( klik op logo voor HOMEPAGE )

THE ROLLING STONES 8 AUGUSTUS 1964 KURHAUS SCHEVENINGEN

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl

Eigen reportage van 20 minuten over het optreden uit 1994. In de videofilm vertellen historicus René Spork, bezoekers Hans van Oosterhout en Paul de Koning, en politieagent Jan Timmer over het concert. Met beelden van de REM-film, een minuut foutage van Jacques de Gier (Reuters/Visnews) en een 8-mm film van Ab Tamboer (drummer Earth & Fire, overleden in 2016), met daarop beelden van onder meer het voorprogramma met The Telstars(?) en Robbie van Leeuwen en Rudy Bennett (Rudy van den Berg) van Ritchie Clark en de The Ricochets. Voorts traden op André van Duin, Trix (Triks) and The Paramounts en de Fouryo's. De geluidsband is afkomstig van opnamen van Willem van Kooten. De reportage is speciaal gemaakt voor een herinneringsavond op zaterdag 8 augustus 1994, precies dertig jaar na dato, in het Haags Filmhuis aan het Spui. Met dank aan Fenno Werkman voor de REM-film.

Kleine updates na 8 augustus 2014 plaats ik onderaan deze pagina:

Ga naar updates.

Update 8 augustus 20-22 Vandaag 58 jaar geleden was t Stones-Kurhaus-concert en niet zo lang geleden ontving ik van Marc de Regt n heel leuke mail met afbeeldingen. Op deze immer terugkerende bijzondere Stones-datum vind je vandaag hier zn verhaal.

Het snoertje van Mick

In april overleed mijn stiefvader Ton de Graaff (1947 - 2022). In één van zijn plakboeken trof ik iets bijzonders aan.

Ton was 17 jaar toen The Rolling Stones in 1964 naar het Kurhaus in Scheveningen kwamen. Hij was gek op hun muziek, dus daar moest hij bij zijn. Met een paar vrienden heeft hij kaartjes kunnen bemachtigen en zijn ze vanuit hun woonplaats Haarlem naar Scheveningen gereisd.

Ton was niet betrokken bij de slooppartijen die avond, mijn moeder en ik hebben hem daar althans nooit over gehoord. Hij was groot, zag er goed uit en had een grote mond, maar was geen vechtersbaas. In het tumult had hij wel een snoertje meegegrist. Deze trofee heeft hij vol trots in een plakboek gestopt, compleet met persfoto en verwijzing. Dit moest het snoertje van de microfoon van Mick Jagger zijn geweest!

Ton speelde rond die tijd zelf ook in een bandje: The Lazy Bones uit Haarlem. Ze speelden covers van onder andere de Stones en brachten in 1967 zelfs een eigen singeltje uit.

Mijn moeder en Ton waren dertig jaar samen. Eigenlijk kende ik Ton eerder dan mijn moeder. Midden jaren '80 raakte ik als puber verslingerd aan muziek uit de jaren zestig. Er was een neo-sixties-stroming gaande en bands als the Fuzztones en the Chesterfield Kings probeerden net zo te klinken als de garage-bandjes uit '66-'67. Ze coverden daarbij vele pareltjes uit die tijd. Die veelal obscure nummertjes vond je terug op legendarische album-series als Back From The Grave en Pebbles. Goudmijnen wat mij betreft. Pebbles had ook een paar delen gewijd aan de Nederbeat. Op één van die lp's stond het singeltje I'm driftin' van The Lazy Bones; een rauw R&B nummer met een lekker scherp gitaargeluid. Dus toen mijn moeder aankwam met Ton stond hij al bij mij in de kast.

I'm driftin' - The Lazy Bones - Single 1967 - YouTube

Marc de Regt
Amsterdam
(bassist in Kek'66, Timeflies en the Phantom Four)

Naschrift Dirk:

Dat Ton niet aan de ongeregeldheden deel heeft genomen dat kan zeker zo zijn, maar staat niet onomstotelijk vast en omdat hij t snoertje (wat mij meer n elektriciteitsdraadje lijkt) heeft weten te bemachtigen, t snoertje dat op t podium lag en juist ook door zijn stilzwijgen kunnen ook t tegendeel aangeven. Humor! Maar hartelijk dank voor je heel aardige bijdrage Marc en zo denken we nog s aan je stiefvader Ton de Graaff.

8 augustus 20-22 - Update #2 - Erratum: Lees je mee Mick?

Donderdag 7 juli 20-22 was ik met mn kinderen (22 en 28) in de Johan Cruijff Arena bij t concert van The Rolling Stones. T was heerlijk en we hebben genoten al stond ik n stuk verder weg dan destijds vooraan in de 'snakepit' bij de Stones op het Malieveld in De Haag.

Halverwege hield Mick Jagger n kort praatje over t geruchtmakende eerste concert van de Stones in Nederland, at op zaterdag 8 augustus 1964 in het Haagse, Scheveningse Kurhaus. Op de grote beeldschermen aan weerszijden van t grote podium verschenen grote foto´s van t legendarische optreden. Maar toen zei Mick dat dit concert t eerste van de Stones buiten Engeland was geweet. Nou, wat voelen we dan de trots in ons Stoneshart even gloeien. Maar t is helemaal niet waar. Ik snap t wel, want t is op veel plaatsen op internet zo te lezen en ik schreef vroeger weleens dat ze in ieder geval daarvoor al in Genève waren geweest voor n tv optreden, maar dan nog. Want - met dank aan Martin Rep-, The Rolling Stones hebben daarvoor al in Ierland opgetreden en was dat hoogstwaarschijnlijk wel t allereerste concert buiten de UK, maar bovenal ze hadden in juni 1964, toch ruim n maand eerder voor t Kurhaus al n korte tour in de US gedaan! Thanks for the attention Mick, rewrite all the book, but don´t You worry bout a thing, because it´s only rock n roll and we still like it.

The Rolling Stones in de Arena 7 juli 20-22 - Mick Jagger vertelt over Stones/Kurhaus - fragment start gelijk op 4:35 - YouTube
(als je goed kijkt zou je snoertje ook op t achtscherm op n grote foto kunnen herkennen ;-)

Mijn telefonisceh reactie op t concert van The Rolling Stones Sixty in de Arena 7 juli 20-22 - Radio Veronica - De Jongenskamer - mp3 - en met heel toffe lange track van n eerder concert! Op Cuba.

NB. In de Arena was t laatste nummer, de tweede encore 'Satisfaction'. Supertof, maar in De Haag openden ze ermee. Maar dit zou best is t laatste nummer kunnen zijn geweest dat de Stones dan in Nederland live hebben gespeeld. Maar 100% zeker is dat geenszins niet. Maar leuk dat op deze pagina, lang geleden, door mij bekend werd gemaakt wat t eerste nummer was dat ze in t Kurhaus speelden, hun eerste nummer in Nederland. Dat staat nu wel 100% vast. En dat was niet 'Mona' zoals aanvankelijk werd geconcludeerd uit de bandopname van Joost den Draaijer (voor Radio Veronica), maar door n andere tot lang onbend gebleven bandrecorderopname van n bezoekster (Thérèse Deen)op t balcon en bleek er verrassend nog n nummer aan 'Mona' vooraf te zijn gegaan, namelijk de Chuck Berry-cover 'Beautiful Deleilah'. Wat n dag toen, maar n beetje ook weer vandaag. Want t houdt nooit op.

__

Update: 8 augustus 20-21 - Vandaag was het 57 jaar geleden, de tijd tikt verder. Ik had onlangs kort contact met Willem van Kooten die voor Radio Veronica geluidsopnames van het optreden maakte en hij vroeg mij waarom ik zo gefascineerd ben door dit concert. Dat kwam mooi uit, want daar wilde ik op deze 'verjaardag' al over schrijven. Ik stuurde hem een mail terug.

Stones/Kurhaus 8 augustus 1964 - Verantwoording: WHY DJ? - 8 augustus 20-21 - De Jongenskamer

__

Update: 7 maart 20-21 - Kort fragment op YouTube geplaatst uit mijn video-reportage over Stones Kurhaus

Door de documentaire van Andere Tijden en ook de tv-reportage van 2 Vandaag uit 1994 door de VOO (die op mijn reportage is gebaseerd) heb ik de indruk dat veel mensen mijn eigen reportage niet hebben gezien op YouTube en niet weten dat daar toch bijzonder en uniek filmmateriaal inzit en ook de enige versie van de REM-filmbeelden zijn te zien met origineel geluid dat Joost den Draaijer vanaf het podum opnam.

Nu een clipje van 4 minuten op YouTube gezet met daarin het 8-mm-materiaal van Ab Tamboer en de beelden van Jacques de Gier. Ik heb het fragment Engelstalig toegelicht.

Rare film footage - The Rolling Stones - Kurhaus, Scheveningen, 8th August 1964

"This fragment starts with archivist René Spork and contains 8-mm footage of Ab Tamboer (former drummer of Earth and Fire and died in 2016) with footage of two supporting acts. First You see The Telstars and than Ritchie Clark and the Ricochets with Robbie van Leeuwen on guitar and Rudy Bennett as singer Ritchie Clark (real name Rudy van den Berg). You can also see a tv-clip of The Fouryo''s who where also a supporting act. There is also some unique footage from cameraman/journalist Jacques de Gier shot for Reuters."

Zie voor de hele toelichting onder de clip:

Rare film footage - The Rolling Stones - Kurhaus, Scheveningen, 8th August 1964 - YouTube

+

Ik had de update naar Rudy Bennett Van den Berg gestuurd en heeft hij er melding van gemaakt op zijn Facebookpagina waar ik niet opzit. Ik ontving een screenprint van iemand en ik zat goed met mijn gedachte dat Rudy de beelden waarschijnlijk nog niet kennde van hem met de Ricochets en daar was het me oorspronkelijk met name om te doen geweest. Leuk!

Ik heb nu het beginframe op YouTube aangepast en een andere still gekozen waarbij ook Rudy (vaag) naast Robbie van Leeuwen is te zien. Zie hiervoor de embedded clip hierboven.

+++ Na het versturen van mijn mail naar Rudy herinnerde ik me dat ik hen begin jaren negentig nog ontmoet heb en kort geïnterviewd met Robbie van Leeuwen, Henk Smitskamp, Leo Bennink en Sieb Warner toen The Motions eenmalig en voor het allerlaatst optraden voor het Veronica-tv-programma Goud van Oud in de Brabant Hallen. Er zit een leuke anekdote aan vast met onder meer Alfred Lagarde, Je kan het onderaan lezen op mijn pagina over het 'plagiaat' van Venus door mijn grote held Robbie van Leeuwen. +++

Robbie van Leeuwen en Venus - De Jongenskamer

__

Update: 20 november 2020 - Unzipped - Tentoonstelling in het Groninger Museum

UPDATE 7 MAART 20-21. LET OP! Door corona is de tentoonsteling gesloten, maar nu tot en met 18 april 20-21 kan je met de aankoop van een ticket van € 9,50 Unzipped volledig online zien! Check onderstaande link.

Unzipped nu online te bezichtigen in 360 graden-view - Groninger Museum - groningermuseum.nl

Op donderdag 19 november werd in het Groninger Museum de Stones-tentoonstelling Unzipped geopend. Onder meer met een zoom-interview van Leo Blokhuis met Mick Jagger (dat al was opgenomen). In de expositie (die al in andere landen in een iets andere vorm was te zien met de titel Exhibitionism) zijn veel voorwerpen rondom de bandleden en de groep te zien, ook is er een reconstructie genaakt van de 'smerige' woonkamer van hun eerste gezamenlijke woning in Londen voordat ze bekend werdem. En natuurlijk ontbreken in deze speciaal voor Nederland aangepaste versie niet de beelden van de Stones in het Kurhaus. Leo Blokhuis zei als presentator van de video dat het Kurhaus het eerste optreden van de Stones buiten Engeland was, maar dat was niet het geval, ze hadden al daarvoor opgetreden in Montreux, Zwitserland. Vandaag, vrijdag 20 november is de expositie voor het publiek open gegaan.

Het Groninger Museum heeft gisteren gelijk een bijzonder aardige video online gezet van de opening en waarin ook beelden van de REM-film uit het Kurhaus zijn te zien in superieure kwaliteit. En met de openingsboodschap van Mick Jagger.

Opening Unzipped - Groninger Museum - 13 min. - YouTube

(De titel van de tentoonstelling 'Unzipped' refereert aan de hoes van het album Sticky Fingers, gemaakt door Andy Warhol, waar op de eerste originele uitgave van de lp op de voorkant een echte broekrits (zipper) zit.)

+

Recensie Unzipped door Menno Pot - Volkskrant - Een echt kijkje achter de schermen wordt de Stones-tentoonstelling Unzipped niet - volkskrant.nl

Recemsie door Peter vam Brummelen - Parool/AD - Schatkamer van de Stones: fans zullen het allemaal kwijlend bekijken - ad.nl

+

Bezoeker van het concert en vriend van deze Stones-Kurhauspagina Martin Rep, heeft ter gelegenheid van de opening vandaag een verhaal op zijn website geplaatst met onder andere aandacht voor mijn reportage die ik in 1994 over het concert maakte en vertoonde op de herinneringsavond op zaterdagavond 8 augustus 1994 in het Haags Filnhuis. precies dertig jaar na dato. Martin Rep was daar ook bij, maar we kenden elkaar toen nog niet. Hij weidt een paar regels aan de avond, bedankt Martin!, en heeft ook mijn reportage op de pagina geëmbed.

Waarom op de Rolling Stones-expositie het souvenir aan het Kurhaus-concert ontbreekt - Martin Rep Online - martinrep.nl

+

Tot slot nog op deze herfstige novemberdag. Bezoeker Hans van Oosterhout uit mijn video overleed al vrij snel na de opnames en recent bereikte mij het verdrietige bericht dat bezoeker, kunstenaar en Haagse vriend Paul de Koning die ook te zien is (met biertje en sjekkie, dat wilde hij per se!), al twee jaar geleden is overleden. Goede reis Paul!

+

NB!

Foto van Keith Richards met de in mijn ogen 'weggestopte' Stone, bassist Daryyl Jones, die ik eind jaren 80 in twee opeenvolgende jaren op het North Sea Jazz Festival in Den Haag heb ontmoet en een maal uitgebreid meer heb gesproken. Hij was toen bassist bij Miles Davis.

Update: 8 augustus 2019 - 55 jaar geleden

Op deze pagina staan geen foto's meer van Nico van der Stam in verband met rechten. Zijn foto's van het optreden liggen bij het Maria Austria Instituut voor fotografie en in een rondschrijven mailden ze een link naar de 19 foto's die Nico heeft gemaakt. Met een paar in kleur.

Overzichtspagina foto's concert Rolling Stones 1964 - Nico van der Stam - MAI-beeldbank

Update: 8 augustus 2017 - Het was 53 jaar geleden vandaag

In de vroege ochtend werd vanmorgen op NPO Radio 1 concertbezoeker Martin Rep kort telefonisch geïnterviewd over het optreden van 8 augustus 1964.

Dit is de nacht - Interview Martin Rep - NPO Radio 1 - nporadio1.nl

Update: 24 juli 2017 - Ik volsta als commentaar met het hier plaatsen van mijn tweet als reactie op een artikel van nu.nl.

Tweet

Wie de beelden kent, weet dat het niet in scène was gezet, maar de filmploeg gooide wel wat olie op het vuur. Tja.

Rel Kurhaus-concert Stones niet in scène gezet volgens Van der Meijden - nu.nl

(Bas van Toor hoorde van Dick Harris dat de tieners was gevraagd om te rellen, Henk van der Meijden ontkent.)

Update: 4 maart 2016 - Klein item over Den Haag in de sixties. Met Micha Hasveld van The Clarks. Bij uitzending gemist Landinwaarts. Met kort aandacht voor Stones Kurhaus. Landinwaarts - Den Haag in de sixties - Uitzending gemist - npo.nl

Update: 25 december 2015 - Het oorspronkelijke en langere artikel van Adriaan (Ad) de Boer voor de Volkskrant van 8 augustus 1994 heb ik nu achter deze site kunnen zetten. Niet aan toegekomen jaren geleden en vergeten. Met dank aan Martin Rep en Rob van der Werf. Ad de Boer was bassist van Trix and the Paramounts. Mooi compleet verhaal nu!

The Rolling Stones in het Kurhaus 1964
Verslag Ad de Boer - Bassist Trix and the Paramounts - dejongenskamer.nl

Update: 24 december 2015

Still uit de 8-mm-film van Aad of Ab Tamboer. De Telstars uit het voorprogramma?

Update: 23 december 2015 - Online-artikel en verslag gevonden van Adriaan de Boer in de Volkskrant van 8 augustus 1994. Ad de Boer was bassist van Trix and the Paramounts - Doelwit: Europa's meest grandioze beatgroep - Adriaan de Boer - De Volkskrant 1994

Update: 8 augustus 2015 - Vandaag, precies 51 jaar na dato bericht Martin Rep over zijn tv-interview over het concert voor het BBC programma Coast in 2010 - 'Dus we staan hier op de plek waar Mick Jagger stond' - Martin Rep - martinrep.nl

Update: 3 januari 2015- Blogpost Frank Koppelmans over zijn editing-montage Stones Kurhaus / Muzee

Update: 12 december 2014 - De Rolling Stones terug in Scheveningen - Martin Rep (Blogposting over expositie Muzee)

Eerste update onderaan: 24 november 2014 - De cassette

Vandaag 8 augustus 1964 - 2014 - 50 jaar Stones Kurhaus

Foto Rob Bosboom (website)

__

Update 10 augustus

Op YouTube staat sinds mei een uitstekende foto-clip online met Beautiful Delilah van de Deen-tape en voorzover ik kan beoordelen de hele band van Willem van Kooten met de rest van het concert. Zeer evocatief en beslist kijken en vooral luisteren. 'Namens Muziek Expres ... The Rolling Stones! ...' Maar niet de stem van Jos Brink. 16.55

__

Tweede vondst op YouTube die op 7 augustus online is gezet. De (hele?) REM-film met commentaren uit interviews met Charlie Watts, Keith Richards en Mick Jagger. Bijzonder interessant. Kan een en ander misschien thuisbrengen; Willem van Kooten, Elly de Waard, Boudewijn Büch? Let op de aftiteling. 3:25

Met dank aan de Meeuw uit Derp voor de tips en Rubber Duck ...

__

Nieuwe (media) updates verschijnen voorlopig hieronder.

50 jaar Stones Kurhaus heeft niet het NOS-Journaal gehaald, maar NOS.nl heeft wel een reportage gemaakt en online gezet.

Link NOS.nl video-reportage Stones Kurhaus 50 jaar

__

Omroep West Nieuws - Item in Muzee met Rudy Bennett en Paul de Kievit

__

Leesbare scans van twee pagina's korte interviews met onder meer Jos Acket en Jan de Hont in De Gelderlander. Verschenen in diverse regionale dagbladen.

Hier het overzicht en layout van de reportage.

__

Radio 1 Journaal - Korte reportage Muzee door Jeroen Wielaert

Martin Rep en Jeroen Wielaert in Muzee

__

Martin Rep bij Helemaal Haandrikman Radio 2 - mp3 3:15

__

Leesbare scans van twee pagina's met interviews Rudy Bennett en Martin Rep - AD Algemeen Dagblad. Een ingekorte versie verscheen ook in het Parool.

__

Interview 3FM (Claudia Dr Op) - Paul Rabbering interviewt bezoeker Martin Rep - van 00:17 tot 00:26

__

Bericht op site Omroep Brabant

Bericht Den Haag FM - Stones Kurhaus 50 jaar geleden

Nieuwsbericht De Stentor (o.a. ook Eindhovens Dagblad)

Almere Dichtbij - Tribute-avond ging niet door

__

Herinneringsavond in Muzee een succes

Vanavond speelde het gitaarduo Spider & the Fly in de zaal van Muzee voor een enthousiast publiek van zo'n honderd man, vrouw.

Geluidsfragment optreden Spider & the Fly met Walking the Dog - mp3 3:00

Video Spider & the Fly - Sympathy fot the devil - YouTube

Foto's, opname en video, Martin Rep

Radio.nl / Novum - Bericht met Spider & the Fly in Muzee

Facebook The Rolling Stones Muzee. Ook te zien als je niet op Facebook zit.

__

Geluid en beeld

Frank Koppelmans heeft in opdracht van Muzee Scheveningen geluid onder de filmbeelden gezet en daar beide bronnen bij gebruikt. Het filmmateriaal van Jan Schaper (35 minuten) berust bij het Stadsarchief van Rotterdam, en rechthebbenden zijn de erven Schaper. De montage is als nieuwe productie opgenomen in de collectie van het Stadsarchief van Rotterdam.

Dan is er nog de vraag wie nu de REM-film in zijn bezit heeft, Fenno Werkman of een nieuwe eigenaar?

__

Een memorabele reactie van Ronald Zee uit 2011 van de site van Andere Tijden

<< Ik heb erg genoten van de uitzending, niet alleen van de beelden maar ook van de interviews, ik moest er soms om lachen. Jammer dat de chauffeur overleden is. Enige jaren geleden ben ik naar die reünie geweest in het Kurhaus, om twee redenen, ik wilde de zaal weer eens zien maar ook om te zien of er soms foto’s hingen waar ik opstond. Nou, het aantal foto’s viel tegen maar ook de zaal was helemaal veranderd en het was veel kleiner dan ik me herinnerde. Ik was benieuwd of ik misschien op dat pas ontdekte filmmateriaal stond, en zowaar, ik sta er enige seconden op, samen met mijn oudere broer en zijn vriend, zittend op de trap. We waren met drie man 's middags vanuit Rotterdam op de brommer vertrokken, ik achterop. Ik kan me eigenlijk alleen maar herinneren dat we op die trap zaten en keken naar de aankomende en vertrekkende hotelgasten. Een ervan, een bijzonder mooie blonde vrouw, ontlokte veel commentaar. Ik weet bij god niet meer of we voor het concert nog ergens iets zijn gaan eten of dat we daar gewoon hebben rondgehangen totdat het begon.

Toen we naar binnen mochten moest dat door maar één draaideur (veel te weinig) maar het ging. Wat gelijk opviel bij binnenkomst was een grote openstaande piano en een grote plantenbak er vlakbij. Er hing (voor mij in ieder geval) een vreemde spanning. Ik was helemaal gek van de Stones en het vooruitzicht dat ik ze zo meteen zou zien maakte me behoorlijk opgewonden. We hadden kaartjes die volgens mij 7.50 kostten, we zaten links op rij 8 en hadden een goed zicht op het podium. Het voorprogramma duurde lang maar viel wel te pruimen totdat de Fouryo's kwamen, dat vond iedereen super truttig. Verschillende mensen uit het publiek hadden van het programma vliegtuigjes gevouwen en die werden naar het podium gegooid en verder wat andere dingen, één van de mannelijke leden van de groep werd kwaad en ging dingen terug gooien totdat ze maar vertrokken.

Na de pauze toen iedereen weer op zijn plaats zat was de spanning te snijden. Het publiek werd al helemaal gek toen Bill Wyman (achter het gordijn) even op zijn bas speelde, veel mensen gingen staan of liepen naar voren. Ik weet het niet zeker meer maar ik dacht dat Jos Brink toen iedereen verzocht om weer te gaan zitten. Toen iedereen weer zat werd het gordijn opengetrokken en (wat mooi was) liepen de Stones een paar passen naar voren. Nou, toen was helemaal het hek van de dam en iederen ging op de stoelen staan of liep naar voren. Ik ben na een minuut of 5 naar het podium gelopen, Bill Wyman stond vlak voor me. Ongelofelijk dat je gewoon met je armen op het podium kon leunen. Ik riep nog een paar maal naar Bill maar uiteraard hoorde hij me niet. Ik was erg teleurgesteld toen de Stones vertrokken en dacht nog dat ze even later terug zouden komen.

We hebben met z’n drieën nog even langs de kant staan wachten maar zagen toen dat veel mensen met van alles aan het gooien waren, niet alleen naar het podium maar ook naar de kroonluchters, er was een enorme herrie en chaos. Ik zag een jongen die iets in zijn hand had en achterin de zaal alle lampjes afging en die kapot sloeg. Op een gegeven moment stond ik bij één van de grote gordijnen die langs de muren hingen, een jongen keek me aan en toen sprongen we alle twee gelijk omhoog en grepen het gordijn beet dat naar beneden kwam. Dat is de enige vernieling die ik heb aangericht, weet bij god niet meer waarom ik dat nu deed.

Toen we de zaal uitliepen richting uitgang zag ik dat de grote plantenbak in de piano was gegooid en er stond ook veel politie. Buiten gekomen vergat ik gelijk het hele gebeuren omdat het onweerde en ik daar erg bang van was. Ik scheet in mijn broek bij het vooruitzicht om door dat weer achterop de brommer naar Rotterdam te gaan. Ik ben de hele weg bang geweest. We kwamen zeiknat thuis omdat een passerende auto naast ons net door een hele grote plas reed. Ik zal die dag nooit vergeten, ik weet zelfs nog hoe ik me voelde bij het opstaan die dag, helemaal opgewonden en blij bij het vooruitzicht de Stones 's avonds te zien. Later las ik dat het geplande concert van The Animals in het Kurhaus was afgelast. >>

Ronald Zee

17 juli 2014 - Avond-openstelling Muzee op 8 augustus met live-muziek

In Muzee is een setje kaarten te koop met foto's van Rob Bosboom

Muzee zal op vrijdag 8 augustus ook 's avonds geopend zijn (van 17.00-23.00 uur), met gelegenheid om de expositie te bekijken, wat te drinken in het museumcafé en vanaf 19.30 uur te luisteren naar een optreden van het Stones bluesduo Spider and the Fly. Zij zullen onder andere de setlist van 1964 spelen: Beautiful Delilah, Walking the Dog, Hi-heel Sneakers, Suzie Q en Mona, aangevuld met de nummers die 's middags in het Kurhaus gerepeteerd zijn: It's All Over Now, Tell Me en Carol. Voor de avondopenstelling gelden de gewone entreeprijzen (€ 7,50 voor volwassenen en € 5 voor 65+-ers).

Het Kurhaus gaat die dag niets organiseren. Mooi dat Muzee er op de historische dag zelf nog extra aandacht aan besteedt. Er zijn al Stonesfans die speciaal op 8 augustus de tentoonstelling wilden bezoeken. Kan een puike meeting worden. En ga dan vooraf eerst langs het Kurhaus.

Museum RockArt staat op 8 augustus stil bij Stones Kurhaus

Ook museum RockArt in Hoek van Holland besteedt op 8 augustus aandacht aan het jubileum. Van 13.00 tot 17.00 uur zal de Top 40 van The Rolling Stones worden gedraaid met vinyl vanaf het originele drive-in meubel uit de jaren 70 van de zeezenders Radio Noordzee en Veronica. Je kan ook een eigen verzoekje laten draaien, als het maar een Rolling Stones-nummer is.

28 juni 2014 - Opening The Rolling Stones terug in Scheveningen (met updates)

Entree Muzee Scheveningen

Vanmiddag werd de tentoonstelling The Rolling Stones terug in Scheveningen feestelijk geopend in Muzee op Scheveningen. Het is 8 augustus aanstaande precies 50 jaar geleden dat de Rolling Stones hun geruchtmakende concert gaven in het Kurhaus en reden genoeg om dit memorabele concert te herdenken met een expositie. Bezoeker van het concert Martin Rep was er vandaag bij.

Rudy Bennett links, speelde als zanger Ritchie Clark in het voorprogramma met The Ricochets. Rechts René Spork.

Onder veel belangstelling met meer dan 200 genodigden hielden diverse sprekers een toespraak, waaronder directeur Paul de Kievit en Stoneskenner en gastconservator René Spork. Henk van der Meijden opende de tentoonstelling met een aanstelijk praatje over zijn betrokkenheid destijds als producent van de REM-film.

De Haagse gitarist-zanger Tim Akkerman (voorheen Di-Rect) verzorgde een gastoptreden met diverse oude rock-nummers.

Op het drumstel waar Charlie Watts op speelde werd ook nog getrommeld. Hoezo museumstuk, levende rock-'n-roll!

Henk van der Meijden

Ad (Adriaan) de Boer, bassist van Trix and The Paramounts, speelde in het voorprogramma

Er was een aangename, nostalgische sfeer en er konden herinneringen worden opgehaald onder het genot van een drankje en lekkere hapjes, waaronder natuurlijk ook toastjes met nieuwe haring. Scheveningen.

Concertbezoeker Martin Rep bij de foto die hij maakte van zijn jeugdvriend Rob Berghege

Ook zijn dagboekje over het concert is te zien op de expositie. Hier nog een keer zijn verhaal.

Martin is enthousiast over de sympathieke tentoonstelling en met name over de vertoonde film met de niet eerder getoonde beelden en de bijzondere soundtrack die eronder is gezet.

Bedankt Martin voor de info en de foto's en Muzee bedankt voor deze gedenkwaardige expositie. En het bleef nog lang onrustig in de Haagse binnenstad.

Uitnodiging tenoonstelling Muzee

In Muzee is de publiciteits-poster te koop van de expositie, een kaarten-mapje met foto's van fotograaf Rob Bosboom en een uitstekende publicatie van René Spork met alle details, achtergronden en receptie in de media van het concert. Voor het eerst wordt in een bijlage het proces-verbaal van de Haagse politie gepubliceerd. Een aanrader! ('The Rolling Stones, Het Kurhaus. 8 augustus 1964. Proces-verbaal Kurzaal’, 18 pagina's.)

Ik wil verder weinig over de tentoonstelling zelf schrijven en laten zien. Dat kan later nog. En bekijk ook de rest van het museum over de geschiedenis van Scheveningen en de natuur-historische collectie. Maar ga deze zomer vooral zelf kijken en bezoek dan gelijk ook het Kurhaus voor de historische evocatie.

www.muzee.nl

Voor meer foto's, updates en de expositie in de media: Facebook The Rolling Stones Muzee. Ook te zien als je niet op Facebook zit.

Jan de Hont, Trix Boelen, Rudy Bennett en Tim Akkerman. Foto via Harry Knipschild.

Marco Raaphorst interviewt Jan de Hont tijdens de opening - 7 min.

Interview met René Spork - De Weekkrant / De Posthoorn - 30 juni 2014

Artikel Harry Knipschild naar aanleding van de tentoonstelling en lezing van het politie-rapport.

Politie, nozems, raddraaiers en gespuis bij de Stones in Scheveningen - Harry Knipschild

Rudy Bennett en Harry Knipschild (r) op de opening. Foto Martin Rep.

18 juni 2014 - Promo-clip tentoonstelling Muzee - YouTube

Op YouTube staat nu een promo-clip van dertig seconden voor de expositie in Muzee. Het zijn korte flitsen uit een nieuwe documentaire van 20 minuten waarbij gebruik is gemaakt van onder meer niet eerder vertoonde beelden van de repetitie en met een gerestaureerde geluidsopname van de Deen-tape. Nu is voor het eerst ook Mick Jagger te horen.

16 juni 2014 - Opnameband mevrouw Deen nu bij RockArt en op expositie

Bandrecorder-doosje van de Deen-tape

Vandaag is mij bekend geworden dat de opnameband van een bezoekster van het concert in de collectie is gekomen van museum RockArt. Interessant, want mogelijk kunnen de opnamen nu openbaar worden gemaakt.

De opnamen waren wel in kleine kring bekend, maar eigenaresse Thérèse Deen wilde de band verkopen. Onduidelijk of ze de band nu aan RockArt heeft geschonken, maar in ieder geval winst dat het nu in een publiek domein terecht is gekomen. (NB: RockArt heeft de band gekocht DJ)

Het gaat om een bijzondere, maar qua geluid soms matige opname (met zang en mondharmonica van Mick Jagger) van het gehele concert, opgenomen bij een speakerbox op het balkon. De opname tijdens en na het concert van het ontketende publiek is wel van goede kwaliteit en met zeer evocatieve geluiden hoe de zaal wordt gesloopt. Een kort fragment was onopvallend te horen in de uitzending van Andere tijden.

Artikeltje over de Deen-tape bij Andere Tijden

Thérèse Deen heeft daags na het concert ook het Radio Veronica-programma opgenomen dat Willem van Kooten (Joost den Draaijer) maakte en presenteerde over het concert. Hierin zitten fragmenten van de bekende en uitstekende opname die hij op het podium maakte. Deze opname is grotendeels te horen in mijn reportage. De originele band is in het bezit van stichting De Norderney, maar ze hebben niet een opname van het radioprogramma zelf, waarbij naast de concert-opname ook nummers van de Stones en commentaar van Joost den Draaijer zijn te horen. Ik heb de Deen-tape begin jaren negentig beluisterd. De band is gedurende de expositie uitgeleend aan Muzee.

Ik wacht voorlopig af of de opnamen van de band ook daadwerkelijk algemeen beschikbaar komen. Ik heb er in het verleden te veel -tevergeefs- aan getrokken om daar nu stante pede achteraan te gaan. Wellicht iets voor RockArt en stichting De Norderney. Het klinkt hoe dan ook hoopvol.

Ik heb een aangepast, kort berichtje in combinatie met de aanstaande tentoonstelling gestuurd naar de Mediapages, een online magazine voor alle zeezenderliefhebbers van onder meer Veronica en het REM-eiland.

The Stones, REM en Radio Veronica - Mediapages

11 juni 2014 - Aankondiging Muzee tentoonstelling Stones Kurhaus

De tentoonstelling is een prachtig initiatief op de juiste plaats en in het jubileumjaar van 50 jaar Stones Kurhaus. Wie weet wat het nog aan bijzonderheden oplevert. En ondanks de recente negatieve berichten over het Kurhaus, raad ik eenieder aan om naast de expositie tegelijk een bezoekje aan het Kurhaus te brengen. Mooi uitstapje voor deze zomer.

The Rolling Stones terug in Scheveningen - www.muzee.nl

[ 1964 het concert - 1994 eerste memorial met film en video - 2004 radiomiddag met muzikale tribute - 2011 Andere tijden tv - 2014 een tentoonstelling en een boekpublicatie ]

Rock-'n-roll: Stones Kurhaus 50 jaar!

En de titel van de expositie is dus, De Stones terug in Scheveningen. Ik heb Scheveningse roots en ik zou dan toch schrijven, De Stones terug op Scheveningen. ;-)

10 juni 2014 - Stones Kurhaus bij tv-uitzending Pinkpop

Op maandagavond, tweede Pinksterdag was er op tv tijdens de uitzending van Pinkpop een item te zien over Stones Kurhaus. Geen nieuwe dingen, maar wel met een paar kwoots uit een interview dat Leo Blokhuis had met Mick Jagger van een paar jaar geleden.

Het klopt niet wanneer Mick Jagger beweert dat in het Kurhaus de eerste rel was. Ongeregeldheden waren al eerder bij concerten in Engeland. Maar die van het Kurhaus werden gefilmd.

En Mick Jagger had het over politiepaarden in de zaal, bekend verhaal. Wie daar een foto van had gemaakt zou daar nu nog ieder jaar royaal van op vakantie kunnen. Maar zo'n foto is er niet.

Het item is nog (even?) terug te zien bij Uitzending Gemist. Het begint na 1:05 (1 uur 05). Ook met dertig seconden The Stones live op Pinkpop.

Uitzending Gemist - Pinkpop - Stones Kurhaus - start 1:05

23 mei 2014 - Tentoonstelling Muzee Scheveningen: The Rolling Stones terug in Scheveningen 50 jaar Kurhausconcert 1964 – 2014

Flyer tentoonstelling

Vandaag kwam museum Muzee uit Scheveningen vervroegd met een persbericht. Hieronder twee passages:

Vijftig jaar geleden traden The Rolling Stones voor het eerst in Nederland op en wel in het Kurhaus op 8 augustus 1964. Reden voor Muzee Scheveningen om uit te pakken met een jubileumtentoonstelling die al begint op 29 juni en blijft staan tot en met 7 september.

[...]

Stoneskenner René Spork is aangezocht als gastconservator en dat betekent: nieuwe beelden, nieuw geluid. En natuurlijk leveren ook Ben Franse (eigenaar van de Scheveningse vintage shop Bennies Fifties) en Jaap Schut (directeur Museum RockArt) hun aandeel, naast tal van andere bruikleengevers die zorgden voor een schat aan fotomateriaal en unieke memorabilia. Samen met het Steigenberger Kurhaus Hotel wordt een Rolling Stones-arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, hotelovernachting en museumbezoek.

__

Er worden ook nog niet eerder vertoonde beelden gepresenteerd van de repetitie van de Stones van het restmateriaal van de REM-film. En het drumstel waarop Charly Watts destijds speelde is te zien.

Naast het persbericht wordt nog gemeld dat het Kurhaus mogelijk op 8 augustus ook zelf nog iets organiseert.

Website museum Muzee: www.muzee.nl

Concert Stones in Kurhaus 1964: nieuw beeldmateriaal in Muzee Scheveningen - Omroep West

Bericht over de expositie op denhaag.fm

Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie van de hand van René Spork.

Bij de tentoonstelling worden beelden getoond van de repetitie met een speciale geluidsband. Bij het restmateriaal zit geen oorspronkelijk geluid. Geïnteresseerden die het restmateriaal van de REM-film in zijn geheel in hun bezit willen hebben kunnen dat bestellen bij het Gemeentearchief van Rotterdam. Een aantal fragmenten was al te zien in Andere Tijden.

23 mei 2014 - Fotoboek Rob Bosboom

In 2012 heeft fotograaf Rob Bosboom een boek uitgebracht, The Rolling Stones in het Kurhaus in woord en beeld.

De foto bij het vorige bericht was van bezoeker Hans van Oosterhout. Hij is ook te zien en te horen in mijn reportage; het is zijn gezicht op het YouTube-frame bovenaan deze pagina. Hij werd later zanger van The Kick en producer van onder meer Supersister en Astrid Nijgh. Hij is jaren terug overleden, maar mooi dat zijn foto's in het Haags Gemeentearchief zijn terechtgekomen.

22 mei 2014 - Kurhaus vraagt 179.000 euro voor feestje

Foto Hans van Oosterhout - Gemeentearchief Den Haag

Een lang verhaal kort, maar het initiatief van Wim de Bruijn voor een tribute op vrijdag 8 augustus van 50 jaar Stones-Kurhaus in het Kurhaus lijkt gestrand omdat het Kurhaus het bespottelijke bedrag van 179.000 euro vraagt voor de beschikbaarstelling van het hele hotel die avond. Belachelijk. Ze moeten het natuurlijk gratis sponsoren. Komt niet meer goed.

Ik dacht nog aan een alternatief voor een tribute-avond in het Haagse Paard van Troje. Met oude en nieuwe Haagse bands, De REM-film op 16-mm, mijn video-reportage, Boudewijn Büch, en Andere Tijden. Kost allemaal ook wat en daar zijn sponsors voor. Hou de toegangsprijs wel vriendelijk.

Of een avond in het Haags Filmhuis, of op vrijdagavond Radio 2, allebei al een keer gedaan in 1994 en 2004.

Maar ja, het grote Stones-evenement van het jaar is Pinkpop. Den Haag doe er nog wat aan!

Onvolledig artikel Omroep West

Nog een beschaafd stukje op denhaag.fm

15 april 2014 - Speelden ze ‘Mona’?

'De kaartjes voor het concert dat de Rolling Stones zouden geven in het Kurhaus waren doorverkocht. Hoe Martin Rep zijn leven waagde om alsnog aan kaartjes te komen en daar levenslange herinneringen aan zeven minuten muziek aan overhield.'

Verslag 8 augustus 1964 - Martin Rep (herpost)

14 april 2014 - Ode aan de Stones

Op vrijdag 8 augustus 2014 is het vijftig jaar geleden dat het legendarische concert plaatstvond. Oud-Voorburger Wim de Bruijn en voormalig Radio 10-diskjockey Peter Rijsenbrij zijn bezig om op die datum, opnieuw een tribute-concert te organiseren in het Kurhaus.

Het Kurhaus heeft al toegezegd de zaal ter beschikking te stellen. Momenteel zijn De Bruijn en Rijsenbrij bezig met het regelen van Nederlandse artiesten die daar een Stones-nummer willen spelen.

'We zijn ook bezig met leden van de Stones. We proberen ze via hun management en persoonlijk te benaderen of ze langs willen komen als VIP-gast. Dat gaat nog vrij lastig worden, maar we hebben goede hoop!', aldus Rijsenbrij.

Ode aan de Stones - Omroep West

Concert Kurhaus in herhaling - Almere Vandaag

22 maart 2014 - Mat van Hensbergen overleden

Op 3 maart 2014 is filmmaker Mat van Hensbergen overleden. Hij was een van de cameramensen bij de opnames van de REM-film. De cineast was ook aanwezig op de herdenkingsavond in 1994 in Het Haags Filmhuis en hij heeft via-via voor deze pagina nog de nodige informatie aangedragen. In 1969 maakte hij de documentaire Eight Miles High over de Golden Earring voor de VARA-televisie. Mat van Hensbergen is 75 jaar geworden.

14 maart 2013 - Drie linkjes over Stones / Kurhaus

# 1 Onbekende clip waarin Charlie Watts spreekt over de kroonluchters en de gordijnen van het Kurhaus - Kort aan het begin - Link YouTube

# 2 Fotograaf Nico Schouten kiekte in 2004 concertbezoeker Diederik Jansen met een stoelleuning met kaartje op Scheveningen - Link naar foto

# 3 Ben Franse van Bennies Fifties op Scheveningen heeft het drumstel van Charlie Watts van het concert in zijn bezit - februari 2012 - volkskrant.nl - Link naar artikel

Drumstel Charlie Watts Stonesconcert - Bennies Fifites - Scheveningen

Volgend jaar op vrijdag 8 augustus 2014 is het precies 50 jaar geleden ...

22 december 2012 - Beelden REM-film in documentaire Crossfire Hurricane van The Rolling Stones

The Rolling Stones hebben vanwege het vijftigjarig bestaan van de band een documentaire gemaakt, Crossfire Hurricane, die bijna twee uur duurt. Een stortvloed aan oud beeld- en geluidsmateriaal, korte fragmenten voorzien van actuele off-screen-commentaren van de bandleden. In de film zijn ook een paar fragmenten uit de REM-film opgenomen. Ik heb eind jaren negentig wel eens opgevangen dat de eigenaar van het materiaal het destijds verkocht heeft aan The Stones. Mogelijk is de film nu hun eigendom. Maar zeker weet ik het niet. De documentaire is op zaterdag 15 december 2012 uitgezonden door de NTR en nog terug te zien bij uitzendinggemist.nl tot en met dinsdag 25 december 2012.

Documentaire The Rolling Stones 50 - Crossfire hurricane - niet meer beschikbaar

25 november 2012 - André van Duin in het voorprogramma

Ook bandparodist André van Duin stond in het voorprogramma van de Stones in het Kurhaus. Hij was de eerste die optrad, maar hij komt verder nooit echt ter sprake omdat hij na zijn optreden gelijk is vertrokken. Van het concert weet hij verder niets. Toch was het opmerkelijk dat in de reportage van Andere Tijden een flits zat van zijn optreden. Ik denk nog geen twee seconden. De filmstill hierboven heb ik eruit kunnen halen. Op de achtergrond zie je het spandoek van de Muziek Expres.

Op het YouTube-kanaal van VandaagVoorheen staat een aardige montage over het televisiedebuut van André van Duin op 24 juni 1964. De tweede helft van de clip gaat alleen nog over het Stonesconcert en kun je de filmflits met André van Duin nog eens bekijken. Aardige montage en aanvulling. Er is ook een geluidsfragment gebruikt uit mijn reportage.

Vanavond spelen The Rolling Stones hun eerste jubileumconcert in de O2 Arena in Londen.

André van Duin - Stones Kurhaus - YouTube

24 september 2012 - ANP-bulletin 8 augustus 1964

Foto Nico van der Stam - Mogelijk oorspronkelijk een kleurenfoto

Sinds enkele jaren is het papieren-archief van het ANP gedigitaliseerd en online te doorzoeken in een aparte database op de site van de Koninklijke Bibliotheek. In de late avond van 8 augustus 1964 is om 23.55 uur een eerste bericht geschreven voor de radio. De volgende dag zijn er nog twee aparte bulletins verschenen. Een afbeelding van het eerste bericht kun je achter deze pagina bekijken:

ANP-bulletin 8 augustus 1964

De andere berichten wijken weinig af. Opvallend is dat er steeds wordt geschreven dat de chaos zou zijn ontstaan doordat er te weinig zitplaatsen waren. De andere twee berichten zijn in de database te vinden:

anp.kb.nl

[Tip ingezonden door Martin Rep]

8 augustus 1964 - 2012 - Stones - Kurhaus - 48 jaar geleden

De tijd verstrijkt en ieder jaar is er weer de dag van 8 augustus 1964 toen de Stones in het Kurhaus optraden. Geen bijzonderheden vandaag. Ik heb een nieuwe, onbekende repetitie-foto van Rob Bosboom gevonden.

Foto Rob Bosboom

Dan nog een filmstill uit de REM-film Brigitte. Na de repetitie geeft Karla Wildschut bloemen aan de heren.

12 juli 2012 - The Rolling Stones 50 jaar

Vandaag is het 50 jaar geleden dat The Rolling Stones voor het eerst optraden in The Marquee in Londen. Vandaag wordt ook het jublieumboek 'Rolling Stones 50' gepresenteerd, in het Engels, maar ook in een Nederlandstalige editie. Voor het Kurhaus-concert zijn vier pagina's ingeruimd met foto's en verhalen. Tevens opent vandaag in Rotterdam een fototentoonstelling over 50 jaar Rolling Stones, met onder meer foto's van het Kurhaus-concert.

'Kurhausrel hoogtepunt in boek 50 jaar Rolling Stones' - nu.nl

Rotterdam viert Stonesjubileum - nos.nl

Foto-tentoonstelling The Rolling Stones 50 - Galerie Vips - Rotterdam

Galerie Vips met uitnodiging - Met een onbekende, fraaie foto van Rob Bosboom

-

Later dit jaar besteedt Radio Veronica nog een uur aandacht aan het concert.

-

Hier nog de link naar het Stones Forum van vandaag. Met een actuele foto van The Stones voor de Marquee.

Stones 50 - Stones Forum

4 juli 2012 - 50 jaar Rolling Stones bij Een Vandaag

In een item van acht minuten vertelt Ruud van Dulkenraad over The Rolling Stones. Hij brengt een bezoek aan RockArt en aan het Kurhaus en vertelt over het concert. Ook Jaap Schut van RockArt komt aan het woord. Op een foto is Jos Brink te zien tussen de coulissen.

sitestat

9 juni 2012 - Twee recente, interessante clips op YouTube

Brian Jones deelt handtekeningen uit in Den Haag - foto Rob Bosboom

Er hebben diverse clips uit mijn video-reportage online gestaan, maar er is er nog maar een over van een aantal jaren geleden. Inmiddels 130.000 views en 117 reacties. Maar vandaag ontdekte ik nog twee relevante clips. De eerste is een vertoning van de REM-film in 1998 bij Zomergasten met Willem van Kooten. Erg mooi van kwaliteit en de langste film die ik nu online ken. Met aardig wat beelden die niet in mijn video zitten. Jammer dat het vlak voor het einde wordt afgebroken, zodat de hele REM-film nog steeds niet compleet online is te vinden. Daarnaast staat de hele aflevering van Andere Tijden in goede kwaliteit online op YouTube. Hieronder de twee video's en nogmaals 'Let's Fight' in reprise.

Rem film - Zomergasten - VPRO tv - 1998 - YouTube

Stones Kurhaus - Andere Tijden - NTR/VPRO - 2011 - YouTube

Stones Kurhaus - Let's Fight! - YouTube

En ik kon nu mijn video-reportage die op Google Video staat overzetten naar YouTube. Ik ben benieuwd of dat stand houdt. Ik denk het wel. Hieronder de link.

Stones Kurhaus - De video-reportage - 1994 - YouTube

Dan nog een al langer bestaande webpagina van Ton van Draanen met informatie over het concert en over de herdenking van augsustus 2004 in het Scheveningse Kurhaus.

Vandaag in de muziek - Stones dagboek - Ton van Draanen

4 juni 2012 - Expositie 50 jaar Rolling Stones - RockArt - Hoek van Holland

Aankomst op Schiphol - Foto Rob Bosboom

Van 7 juni tot en met 2 december 2012 is in museum RockArt in Hoek van Holland de tentoonstelling 50 jaar Rolling Stones te bezichtigen. Met aandacht voor het Kurhaus-concert. Meer info over de opening van zondag 3 juni is te lezen op de pagina van de MediaPages.

Mediapages - Expositie 50 jaar Rolling Stones - RockArt - Hoek van Holland

Vernieuwde website van RockArt

Foto-serie van de expositie die werd geopend door muziekjournalist Stan Rijven.

Slide-show opening RockArt - 3 juni 2012

16 april 2012 - Foto's van de repetitie - Jan de Hont - Het Parool

Op woensdag 11 april 2012 verscheen een ruim artikel met vier grote foto's in het Parool. De foto's zijn tijdens de repetitie op 8 augustus 1964 gemaakt door gitarist Jan de Hont. Hij speelde toen bij ZZ en de Maskers. Aanvankelijk zou de groep in het voorprogramma spelen, maar werd dit door de organisatie afgezegd. Als pleister op de wonde mochten de bandleden van de platenmaatschappij 's middags aanwezig zijn bij de repetitie. Jan de Hont heeft toen zestien foto's genomen en die verder in een envelop opgeborgen. Recent heeft hij de envelop weer bekeken en een foto op zijn Facebookpagina gezet.

Ter correctie/aanvulling op het artikel: ttijdens de repetitie zijn ook foto's genomen door Rob Bosboom. Ook zijn filmbeelden van de repetitie vorig jaar uitgezonden door Andere Tijden. De foto's zijn weer wel een mooie en onverwachte aanwinst.

Foto-scans van het artikel uit de krant

Hieronder een originele foto-scan - ontvangen van Jan de Hont

Scan artikel Parool met uitgeschreven tekst - Unieke foto's van de Stones in het Kurhaus - De Jongenskamer

Bedankt Jan!

25 september 2011 - Reacties Andere Tijden op het Stonesforum en link naar Uitzending Gemist

Keith Richards tijdens het concert - foto: vermoedelijk Nico van der Stam

Vorige maand ben ik een topic gestart over het concert op het Stonesforum. Er is veel materiaal en informatie ingebracht. Binnenkort verschijnt er van een Stonesfan een uitgebreide dvd en cd met al het materiaal dat er langs is gekomen en wat online staat. Over een tijdje zal ik hier ook nog een aantal reacties en foto's plaatsen, maar het hele onderwerp is wel aan een soort van afronding gekomen, hoewel er nog altijd iets interessants naar boven kan komen. Hieronder mijn tweede reactie op de uitzending die ik vanmiddag op het Stonesforum heb geplaatst. Daaronder vind je een link waar je alle bijdragen en reacties van de afgelopen weken kan bekijken.

"Gezien de weinige reacties zijn de ware Stonesfans wellicht wat teleurgesteld. Ik ben positief omdat het materiaal nu eindelijk boven water is gekomen, maar de beeld- en geluidsfragmenten waren kort. En er werd gesproken over een botsing tussen de oude en de nieuwe generatie, maar eigenlijk kwamen alleen maar mensen van de oude generatie aan het woord. Slechts een bezoeker annex Stonesfan zat in de reportage. Ook werd de hele dag gereconstrueerd, terwijl ik me in mijn reportage alleen op het concert heb geconcentreerd. En Stonesfans zouden het liefst al het materiaal, integraal en los willen hebben. Dat is dan niet altijd mogelijk. We hebben hoe dan ook hier een hoop voorpret gehad."

www.stonesforum.nl - topic=111016.0 - Stones Kurhaus in Andere Tijden

Foto uit de aflevering - Fred Harrinck

Op de site van Andere Tijden is de aflevering terug te zien. Met extra informatie op hun pagina.

Andere Tijden - Jongens waren het, The Rolling Stones in het Kurhaus - VPRO/NTR - 30 minuten

Of kijk hier direct in een embedded-linkje.

Deze embedded optie werkt misschien niet meer en klik op de link daarboven, of kijk hieronder op YouTube.

Samenstelling en Regie: Femke Veltman
Tekst en Research: Maarten Blokzijl

Er hebben gisteravond 330.000 mensen naar de aflevering gekeken. De herhaling op zondagavond trok 263.000 kijkers.

24 september 2011 - Eerste reactie op Stones Kurhaus in Andere Tijden

Foto: Nico van der Stam

Ik heb zojuist naar de uitstekende reconstructie gekeken. De spanning was er wel af doordat het meeste al vooraf bekend werd gemaakt. Toch prachtige beelden van de repetitie en het interview door Karla Wildschut op mooi 16-mm-materiaal. Jammer dat er geen geluid was. En het is een tv-programma, dus veel aandacht voor het verhaal en wellicht wat minder voor het beeld en het geluid. Er waren wat fragmenten te horen van de Deen-tape en slechts een kort stukje van de band van Willem van Kooten. De chauffeur van de dag was Jan van Gelder, die eerder deze maand is overleden. Het meest fascinerende aan de beelden vond ik de tieners zelf; hoe ze eruit zagen. wat ze deden en hoe ze zich gedroegen. En Freddie Harrinck van de foto's en op het podium zorgde toch voor een authentieke, Haagse rock-'n-roll-noot: hij was met een grote bult op zijn hoofd thuis gekomen en met nog maar een schoen. Hij had thuis niet veel gezegd, maar zijn ouders waren niet blij toen Freddie maandag op de vele voorpagina's stond. Het doet me goed dat er na al die jaren nu een goede en definitieve reconstructie is gemaakt na mijn beperkte poging uit 1994. En het verhaal en het materiaal is nu voor iedereen beschikbaar. Het leek een afgekauwd onderwerp, maar wie in de geschiedenis duikt zal altijd nieuwe en verrassende dingen vinden. Maar mijn reportage staat ook nog steeds rechtovereind ...

24 september 2011 - Scan artikel uit het Parool

Op de dag van de uitzending verscheen een voorbeschouwing door Peter van Brummelen in het Parool. De journalist heeft de uitzending al gezien. Met een foto van Dick Coersen. De scan is gemaakt door Rini van het Stonesforum. Je kan het artikel hier bekijken.

23 september 2011 - Scan artikel uit de Vara-gids

Deze week verscheen een artikel over het concert en de uitzending van Andere Tijden van de hand van Henk van Gelder in de Vara-gids. Met fraaie kleurenfoto van Nico van der Stam. De scans zijn gemaakt door Flashpoint van het Stonesforum. Je kan ze hier achter de site bekijken.

22 september 2011 - Update website over de aflevering Andere Tijden

Op de website van het Geschiedeniskanaal 24 werpt de redactie van Andere Tijden een ruime en gedetailleerde vooruitblik op de uitzending van zaterdag. Er valt wel een en ander over op te merken, maar dat zal ik pas doen na de uitzending.

www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/Rolling-Stones

21 september 2011 - Aankondiging Andere Tijden op nu.nl en in de Vara-gids

www.nu.nl/nieuwe-beelden-opgedoken-rolling-stones-in-kurhaus

In de Vara-gids verscheen deze week ook een artikel. Binnenkort plaats ik een linkje naar een scan.

18 september 2011 - The Rolling Stones en Den Haag op hofstijl.nl

Nog even een herinnering voor de uitzending van Andere Tijden, aanstaande zaterdag 24 sepetember, over de Stones in het Kurhaus in 1964. Voor de blog van hofstijl.nl heb ik een aankondiging geschreven over de uitzending, met daarbij een overzicht rondom de Stones in Den Haag. Na het Kurhausconcert hebben The Rolling Stones nog vier maal in Den Haag opgetreden. Ik heb het gemengd met een paar persoonlijke herinneringen. Wellicht biedt hofstijl.nl een nieuwe plek met een lezerspubliek dat ook kan reageren.

hofstijl.nl - The Rolling Stones en Den Haag

The Rolling Stones en Den Haag - 18 september 2011 - De Jongenskamer

3 september 2011 - Nieuwsbericht op de Mediapages

Op de site van de Mediapages is vandaag een kort berichtje verschenen over de net geplaatste video's op YouTube met beelden van de REM-film. Het bericht is ook te lezen op Facebook en is voor iedereen zichtbaar.

www.mediapages.nl - video-stones-in-kurhaus-met-rem-film

www.facebook.com/mediapages

1 september 2011 - Büch meets Jagger - Vara - 8 november 1987

Boudewijn Büch met Mick Jagger in het Amstel Hotel - September 1987

De Meeuw uit Derp heeft vandaag zijn vhs-kopie van het ook wel legendarische interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger op YouTube gezet. Voor deze pagina eigenlijk alleen van belang omdat daar een groot gedeelte van de REM-film met het fake-geluid in is te zien. Ik dacht dat het de hele REM-film was, maar het zijn drie minuten. Ik weet niet of dat nu de hele REM-film was. Op deze pagina heb ik al eerder uitgebreid stilgestaan over het verhaal van het concert door Boudewijn Buch. Was hij er indertijd bij, of was het een verzinsel? Ik zou het echt niet weten en laat het verder nu onbesproken. Het voegt hoe dan ook weinig toe. Maar er zijn geen originele banden meer van het programma, niet bij de omroep en niet bij de producent. Mooi dat het nu online staat.

Hieronder de twee linkjes naar het programma in twee delen. Het tweede deel begint direct met de REM-film.

Büch meets Jagger - Vara tv - 1987 - Deel 1 - YouTube

Büch meets Jagger - Vara tv - 1987 - Deel 2 - Met REM-film - YouTube

31 augustus 2011 - Item 2 Vandaag 1994 op YouTube

Vanavond heeft een Stonesfan- en verzamelaar op mijn verzoek het item van 4 augustus 1994 van de VOO voor 2 Vandaag op YouTube gezet. Veel herkenbare stukjes die ook in mijn reportage zitten. Maar ik heb het item ook met verslaggever Hans Schutte bedacht. Ik heb ook de geinterviewden aangedragen en al het materiaal. En ik heb daarvoor ook al het ruwe materiaal gekregen voor de extra lange interviews en de 1 minuut film van Reuters/Jaques de Gier. Ik had de beelden na 4 augustus nooit meer teruggezien. En ik was tot een jaar geleden zelfs helemaal vergeten dat ik ook kort aan het woord kom. Na de uitzending van Andere Tijden kom ik nog terug op andere berichten op het Stonesforum over dit onderwerp. Bedankt Ray, De Meeuw uit Derp!

Stones Kurhaus - 2 Vandaag/VOO - 4 augustus 1994 - YouTube

[ In de reportage zit ook de Stoneskenner- en verzamelaar Simon Carmio. Hij heeft destijds flink meegeholpen aan de totstandkoming van mijn reportage. Zo leverde hij de geluidsopnamen van Willem van Kooten uit het radioprogramma Poster. En dan noem ik nu gelijk ook Gerard Holthuis die de camera deed voor mijn reportage en Marco de Vries het geluid. En wat had ik weinig tijd voor de montage, vlak voor de herinneringsavond. Geen kwestie van dagen, maar van uren. En net op tijd afgekregen voor vertoning. Ik heb de band die zaterdagavond in het Filmhuis zelf ingestart in zaal 1 en met het zweet op mijn voorhoofd. En dan was er natuurlijk nog Dino Grisman met wie ik de reportage samen heb gemaakt. Hij hoeft niet zo nodig genoemd te worden. Het was een memorabele avond op 8 augustus 1994. ]

28 augustus 2011 - Nieuwe versie artikel René Spork over het concert bij Fourty Licks

foto: Nico van der Stam

Deze pagina is een ongefilterde lappendeken van berichtjes en detailinformatie. De informatie is niet gesynthetiseerd in een samenhangend verhaal. Dat is ook niet mijn bedoeling geweest. Het meest coherente verslag is het verhaal over het concert in de videoreportage. Een andere reden is dat de historicus René Spork al in 1995 een gedegen stuk over het concert schreef in zijn boek ‘Van mijn leven niet meer’, The Rolling Stones in Nederland 1964-1994. Nu is het artikel herzien en bijgewerkt en staat het online op de site van de Stonesfanclub Fourty Licks. Het is een overzichtelijk en gedetailleerd relaas dat zich vooral richt op het concert en minder op de randonderwerpen. Zo staat er niets in over de film Brigitte, wat de reden was waarom er een REM-filmploeg aanwezig was. Dan schrijft René Spork dat het restmateriaal pas in 2008 is ontdekt en dat zal het moment zijn dat hij het materiaal zelf heeft gezien. Het bestaan van het materiaal was al eerder bekend. Ik werd hier in 2007 op geattendeeerd door de Rotterdamse filmer Peter Scholten. Het is mij de afgelopen jaren niet gelukt om erachter te komen hoeveel restmateriaal er is en wat er precies op staat. Het Rotterdams Gemeentearchief heeft dat tot vorige week niet eerder bekend willen maken. Mij maakt het verder weinig uit en ik heb de afgelopen jaren veel plezier beleefd aan het onderwerp en deze pagina. Binnenkort kan iedereen zien wat er op staat in de uitzending van Andere Tijden. Maar wie nu een historisch en geactualiseerd overzicht over het concert wil lezen kan hiervoor terecht op de website van Fourty Licks.

www.fortylicksfanclub.nl - The Rolling Stones in het Kurhaus, Scheveningen, zaterdag 8 augustus 1964 - R.W. Spork - 1994-2011

26 augustus 2011 - Andere Tijden - Nieuwe beelden Stones in Kurhaus

Ik wist al vier jaar geleden dat er filmmateriaal lag in het Gemeentearchief van Rotterdam van restmateriaal van de REM-Film. De filmer Peter Scholten was een shotlist tegengekomen toen hij bezig was om de laatste hand te leggen aan zijn film over cineast Jan Schaper. Ik en hij hebben er over gecorrespondeerd, maar iedere informatie werd ons gewoon onthouden. Inmiddels was historicus en Stoneskenner René Spork werkzaam in het Rotterdams Gemeentearchief. Hoe dingen lopen weet je nooit, maar nu is eindelijk bekend geworden wat er op het vermeende restmateriaal staat. En dat neemt toch wel een verassende wending, omdat de hele film bedoeld was voor een geheel ander tv-programma. Het gevonden materiaal beslaat veertig minuten en is helaas zonder geluid. Op zaterdag 24 september kunnen we zien wat er voor moois op staat. Hieronder een bericht van het Geschiedenis-kanaal. Klik vooral ook op de onderstaande link om een aantal fragmenten nu al te bekijken.

Een felicitatie voor het Rotterdams Gemeentearchief (René Spork) en het team van Andere Tijden!

[ Maar wel met de aantekening dat ik Andere Tijden al een paar jaar eerder had gemaild voor een aflevering met het materiaal uit Rotterdam. Nooit een antwoord ontvangen. ]

Filmbeeld uit Brigitte - Karla Wildschut - Bill Wyman - Mick Jagger

Nieuwe beelden Stones in Kurhaus

Materiaal uit tv-serie nooit uitgezonden

"Andere Tijden komt met een uitzending over de Rolling Stones en hun legendarische concert in het Kurhaus in 1964. Het Rotterdams Gemeentearchief ontdekte beelden uit het tv-programma 'Brigitte', die nooit eerder uitgezonden zijn. Hierin ontmoet de jonge blondine Karla Wildschut de piepjonge gastjes van de Rolling Stones. Andere Tijden zendt op 24 september een montage met daarin de Stones-Tapes uit.

8 augustus 1964. De Rolling Stones geven in Scheveningen hun eerste concert op het Europese vasteland en de zaal wordt afgebroken. Het is vooral geschiedenis geworden omdat het is gefilmd. En het is gefilmd vanwege de dan twintigjarige actrice Karla Wildschut: “Ik speelde Brigitte, een tienermeisje gebaseerd op een rubriek van Henk van der Meijden in de Telegraaf. Dat moest een serie worden op TV Noordzee”. Producent Henk van der Meijden spaart kosten noch moeite. Met meerdere camera’s wordt Brigitte gevolgd in haar sportwagentje door de Leidsestraat. Ze ontmoet beroemde mensen als Harry Mulisch, Trea Dobbs en ook een nieuwe Britse band: The Rolling Stones. “Ik had geen idee wie dat waren, maar mijn vriend kende ze wel. Ik moest ze interviewen en na hun concert een bloemetje geven.” Het concert wordt gefilmd en het worden historische beelden. Maar TV Noordzee wil geen ‘vandalisme’ op de zender. ‘Brigitte’ wordt één keer uitgezonden, in gekuiste versie. Slechts een paar fragmenten worden via een persbureau de hele wereld over gestuurd. Het ruwe materiaal van de ontmoeting met de Stones en nooit eerder vertoonde beelden van het concert zijn 24 september te zien bij Andere Tijden. Bekijk hiernaast fragmenten van de Stones-tapes. Helaas zijn ze zonder geluid: de geluidsopnames zijn (nog) niet teruggevonden."

Maarten Blokzijl - Andere Tijden

www.geschiedenis24.nl - Nieuwe-beelden-Rolling-Stones-concert-Kurhaus.html

NB: op de pagina staan bovenaan de bekende beelden -met geluid- van het concert. Daaronder twee scènes uit 'Brigitte'.

Fragment 1 uit Brigitte met de Stones van de site van Andere Tijden

-

Martin Rep (rechts) en Rob Berghege aan het pokeren - filmstill uit Brigitte

Ik ontving al gelijk een reactie van Martin Rep op een fragment dat nu online staat. Martin Rep was bij het concert en heeft op deze pagina daarover een verslag geschreven. Nu zag hij zich tot zijn grote verrassing terug op de beelden.

Martin Rep schreef nu:

"Ongelooflijk dat ik dit nu eindelijk kan bekijken. Rob en ik hebben het er talloze malen over gehad: dat we gefilmd waren terwijl we zaten te hopen dat we straks bij de kassa kaartjes zouden kunnen bemachtigen. Het is bijzonder jezelf opeens te zien als achttienjarige jongen. We wilden er zo 'cool' mogelijk uitzien: ik met m'n imitatie-nappa jas à la de Beatles, Rob met zijn lange haar (vonden we toen). We zagen de cameramannen in de weer en probeerden zo onopvallend mogelijk opvallend te doen om in beeld te komen. Een spelletje pokeren met dobbelstenen leek ons de beste manier. En dat werkte: een cameraman richtte zijn lens op ons. Morgenavond zitten wij in het journaal, grijnsden we tegen elkaar. We wisten toen nog niet dat het 47 jaar zou duren voor we die beelden zouden terugzien. Voor het eerst zien we nu die beelden terug. Kippenvel dit nu te zien!!! Het is opeens alsof het gisteren gebeurd is en de sixties nog maar net begonnen zijn.

[...]

Niet lang daarna ging de kassa open. Ik klemde het geld in mijn hand en ging erop af. Al snel stond ik redelijk vooraan. Maar het was geen ordelijke rij zoals in het land van herkomst van the Stones. Iedereen duwde en perste. Voor het eerst snapte ik hoe mensen in een massa doodgedrukt kunnen worden. Ik voelde een enorme druk op mijn borst, kon haast geen adem meer halen en probeerde terug te duwen. In mijn paniek zette ik me af tegen een ruitje boven de kassa. Dat begaf het meteen. Toen stond ik vooraan en kon ik mijn drie kaartjes krijgen. De kassabediende zei niks over dat ruitje. Waarschijnlijk wilde die zo snel mogelijk van die duwende groep mensen af.

Ik denk dat hert ruitje dat ik had kapot gedrukt, de eerste schade is die aan het Kurhaus werd aangericht op die achtste augustus 1964."

-

Ook is Trea Dobs op de beelden te zien. Voor het eerst zal ook de geluidsband van Willem van Kooten op tv te horen zijn (maar die zat later niet in Andere Tijden!), en als bijkomstige primeur zijn ook fragmenten te horen van de Deen-tape (heel kort en slecht). Helaas is het opgenomen Veronica-programma van Joost den Draaijer dat ook op de Deen-tape staat nog steeds niet beschikbaar. Maar in 1994 heb ik het wel gehoord.

-

Vanmiddag een eerste artikel in het nieuws in het AD over de uitzending. Met nog een paar foto's uit het filmmateriaal:

www.ad.nl - Nieuwe-beelden-van-Rolling-Stones-in-Kurhaus-opgedoken

-

Een bericht over de uitzending op de Mediapages:

www.mediapages.nl - Rolling Stones in Andere Tijden

-

The Rolling Stones poseren voor de Muziek Expres - detail

Na de uitzending plaats ik hier nog een nabeschouwing en ga ik nog op wat punten in. Vandaag overheerst de verrassing dat er bijna vijftig jaar na dato nog zoveel boven water is gekomen. Ik heb de afgelopen jaren contact gehad met de nog levende medewerkers aan de REM-film en ook kort met Henk van der Meijden. Ze hebben met geen woord gerept over het programma Brigitte en waren het mogelijk vergeten. Zo gaat dat met herinneringen, zelfs met betrokkenen. Stones Kurhaus staat te boek als een wat afgekauwd onderwerp, maar wie blijft zoeken en graven vindt altijd nog wat nieuws. Ook is straks de geluidsband van Willem van Kooten een tv-primeur. Het was de dag van een wending en een ontknoping. I got satisfaction.

DirkJan Vos - Amsterdam - 26 augustus 2011

23 augustus 2011- Andere Tijden - Stones Kurhaus

Jongen in publiek: Freddie Harrinck - Foto: Dick Coersen

Andere Tijden - zaterdag 24 september - 21:20 - Jongens waren het - de Rolling Stones

"Het eerste optreden van de jonge band de Rolling Stones op het Europese continent was in Scheveningen in 1964. Het werd een legendarische gebeurtenis. Over die dag vertellen onder andere de chauffeur van de Stones, de popfotograaf en het meisje achter de schermen die de piepjonge Mick Jagger ontmoette. Met nooit eerder vertoonde beelden!"

www.geschiedenis24.nl/andere-tijden

8 augustus 1964-2011 - Stones Kurhaus

Vandaag is het 47 jaar geleden dat The Rolling Stones hun legendarische concert gaven in het Scheveningse Kurhaus. Geen bijzonderheden te melden, behalve dat ik nu aanneem dat op zaterdag 10 september aanstaande het programma Andere Tijden de langverwachte aflevering over het concert zal uitzenden. Met nog onbekend filmmateriaal. Ik ben benieuwd.

Persconferenctie van The Rolling Stones op Schiphol, onder leiding van Herman Stok - Foto Rob Bosboom (Let op de vijf stenen flessen jenever van Bols!)

19 Juni 2011 - Bill Wyman in Wintertijd - REM-film - 2001

Eind 2010 heeft iemand het fragment op YouTube gezet waarin Bill Wyman in het tv-programma Wintertijd van Harry de Winter voor het eerst de REM-film te zien krijgt. Hierin worden ook beelden getoond die ik in mijn reportage heb weggelaten. De hele REM-film is ooit integraal uitgezonden door Boudewijn Büch bij de Vara. Die banden zijn kwijt.

Bill Wyman - Wintertijd - RTL5

14 Juni 2011 - Anton Witkamp en Stones-Kurhaus

Op de website van historicus Harry Knipschild is een artikel verschenen over Anton Witkamp die begin jaren zestig zijn loopbaan in de muziekindustrie begon bij het platenlabel Phonogram. Hieronder een lang citaat over zijn betrokkenheid op 8 augustus 1964 bij het Stones-concert.

Charlie Watts - Anton Witkamp - Brian Jones (Den Haag, 8 augustus 1964) - Foto Rob Bosboom

"Anton, de nog jonge medewerker, werd ingezet om een van de nieuwe Britse groepen te begeleiden toen die in augustus 1964 in Nederland kwamen optreden. Ze noemden zich de Rolling Stones en ze hadden tot kort voor hun komst nog geen hits in Nederland op hun naam staan. Hun platen verschenen op het Decca-label dat in Nederland door Phonogram werd vertegenwoordigd. Anton: "De Rolling Stones logeerden in een niet al te duur hotel tegenover een station in Den Haag dat niet meer bestaat. ‘Hotel Terminus’ meen ik me te herinneren. Phonogram had mevrouw Bolland van platenwinkel Radio Bolland beloofd dat de leden van de beatband honderd singles zouden signeren. Die dacht ze wel te kunnen verkopen op basis van dat optreden in het Kurhaus van Scheveningen. Op een van de kamers van het hotel was een groot bed. Met z’n vijven zetten ze, Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Brian Jones en Charlie Watts, zittend op dat bed, hun handtekeningen een voor een op de honderd hoesjes van hun nieuwe plaat ‘It’s all over now’. Daarna liepen we door het centrum van de stad. We baarden heel wat opzien. Niet omdat ze de Rolling Stones waren, daar hadden de meeste mensen nog niet van gehoord, maar omdat ze zulk lang haar hadden. Dat was wennen. Als je de beelden uit die tijd ziet was het helemaal niet zo lang, maar toen hielden de ouderen er een heel andere mening op na".

Een week voor hun komst was in de Telegraaf een artikel over de Stones afgedrukt. Het was de platenmaatschappij gelukt de groep onder de aandacht van de pers te brengen. De titel van het artikel luidde: ‘Import van lelijkerds’. Volgens de krant was de Stones ‘een van Engelands meest befaamde beatgroepen. Ze zijn bekend geworden door hun Boris Karloff-uiterlijk en de nog langere kapsels dan de Beatles, die zij dragen. Zij hebben de afgelopen maanden de hele wereld rondgereisd en veel opzien baarden zij in Amerika. De Telegraaf vatte het uiterlijk van de vijf Stones samen met de woorden: ‘de lelijkste beat-groep ter wereld’. Deze beschrijving geeft waarschijnlijk aan hoe Mick Jagger en de zijnen bekeken werden toen zij door het centrum liepen van wat later ‘Nederlands beatstad nummer één’ genoemd zou worden.

Hoe keken de Rolling Stones zelf terug op hun korte optreden?

"Dat is een goeie vraag", reageerde Anton. "Ik heb ze na afloop niet meer gesproken. De reden was dat het Algemeen Handelsblad me gevraagd had een verslag over het optreden te schrijven. Rob Bosboom zou foto’s maken. Dus bezocht ik de persconferentie die de heer Dusseldorp, directeur van het Kurhaus, gaf. En daarna snel naar huis om een stukje te fabriceren. Voor het eerst haalde een door mij geschreven artikel de voorpagina van de krant".

Bron: Artikel www.harryknipschild.nl - Anton Witkamp en de muziekpers

De Stones signeren 's middags de 100 singles van Tell Me / Come On en/of It's All Over Now - hotel Termninus tegenover station Hollands Spoor - Foto Rob Bosboom

17 Mei 2011 - Stones-Kurhaus in juni op BBC 2

Vorig jaar zomer heb ik hier bericht over het BBC 2-programma Coast. Er zijn toen tv-opnamen en een interview gemnaakt met Martin Rep in het Kurhaus. Nu is bekend geworden dat de aflevering op zondagavond 19 juni om 22.00 uur wordt uitgezonden.

Website BBC-Coast

De uitzending is geweest en helaas is het item op de montagetafel gesneuveld.

12 April 2011 - Rolling Stones hebben ster op Walk of Fame bij Kurhaus

SCHEVENINGEN - Zangeres Do onthulde dinsdagmiddag de stenen sterren van Bon Jovi, The Rolling Stones, Golden Earring, Bryan Adams en Elton John op de Walk of Fame voor het Kurhaus in Scheveningen. De gelauwerde artiesten hebben op het Royal Beach Concert op het Scheveningse strand opgetreden, of gaan dat dit jaar doen. De Rolling Stones danken hun ster aan hun optreden op 8 augustus 1964.

5 Maart 2011 - Andere Tijden maakt aflevering over Stones-Kurhaus

Een tijdje geleden ben ik benaderd door Andere Tijden. Ze overwogen een aflevering over het concert te maken. En of ik argumenten had om het te doen. Ik heb niet meer informatie dan wat in de video staat en op deze pagina. Dat is makkelijk, maar ik heb ze gelijk aangemoedigd om het vooral wel te doen. En als het goed is hebben ze inmiddels het restmateriaal in het Rotterdams gemeentearchief bekeken. Vandaag hoorde ik dat ze niet meer 'overwegen', maar de aflevering daadwerkelijk gaan produceren. Wie weet wat het nog oplevert.

-

"Onlangs is Dick Harris overleden (1927 - Den Haag - 11 december 2010). Een oude man. Hij was de manager van Rudi Carell geweest, onder meer. Ik ken zijn naam als notoire ingezonden brievenschrijver van diverse kranten en weekbladen. Allerlei correcties over de wereld van het amusement. Net als zijn evenknie Henriette Boas. Wie kent ze nog? In 1996 betreed ik een leeg Haags café en op de hoek zit een oudere man aan de jenever. Het bleek Dick Harris te zijn. Hij was er zeer mee ingenomen dat ik hem kende. Pas jaren daarna kwam ik zijn naam tegen als mede-producent van de REM-film van Stones/Kurhaus. Toen niet over gesproken. Dick Harris maakte ook vragen voor de quiz Twee voor Twaalf. Tonny Eyck tipte de Telegraaf over zijn dood. " DJ

nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Harris

23 Augustus 2010 - Stones Kurhaus 1964-1994 - Den Haag - Theater van het Sentiment

The Rolling Stones - Schiphol - 8 augustus 1964 - Foto Rob Bosboom

De zomer van 1994. Ik ben 34 jaar en net vader geworden van een zoon. Ik woon in Den Haag en ben in Zweden op vakantie. Daar word ik af en toe gebeld door de V O O van Twee Vandaag. Ik bereid een avond voor over het legendarische concert dat de Rolling Stones in het Kurhaus gaven, op zaterdagavond 8 augustus 1964. De Kurzaal werd door tieners voortijdig afgebroken. Velen zullen de beelden kennen.

Ik organiseer -precies dertig jaar later- op weer een zaterdag een herinneringsavond over het concert in het Haags Filmhuis. Het komt breed in de media, zoals een item in Twee Vandaag. Het was een groot succes en er zijn meer dan duizend man op afgekomen.

Op de avond draaide een gratis cineac-Stones-filmprogramma, met als hoofdonderdeel mijn zelf gemaakte video-reportage over het concert. Met onbekende filmbeelden en voor het eerst met een originele geluidsband van Willem van Kooten. Op grootbeeld-video draaide nog een trailer van de Stones at The Max, van het Omniversum, delen van een live-concert, de integrale REM-film op 16-mm en mijn videoreportage. Voor de bezoekers was er ook een aangepast facsimile van het programma-sheet van toen.

Die dag en avond vol met voorbereidingen. In het Haags Filmhuis komt ook een stand van de Stones-fanclub en er speelt buiten voor het Spui-theater een Haagse rockband, met Stonescovers. De Maniack Mulocks, met als gastzanger Evert Nieuwstede van de Urban Heroes. Niemand kreeg betaald, maar Evert wilde twee flappen zien en een fles whisky voordat hij het podium op ging die avond. Ik bood iedereen vooraf die meewerkte in het Spui-restaurant wel een maaltijd aan van friet met biefstuk en een salade. En de hele avond vrij drinken. Leuke avond, enorm gelachen.

Het hele programma werd die avond drie maal vertoond, voor steeds een volle zaal. En ik stond daar in mijn witte T-shirt achterin de zaal te zweten bij het instarten van mijn video die op groot beeld in de zaal werd vertoond. Alles ging goed.

Veel bezoekers en medewerkers waren die avond aanwezig. Van Hansje Oosterhout, Fritz Al, Mat van Hensbergen, Martin Rep tot Jos Acket, de vrouw van Pauk Acket de organisator van het concert. Paul Acket leefde toen al niet meer.

[ En verder natuurlijk Dino en Lester, André, Willem, Joachim en zijn broertje op bas. Markovski op drums ... De hele Ganja-hap was er toen, ook Sannie den Des en Edo en Ernie ... ]

Mooie herinneringen en het was een warme, zomerse avond.

De video -die op Google staat- werd goed ontvangen en er werd veel gelachen. Jos Acket vertelde me nog hoe ze die avond met de kassa op het toilet werd opgesloten. En van hoofd-beveiliging Fritz Al kreeg ik een tasje met leuke Stones-gadgets en een mooi security-T-shirt van de Urban Jungle Tour.

En er waren er veel meer die er indertijd bij waren geweest, allemaal in 1994 rond de 50, nu zestien jaar geleden. Van wilde Haagse tieners naar brave huisvaders en waarschijnlijk nu allemaal opa's in spijkerpak ...

Groet,

DirkJan
(Amsterdam)

Vragen 1 : - Wat is er met de film gebeurd en wie heeft de film en rechten nu?

De rechten van de REM-film zouden bij de opvolger van de REM liggen, bij de TROS. Aldus welingelichte kringen.

Er moet nog een video-opname zijn van de Maniack Mulocks van de avond op 8 augustus 1994. Nooit gezien.

8 augustus 2010 - The Rolling Stones in het Kurhaus - 8 augustus 1964

Poster voor het concert. Let op de toegangsprijzen.

Het is deze zondag 46 jaar geleden dat The Rolling Stones hun legendarische optreden gaven in het Scheveningse Kurhaus. Ik heb hierover in 1994 een videoreportage gemaakt en later een webpagina.

Er is weinig nieuws over het concert. Het restmateriaal van de film van Jan Schaper ligt nog steeds ergens in het Rotterdams gemneentearchief en een geluidsopname van een bezoekster blijft voorlopig ontoegankelijk.

Concertbezoeker Martin Rep (rechts) wordt naast het podium op het balkon in de Kurzaal geïnterviewd door BBC-interviewster Miranda Krestovnikoff (links) voor het programma Coast- juni 2010

Wel is er aandacht voor het concert van de BBC. In de serie Coast werken ze momenteel aan een programma over de Nederlandse kust. Ook Scheveningen is een onderwerp en met name het optreden van de Stones in 1964. De opnamen met een bezoeker bij het Kurhaus zijn inmiddels gemaakt. Het programma wordt ergens in 2011 uitgezonden. Dan kom ik hier op terug.

Mick Jagger, Joost den Draaijer (Willem van Kooten) en Bill Wyman bekijken zijn blad Hitwezen. Kurhaus - Scheveningen - zaterdag 8 augustus 1964.

En vandaag, vanochtend was er een kort item over het concert met de bijzondere geluidsopnamen van Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, in het VPRO-radioprogramma OVT even na 10.00 op Radio 1. Met een telefonisch interview door presentatrice Michal Citroën met Willem van Kooten. Het item van de uitzending kun je hier beluisteren.

-

Al twee maal is een clip verschenen uit mijn Google-reportage op YouTube. De eerste werd snel verwijderd, maar er staat er nog een. Het aantal bezoekers is bij elkaar ver over de 100.000. Daarom de clip nu hieronder opgenomen.

Clip concert Stones/Kurhaus

Bovenstaande poster en de twee knipselfoto's heb ik eerder dit jaar gevonden op een blog van Bint Photo Books. Er staat daar nog een aantal onbekende foto's rondom het optreden. Kijk voor de hele blog op:

bintphotobooks.blogspot.com/2007/11/voorpret-toen-de-stones-op-8-augustus.html

The Stones na de repetitie in de garderobe - Foto Rob Bosboom

-

Er staan twee foto's van Dick Coersen van het concert in het foto-archief van nu.nl:

www.nuentoen.nl/fotos/111870/rolling-stones-ruineren-kurhaus

www.nuentoen.nl/fotos/99265/wild-optreden-the-rolling-stones-in-kurhaus

En de geruchten gaan dat de Stones in 2012 willen stoppen bij hun 50-jarig jubileum. Dan nog wel een laatste wereldtournee. Wie weet.

-

2 Augustus 2010 - 23:00 - Persberichtje verschenen op de Mediapages

www.mediapages.nl/joost-den-draaijer-en-de-rolling-stones

6 Augustus 2010 - Bericht over de uitzending op Radio.NL

www.radio.nl/portal/home/medianieuws/stones-kurhaus-2010

8 Augustus 2010 - De site van OVT met aankondiging van het programma op 8 augustus en daaronder het radio-item

geschiedenis.vpro.nl - OVT - 8-8-10

Interview Willem van Kooten - 10.00 10.15 uur - weblogs.vpro.nl/afspelen/2010/08/08/8-augustus-2010-uur-1

-

Afbeelding doosje en geluidsband Willem van Kooten courtesy en copyright - © Stichting Norderney (Radio Veronica - Juul Geleick)

De band duurt 14"49 en eindigt met een interview met Charlie Watts. Het eerste nummer van het concert ontbreekt. De band is in het bezit van de stichting Norderney.

______________________________________________

8 Augustus 2009

Vandaag precies 45 jaar geleden, ook op een zaterdagavond. Maar verder geen enkel nieuws over het restmateriaal en de Deentape. Nog wel een foto van Nico van der Stam van die dag.

-

Eerder deze week in een column op nu.nl:

www.nu.nl/column-woensdag/legendarisch-kort-concert.html

Dan de aankondiging van Martin Scorcese zijn Stones film, Shine a Light, 8 augustus 2009, om 19:50 uitgezonden op Nederland 3:

www.tvgids.nl/Shine a light

-

Ik heb gekeken. Als ik niet laat getipt werd per e-mail had ik het niet geweten. Dan had ik achteraf wel gebaald. Precies op 8 augustus, Stones 2006, Martin Scorcese. Ik kijk zelden tv, maar hier heb ik de ruim volle twee uur uitgezeten. Omdat het allemaal redelijk close was deed het me denken aan mijn eerste, en laatste, Stonesconcert dat ik zag in september 1998. Afscheid van Den Haag. Ik stond vooraan in de ruime snakepit op het Malieveld. Met een glaasje wijn van een sponsor. En precies toen het eerste nummer begon trok er een urenlange regenbui over de Hofstad. Het deerde niemand en de avond.

Shine a Light. Ze hadden veel licht nodig voor de 35-mm filmopnamen. Ik had de film pas om 22.00 uur gestart. Maar dit was ook mooi. Alle begin- en eindtitels werden vertoond. Wat resteert naast de beelden is toch de muziek. Niet alleen de classics, maar ook voor mij veel onbekende nummers.

Toch enorm genoten van de rock en roll!

DJ

12 Februari 2009

Deze week staat Radio 2 in het teken van de jaren 60. Ook het middagprogramma schiffers.fm besteedde er speciaal aandacht aan. Hans Schiffers liet een kort interview horen dat hij in het Kurhaus maakte met Rudy Bennett die zanger was van de Ricochets en die optraden in het voorprogramma van het Stonesconcert. Maar het radioprogramma had ook een filmpje gemaakt en dat via YouTube op de site aangeboden. Er zaten fragmenten uit mijn reporage tussen, geript van YouTube. Maar kennelijk kenden ze niet het korte 8-mm fragment waar de Ricochets en Rudy Bennett op te zien zijn. Gemiste kans. Hieronder kun je de korte reportage bekijken.

Chaos in het Kurhaus met The Rolling Stones - Hans Schiffers - Rudy Bennett

The Ricochets in het voorprogramma

24 September 2008

Ik ontving van Martin Rep een uitgebreid en gedetailleerd verslag van 8 augustus 1964 toen hij met vriend Rob en vriendin Bea naar het concert van de Rolling Stones in de Kurzaal ging. Martin en Rob hielden toen een vakantiedagboekje bij. Met een afdruk van het dagboekje kun je het bijzondere verhaal hier lezen.

8 augustus 1964: Rob Berghege bij een Haagse 'peperbus', die reclame maakt voor het concert van de Rolling Stones in het Kurhaus: 'voortreffelijk voorprogramma' + foto Martin Rep +

8 Augustus 2008

Foto Cees Rooden, van de website http://stones.koppop.nl/

Het is vandaag vierenveertig jaar geleden dat het concert plaatsvond. En nog steeds zijn niet alle vragen beantwoord en is nog niet al het materiaal boven water. Ook vandaag niet. Maar ik ben wel weer een stapje verder.

Ik heb contact gehad met het Gemeentearchief van Rotterdam over het restmateriaal van de REM-film dat bij hen ligt. Ze wilden er nog niet veel over kwijt, maar het materiaal wordt nog dit jaar gescand en dan zullen ze meer openheid geven. Geduld dus.

Met de tape van mevrouw Deen schiet het niet op. Ze wil de band nog steeds verkopen, maar weet maar niet hoe het aan te pakken. Ik hoop dat hier ook binnenkort knopen worden doorgehakt.

Dan was er nog onduidelijkheid over de rol en het materiaal van Jacques (Koos) de Gier. Ik heb de bron kunnen vinden in Engeland. Jacques de Gier werkte toen voor Reuters en heeft precies één minuut beeldmateriaal aangeleverd. Het materiaal kende ik en alle shots zitten verspreid door de reportage. Het is goed mogelijk dat niet de REM-film, maar de minuut van Jacques de Gier de wereld over is gegaan en ook in Nederland is uitgezonden. Vermoedelijke datum: 11 augustus 1964. Onlangs ontving ik de volgende informatie en shotlist van het materiaal:

-

NETHERLANDS: HOLLAND: FANS RIOT AT "ROLLING STONES" CONCERT
Date: 11 Aug 1964
Order Ref: BGY505160001 / Reuters

Story

A CONCERT GIVEN BY THE BRITISH "POP" GROUP, "THE ROLLING STONES", AT THE KURZAAL CONCERT HALL AT SCHEVENINGEN, IN HOLLAND ON SATURDAY NIGHT ENDED IN RIOTS AS POLICE AND OFFICIALS STRUGGLED WITH A SCREAMING, EXCITED MOB OF YOUNG FANS. WHEN THE FIVE-MAN GROUP HAD PLAYED A FEW NUMBERS, FANS WHO WERE UNABLE TO OBTAIN SEATS IN THE HALL PUSHED TOWARDS THE STAGE, THROWING LEMONADE BOTTLES, SMASHING SEATS AND DEMOLISHING A LARGE CHANDELIER. LATER, POLICE SAID THAT TEN ROWS OF SEATS IN THE HALL WERE SMASHED. DAMAGE WAS PUT AT ABOUT 10,000 GUILDER (ABOUT GBP1,000.) A NUMBER OF YOUTHS WERE ARRESTED "TO COOL OFF". THEY WERE LATER RELEASED.

Shotlist

1. GV HALL 0.03
2. GV ROLLING STONES PLAYING 0.07
3. SV TEENAGERS DANCING 0.11
4. SV MAN KICKS AT TEENAGERS FROM STAGE 0.15
5. GV CROWDS OF TEENAGERS 0.21
6. TV DITTO 0.25
7. GV MEN PULL ROPE FROM CROWD 0.29
8. CU ONE OF THE ROLLING STONES PLAYING 0.31
9. SV TEENAGER TRIES TO PULL CURTAIN AND DIVES INTO CROWD 0.34
10. GV CROWD THROW DEBRIS ON THE STAGE 0.38
11. SV POLICE FIGHT BACK TEENAGERS 0.40
12. TV PAN WRECKED SEATING 0.47
13. TV WOUNDED PEOPLE INTO AMBULANCE 0.52
14. TV PAN AMBULANCE AWAY 1.00

-

Het is goed mogelijk dat er nog restmateriaal bestaat van dit materiaal. Ik ben dan ook nog steeds op zoek naar de erven en vooral ook naar Jacqueline de Gier, dochter van Jacques de Gier. Maar mijn zoektocht levert nog steeds niks op.

Tot slot ontving ik recentelijk een mail van voormalig (pop)journalist Willem Hoos. Hij had een kleine, maar merkwaardige herinnering aan het concert. Een herinnering die hem nog steeds achtervolgt. Ik heb hem gevraagd om het op te schrijven, zodat ik het als ingezonden brief aan deze pagina kan hangen. De hele brief van Willem Hoos kun je hier lezen.

Reacties blijven welkom op d.vos35@chello.nl.

Vandaag verscheen een bericht in de Telegraaf over het concert, precies vierenveertig jaar geleden. Maar geen verwijzing naar deze site. Het bericht is her en der overgenomen door een aantal (internationale) blogs.

Hier kun je het bericht lezen.

12 April 2008

Cineast Jan Schaper (86) overleden

Jan Schaper. Meer info kun je hier vinden.

ROTTERDAM - De cineast Jan Schaper is vrijdag 11 april op 86-jarige leeftijd overleden. Vrienden van de filmer, die in Delft overleed, hebben dat bekendgemaakt. Schaper was onder andere bekend van gefilmde stadsportretten in de jaren vijftig en zestig. Verder was hij de cameraman die het legendarisch gestaakte concert van de Rolling Stones filmde in het Scheveningse Kurhaus in 1964. De in Den Haag geboren Schaper woonde geruime tijd in Schiedam, waar hij het Zakkendragershuisje aan de Oude Sluis als werkruimte had.

Hij begon even na de Tweede Wereldoorlog als journalist bij Het Vrije Volk. In de jaren vijftig belandde hij in de filmwereld. Bekende films van hem zijn Rotterdam, Stad Zonder Hart en Schiedam Kiest voor het Water. In 2005 ging tijdens het International Film Festival Rotterdam de documentaire Jan Schaper - de stad, het licht en de film in première, een film van Peter Scholten. Jan Schaper wordt woensdag in Schiedam gecremeerd.

(ANP)

Update:15 Maart 2008

Er is eigenlijk geen nieuws. De band van mevrouw Deen is nog steeds niet verkocht of zelfs overgezet naar mp3. Ze kan niemand vinden die de band kan digitaliseren. Daarom hier een oproep aan mensen die dat wel kunnen en willen meewerken. Mail naar mijn adres. Ook nog geen nadere informatie over het restmateriaal dat in het Rotterdams gemeentearchief ligt. Geduld. Ook niets gehoord over de rol van cineast Jacques de Gier.

d.vos35@chello.nl

Paul Acket tussen opgewonden jongeren - Foto Rob Bosboom

Boudewijn Büch

Ik wil van deze update gebruik maken om stil te staan bij de uitzending die Boudewijn Büch in 1987 voor de Vara-televisie maakte. Met daarin een interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger in het Amstel Hotel en de gehele, integrale vertoning van de Rem-film. Op deze pagina staat al uitvoerig beschreven dat Boudewijn Büch weliswaar beweerde bij het concert te zijn geweest, maar daar kunnen de nodige vraagtekens bij worden gezet. En die zet ik nu omdat na Boudewijn Büch zijn dood een stroom aan verhalen is los gekomen waarover hij heeft gefabuleerd in zijn leven. En dat is veel. Op woensdagavond 19 maart 2008 zendt de Vara-televisie een documentaire uit van Coen Verbraak over Boudewijn Büch en dan vooral over zijn gefabuleerde leven. Ik hoorde dit toen ik afgelopen donderdagavond 13 maart luisterde naar een uur durend interview met Coen Verbraak in het cultuurprogramma Kunststof op Radio 1. Hij vertelde in grote trekken alle verzinsels uit Büchs leven -die eigenlijk gewoon Buch, Boeg, heet- en refereerde ook nog aan het interview met Mick Jagger. Coen Verbraak was op zoek gegaan naar de originele banden van het programma, maar die waren onvindbaar bij de producent ID-TV. Toen veerde ik even op, want ik had zelf al ontdekt dat het programma ook niet staat in de database van Beeld en Geluid. Ik heb daar een mailtje over gestuurd, maar nooit iets gehoord.

Hier het radiofragment over de tv-banden.

Naast alle verzinsels van Boudewijn Büch leek het dat Coen Vebraak enthousiast was over Büch zijn 'authentieke' herinneringen aan het concert. Ik heb tijdens de uitzending direct per mail gereageerd en erop gewezen dat Boudewijn Büch zijn herinneringen waren gebaseerd op de gemanipuleerde geluidsband van de REM-film: het nummer Carol was niet gespeeld en was zeker niet het enige nummer.

Hier het radiofragment waarin mijn mail wordt voorgelezen.

Ik heb het snel en beknopt opgeschreven en na een vraag van de presentatrice Petra Possel en Coen Verbraak heb ik nog een tweede toelichting gestuurd die even voor het einde nog werd voorgelezen.

Hier het radiofragment met de tweede mail.

Is Büch er nu wel of niet bij geweest, of heeft hij zich laten misleiden door een slecht geheugen? Ik durf er geen uitspraak over te doen, maar tegen het licht van alle andere verzinsels van Boudewijn Büch is het nu eenvoudigweg niet uit te sluiten. Wel kwam ik op een site met Büch-info een artikel tegen uit de Haagse Courant uit 2002. Ook hier worden vraagtekens gezet, maar zijn aanwezigheid wordt onderbouwd door een voor mij onbekend dagboekfragment van een jonge Boudewijn Büch. En daarin zou op 8 augustus 1964 hebben gestaan:

"Vanavond heb ik Mick Jagger gezien. Ik houd van hem (maar ben niet homofiel) en moet minstens honderd gulden sparen; dan kan ik een platenspeler gaan kopen."

Ik weet niet waar het vandaan komt, maar mogelijk uit Büchs boek, Brieven aan Mick Jagger. In een eerder verschenen bundel over rock en roll-helden refereert Büch nog wel aan het concert, maar herhaalt hij zijn onjuiste informatie, zonder dagboekherinnering. Iemand zou het dagboek eens in handen moeten krijgen, want Büch zijn eigen woorden zijn onbetrouwbaar gebleken. Maar ook als het erin staat is het helaas geen sluitend bewijs meer. Boudewijn Büch heeft zijn eigen geschiedenis misschien al vroeg om zeep geholpen.

Het hele artikel staat onderaan op: http://home.tiscali.nl/dtinholt/diginb/BMIB-05-05-28.htm

En of hij er wel of niet was doet er niet veel toe. Wel blijft er nu een punt staan om te achterhalen of de banden van het programma nog bestaan. Dat is relevant voor deze pagina omdat in het programma de hele REM-film wordt vertoond.

Ook wil ik er als boodschapper op wijzen dat ik mijn vraagtekens al begin jaren 90 zette, maar voor mijn reportage heb ik het toen links laten liggen. Ik had zelf een goed verhaal en zag geen heil om op Boudewijn Büch af te gaan geven. In de zomer van 1995 heb ik dat echter wel gedaan middels een open brief die ik publiceerde op het toen nieuwe World Wide Web. Die brief -in oude html-opmaak- heb ik gevonden en zet ik hierachter online. Het ging me toen meer om de mogelijkheid van publiceren, dan om de inhoud van de zaak. De pagina trok enige aandacht en is besproken in de pers. Ook verscheen er een artikel over in het boek, Het Cyberisch Feest. Van Boudewijn Büch heb ik nooit een reactie ontvangen.

Open Brief aan Boudewijn Büch, 1995

= DJ =

Hier de twee mailtjes die ik naar Kunststof stuurde en die in de twee fragmenten werden voorgelezen.

Twee mails naar redactie Kunststof

Update: 1 oktober 2007

Het belangrijkste nieuws is dat ik in contact sta met mevrouw Deen van de opname van het concert en van het Veronica-programma. Ik hoop nog voor het eind van het jaar er wat van te kunnen laten horen. Mevrouw Deen is zeker in haar besluit om de tape te verkopen of te laten veilen. Afwachten verder.

Is de Rem-film nu ooit in 1964 op tv uitgezonden? Bij de REM of NTS? Waren het beelden van de REM-Ploeg, of beelden van de film van Jacques de Gier? Cameraman Wim Louwrier beweert dat de film in september is uitgezonden door de Rem. Op een website met herinneringen van Rob Olthof staat echter een dagboekaantekening van hem als tiener, uit 1964:

12 sept : Rem heeft het optreden van The Rolling Stones niet uitgezonden omdat het een janboel is geworden.

Bron: Herinneringen van Rob Olthof

Hij is in augustus ook nog bij toeval en zonder betalen bij het concert aanwezig geweest.

Een triest bericht was het recente overlijden van Jos Brink. Hij was de MC van de avond. Ik heb de aankondiging op de Deen-tape nog eens gehoord en het concert wordt aangekondigd met: Muziek Expres presenteert, De Rolling Stones! Maar ik herken er in de verste verte niet de stem van Jos Brink in. Ik kan het hem helaas niet meer vragen. En dan te bedenken dat hij tien jaar geleden zowat mijn buurman werd. Ik heb overwogen om een keer aan te bellen, maar ik beschikte toen niet over een kopie van de video en de Deen-tape. Ik dacht, dat komt nog wel een keer. Het komt er niet meer van.

Tot slot bij deze update nogmaals de link over het concert van George Evers. Hij staat hieronder in het overzicht, maar het is een belangrijke en interessante link: http://stones.koppop.nl/

De band van Willem van Kooten is in het bezit van de Stichting De Norderney. Zij beheert het erfgoed van Radio Veronica. Op hun site www.norderney.nl is ook een fragment te horen in het overzicht van 1964. De Stichting is niet van plan om de hele band publiekelijk te maken.

Tot zover.

En ik ben nog steeds op zoek naar Jacqueline de Gier, de dochter van Jacques de Gier. Ze zou nu in Turkije wonen voor Elsevier. Ik krijg nergens reacties op mijn mails...

DJ

PS

Op deze pagina probeer ik ook zo veel mogelijk namen van betrokkenen te noemen, als doel op zich. Een naam die ik niet wil vergeten is die van Fritz Al. Hij was of werd hoofd beveiliging van Paul Acket en was er toen ook al bij.

Leuke scan ontvangen van Bert Bossink uit de Wereldkroniek. De jongen in het midden met bril is zo goed als zeker Paul de Koning uit de videoreportage.

Update: 8 augustus 2007

Onderaan deze pagina staat een actuele update met wat nieuwe informatie over de REM-filmploeg. Zie update 8 augustus. Nu resteren nog een aantal vragen die ik hieronder opneem. Volgende updates en antwoorden zal ik vanaf nu bovenaan deze pagina plaatsen.

Vragen:

- Wat is er met de film gebeurd en wie heeft de film en rechten nu?

- Wat staat er op het restmateriaal dat bij het Rotterdams Gemeentearchief ligt?

- Wanneer komt de geluidsband van mevrouw Deen online? En met daarbij de opnamen van Joost den Draaier van een speciaal Veronica-programma.

- Wat was de rol van Jacques de Gier? En is er meer materiaal dan de ene minuut die in de reportage zit?

Voor op- en aanmerkingen en info, mail me dan: d.vos35@chello.nl

Hoes bootleg ep van geluidsopnamen Willem van Kooten

DOSSIER

[ Op zaterdag 8 augustus 1964 geven de Rolling Stones hun tweede optreden op het vasteland van Europa en hun eerste concert in Nederland, in het Kurhaus in Scheveningen. Het concert wordt gestopt, omdat het publiek de zaal begint af te breken. De politie grijpt in. Het concert is vooral bekend geworden door de filmbeelden die van het concert en de rellen zijn gemaakt. Maar mede door de gemanipuleerde film zijn er ook onjuiste verhalen over het concert verschenen. In de reportage passeren nog één maal de echte feiten. ]

The Rolling Stones in het Kurhaus - De Jongenskamer - YouTube

Ik heb als kind de jaren 60 niet bewust meegemaakt, maar als Haagse tiener in de jaren 70, hoorde ik al snel van het beruchte concert dat de Rolling Stones op 8 augustus 1964 in het Kurhaus hadden gegeven. Ik vermoed dat ik de beroemde beelden van het Rem-eiland toen ook al had gezien.

In 1987 interviewt Boudewijn Büch Mick Jagger in het Amstel Hotel voor de Vara-televisie. Hier komt het optreden ook uitgebreid aan bod. De Rem-film wordt getoond en Boudewijn Büch beweert dat de Stones toen één nummer hebben gespeeld: Carol. Dat is ook te horen bij de Rem-film. Boudewijn Büch was er zelf bij geweest. Mick Jagger kon niet anders dan ja-knikken: slechts één nummer gespeeld en toen braken de rellen uit.

De jaren erna bleef het Stonesconcert af en toe terugkomen. Totdat ik me begin jaren 90 realiseerde dat op 8 augustus 1994 het precies dertig jaar geleden zou zijn. Ik wilde daar wel wat mee doen en heb dat ook gedaan. Ik organiseerde een Kurhaus-Stones avond op 8 augustus 1994 in Het Haags Filmhuis. Voor deze avond wilde ik naast de originele Rem-film een eigen reportage presenteren. En daarvoor ben ik op zoek gegaan naar mensen die er toen bij waren en naar mogelijk onbekend beeld- en geluidsmateriaal.

Via een oproep in de Haagse Courant ontving ik allerlei informatie, met als hoogtepunt een 8-mm filmpje dat Ab Tamboer uit Leidsendam tijdens het concert had gemaakt. Inmiddels had ik ook een geluidsopname van Willem van Kooten in mijn bezit. Hij had opnamen op het podium gemaakt. Later zijn deze opnamen op de bootleg-lp Going Back to The Hague gezet, in slechte kwaliteit. Maar ik kreeg een kopie van de originele band en toen bleek dat de opnamen toch heel goed waren.

Uit deze band bleek al snel dat Boudewijn Büch er helemaal naast zat met zijn één nummer van Carol. Bij de opnamen van de Rem-film zat geen oorspronkelijk geluid maar heeft men daar een studioversie van Carol geplakt, gemixt met wat geluiden van de zaal. En nog steeds wordt de film op deze manier vertoond.

Ik had nu een mooi uitgangspunt: ik had twee filmbronnen en een originele geluidsband om het concert te reconstrueren. Ik heb toen contact gezocht met Veronica-televisie die ook meewerkten aan het programma Twee-Vandaag. Ze wilden graag aandacht aan de reportage besteden en zo hebben we gezamenlijk een item opgezet en kon ik mijn reportage verder uitbouwen. Mooi was het moment dat ik erachter kwam dat er naast de Rem-ploeg nog een camerateam aanwezig moest zijn geweest: ik kon dat zien op de 8-mm film! Door toeval kom ik erachter dat het is gemaakt door Jacques de Gier en dat het materiaal bij Visnews (Reuters)in Londen ligt. Daar kom ik als particulier nooit bij. Maar Veronica wel en zij bestellen een zichtkopie van het materiaal. Uiteindelijk zal Veronica er geen gebruik van maken omdat het te duur is, maar ik had de opnamen nu zomaar op video in mijn bezit. Een mooie aanvulling.

Met veel publiciteit is de Stones-avond op 8 augustus 1994 een groot succes geworden. Na afloop schiet ene mevrouw Deen mij aan en blijkt zij een bandrecorderband bij zich te hebben met opnamen van het hele concert en de riot. Opgenomen vanaf het balkon. De band is interessant, maar van erg slechte kwaliteit. Maar het maakte het verhaal compleet. Er zijn niet één of twee nummers gespeeld, maar bijna 20 minuten. En ook is nu voor het eerst te horen dat Mick Jagger de eerste twee/drie nummers wel heeft gezongen. Op de band van Willem van Kooten was dat niet te horen. De setlist was:

Beautiful Delilah (zang Mick Jagger)
Walking The Dog (zang en mondharmonica Mick Jagger)
Hi Heel Sneaker (zang en mondharmonica Mick Jagger, halverwege afgebroken)
Suzie Q
Mona

The Stones tijdens de repetitie 's middags - Foto Rob Bosboom

www.robbosboomphotography.com - Stones 1964

De historicus René Spork merkte later op dat het concert niet eens zo voortijdig was afgebroken, want een concert in die dagen duurde ook maar 20 tot 30 minuten. Niet voor niets was er een uitgebreid voorprogramma.

Nu, in 2006 heb ik het genoegen om mijn reportage over het roemruchte concert online te zetten.

Moby Dirk Freestyler 2006 d.vos35@chello.nl

Foto 8-mm filmpje - Ab Tamboer, latere drummer van Earth and Fire (of was het Aad Tamboer?)

-

REACTIE 1

3 januari 2007

Beste Dirk,

Via 'Planet' zag ik vandaag je documentaire over het optreden van de Stones in het Kurhaus in 1964. En alhoewel ik de indruk heb dat er inmiddels duizenden mensen bij zijn geweest kan ik je zeggen dat ik er inderdaad bij was. Mijn vader was in die tijd 'persfotograaf' en wij konden om die reden naar vrijwel elk concert dat door Paul Acket werd georganiseerd. Om die reden weet ik ook dat de locatie die Paul de Koning aanwijst de verkeerde is. Hij wijst in de richting van het veel kleinere Kurhauspaviljoen, dat in die tijd tegen het Kurhaus aangelegen was en waar o.a. optredens plaatsvonden van cabaretiers a la Wim Sonneveld en de toen populaire Max Tailleur. Het optreden van de Stones vond echt in de Kurzaal plaats, een zaal waar ik ook o.a. Chubby Checker en Clif Richard gezien heb. Misschien kan je je het niet voorstellen, maar die waren in die tijd ook erg populair. Het hele concert was onrustig, maar het begon pas echt tijdens het optreden van de Fourio's toen de cameraploeg van REM de boel begon op te naaien en om wat meer 'enthousiasme' van het publiek vroeg. Wat betreft de 'playlist' kan ik mij niet veel herinneren, maar zelf dacht ik dat het bij het spelen van 'Come on' voorbij was, maar mogelijk heeft hier de tand des tijds toegeslagen. Leuk dat je ook nog materiaal van mijn vriend Jacques de Gier hebt kunnen terugvinden, op Scheveningen stond hij overigens bekend als Koos de Gier en hij werkte in die tijd vooral voor Visnews en ook wel voor het Journaal. Ook was het leuk om Hans Oosterhout als 'oudere hagenaar' te zien, terwijl ik hem voor het laatst gezien heb met de Kick in de Drie Stoepen, ergens in de jaren 60. Al met al een leuke documentaire en jammer dat je geen omroep hebt kunnen vinden om het uit te zenden, maar wie weet komt het er nog eens van, misschien in een programma als Andere Tijden. Bijgesloten nog enige low-res-foto's van het concert die gemaakt zijn door mijn vader.

Succes en groet,

Rob Hendriksen

Bijgevoegde foto's:

Foto's Dick Hendriksen

REACTIE 2

14 januari 2007

Ik ontving een e-mail van de Rotterdamse filmmaker Peter Scholten. Hij attendeerde mij er allereerst op dat de filmmaker van de REM-film niet Jan Schäfer heet, maar Jan Schaper. Jan Schäfer staat op de aftiteling van mijn video en ik kan dat nu niet corrigeren. Overigens kwam ik er na de Stones-avond achter dat de naam niet goed was, maar welke het wel was wist ik niet. Bij deze.

Peter Scholten heeft in 2005 een documentaire gemaakt over de Rotterdamse filmer Jan Schaper (Den Haag 1921). Een biografie van Jan Schaper heeft hij online gezet op zijn eigen site, op: http://www.radarmedia.nl/paginas/schaper.html.

Voor de documentaire stuitte Peter Scholten op blikken restmateriaal van de REM-film, maar heeft deze niet kunnen zien en gebruiken. Het materiaal -en de andere films van Jan Schaper- bevinden zich nu in het Rotterdams Gemeentearchief. Volgens een shotlist zou het restmateriaal beelden van de repetitie van die middag bevatten. Wat er verder mee gebeurt is niet bekend.

-

Update 01:02:07 22:58

De Google video is op dit moment een kleine 3.000 keer aangeklikt. Er zijn over de video twee online berichten verschenen:

Den Haag Org, kijk ik in December 2006

Planet Internet Entertainment

Daarnaast vond ik een toevallig bericht en foto op een blog in de Volkskrant:

VolkskrantBlog

Daarnaast staan twee verschillende, maar overeenkomstige clips uit mijn video op YouTube. Twee onbekenden hebben alleen het beeld- en geluidsmateriaal uit de reportage gemonteerd en online gezet. De eerste deed dat al in september van 2006 en moet dat gedaan hebben met een kopie van mijn originele Stones video. In 1994 is die in een oplage van 50, genummerde VHS-kopieën verspreid onder de Stones-fanclub Shattered.

Link van september 2006:

YouTube - Rolling Stones - Live in Holland 1964

Ruim 11.000 hits, goede ranking en reacties. Nu begin februari staat de teller op 15.000 views. Een kleine hit.

Tweede compilatie van december 2006:

You Tube - Let's Fight!

Op zondag 8 augustus 2004 heeft de Avro-radio in het programma Het Steenen Tijdperk wederom ruim aandacht geschonken aan het concert. Er werd een speciale middag georganiseerd in het Kurhaus. Deze herdenking na 40 jaar Stones Kurhaus (met speciaal T-shirt) was een initiatief van Sjoerd Olrichs. Er waren ruim 400 Stones-fanclubleden gratis uitgenodigd, er was een tentoonstelling met schilderijen van Ron Wood, er hingen een aantal grote foto's van Rob Bosboom en er trad de Stones-coverband Flip the Switch op met de nummers die de Stones destijds hadden gespeeld. In totaal waren er die middag zo'n 900 bezoekers. De radio-uitzending was mede geproduceerd door Ton van Draanen en werd gepresenteerd door Hans Schiffers. Aan de gesprekstafel werden Henk van der Meijden (producent van de REM-film), oud-politieman Willem Taal, beveiliger Harm Wilts en bezoeker Diederick Jansen geïnterviewd. De hele middag is op:

Het Steenen Tijdperk te beluisteren via de Specials.

Een grote Stonesfan heeft naar aanleiding van de radio-uitzending uit 2004 een aparte pagina gemaakt. Kijk op de speciale pagina van:

Robbie Stone

Op zaterdag 7 augustus 2004 besteedde Nova een item over het roemruchte concert. Met beelden van de aankomst op Schiphol en beelden die niet in mijn reportage zitten. De bronnen zijn mij niet geheel duidelijk. Mogelijk zijn ze van een later jaar. Het is te zien op:

Nova - Rolling Stones - Kurhaus

In 2002 wordt René Spork geïnterviewd voor de VPRO-radio over het rioteuze optreden:

Interview René Spork

Ik kwam nog een weblog tegen dat een kort bericht plaatste over de reportage. Er wordt verwezen naar een bericht uit de NRC-Next, maar daar kan ik niets over vinden. Weblog

Met Google stuitte ik nog op een klein berichtje van het ANP uit 2003:

Dit is een origineel persbericht.

Zeldzaam en dus duur - dat is het entreebewijs voor het legendarische optreden van de Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen op 8 augustus 1964. Die avond zetten alle bandleden, dus ook Brian Jones, hun handtekening op de eerste single die in Nederland van hun verscheen. Het kaartje en de single worden geveild op de tweede Pop & Rock Memorabilia Veiling in de Jaarbeurs in Utrecht en zullen naar verwachting minimaal 2000 euro opbrengen.

-

UPDATE 1 FEBRUARI 2007

Haags Gemeentearchief koopt vijf foto's aan:

Foto's Haags Gemeentearchief

-

UPDATE 9 FEBRUARI 2007

Deze week ontving ik een verrassende mail van George Evers die enkele weken geleden een hele site aan het optreden heeft geweid. Hij was er zelf bij geweest. De site staat vol verhalen, foto's en krantenknipsels. Een waardevolle aanvulling op al het materiaal. Een must voor iedere liefhebber.

Website: http://stones.koppop.nl/

-

REM-film - Bandrecorderband mevrouw Deen

Ik ben bezig met het verder uitzoeken rondom de opnamen die de REM-ploeg heeft gemaakt. Waar ik spreek van twee verschillende filmploegen is het vrijwel zeker dat de twee teams bij dezelfde ploeg hoorden. De film was een initiatief van het toen recent opgerichte Tornado producties dat programma's voor de REM zou gaan maken. Regisseur was Dick Harris en de producent Henk van der Meijden. Bekend is dat Jan Schaper deel uitmaakte van de ploeg. Maar wie waren er nog meer en wat was de rol van Jacques de Gier? Het was de bedoeling om een film te maken die in september op de REM (TV Noordzee) zou worden uitgezonden. Er is mogelijk ook sprake dat er opnamen vooraf aan het concert van de Stones zijn gemaakt. ? De film is in ieder geval nooit door de REM uitgezonden, maar waar dan wel? Er is ook sprake dat de film is verkocht aan een Amerikaans tv-station. Paul Acket claimde geld van Tornado producties vanwege hun vermeende opruiende aanwezigheid.

En dan zijn er nog een paar vragen over het geluid die nog in onderzoek zijn. Waarom Carol eronder gezet?

En waar is het origineel van de REM-film nu? Er ligt restmateriaal in het archief van Jan Schaper in het Rotterdams gemeentearchief en wat ligt er precies in London bij Visnews? Mogelijk meer dan die paar minuten van Jacques de Gier die ik er intertijd kon krijgen. En wie is de man op onderstaande foto van Rob Bosboom? (NB. Daar kreeg ik snel antwoord op)

Jan Schaper camera, Hans de Ridder licht ( Foto Rob Bosboom)

De band van mevrouw Deen is in een compilatie onder een aantal Stones-fans verspreid. Het is de bedoeling om op enig moment de hele band te laten horen, of de fragmenten. Ook staat op de band een Veronica-programma van Joost den Draaijer over het concert. Het is daags na het optreden uitgezonden en bevat zijn eigen opnamen, Stones nummers en commentaar. Interessant materiaal dat nog ontbreekt.

Deen-Tape

-

Detail: De vrouw van Paul Acket, Jos Acket, vertelde me in 1994 dat zij tijdens de ongereldheden met de kassa op het toilet is opgesloten door haar man. Als het geld maar veilig was.

;-)

-

Hans van Oosterhout is inmiddels overleden. Hij was de legendarische zanger van de Haagse beatband The Kick en werd later producer van onder meer Astrid Nijgh. Hij komt in mijn videoreportage aan het woord.

I.M. Hans van Oosterhout.

-

foto Nico van der Stam

Tevens vernam ik dat de fotograaf Nico van der Stam in 2000 is overleden. Hij was de enige fotograaf die een kleurenreportage van het concert en de dag had geschoten. In 1994 is een aantal foto's geplaatst in Vrij Nederland.

foto Dick Coersen (Spaarnestad)- Jongen op foto en video: Freddie Harrinck

-

UPDATE 8 AUGUSTUS 2007

Echt wezenlijke nieuwtjes over het concert zijn er niet meer. Daarvoor zijn de feiten nu wel bekend. Toch zijn er nog een aantal vragen die beantwoord kunnen worden. Maar er is wel nieuws over de REM- filmploeg. Met behulp van Peter Scholten ben ik daar meer over te weten gekomen. Peter Scholten heeft twee cameramensen (Mat van Hensbergen en Wim Louwrier) gesproken en mij de informatie toegespeeld.

De beoogde film werd geproduceerd door Tornado Films van Dick Harris en Henk van der Meijden. De uitvoering lag in handen van Jan Schaper met zijn bedrijf Open Studio. Bij de filmopnamen waren vijf mensen betrokken: Jan Schaper filmde bij het podium, met naast hem Hans de Ridder voor het licht. Op het balkon stond een tweede team, bestaande uit Mat van Hensbergen en assistent Wim Louwrier. Ook op het balkon was de geluidsman Nico Scheffers.

's Middags had de ploeg bij de repetitie van één nummer de opnamen van de band en bandleden gemaakt. 's Avonds zou dat worden aangevuld met publiekshots. Wim Louwrier werd ook ingezet om tijdens het applaus tussen de nummers het zaallicht aan en uit te doen voor de lichtgevoelige camera's. Dit is een aardig detail dat nog een rol heeft gespeeld bij de rechtszaak die mede tegen de filmploeg was gespannen wegens mogelijke opruiing. Maar het concert liep uit de hand en werd er meer materiaal geschoten. Mat van Hensbergen had nog een tweede camera en filmmateriaal op het balkon liggen en Wim Louwrier vroeg of hij niet met die camera kon filmen. Mat van Hensbergen legde hem snel de werking uit en zo maakte Wim Louwrier de wijde publiekshots vanaf het balkon.

Na afloop komt de ploeg bij elkaar. Vooraf was afgesproken dat er maar één minuut geluid mocht worden opgenomen. Maar waarom niet alles opnemen en achteraf één minuut selecteren. De geluidsman had echter ook maar één minuut opgenomen en waarmee de geluidsband van de REM-film verklaard kan worden.

Na de opnames wordt de film en het geluid gemonteerd in Amsterdam bij Bert Rozemond van Trojkafilm. De politie is de filmmakers op het spoor en wil de opnamen zien. Dit heeft als gevolg dat de filmbeelden worden gecensureerd en beelden met hardhandig politie-optreden niet mogen worden gebruikt. Volgens Wim Louwrier is de film vervolgens uitgezonden op de REM-televisie. Hoewel hier verder geen ondersteuning voor is, kan dat niet voor 15 augustus 1964 zijn geweest, de eerste dag van uitzending.

En dan zijn er nog de filmbeelden van Jacques de Gier voor Reuters. Bij de filmploeg van Schaper is hierover niets bekend. Mogelijk was er toch nog een aparte tweede ploeg.

En zo zijn weer wat puzzelstukjes boven water gekomen, maar resteren er nog een aantal vragen die ik hieronder zal opsommen:

- Wat is er met de film gebeurd en wie heeft de film en rechten nu?

- Wat staat er op het restmateriaal dat bij het Rotterdams Archief ligt?

- Wanneer komt de geluidsband van mevrouw Deen online? En met daarbij de opnamen van Joost den Draaier van een speciaal Veronica-programma.

- Wat was de rol van Jacques de Gier? En is er meer materiaal dan de ene minuut die in de reportage zit?

Volgende updates zullen bovenaan deze pagina worden opgenomen.

En in de reportage zitten dus zeker beelden van vier en mogelijk vijf filmcamera's!

foto Nico van der Stam (maar wie is de cameraman? ;-)

Overige foto's en scans onder meer van koppop.nl en Bint Photobooks - Stones Kurhaus 2007

Tip 1: Eigen online verhaal over het leven van Jay Baar, de drummer van de Q65, tegen het decor van het Den Haag in de jaren 60: The Life We Lived.

Tip 2: The Black Crowes live in Paradiso, Amsterdam, 7 juli 1993. Eigen, live bootleg van dertig minuten, vooraf gegaan door interviews met fans die nog een kaartje zoeken. Inclusief aankomst van de band met bus.

Setlist: Stare It Cold + Three Little Birds, Exit, Jealous Again, Remedy. Black Crowes Live in Paradiso - 1993.

UPDATES na 8 augustus 2014

Reacties naar: Dirk Vos: d.vos35@chello.nl

Updeetje 24 november 2014 - De cassette

Het feest van 50 jaar Stones Kurhaus is voorbij. Misschien komt er nog eens nieuwe info die ik hier zal plaatsen. Maar nog een persoonlijk, recent detail.

De afgelopen dagen stond ik (weer) even in mail-contact met Juul Geleick, de archivaris van Radio Veronica van de stichting De Norderney. Hij heeft een cassette van de hele of gedeeltelijke Deen-tape ontvangen van Jaap Schut van RockArt, om te digitaliseren en te re-masteren. En de Norderney heeft de originele band van Willem van Kooten in zijn beheer. RockArt heeft bij monde van Jaap Schut wel de originele Deen-tape, een bandrecorderband.

Over de Deen-tape heb ik al uitvoerig geschreven, maar om nog even in herinnering te brengen: Ik heb die Deen-tape nadien als eerste in 1994 na de herinneringsavond in het Haags Filmhuis kunnen beluisteren en er een paar cassette-kopieën van gemaakt voor onder meer de Stones-fanclub. Een paar kopietjes. Maar een paar jaar later had ik over mijn eigen master-cassette wat opgenomen en had ik grotendeels de opname niet meer. Waardeloos. Daarom ook goed om materiaal te verspreiden. En het is uiteindelijk allemaal goed gekomen.

Maar Juul Geleick heeft nu een Sony UX-chrome-cassette en stuurde me op mijn verzoek een fotootje van het doosje. Ja, ik weet er niet veel meer van, maar ik herkende het toch gelijk. Het is een van mijn cassettes en let vooral op de spelfout! Roling Stones in plaats van Rolling Stones. Toen wist ik het zeker. Maar van wie zou die nu afkomstig zijn? Ik ben wel benieuwd.

En de charme van de Deen-tape is dat je vooral de schermutselingen in de zaal tijdens en na het concert goed en zeer evocatief kan beleven. En ook Mick Jagger is te horen, maar voor de rest is het een matige tot slechte opname. Dat kwam niet door de opname zelf, maar omdat het geluid heel slecht werd weergegeven door de speakerboxen. Thèrése Deen stond op het balkon met een microfoontje bij een speakerbox en Willem van Kooten op het podium met zijn recorder zonder de zang en het mondharmonicaspel van Mick Jagger op te kunnen nemen. En hij miste het eerste nummer en de aankondiging. Digitaal is het wellicht nog eens te combineren en te mixen.

En in Stones-kringen circuleren al een tijdje opnames van de Deen-tape op mp3. Onduidelijk of dit nu alles is en waar ze vandaan komen, van Muzee, van RockArt, of van mijn cassette?

En op de Deen-tape staat ook het radio-uur van Joost den Draaijer van Radio Veronica, daags na het concert met zijn eigen opname. Het zou al gedigitaliseerd zijn en ik hoop dat dit nog eens online komt. Goede hoop.

Tot slot. Na de herinneringsavond in 1994 in het Haags Filmhuis en de vertoning van mijn reportage, is de video in een genummerde oplage van vijftig stuks verspreid door de Stones-fanclub. Ik had er ook een paar, maar in de loop der jaren allemaal weggegeven. Ik ben geen verzamelaar. Maar misschien dat iemand nog eens wil reageren die zo'n band heeft. Mail me dan.

Reacties naar: Dirk Vos: d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )