The Last Post

.

I.M.
Alex van der Wyck
1956 - 2023

"De werkelijkheid begint waar je hem zelf verzint."
J. Lester Novros II


foto Eelco Jongma

"Louis, I think this the beginning of a beautiful friendship."
Rick Blaine / Humphrey Bogart
Casablanca

NRC

23 02 20 23


Harry's Blind Date
Karin

+

Baby it's cold outside
Ray Charles / Dionne Warwick
Live
https://youtu.be/JY2FBYOiFeg

+


Luba - Alejandro Agresti - 1991
Alex als Spencer

+

Play it Sam!

+

"Parker, well done!"

~

~

~

youtu.be/tzcTslewELI

,

Van Wieg Tot Graf

+
Maandag 13 maart 20 23 / 11.30
AD / ad.nl - Haagsche Courant
+ kranteneditie in pdf - klik +
+

Nicolette van der Werff
Frankrijk


Onverbeterlijke romanticus Alex was eigenlijk vijftig jaar te laat geboren - Van Wieg Tot Graf - Nicolette van der Werff - 13 maart 20 23 - ad.nl / premium

____

Website Alex / J. Lester Novros II - Nog steeds actief, totdat ...?

Lester's Domain
http://lestersdomain.org


'Nekkie dr af!'

De Steen
als Kees Limburgia
DJ VOS - 1995In-memoriam-plaetje aangevraagd bij Radio Veronica
Donderdag 23 februari 20 23 / 20.30 - mp3 - De Jongenskamer

+

EnCorE

Buona sera signorita - Louis Prima - Live 1956 - YouTube
https://youtu.be/AwDP_NYYa4c

* THE END *

,

[ And for now something completely different ...
Dancing makes You happy - The Masked Fox / de dIRK - 20 23 - 12.30 min - mp4 ]

+ updates coming up soon +

+

T persoonlijke universeel maken, t universele persoonlijk.

.


Wat voor weer zou t zijn in Den Haag?
https://youtu.be/VuQ6spZ0Zds

===================
Dinsdag 4 april 20 23
IM Alex - Vlucht KD 536
020 - Majubastraat
===================

Ola allemaal voor de laatste maal,

T is onbekend wie t voor t eerst heeft gezegd, Als t even kan moet je t mysterie niet verkleinen, maar vergroten. Velen, vooral schrijvers hebben dit idee overgenomen en ik hou dr ook van en Alex vroeger evenzeer. En dan gisteren bij t bezoek aan t familiegraf openbaarde zich n mysterie, niet groot, maar toch en postuum. Niet iets van Alex zelf, denk ik, maar wat mogelijk hun hele gezin aangaat. Daarover op t laatst meer ...

Gisteren was t 3 april en zou Alex 67 jaar zijn geworden, n mooie dag om dan naar t graf te gaan, maar ik had me vorige week dr wel even bij de e.t. van vergewist of de urn ook daadwerkelijk was bijgezet. Dat bleek toen nog niet t geval! Maar t zou in de loop van deze week gebeuren, maar door n verzoek van Be - en die wist dat ik maandag wilde gaan, met Tijs - is de urn gistermorgen onder de familiesteen geplaatst. N paar uur later kwamen wij.

Caravan
https://youtu.be/P8Mu5frmenA

Tijs heeft me rond half vier van Den Haag CS met zn luxe wagen opgehaald en reden we via de Laan van Meerdervoort naar Oud Eik en Duinen. Vanuit de trein had ik al mn oude Juliana van Stolberglaan gezien en in de auto passeerden we nog t Lange Voorhout dat r begin april nog geheel kaal bijlag en wat later de Ieplaan waar ik nog op n kamer heb gewoond en toen uitkeek op de achtertuin van de oude Drees, toen al over de honderd en later werd begraven ... op Oud Eik en Duinen, net als Simon Vestdijk die daar in n familiegraf ligt omdat zn ouders op latere leeftijd naar Den Haag verhuisden. Wisten jullie dat ook Pisuisse r ligt begraven?

T was al even over vieren toen we bij de begraafplaats aankwamen en hopelijk net op tijd om nog de plattegrond met de grafcode van Hermelina te krijgen, want t kantoor sloot om 16 uur, de begraafplaats zelf bij zonsondergang. Voor n plattegrond met aanduiding had ik gebeld, want hoe zou je anders n graf kunnen vinden, online zoeken kan niet. Ze was r nog, want wachtte buiten in t zonnetje op ons met n kopje thee. Ik kreeg de plattegrond en ik gaf r n paar chocolade-paas-eitjes van de Appie, heel bijzonder en lekker, want witte chocolade met de smaken framboos-cheesecake. Wow!

Tijs als gids spoorde t graf op, t lag vlakbij dat van Louis Couperus op wiens graf n grote, gebroken Romeinse zuil staat. Couperus de kosmopoliet, maar toch zei dat als ie wat was, dan was ie n Hagenaar. Net als Alex.

De grafsteen gevonden en dr lagen meer voorvaderen van Alex en zo te zien bij elkaar zo'n acht rustplaatsen. De namen van Joan en Herman, zn jongere broer en vader, waren in de grote steen gebeiteld, maar die van Diny, de moeder niet. Voor de steen staat wel n bordje met de volledige naam van haar. Mogelijk krijgt Alex dat ook ...

We hebben wat herinneringen opgehaald, ik had verveine-thee en n nostalgische roze koek die aan de Roelofsstraat deed terugdenken, n paar selfies door mij bleken achteraf mislukt en zo ook de foto vermorst met n kleine tablet waarin ik n bloem (die ik vorige week had gekregen, mooi om door te geven) in n leeg groen glazen vaasje wat daar stond op t graf kon zetten, kon achterlaten. Daarnaast stond n grote foto van Herman en Diny met n tekst erbij met t overduidelijke handschrift van Alex, 2005, maar we hadden geen idee waarom dit ...? Rechtsvoor op de grote steen lag n klein boeket bloemen. Mogelijk vanochtend door Be neergelegd die wel bij de bijzetting was met de e.t.

En toen zijn we weer rustig weggegaan. Tijs naar huis en ik had nog n afspraak gemaakt in Schlemmer ... Pas laat met de trein naar huis, de Sprinter en passeerde ik gisteren voor de tweede keer Voorschoten ...

+

Vriendschap. Dan gaat t doorgaans altijd over mannen. Vrouwen zijn met elkaar bevriend, zijn vriendinnen, mannen hebben n vriendschap, maar niet veel houden dat heel lang vol. Zoals ik niet met Joan, maar wel met Alex, maar toch ook weer niet vol tot in den doet. Maar dat had allerlei redenen, toch hebben we lang en vooral intens de kunst van de mannenvriendschap beoefend en ruimschoots gevierd, met alles wat daaraan vast zat, al was dat zonder thee en roze koeken.

Maar wij waren natuurlijk niet de enigen en zal je weer zien dat na de dood van Alex ineens allerlei vriendschappen in mijn vizier kwamen. Dat begon al doordat ik onlangs naar de voorstelling Er gaat nog iets heel moois gebeuren van Vigo Waas en Peter Heerschop ben geweest. Die stond geheel in t teken van t herseninfarct dat Vigo heeft gehad en daardoor ook van hun vriendschap, die van daarvoor, van tijdens t herstel en nu weer de hervonden vriendschap en samenwerking op t toneel, in deze voorstelling. Zonder t lijden van Vigo hadden ze nooit beseft wat hun vriendschap had betekend en wat t vooral nu aan kracht en verdieping had gewonnen. Herkenbaar en na afloop heb ik ze nog ruim gesproken, in t Zonnehuis in Amsterdam-Noord ...

Dan zijn de oude kleinkunstvrienden Acda en de Munnik weer bij elkaar en zaterdag zag ik Once upon a time in ... Hollywood. N geweldig en gewelddaddig sprookje van generatiegenoot en meester-auteur-director Quentin Tarantino. Daarin speelt ook de vriendschap tussen Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en Cliff Booth (Brad Pitt) n hoofdrol. Vrouwen n bijrol.

Ok, Lennon & McCartney zijn altijd passief in mn leven en terwijl ik dit tiepel, hoor ik Band on the run op de radio ... Maar de grootste vriendschap die prominent recent in t nieuws was, was natuurlijk t overlijden van Wim de Bie. Daar is alles mee gezegd wat ik verder nog over vriendschap en meer wilde zeggen. Want ... want zo twee linkjes, een naar n scene die Alex in mijn docu-drama De Steen speelde in 1995 en op t einde n linkje naar mijn hommage aan Wim de Bie die ik in elkaar heb geknutseld en op YouTube staat.

Alles hangt met alles samen.
En meer dan dat.

Vriendschap. Wat is dat precies, wat houdt dat in? Die vraag stelden Vigo en Peter in hun voorstelling. Ik heb daar al eerder n antwoord op bedacht, al lang geleden en bestaat uit drie elementen en is vooral gebaseerd op Alex en mij, op mij en Alex.

#1 Aandacht geven aan elkaar en elkaars getuigen zijn.

#2 Samen dingen ondernemen, samen dingen maken.

#3 RecreŽren: Het eindeloos bespreken en herhalen van oude gezamenlijke belevenissen. De verhalen perfectioneren en vertellen, doorvertellen en dat onder t genot van n biertje met n blowtje, plaetje op, bij voorkeur 's nachts.


Oudehoeren, mn vriend, dat is t ware leven, en Charles stapte over t lijk heen.

Zo was t, zo is t. Maar naast mn liefde voor Alex en onze vriendschap en ook die met anderen, uiteindelijk is de liefde voor n vrouw, voor de vrouw met wie je kinderen creŽert, die is t allermooist. Bijna dan, want t grootste goed zijn je kinderen zelf.

EmeN

Tot slot. T mysterie van t graf van t geslacht Van der Wyck. Toen ik de begraafplaats belde om te vragen waar t graf lag, kon Hermelina t niet direct in t systeem vinden, terwijl ik toch allerlei juiste info had gegeven. T duurde even, maar toen zei ze ineens: Is t n jonkheer!? Ja! En toen kwam iets wonderlijks aan t licht en wat gister bevestigd werd op de grafsteen. De familie-achternaam is altijd Van der Wijck geweest! Joan en ook Alex zeiden altijd dat je Van der Wiek moest zeggen, al spelde je Van der Wyck ... Alex is daar later op teruggekomen, maar ook in zijn overlijdensadvertentie staat Van der Wyck. Maar iedereen op t graf staat met n lange IJ gespeld, ook Herman de vader en Joan, maar op t bordje voor t graf van de moeder staat weer Van der Wyck. Rštselhaft, sehr rštselhaft, Derrick! Dr moet iemand in t gezin zijn geweest die de spelling van de naam heeft veranderd. Herman, Joan, Alex? Misschien wel de moeder, Diny. We zullen t nooit weten en dit raadsel hebben ze in hun graf meegenomen en wellicht dat Alex r nog wel om kan grinniken ...

+

Adios Casablanca, au revoir, auf wiener schnitzel, auf wieder bop ...

+

Hieronder twee handjes vol clips van YouTube om in de sfeer van Alex en Joan met enige weemoed definitief afscheid te nemen. Maar eerst hier nog zn rol in mn film De Steen en t was n groot genoegen om dat in 1995 te maken (met dank aan t Kunstkanaal) en ik dit hele ogenschijnlijke toevallige universum in Den Haag juist helemaal minutieus vooraf mocht bedenken. Ik was ook de acteur, de hoofdrolspeler, maar vooral de onzichtbare creator van t verhaal, van mn eigen rol en ook die van Alex, al was dat zeker in samenspraak gegaan. Heel veel lol om gehad en zeker ook op de dag van de opnames met Edo en Marco. Op t mooiste plekje van Den Haag en waar die ochtend niemand was, mogelijk door nog n uit de hemel gevallen gift van t weer ... T was weer zo en nog een detail, de eenvoudige rider over t lange bedekte schelpenpad is gedraaid met n rolstoel, wie niet sterk is moet slim zijn, n hommage aan de imperfectie. Sommigen die de scene zagen, zeiden, Mwah, n flauwe imitatie van ... Nee, t was n mooie hommage en niet alleen aan ... maar ook aan Kees Wilson en Ton Limburgia, vandaar de naam van de rol: Kees Limburgia. En alle schijn, ook vandaag, bedriegt, want eigenlijk niets, op 1 dingetje na was geÔmproviseerd. Dus misschien zit r toch ook nog ook enige speling in de werkelijkheid waar niets toevallig is, of toch wel? En de scene was vooral n hommage aan mn beste vriend, Alex.

http://www.dejongenskamer.nl/alexsteen.mp4

En dan nu maestro, muzik! Muziek is bewegen. Leven is bewegen, bewegen is leven. Leef en beweeg!

X X X

Dirk

Love me do
https://youtu.be/0JWl_wUOQc4

Blue suede shoes
https://youtu.be/T1Ond-OwgU8

Take the A-train
https://youtu.be/cb2w2m1JmCY

Harlem nocturne
https://youtu.be/0Ehv5ZCHsJI

Smoke, smoke, smoke that cigarette
https://youtu.be/65_-vNtWLLs

Stray cat strut
https://youtu.be/mbAyj1h9vI0

Deacon blues
https://youtu.be/6otDlpN1Cwg

Chuck E's in love
https://youtu.be/N0D_KHSFjjM

In every dream home a heartache
https://youtu.be/G56DaSAeZfM

Moon of Alabama
https://youtu.be/bpPm8NAXVAw

Splanky
https://youtu.be/VBTSoLzZ3-U

Bella ciao
= begraaf me op de berg in de schaduw
van de mooiste bloem. Als de mensen
passeren, zullen ze zeggen, hier bij deze
prachtige bloem ligt de partizaan die streed
voor vrijheid =
https://youtu.be/CZwYUbwDyro

+

I saved the world today
https://youtu.be/Zf052uxFF58

We'll meet again
https://youtu.be/T5C4meGkNyc

The great gig in the sky
https://youtu.be/vWZ6hmHj2MA


+ ! op de avond van deze mail trad Roger Waters op in de Ziggo Dome,
zonder David Gilmour
! +

,


IM Wim de Bie
https://youtu.be/lVfUApceI5E

+

https://youtu.be/MKmgK10OWGM
.

"Van de plattegrond des levens kent niemand de uitgang."
omi

+

+

Vrienden van de cinematheek Haags Filmhuis - Conference De Bounty's - Alex van der Wyck / Elvin Den Haan - Tekst Dirk Vos - YouTube

! Twee glazen zekerheid - De Clichťmannetjes - 1967 - De Jongenskamer - YouTube !

Pagina over Beaumont Time / Alex van der Wyck - Den Haag FM / Tonka Radio - De Jongenskamer

Let's party! - Verhuisfeest Haags Filmhuis Denneweg - Mei 1993 - Dirk Vos / Edo Kuipers

De steen - Dirk Vos 1995 - YouTube

IM Joan van der Wyck 1959 / 2008 - Suske en Wiske - De Jongenskamer

+

= , =

https://youtu.be/Mh1hKt5kQ_4

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )