( klik op logo voor HOMEPAGE )

VegetariŽr geworden

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Een ingezonden brief, oktober 2016.

Ik heb een ingezonden brief verstuurd die gelijk werd afgewezen. Ik snap dat wel, want mijn stukje is dan ergens toch een soort getuigenis van een bekeerde gelovige. Maar ik heb de brief vooral geschreven als vorm en kapstok om op mijn eigen site nog te schrijven dat ik dus vegetariŽr ben geworden. Bij dezen dus.

Er wordt nog veel te veel vlees gegeten

De Dierenbescherming kwam met een op zich positief, maar ook overtrokken bericht dat het aantal varkens, runderen en kippen dat diervriendelijker wordt gehouden fors is gestegen. Er zijn er 5,5 miljoen bijgekomen. Dat lijkt veel, maar op een totaal van 500 miljoen slachtdieren in Nederland is dat een toename van iets meer dan 1 procent. Ik vind weinig, zeker als je bedenkt dat pas maar 5 procent van de dieren onder het zogenaamde Beter Leven-Keurmerk valt, maar er is vooruitgang. Ook op de mate van diervriendelijkheid valt nog veel af te dingen, maar iedere verbetering is natuurlijk meegenomen met het terugdringen van de kiloknallers. Maar het gevaar van deze opgeklopte, want eigenlijk magere resultaten kan betekenen dat mensen - vooral de flexitariŽrs - juist weer makkelijker vlees gaan en blijven eten, want het wordt immers allemaal steeds diervriendelijker. Wisselend onderzoek geeft aan dat Nederlanders wel zeggen dat ze veel minder vlees zijn gaan eten, maar er is slechts een jaarlijkse afname van de vleesconsumptie met 500 gram tot een kilo per persoon, dat zijn dan een paar biefstukken minder op een jaarlijkse vleesconsumptie van bijna 40 kilo. Hallo mensen, wakker worden!

Organisaties als de Dierenbescherming en Wakker Dier kiezen voor een diervriendelijke, maar ook een mensvriendelijke benadering, terwijl ik vind dat mensen voortdurend moeten heroverwegen hoeveel vlees en vis ze Łberhaupt nog wel zouden moeten eten, met of zonder keurmerk.

Eerder dit jaar ben ik helemaal gestopt met het eten van vlees en vis. Ik eet nog wel wat ei- en melkproducten, maar met mate. Ik compenseer een en ander met andere eiwitten zoals het eten van tofu, tempť en cashewnoten, maar ik doe niet aan een of ander dieet. Is nergens voor nodig en het is een fabeltje dat je per se vlees en vis in je menu moet hebben voor een goede gezondheid. En vegetarisch eten kan gewoon ook heel lekker zijn. Stop je vleesverslaving.

Ik ben geen activist, maar ben uit idealisme en juist ook realisme vegetariŽr geworden, niet zozeer uit milieu-oogpunt, maar primair door het afschuwelijke dierenleed dat alleen al in Nederland honderden miljoenen dieren jaarlijks in de bio-industrie wordt aangedaan. Ik ben uiteindelijk principieel tegen het doden van dieren, zonder dat ik sentimenteel of boos word. Laten we ons niets wijs maken met diervriendelijkere groeimethoden en verhullende keurmerken met een sterrensysteem, maar gooi je carnivore eetpatroon rigoureus om en eet substantieel minder of helemaal geen vlees en vis meer. Dat is pas een echte knaller.

Groet,

DirkJan Vos

P.S.

In het voorjaar van 2017 ben ik ook gestopt met de alcohol.

(Ik ben dan een zogenaamde lacto- en ovo-vegetariŽr (melk en ei), maar ik zou ergens ook wel veganist willen zijn. Maar goed, je moet een begin maken. Alles is relatief en alles is soms hypcocriet.

En als verstokte nicotinist ben ik dit voorjaar ook tegelijk gestopt met roken. Ik was er in een keer helemaal klaar mee en vanaf.)

Ei - De Jongenskamer

Actie gestart: Nationale #vegadag - Woensdag 21 maart 2018 - De Jongenskamer

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )