( klik op logo voor HOMEPAGE )


(100e geboortedag 12 augustus 2012)

Een standbeeld voor Dolf Brouwers

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

[ Laatste updates 2016/2017 onderaan ]

Dolf Brouwers werd geboren op 31 augustus 1912 in Utrecht, maar groeide op in Den Haag, waar hij later tot zijn dood in 1997 woonde aan het Slijkeinde, vlakbij ijssalon Florencia. Een uitgebreide biografie is te vinden op de Wikipedia. Die ga ik nu niet samenvatten. Deze pagina is bedoeld om op en rond 31 augustus 2012 Dolf Brouwers zijn 100e geboortedag te herdenken in Den Haag.

Mijn idee hiervoor is om van hem een keramieken standbeeld neer te zetten als Sjef van Oekel in zijn kenmerkende zwarte smoking (en bril), op het wandelpleintje voor ijssalon en ontmoetingsplaats Florencia in de Torenstraat. Het is een totaal-concept van 'straatbeeld' en de perfecte plek. Dolf Brouwers verdient het ruimschoots om herdacht te worden met een beeld, maar bovenal om hem juist levendig te houden. Met zijn karakteristieke uiterlijk kan hij een vriendelijk, vrolijk, humorvol en kunstzinnig straat-element worden in het centrum van Den Haag. Op een plek waar veel mensen passeren, kinderen een ijsje eten, en Hagenaars elkaar ontmoeten bij een bakkie koffie. Dolf Brouwers zie ik door zijn uiterlijk en gespeelde biografie als een soort van ultieme Hagenaar. Nu is het nog een idee, maar de komende tijd ga ik me inspannen of het ook te realiseren is. In updates onder deze pagina zal ik steeds de voortgang kort vermelden. Voor een grootse Haagse humorist en voor de stad Den Haag. Ik zie het beeld precies voor me, reeds.

Voor nu, tot zover.

DirkJan Vos - 20 januari 2012

Ik kwam op het idee doordat dit jaar Wim T. Schippers 70 jaar wordt. Ook een memorabele dag waar wat aan gedaan zou mogen worden. Daar begon het eigenlijk mee, en die ideeŽn staan op een aparte pagina. Die kun je hier vinden:

Wim T. Schippers 70 - Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) 100

En ik vind dat er bij welke feestelijke activiteit dan ook iets gedaan kan worden met het eten en de catering. Dat mag toch wel een smakelijke Schipperiaanse invulling krijgen.

________________________________________________________

Update # 1 - 29 januari 2012

Ik heb een stukje geschreven over het standbeeld voor Dolf Brouwers op de blog van Hofstijl. Verder afwachten op meer reacties. Ik ontving al wel een mail van iemand die enthousiast is over het plan en actief wil meewerken. Hij noemde de term 'crowdfunding'. Eerst het idee verder laten rondgaan, gebeurt nu ook via Twitter. En ik vroeg me af of Dolf Brouwers ook kinderen had, of dat er nog andere familie is die zijn nalatenschap en rechten beheren. Mensen die meer weten kunnen mij hierover mailen.

Standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) - 29 januari 2012 - hofstijl.nl - De Jongenskamer

Bericht Hofstijl op Facebook

________________________________________________________

Update # 2 - 25 februari 2012

Foto van het internet geplukt met de situatie voor Florencia. Uitstekende plek. En het is ook een totaal-concept van het beeld en de plek. Ik heb nu de kunstinstelling Stroom gemaild over mijn idee. Zij adviseren en begeleiden onder meer alle kunst in de openbare ruimte in Den Haag.

________________________________________________________

Update # 3 - 28 februari 2012

Ook andere ideeŽn om Dolf Brouwers te herdenken zijn welkom. Zo zit ik ook te denken aan een talkshow over Haagse Humor (HH-Festival), wat is het? Met Haagse stand-uppers, Haagse-humor-bekenden en videobeelden uit de tv-geschiedenis, van vroegah. In het Paard van Troje, geen stoelen, maar een volle zaal met een biertje in je hand. Met een verkiezing wie het beste plat-Haags kan praten. En dat ter ere van Dolf Brouwers zijn 100e geboortedag. Vrijdagavond, 31 augustus 2012.

Ergens eind van de zomer van 2011 las ik een nieuwsbericht -ik weet niet meer waar- dat er ook mensen bezig zijn met het realiseren van een docu-drama over Dolf Brouwers zijn leven. Met de bedoeling om het rond zijn geboortedag in 2012 uit te zenden. Nooit meer iets over gehoord.

En hoe dan ook gaat de Herensoos uit Olst (Overijssel), de beheerders van het Willy Dobbeplantsoen, wat doen en organiseren. Een drie-dubbel feest: Het plantsoen bestaat vijftien jaar, Wim T. Schippers wordt zeventig en het is dit jaar de honderdste geboortedag van Dolf Brouwers, alias Sjef van Oekel. Cconcrete plannen volgen.

Opening Willy Dobbeplantsoen - 1997

Sjef van Oekel op YouTube - selectie

Zuurkool met vette jus - YouTube

Oei oei dat was lekker - YouTube

Met Herman Brood - Nooit Meer Terug Naar Die Rot School - YouTube

Oh wat is het toch fijn om gelukkig te zijn - YouTube

Van Oekel's Discohoek - 20 juni 1974 (15 min) - YouTube

Van Oekel's Discohoek - Kotsende Sjef van Oekel- Kerstmis 1974 - YouTube

Van Oekel's Discohoek - Donna Summer - The hostage - YouTube

Van Oekel's Discohoek - Donna Summer - Love to love You - YouTube

Clip Golden Earring - Quiet eyes - Anton Corbijn - 1985 - Met Dolf Brouwers en Bart Chabot

________________________________________________________

Dolf Brouwers - Wikipedia

Wim T. Schippers - Wikipedia

________________________________________________________

Update # 4

Brouwersgracht wordt Dolf Brouwersgracht - zaterdag 31 maart 2012 - # 8 - hofstijl.nl - De Jongenskamer

Idee Stan Rijven (1 april 2012)

________________________________________________________

Update # 5

Heel aardige docu-reportage over de taal van Den Haag, met op het einde een interview met Dolf. Omroep Lokatel 1991. Aanrader!

________________________________________________________

Update # 6

Het is nu begin 2016 en we zijn bijna vier jaar verder. Ik heb destijds met Stroom contact gezocht, maar daar kwam niet veel uit. Uiteindelijk draait het toch om geld: wie het gaat betalen? De gemeente Den Haag is hier allemaal zeer terughoudend in, ook al gaat het om een grote Hagenaar als Dolf.

En onlangs is het beeld van Haagse Harry onthuld op de Grote Markt. Een groot succes en nu al een grote trekpleister voor Hagenaars en toeristen. Schitterend. En toen dacht ik toch ook weer gelijk aan een standbeeld voor Dolf/Sjef van Oekel. Het zou een mooi vervolg zijn op het beeld van Haagse Harry. En dan ook vervaardigen in fraai keramiek en zeker op de stoep voor Florencia. Hievoor kunnen dezelfde mensen voor worden ingeschakels. Maar het beeld van Haagse Harry is wel met geld van de erven van Marnix Rueb betaald.

Want wie gaat een beeld voor Dolf Brouwers betalen? Is het te doen met crowdfunding? Ik heb daar een hard hoofd in. Ik ga binnenkort de wethouder (Joris Wijsmuller) aanschrijven en hem op deze pagina wijzen en kijken of hij financiŽle mogelijkheden ziet. Het is nu nog kort na het beeld van Haagse Harry, maar mocht er wat uitkomen, dan ben je zo weer een jaar verder.

Wordt hopelijk vervolgd.

________________________________________________________

Update # 7

Vandaag op 29 februari 2016 een mail gestuurd naar wethouder Joris Wijsmuller.

__________________

Geachte wethouder J. Wijsmuller,

Als oud-Hagenaar heb ik vorige week met veel interesse de hele dag de activiteiten en aandacht voor de onthulling van het beeld van Haagse Harry kunnen volgen via internet. Een schitterend beeld en een prachtig eerbetoon aan Marnix Rueb. Ik vind het een grote aanwinst voor de stad en denk dat het een trekpleister wordt voor Hagenaars en toeristen, vooral omdat ze ook met Haagse Harry op de foto willen.

Ondanks dat het betaald is met geld van de Haagse Cultuurprijs, is het dan eigenlijk met particulier geld gemaakt door de erven van Marnix. Een goed initiatief en besteding. Zo hebben we er allemaal wat aan.

Het beeld staat er pas net en wellicht is het nog wat vroeg om met een nieuw idee te komen, maar al vier jaar geleden heb ik een serieus balletje opgegooid om een standbeeld neer te zetten voor de bekende, overleden Hagenaar Dolf Brouwers, alias Sjef van Oekel. En dan ook een keramieken standbeeld ten voeten uit met Dolf in zijn kenmerkende zwarte smoking. En de locatie zou dan de grote stoep moeten zijn voor Florencia, de perfecte plek, want vlakbij het Slijkeinde waar Dolf tot zijn dood heeft gewoond. In 2012 heb ik er een aparte internetpagina over gemaakt. Die kan u hier bekijken:

www.dejongenskamer.nl/dolfb.htm

Het is natuurlijk een prima idee waar niemand bezwaar tegen maakt, maar het draait dan toch om de financiering. Ik heb destijds contact gezocht met Stroom en die hebben me ergens toch met een kluitje in het riet gestuurd. Het zou er toch op neerkomen dat het met particulier geld betaald zou moeten worden. Crowdfunding is een optie, maar heb ik een hard hoofd in. Bovendien kan ik dat vanuit Amsterdam niet organiseren.

Rest dan toch een verzoek aan de gemeente Den Haag en aan u als wethouder, om te kijken of een beeld van Dolf Brouwers uit een potje betaald zou kunnen worden. Het is wellicht nog wat snel na Haagse Harry, maar laat mijn idee rustig bezinken en kijk wat u ervan vindt en wat de mogelijkheden zijn.

Ik dank u voor de aandacht.

Met vriendelijke groet,

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)

www.dejongenskamer.nl

________________________________________________________

Update # 8

Hier nog een oude pagina van De Jongenskamer over een legendarische ontmoeting die ik had met Wim T. Schippers.

Ontmoeting Wim T. Schippers - Amsterdam - De Jongenskamer

________________________________________________________

Update # 9

Een paar jaar geleden heb ik op YouTube een compilatie gemaakt met zo'n beetje alle Haagse humorfiguren van toen en nu. Ook Dolf zit daar een paar keer tussen.

________________________________________________________

Update # 10

Het is nu eind maart 2017 en ruim een jaar verder na mijn brief aan de gemeente Den Haag voor medewerking aan een beeld voor Dolf Brouwers, maar ik heb er nooit enig antwoord op gekregen. Teleurstellend, maar het verbaast me niets als het om geld gaat.

Ik ontving vandaag een mail van een neef van Dolf met dezelfde naam en hij vroeg hoe het met het eerbetoon staat. Wel, ik moest dus helaas schrijven dat het er 'niet' mee staat en dat er al die jaren niets concreets is gebeurd. Maar ik heb door de mail nu toch nog ergens anders weer een balletje opgegooid, misschien iets organiseren met realistische crowdfunding in combinatie met de verkoop vooraf van kleine replica's van een toekomstig beeld. Dan alles commercieel en in eigen hand houden. Hmm.

Iemand anders nog een idee? Laat wat van je horen.

________________________________________________________

Update # 11

________________________________________________________

Update # 12

________________________________________________________

Reacties naar: DirkJan Vos: d.vos35@chello.nl

________________________________________________________

Beter geen gitaar dan helemaal geen gitaar. (Sjef van Oekel)

Wordt het toch nog gezellig. (Sjef van Oekel)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )