( klik op logo voor HOMEPAGE )

(tekening Aaf door L.)

As time goes by ...


Aaf 21 - Dieuwertje Blok - Casablanca & de Volkskrant

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Sing it, Sam ... - Casablanca

Subject: As time goes by
Date: Dinsdag 20 Apr 20-21 22:00
Van: DirkJan
To: All off You

Hai allemaal,

Gisteravond belde Mees en vertelde dat hij morgenochtend - vandaag dus - een medewerkers-dag zou hebben met Phion en dat een paar kleine groepjes via Zoom zouden deelnemen aan een talkshow voor alle medewerkers die via YouTube kunnen meekijken. Hij zou een van de groepjes leiden en de talkshow zou worden voorgezeten door niemand minder dan Dieuwertje Blok, daar belde hij eigenlijk voor. Ja, want die kennen we beiden natuurlijk goed, Mees van het Sinterklaas-journaal van vroeger en ik haar vanaf het begin, eind jaren zeventig toen ze als piepjonge omroepster bij de KRO begon. Ik was gelijk op slag verliefderig op deze knappe jonge vrouw met haar mooie grote ... bos krulhaar en donkere ogen, welke jongen en man toen niet ...?

Maar Mees weet ook dat ik haar jaren later, in 1992, heb ontmoet toen ik met mijn goede Haagse vriend Alex de Casablanca Society was begonnen, een conceptueel duo-clubje voor de filmklassieker Casablanca, daarover later meer, maar Alex werd als voorzitter van ons cult-genootschap uitgenodigd in de talkshow van Dieuwertje die ze toen op tv had en ik ging mee als een soort van manager op de achtergrond. Dikke pret en Alex die er dan altijd uitzag als Humphrey Bogart met handgemaakte pakken met brede revers, two-tone-shoes en een jaren-40-hoed: 'Play it Sam, play As time goes by ...'

Ik zat in de greenroom en daar heb ik Dieuwertje vooraf en na afloop uitgebreid ontmoet en haar de hand geschud. Mooi was dat en mooi was ze ook! Alex deed een prima interview en onderwijl praatte ik wat met andere gasten in de greenroom, zoals met oud-Ajacied Ruud Krol (met een fijne Amsterdamse tongval en geen sokken in zijn schoenen) en Jules de Corte, die mij niet zag, maar ik hem wel. Leuk om die ooit ontmoet te hebben en wat jammer dat hij onterecht zo vergeten is.

Ik zou wel eens willen weten - Frans Halsema antwoordt Jules de Corte!
https://youtu.be/TWnYe1ZMpLw

"Ik zou wel eens willen weten, waarom zijn de bergen zo hoog?"
Jules de Corte

Over de Casablanca Society zo dus meer, maar het zal niemand verbazen dat ik vorige week ook een artikel las over Dieuwertje omdat ze op tv was bij De geknipte gast van Özcan Akyol. Ze haalde de media door uitspraken over haar uiterlijk.

"Ik zal nooit proberen om er weer jonger en jeugdiger uit te zien. Ik ben dolblij dat ik er wat rijper uit begin te zien. Dat je aan m'n gezicht kunt zien dat ik op leeftijd ben. Daar heb ik geen enkele moeite mee."

[ Wat een gelul altijd over uiterlijk en ouder worden, maar ja, het speelt nog steeds een grote rol, vooral in de media en dan helpt een mooi snoetje, denk maar aan al die mooie tafeldames die Matthijs van Nieuwkerk altijd uitnodigde in De Wereld Draait Door, sexist! ]

Enfin, ik ben nog steeds gek op Dieuwertje (al kijk ik nooit teluhvisie, daarom kan ik dit soort mails in elkaar knutselen) en zei tegen Mees aan de telefoon dat hij maar moest proberen of hij via Zoom even in contact met haar kon komen. Mees had geen idee of dat zou kunnen en we hingen op.

Tzoday ...

Vanmiddag een mail van Mees en met daarbij een kort filmpje op mp4. Dat heb ik bijgevoegd, geen commentaar en kijk zelf maar!

Mees Zoom-meeting Phion met Dieuwertje Blok - mp4 0:44 - De Jongenskamer

***

En de cirkel is met twee maal Dieuwertje in een week natuurlijk nog niet rond als er niet nog iets was en jawel er is net een leuk plaatje uit van Jan Rot over zijn geboortejaar, een vrolijk en gek nummer. Op het einde komen wat BN'ers in beeld en zeggen hun naam en niet toevallig natuurlijk, ook met ... Dieuwertje, want die is net zo oud als Jan, dus ... dus is de cirkel weer rond

Jan Rot - 1957 Goed koekjesjaar
https://youtu.be/anxN7csGVpU

La die da

En om er een hele story van te maken op deze dinsdag, het geval wil ook nog eens dat de Volkskrant 100 jaar bestaat en je als lezer een herinnering aan de krant kan insturen. Ik hoefde daar niet lang over na te denken en schreef onlangs een mail met bijlagen naar een speciaal mailadres en ging over de Casablanca Society... Toeval komt bij mij vaak nooit alleen, altijd in veelvoud de laatste jaren en daarom geloof ik er ook niet meer in. Die hele mail kan je zo lezen, maar eerst nog over morgen, 21 april 2021. De dag dat 21 jaar geleden Aaf werd geboren, geboren in het nieuwe millennium in 2000, maar verwekt in het vorige, 1999.

HAPPY BIRTHDAY MORGEN AAF!

21 - 21-03 - 2000 - 2021

Je zou zeggen dat wordt geen groot feest morgen met al die corona-maatregelen, maar Aaf had iets van, 'Fuck corona! Fuck Rutte!' en morgenavond komen tien vriendinnen en haar vriend bij haar eten. En als cadeau van mij hebi ik het recept uitgekozen voor een feestmaaltijd en alle ingrediënten besteld via de Appie en die net zijn bezorgd en ze die morgenmiddag op haar verjaardag komt ophalen.

Alle benodigdheden voor twaalf lekkere bordjes pasta-pesto met ongepelde gamba's (ik ben wel vegetariër, maar geen dwingeland voor anderen), wat bladspinazie, gesneden uitjes, knoflook een rood pepertje, kookroom en parmezaan. Ik hoop smullen maar! En wat flesjes witte wijn van Lindeman's erbij, want ook garnalen houden van zwemmen. En 's middags gaat ze eerst naar de Majuba om aan de overkant taart te eten met mama, Mees, O. en misschien ook R. ... Een feestelijke dag dus al met al in deze schrale en bizarre coronatijden.

Pasta alla Vapiano - (pasta-pesto met gamba's) - Pauline's Keuken - uitpaulineskeuken.nl

#1 - Happy birthday! - Stevie Wonder
https://youtu.be/inS9gAgSENE

#2 - Parrrty! - Maceo Parker & The Macks>
https://youtu.be/u2bKPEjVYJ4

#3 - Boogie wonderland - Earth, Wind & Fire
https://youtu.be/god7hAPv8f0

21 april 2000

Ja, een memorabele dag 21 april 2000 toen Aaf werd geboren (de conceptie is een wonderlijk verhaal apart voor een andere keer!) en juist op deze mooie lentedag de grote kastanje in de binnentuin begon te bloeien, een prachtige boom die er helaas niet meer is en wat jaren geleden door een boomziekte is gesneuveld. De dag waar ik de avond daarvoor nog een klein kippetje had gebraden voor L. als krachtvoer om de Majubaberg van de aanstaande bevalling te bedwingen. Het heeft zeker geholpen.

Ik kijk nog even in m'n archief en vind een bericht dat ik wat later na Aaf haar geboorte op een filmgroep schreef aan scenarioschrijver (en rechercheur) Simon de Waal (geboren en getogen in Amsterdam-Oost!).

Vlak na de geboorte en in de dagen daarna heb ik wat video-opnamen gemaakt en waar ik later een kort clipje van maakte (dank Johan die de geweldige montage deed!) met een song van Burt Bacherach en ik juist niet had gekozen voor de oerversie met Dionne Warwick, maar natuurlijk koos voor de Mokumse Trijntje Oosterhuis en ik neem aan dat iedereen dat filmpje kent (en met een leuke rol voor Mees ('That is why all the girls in town - Follow you all around' - en wie goed kijkt ziet Olivia Lonsdale in Mees zijn kleuterklas zitten). Mooi was dat en ook op de geboortedag van Mees heb ik filmpjes gemaakt, maar dan met 8-mm-film, een filmpje in kleur en een in zwart-wit, heel bijzonder en wie weet kan ik dat - eindelijk - dit jaar nog digitaliseren. Maar eerst nog even die hele film van 21 jaar geleden rond Aaf versneld afdraaien, Aaf, Louisa, Hélène Vos, geboren drie-hoog-achter in een klein straatje in Amsterdam-Oost....

Pulp Fiction - Beginning 9.00 min.(GEDULD!) (Dick Dale - Misirlou / Kool & The Gang - Jungle boogie)
https://youtu.be/igATSoUU954

***

Baby Love

1999 - Prince
https://youtu.be/rblt2EtFfC4

Zomer 1999

<<

L. wordt zwanger. Raak, in 1 keer. Ik weet uiteraard nog precies de dag, het waar het wat en hoe. Een passievrucht geconcipieerd. Mees krijgt een broertje of zusje: uitgerekende dag, 21 april 2000.

En ik zit ver weg in die kloteflat; met de metro heen en weer, en L. in een veel te klein huis. Maar omdat ze straks met 2 kinderen zit, krijgt ze nu extra voorrang en is de kans groot dat ze binnen een jaar naar een 4-kamerwoning kan. En ik had -los van alles- al mijn eigen operatie VERHUIZEN gestart. Ik zou en moest daar wegkomen.

En dat is gelukt na 9 maanden(!) geduld, toewijding en doorzettingsvermogen ...

L. kreeg een ander huis, helemaal nieuw. Het ging allemaal heel snel en begin januari kon ze verhuizen naar Oost, naar -jawel- naar de Quentin Tarrantinostraat, nummer 13. "Is dat geen ongeluksgetal", zei ze nog. "Welnee, we geloven toch niet in al dat soort onzin. We geloven toch in toeval?"

Tuurlijk, en het is een heerlijke woning in een levendige buurt. En als ik straks ook ergens in de stad kom te wonen, en het kindje is er, ach wie weet gaat het allemaal wel weer de goede kant op ...

***

Het is 10 voor 5, vrijdagmorgen. Mees logeert bij z'n oma. Het wordt buiten al weer licht, en het is het perfecte tijdstip om een kind te baren. Dieren doen dat ook bij voorkeur bij het aanbreken van de dag. Het gaat nu hard. En alles gaat goed. Het is rustig en stil. We praten nauwelijks.

**

Ineens golven er geboorteweeën door L. haar lichaam. Het is bijna 5 uur. Daar komt de eerste, krachtige perswee. Ik zie het kopje al. En toen ging het heel snel. "Kom op, nog een keer!" We moedigen aan en daar komt weer een zware perswee. Ik sta achter Nadine ... De ontlading en ontknoping volgt en er komt een heel klein mensje naar buiten en we horen het gelijk huilen ..

*

Aaf werd gezond en wel geboren, precies om 5 uur.

__

FLASHBACK: februari 2000

En ik beleefde in februari -3 maanden geleden dus- al mijn ontknoping van operatie VERHUIZING. Tot het laatste moment allemaal bureaucratische trammelant; weer een huis in de Indische buurt dat op het laatst niet doorging.

Shit!

Ik had nog maar weinig mogelijkheden en moest om allerlei redenen opschieten. Het moment van de laatste keuze/mogelijkheid was aangebroken.

Ik bel met de Stedelijke Woningdienst, want het komt er nu op aan. De vrouw van de woningdienst kijkt nog eens in de computer en nu blijkt dat de keuzemogelijkheden die ik steeds in gedachten had, veel beperkter zijn. Ik had me 'ietwat' vergist en nu bleek dat ik nog maar 1 keuze had!

Nu of nooit, alles of niets.

De vrouw zei:

"Nou meneer Vos, we hebben eigenlijk alleen maar een 2-kamerwoning voor u beschikbaar in de Quentin Tarrantinostraat, nummer 66. U moet nu echt beslissen ..."

Toen was ik wel even sprakeloos Simon.

Want zo werd Aaf dus om precies 5 uur geboren, schuin bij mij aan de overkant.

>>

Baby love - The Supremes (Diana Ross) - Avro tv 1964
https://youtu.be/ZAWSiWtUK2s

(Baby Love (Lek - Was: Het is een meisje) 2000 - De Jongenskamer)

Aaf op 21 april 2000 in het rieten wiegenmandje van Margit

Close to You - Trijntje Oosterhuis (ook voor Mees)
https://youtu.be/SvrndDVhHe0

***

Alvast gefeliciteerd allemaal!

VOOR AAF = YO!

Sunshine (The Light) - Fat Joe, DJ Khaled & Amorphous (zangeres)
https://youtu.be/kuO9OC2H9Qs

Voor O.

Kiss - Tom Jones (live) - Cover van Prince die 5 jaar geleden op 21 april overleed op Aaf haaf 16e verjaardag
https://youtu.be/sGI_S4x5SPM

Voor Mees + R.

Dance little sister - Terence Trent D'Arby
https://youtu.be/OlmKCj03fHw

Voor L.

The Beatles (omdat het morgen woensdag is!)
https://youtu.be/Dypv4SLyAfg

DJ

20-03-20-21 - 22.00

***

As time goes by ...

-------- Forwarded Message --------

Subject: 100 jaar de Volkskrant - As time goes by - Een ingezonden brief
Date: Thu, 8 Apr 2021 22:33:16 +0200
From: DirkJan Vos
To: 100jaar@volkskrant.nl

Hai lui van de Volkskrant,

Jullie deden een oproep aan lezers met een herinnering aan de Volkskrant en ik kan er wel een paar noemen uit de jaren dat ik naar volle tevredenheid nog abonnee was. De Volkskrant was lang mijn linkse lijfkrant en las vooral met veel plezier Hugo Brandt Corstius, met al zijn pseudoniemen, Arjan Peters in de boekenbijlage, columns van onder meer Jan Mulder, de rubriek De Boer en de Cock, ik maakte jarenlang het leuke cryptogram van Jan Meulendijk, enzovoorts. Maar met name nadat Philippe Remarque aan het roer kwam, haakte ik af. De Volkskrant wilde niet meer links of rechts zijn en ik wil wel een uitgesproken linkse krant. Maar dit alles terzijde.

Nu to the point met mijn inzending vanwege 100 jaar de Volkskrant. Misschien veel te lang, maar ik zou natuurlijk zeker de twee aangehaalde berichtjes en natuurlijk de foto opnemen. Ik merk het wel. Ik heb twee screenprints bijgevoegd van de aangehaalde berichtjes in de Volkskrant en die ik uit het digitale krantenarchief Delpher heb gehaald. De foto is van het internet en had ik al jaren op mijn pc staan. As time goes by is de titel van een lied dat in Casablanca een belangrijke rol speelt.

Enjoy!

DirkJan Vos

As time goes by - Een ingezonden brief

Eind 1990 was ik dertig jaar en druk aan het werk en druk met leven. De Volkskrant was mijn linkse lijfkrant en vooral op zaterdag kon ik lekker lang en languit lui genieten van de bijlagen en het maken van het cryptogram van Jan Meulendijk.

Ik was toen een actieve filmfanaat in Den Haag en met mijn goede vriend Alex van der Wyck zagen wij eind jaren tachtig in het Haags Filmhuis de filmklassieker Casablanca uit 1942 met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman.Wij hadden die film samen al meerdere malen gezien, want we vonden hem fantastisch. Enige tijd later kwamen we erachter dat de enige kopie in Nederland beschadigd was geraakt en niet meer vertoond kon worden. Toen hebben wij de Casablanca Society opgericht om in 1992 als de cultfilm zijn 50-jarig jubileum zou beleven er weer een nieuwe kopie in roulatie zou worden gebracht en we ook een jubileumavond met de film wilden organiseren. Lang verhaal kort, dat is toen door ons toedoen gelukt en goed ook.

Ik was meer het brein achter ons kleine clubje en Alex was de representatieve voorzitter naar buiten toe en een begenadigd tekstschrijver van wie ik veel heb geleerd. We hebben er veel plezier aan beleefd zoals onder andere aan een heel kort berichtje dat in december 1990 in de Volkskrant verscheen met daarbij een curieuze foto.

Dag in Dag Uit

Humphrey Bogart had in 1942 verhoogde schoenen nodig om actrice Ingrid Bergman recht in de ogen te kijken in de film Casablanca. De foto komt uit het archief van Warner Brothers en hangt in het Frankfurter Filmmuseum.

* De Volkskrant 8 december 1990, rubriek: Dag in Dag uit *

Een klein, maar opvallend bericht, zeker tegen het licht van onze society natuurlijk. Ik kreeg niet lang daarna een brainwave voor een kleine prank voor een ingezonden brief als reactie. Brief geschreven met Alex, ondertekend door de voorzitter en op de post gedaan. De Volkskrant heeft vervolgens onze reactie op de U-Pagina geplaatst. We waren toch wel een beetje verrast, want het was een kleine prank: we kenden de foto niet en wisten van geen stand-in af en was het ongetwijfeld Humphrey Bogart zelf die op de foto stond. We hebben er nog lang lol om gehad.

Ingezonden brief

Humphrey Bogart had geen blokken onder zijn schoenen nodig

Met milde verbazing zag ik onlangs de pagina's van de Volkskrant gesierd met een foto van een mannelijk onderlichaam, gezeten op een onduidelijk trapje en in gezelschap van een al even onduidelijke tweede mansfiguur. Bij een van hen zijn onder het schoeisel een paar merkwaardige houten blokken te zien.

Volgens het onderschrift bij de foto betrof het hier een afdruk van een kiekje uit het archief van Warner Bros, en zou de man met de blokken Humphrey Bogart zijn geweest. Verder wordt vermeld dat de blokken nodig zouden zijn geweest om Bogart tijdens de opnamen van de film Casablanca op gelijke hoogte te brengen met zijn tegenspeelster Ingrid Bergman. Ik neem de vrijheid om in mijn hoedanigheid als voorzitter van de Casablanca Society, een gezelschap dat zich sterk maakt voor integrale restauratie van de film en zich bovendien interesseert voor alle Casablanca-trivia, vraagtekens te zetten bij de identiteit van het ondermaatse individu op de foto. De naspeuringen die de society onder mijn bezielende leiding tot nu toe heeft ondernomen, duiden erop dat het hier Bogarts stand-in betreft, die inderdaad enkele centimeters korter was dan de man die hij moest vervangen tijdens de tijdrovende preparaties voor een volgende scène. Het spreekt voor zich dat de society zich ook tot Warners conservator zal richten teneinde deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. Wellicht is de ophanden zijnde ontzenuwing van bovenstaande mythe opnieuw een aardige aanleiding voor een verfrissend artikeltje in uw dagblad.

DEN HAAG - Alex H. van der Wyck - voorzitter Casablanca Society

De Volkskrant 29 december 1990, rubriek: U pagina.

100 jaar de Volkskrant, As time goes by ...

Play it Sam ... Clip uit de film Casablanca met As time goes by (en wat meer ...)
https://youtu.be/7vThuwa5RZU

***

Casablanca - The myths debunked - The Casablanca Society - De Jongenskamer

Casablanca 50 jaar - 1992 - NOS Laat - Egoclip (ik kom er in voor) - YouTube

Varia - 1. Son of a preacher man - 2. 2 x Casablanca (een anekdote) - 3. Busted - Ray Charles & Count Basie< - December 2020 - De Jongenskamer

***

Tot zover.

Met vriendelijk groet,

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)
www.dejongenskamer.nl

Quentin Tarantinostraat 66
1092 DJ Amsterdam

Old town - The Corrs - Live-studio - (cover van Phil Lynott)
https://youtu.be/pll00BCZkVY

(Old town - Eigen fanpage over de cover Old town door The Corrs - De Jongenskamer)

2 x bijlagen screenprints de Volkskrant uit Delpher - De Jongenskamer

NB. Je moest een portretfoto meesturen, deze van mij is al wel oud ... ;-)

www.dejongenskamer.nl
Nieuw: U2 - 'Mystery girl' Monique - Voor Mees & Aaf
http://dejongenskamer.nl/u2.htm
I still haven't found what I'm looking for - U2 - Live
https://youtu.be/gY75dw64sqI

"I have climbed highest mountains."
Bono

Toegift

Vandaag 21 april 20-21 - 22.00 uur

De kruitdampen in Aaf haar huis zijn opgetrokken en iedereen is vlak voor de avondklok inging naar huis gegaan, behalve O en haar twee huisgenoten. De pasta alla Valpiano was heel geslaagd en lekker er was taart en Aaf mailde net wat foto's met één zinnetje erbij.

Heb echt een super leuke verjaardag gehad!

Verstuurd vanaf mijn iPhone

***

Mooi Aaf, op naar de volgende 21 jaar!

X

DirkJan

Daughters - John Mayer - Live
https://youtu.be/APh3jv7j8sU

X

Aaf (en Mees) - 21 april 2000 - Close to You / Trijntje Oosterhuis - 3:45 YouTube

En zo werd Aaf, vandaag 21 jaar geleden geboren in een Huis in Oost ...
Toeval bestaat niet.

***

As - George Michael & Mary J. Blige - (original van Stevie Wonder) - YouTube

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Sometimes it snows in april
https://youtu.be/ikZgBhSMSUM


( klik op logo voor HOMEPAGE )

Sign O' the time mess with your mind
Hurry before it's 2 late
Let's fall in love, get married, have a baby

Sign O' the time - Prince - Official (graphic) video-clip
https://youtu.be/8EdxM72EZ94