gedaanten. Als klein kind maakte ik vooral kennis met het zachtgekookte eitje bij het ontbijt in een eierdopje. Dat vond ik vaak niet erg lekker en te ranzig met het zachte eigeel en soms snotterige eiwit. Veel zout erover. (En later met een mes zelf het kapje eraf slaan en het kapje ook uitlepelen). Maar ik ben wel altijd een groot liefhebber geweest van het in roomboter gebakken eitje, het liefst met spek eronder en met ruim peper en zout erover. En dan later ook met een mok zwarte koffie ernaast. Een lekkere combinatie. En dan niet met een nog hele dooier, maar juist doorgeprikt en met gestold eigeel. En dan vaak twee eieren met brood, ook koud wel lekker op een sandwich. Of een uitsmijter met ham of met een paar plakjes ros. Soms nog een plakje kaas bovenop. Ei ei ei.
En ei zit ook in pannenkoeken en natuurlijk in een omelet, in een zoete met suiker of in een hartige boerenomlet. Heerlijk. In de quiches en goed gestold in de spaghetti carbonara. Nee, ik ben geen liefhebber van de bouillon met een rauw ei erin. Het liefst had ik al mijn eieren goed doorbakken en hardgekookt.
Ja, het hardgekookte ei. Die was heel smakelijk en overal inzetbaar. Gewoon uit het vuistje met wat zout, of op een broodje, al dan niet met tartaar en ûi of op filet-americain (waar ook al ei inzit). Het zachte broodje hardgekookt ei heb ik veel gegeten tijdens mijn studie op de Reinwardt Academie. Die kocht ik tijdens de lunch bij Siebe en dan altijd met een goede lik mayo. Veel eieren eten met Pasen deed ik niet.
En dan de geprakte, hardgekookte eieren, vooral lekker bij asperges met ham en gesmolten roomboter. En ik kookte ze ook zelf wel (12 minuten met de eierwekker) en prakte ze met mayonaise en dan nog lauw op een paar boterhammen of warme toast verdelen met een vork. Heerlijk, ook als snack 's avonds laat. Altijd wel eieren en mayonaise in huis. En een hardgekookt ei bij een maaltijd, bijvoorbeeld met spinazie, en vooral onmisbaar bij een Surinaamse roti. Verrukkelijk. Ook bekend in de Indische keuken en dan noem je het een telor, een heet ei, lekker pedis en bij de gadogado natuurlijk. En partjes hard gekookt ei koud door de salade. Of in plakjes met de eiersnijder. Ook wel eens wat van een eiworst gegeten, handige vinding. En dan zijn er nog talloze smeersalades voor op brood of op toastjes met ei en mayonaise, zoals die met bieslook, kerrie of paprikapoeder.
(Terzijde. Van het eten van veel eieren zouden mannen flink potent worden, soldaten noemen hardgekookte eieren dan ook wel 'neukpatronen'. Een fabeltje, maar het is weer wel zo dat van veel eieren eten je cholesterolspiegel omhoog gaat en wat schadelijk is. Ik las vroeger dat het drinken van tomatensap met geklutste rauwe eieren en wat tabasco goed is tegen een kater. Nooit geprobeerd om te kijken of dat klopte. Jakkes.)
En ei zit ook in bijvoorbeeld beschuit, gebak en toetjes (stijf geklopt eiwit) en in mayonaise, dat laatste vond ik wel wonderlijk toen ik dat hoorde. Ook wel zelf gemaakt. Je kan een hardgekookt ei ook frituren, met een ragoutjasje eromheen heet het dan een frietei. Kippeneitjes en kleine kwarteleitjes, goedkope ganzeneieren in koek. Chinese eendeneieren van duizend jaar, nooit gegeten. Ook voor bij de borrel gevulde eitjes in alle soorten en maten. Ik maakte wel pesto-eitjes, gehalveerde, hardgekookte eitjes met een mengsel van eigeel, roomboter en pesto. Garneren met geroosterde pijnboompitten. Wat kun je allemaal doen met een ei? Heel veel. Advocaat van maken bijvoorbeeld, of een eiworst ... Een steak tartaar met rauw vlees en rauw ei, of een gebakken tartaartje met een spiegeleitje bovenop, een croque madame: de tosti met een eitje ... Ik stop. Ik zit al zo vol als een ei.
Een ei hoorde erbij, maar nu niet meer voor mij. Welkom in de nieuwe wereld.
[ En dan heb je ook nog eitjes van vis, de viskuit of kaviaar. Die waren ook lekker, maar ik had het nu alleen over vogeleieren.
Op de dag dat deze pagina klaar was, overleed William Salice, de bedenker van het geweldige Kinder surprise-ei van chocolade met een verrassend speeltje binnenin. Veel plezier mee beleefd voor mijn kinderen. Dat zijn de leuke en onschuldige eitjes. ]
De foto bovenaan deze pagina heb ik ooit voor een andere pagina van het internet geplukt. Jaren daarna heb ik hem toevallig gebruikt als avatar voor Twitter. Twitter heeft standaard een getekende ei-afbeelding voor gebruikers en ik denk dat mijn echte ei-foto daar een variant op was van iemand. En als account-afbeelding heb ik toen daarnaast een plaatje van dna gekozen. Een ei en dna, dat hangt wel met elkaar samen. Ook met mij.
Vegetariër geworden - De Jongenskamer
Actie gestart: Nationale #vegadag - Woensdag 21 maart 2018 - De Jongenskamer


DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl
