DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl
Amsterdam - Den Haag 1960
Moby Dirk Freestyler 2009
+++
31 December 2009 - Zangeressen
Het laatste bericht van 2009. Volgend jaar met een nieuw, leeg vel verder. Hieronder een lijstje dat ik altijd al had willen maken en waar ik inmiddels de nummers van heb.
Mijn 50 favoriete female-voices en songettes
Alfabetisch op voornaam
0. a - mary j blige - message in our music [interlude]
1. alanis morissette - ironic
2. alizee - moi ... lolita
3. amy winehouse - rehab
4. aretha franklin - think
5. astrid gilberto - agua de beber
6. bette midler - beast of burden
7. billie holiday - lover man
8. jane birkin / brigitte bardot - je t'aime ... moi non plus
9. carly simon - you're so vain
10. chi coltrane - go like elijah
11. cilla black - anyone who had a heart
12. cyndi lauper - time after time
13. dinah washington - what a difference a day makes
14. dionne warwick - do you know the way to san jose
15. dionne warwick - the look of love
16. dionne warwick - walk on by
17. doris day - que sera, sera
18. dusty springfield - son of a preacherman
19. dusty springfield - summer is over
20. eartha kitt - st. louis blues
21. ella fitzgerald - can't buy me love
22. erykah badu - tyrone
23. france gall - ella elle la
24. grace slick - somebody to love
25. jaqueliene govaert - i would stay
26. jeannette - cria cuervos - porque te vas
27. joan baez - a hard rain's a-gonna fall
28. joni mitchel - blue
29. linda ronstadt - you're no good
30. madonna - vogue
31. marianne faithfull - as tears go by
32. mariska veres - venus
33. marlene dietrich - lili marleen
34. melanie - what have they done to my song
35. nancy sinatra - these boots are made for walking
36. neneh cherry - manchild
37. nina simone - my baby just cares for me
38. patti smith - dancing barefoot
39. petula clark - downtown
40. rickie lee jones - chuck is in love
41. roberta flack - killing me softly with his song
42. sade - smooth operator
43. sarah vaughan - my favorite things
44. sheryl crow - all i wanna do
45. shirley bassey - diamonds are forever
46. stevie nicks - sarah
47. trijntje oosterhuis - close to you
48. vanessa paradis - joe le taxi
49. willeke alberti - telkens weer
50. x - chaka kahn - ain't nobody
MDF 2009
En een mannenstem...
http://www.zshare.net/download/7042097030d5aa90
Fever van Peggy Lee vergeten.
Martha Reeves met Dancing in the Street ...
En natuurlijk Julie London met Cry me a River.
Ook My Heart Belong to Daddy, Marlilyn Monroe.
Ella Fitzgerald!
Bubbling under:
Laura Pousini
Natalie Cole
Sheena Easton
Astrid Nijgh
Blondie
Kate Bush
Diana Ross
Tina Turner
Cher
Kim Wilde
Barbara Streisand
Dolly Parton
Janis Joplin
Rita Reys?
______________________________________________
10 December 2009 - Dubbelconcert
Gisteren een foto ontvangen van de aankomst van Paul McCartney bij het Gelredome voor zijn concert. Daarnaast een aardig verslag van Rob van der Werf die gelijktijdig naar een concert van de Golden Earring is geweest. Foto en verslag kan ik hier plaatsen.
______________________________________________
9 December 2009 - IJ's vrij
Als enige usenetgroep volg ik actief nl.taal. De aanleiding voor dit korte stukje is een bijdrage van een nl.taler over de zogenaamde IJ-kwestie: is de ij één of twee letters en nog wat bijzonderheden. Tot begin 2008 heb ik er nooit bij stilgestaan, totdat ik spontaan aan het woord ijsvrij dacht. Zouden puristen dit woord nu tellen als zeven of als vijf letters? Ik heb het in de taalgroep gegooid en met wat googlewerk bleek het al een lang bestaand hangijzer dat meerdere malen was besproken. Ook nu weer. Hieronder twee linkjes naar de eerder genoemde pagina en een oudere pagina van een andere nl.taler over het onderwerp.
Ik vind het een uiterst triviale zaak en sluit me aan bij de gangbare en gebruikelijke opvatting. Ik heb dat in drie zinnen onder woorden gebracht die ik hieronder plaats.
IJsvrij
De IJ is een letterreeks die uit twee tekens bestaat, de i en de j. Je kan het opvatten als een aanvulling op de 25e letter Y, of als extra 27e letter. De afspraken over het gebruik van de IJ zijn duidelijk en is alleen voer voor puristen en querulanten.
______________________________________________
2 December 2009 - Het is stil in Amsterdam
Gisteren overleed Ramses Shaffy, niet onverwacht, maar toch een treurig bericht. Ik had hier al vorig jaar over hem geschreven omdat ik hem regelmatig tegenkwam in de Plantagebuurt. Het was een kleine anekdote uit de pizzeria in de Roeterstraat. Ergens was het al een klein afscheid. Radio en tv stonden in het teken van zijn overlijden en ik heb voor de radio gekozen. Om acht uur luisterde ik naar Het Theater van het Sentiment. Ze zouden zijn dood vast noemen, maar het toeval wilde dat op de kroondag van de uitzending, 1 december 1966, Ramses Shaffy op nummer 2 stond met het nummer Sammy. Ramses zou drie uur lang de rode draad van het programma zijn. En je kon reageren. Ik twijfelde, maar heb toch een reactie gestuurd. Misschien wat sentimenteel, maar toch recht uit mijn hart snel opgeschreven. Het werd ruim een uur later voorgelezen door Marc Stakenburg. De sfeer van het hele programma -en andere inzendingen- is niet meer terug te halen, maar in een kleine montage met het begin en einde van het programma, heb ik mijn inzending naar mp3 omgezet en kun je hier beluisteren. In memorian Ramses Shaffy.
Ramses Shaffy 01-12-09 Theater van het Sentiment
[bij een hakkelend geluid, wacht tot alles loopt en speel opnieuw]
______________________________________________
30 November 2009 - Bird Lives!
Charlie -Bird- Parker
Op deze rommelsite is een aantal keren vooral pop en lichte muziek ter sprake gekomen. Ik hou er ook van, maar een grote passie is van mij toch ook de jazz, en dan vooral de bebop, cool, hardbop en bigbandmuziek, met name uit de jaren veertig en vijftig. Op mijn achttiende werd ik gegrepen door de jazz door de soundtrack van de film L'Ascenceur pour l'échafaud, met een melancholieke, fluwelen trompet van Miles Davis. De liefde voor Miles Davis werd groot en is er nog steeds. Ik zou nog veel meer namen kunnen noemen, maar daar ben ik niet goed in. Het gaat me om de groove en de atmosfeer. Ik ken ook de meeste standards, maar niet allemaal van naam. Favoriete standards zijn wel A Night In Tunesia en Caravan, om er twee te noemen. En natuurlijk was -en ben- ik diep onder de indruk van Charlie Parker, toch wel de grootste jazzmusicus. Ik kan ook nog Thelonious Monk noemen, of Chet Baker, en alle samenstellingen van Art Blakeys Jazz Messengers. Die heb ik nog live op North Sea gezien met Wynton Marsalis. En ook mijn grote held Miles Davis drie maal, in de jaren 80, ook op North Sea. Indrukwekkende concerten. En net als met de popmuziek van de jaren zestig, was de oude jazz voor mij een herontdekking, een ongekende en onuitputtelijke bron van muziek die me direct kan raken. Ik heb weer veel opgeduikeld de laatste tijd en de pop staat even op een lager pitje. Charlie Parker is dood en jong gestorven, maar Bird lives!
______________________________________________
31 Oktober 2009 - Q65, De Ultieme Biografie
14 November: Het boek in een keer uitgelezen. Uitstekend interviewboek. Opgedragen aan Wim Bieler en Jay Baar. Kopen!
Eind oktober 2009 is bij stichting Henk de Tank het boek Q65, De Ultieme Biografie, van Pim Scheelings verschenen. Op 20 november zal het ruim 200 pagina's tellende boek (met 65 foto's) officieel worden gepresenteerd op het Crossing Border Festival in Den Haag. Vanaf die datum ligt het voor 18,50 euro in de boekhandel.
Voor meer info kijk op Q65, De Ultieme Biografie, of op de fansite.
Je kan ook een lange tekst lezen achter deze site over de drummer van Q65, Jay Baar. Met een aparte sectie met film- en videomateriaal.
Lees meer The Live we Lived - Jay Baar - Q65 - De Jongenskamer
______________________________________________
21 Oktober 2009 Twee Radiospelletjes
Ik ben een radioman en van oudsher een kwisliefhebber. Ik doe aan een spelletje mee van Het Theater van het Sentiment op Radio 2. Vandaag schreef ik twee stukjes over deze en een andere radiokwis op de radiogroep.
______________________________________________
20 September 2009 The Beatles Remastered
Begin september verscheen de complete Beatlesbox met daarop het hele oeuvre op cd, geremastered. De oudere albums verschenen in zowel de oude monoversie als in opgepoetst stereo.
Nu ben ik al sinds eind jaren zeventig een enorme fan van de Beatles. In mijn kinder- en tienertijd heb ik de Beatles geheel gemist. Ik had later een gitaar/pianoboek met alle nummers en tot de dag van vandaag speel ik daar nog wel eens mijn favoriete nummers uit. De uitvoering mag geen naam hebben, het gaat om het plezier en nog steeds de verbazing hoe goed de meeste nummers zijn. Een keuzelijstje valt voor mij nauwelijks te maken. Een top 200.
En nu eindelijk heb ik (in de pc;-) de hele Beatles compleet en ik vind het een indrukwekkend overzicht. De geluidskwaliteit is uitmuntend en dat hoor je nu vooral bij de eerste albums. De vinyluitgaven vond ik ook al goed geproduceerd, maar deze complete verzameling biedt een extra dimensie. En eigenlijk beschouw ik het als een lange soundtrack met allemaal steengoeie nummers.
Ik ontdek nu wel meer het verschil tussen het vroegere gitaarwerk en het latere studiowerk waar meer de piano centraal lijkt te staan. De eerste albums lijken het resultaat van hun jarenlange optredens. Na 1966 hebben ze niet meer opgetreden en dat is te horen aan de veranderde muziek. George Martin gaat de nummers arrangeren en leert Lennon en McCartney piano spelen. Hoogtepunt blijft toch wel Sgt. Pepper, mogelijk ook door het finalenummer A day in the life, een eindnummer van het hele oeuvre. Maar het eindalbum is The White Album waar Lennon en McCartney meer eigen nummers opnemen. Ook dat is een favoriet album. Misschien wel opmerkelijk dat in het hele oeuvre nooit een live-lp is opgenomen. En als meeste gewaardeerde popgroep hebben ze -op een paar rock-and-rollnummers na- nooit een echt dansnummer gemaakt. Het werd meer luistermuziek.
[ Ik heb meer dan tien jaar geleden geprobeerd om een Nederlandse vertaling te maken van Happiness Is A Warm Gun. Een van mijn favoriete nummers van The White Album, ook om op piano te spelen. Met valse, eenzame zang erbij. Ik ben totaal geen tekstenman, behalve bij de Beatles. Ze gaan of over de liefde of het zijn nonsensteksten. Happiness Is A Warm Gun is een cryptische, typische Lennontekst. Over de betekenis is veel gespeculeerd. Het bestaat uit vier thema's. Met nog een break met 'Mother superior, jump the gun'. Dat zou op Yoko Ono slaan, moeder overste. En dan eindigt het met een doo-wopthema a la The Beach Boys. En als je de H bij Happiness Is A Warm Gun weglaat staat er: a piness... ;-) ]
Over ieder nummer valt wel een stukje te schrijven. Ik noem alleen nog mijn eerste Beatlenummer waar ik gek op was en nog steeds gek op ben: Love Me Do. Ik heb het ook als eerste herbeluisterd en ik was aangenaam verrast door de helderheid van de muziek. Ook de tamboerijn kun je goed horen.
De box is een kostbaar bezit met vrijwel alleen bijzondere, en afwisselende popsongs. Ik voel er geen jeugdsentiment bij, maar de Beatles blijven voor mij de beste popband aller tijden.
______________________________________________
25 Augustus 2009 Alternatief Leuk Lijstje
Sinds augustus 2009 beijvert de Vlaamse Fons Wuytse uit Beerse zich voor het vervangen in Vlaanderen, van het Nederlandse woord leuk door het Vlaamse plezant. Ook veel Nederlanders ergeren zich aan het altijd opduikende stopwoord leuk. Alles is leuk, superleuk of hartstikke leuk. Het hangt mogelijk samen met de ervaringscultuur waarbij alles in het leven zoveel mogelijk leuk moet zijn. Maar het is ook een efficiënte aanduiding om je gevoel uit te drukken. Je kan het verbinden met de sms-cultuur en de 'vertwittering' in de communicatie. Ik gebruik het woord leuk ook veelvuldig en ben op zoek gegaan naar een alternatief lijstje voor het platgeslagen leuk. Met dank aan de groep nl.taal. Voor diepgaandere informatie staat er op Kennislink een interessant artikel over leuk, Leuk is anders:
www.kennislink.nl/publicaties/leuk-is-anders
En hier een link naar het nieuwsbericht over het Vlaamse initiatief:
Bekijk hier het lijsje met synoniemen en uitdrukkingen voor het woord leuk ______________________________________________
8 Augustus 2009 Stones Kurhaus
Vandaag precies 45 jaar geleden, ook op een zaterdagavond. Maar verder geen enkel nieuws over het restmateriaal en de Deentape. Nog wel een foto van Nico van der Stam van die dag.
-
Eerder deze week in een column in de Nu.nl:
www.nu.nl/column-woensdag/legendarisch-kort-concert.html
Dan de aankondiging van Martin Scorcese zijn Stones film, Shine a Light, 8 augustus 2009, om 19:50 uitgezonden op Nederland 3:
http://www.dejongenskamer.nl/stones.htm
-
Ik heb gekeken. Als ik niet laat getipt werd per e-mail had ik het niet geweten. Dan had ik achteraf wel gebaald. Precies op 8 augustus, Stones 2006, Martin Scorcese. Ik kijk zelden tv, maar hier heb ik de ruim volle twee uur uitgezeten. Omdat het allemaal redelijk close was deed het me denken aan mijn eerste, en laatste, Stonesconcert dat ik zag in september 1998. Afscheid van Den Haag. Ik stond vooraan in de ruime snakepit op het Malieveld. Met een glaasje wijn van een sponsor. En precies toen het eerste nummer begon trok er een urenlange regenbui over de Hofstad. Het deerde niemand en de avond.
Shine a Light. Ze hadden veel licht nodig voor de 35-mm filmopnamen. Ik had de film pas om 22.00 uur gestart. Maar dit was ook mooi. Alle begin- en eindtitels werden vertoond. Wat resteert naast de beelden is toch de muziek. Niet alleen de classics, maar ook voor mij veel onbekende nummers.
Toch enorm genoten van de rock en roll!
DJ
______________________________________________
21 juli 2009
Prince Bathouse Parasol
Ik ben sinds jaar en dag een trouw luisteraar van het Radio 2 programma Het Theater van het Sentiment. Vorig jaar heb ik hier geschreven over twee felbegeerde prijspoppen die ik toen had gewonnen.
In de maand juli draait het Theater iedere keer een volledige top-40 uit het verleden. Je kan bellen en mailen over een bepaalde plaat of herinnering. Mensen die een goed verhaal in de uitzending brengen worden beloond met een KRO-parasol. Nu ben ik geen beller, maar een mailer en aan een parasol heb ik niet veel.
Vorige week woensdagavond stond de top-40 van 15 juli 1989 centraal. Ik had de uitzendingen ervoor al vier kleine berichten gestuurd die werden voorgelezen. Dat is al een prijs op zich. Maar nu had ik een anekdote naar aanleiding van de nummer 4 van de top-40, Batdance van Prince. Een kort verhaal uit mijn actieve, Haagse jaren. De uitzending staat inmiddels als podcast online en ik heb er het voorleesfragment uitgehaald, voorafgaand door een stukje van het nummer Batdance. De presentator is de invaller Bert Haandrikman.
Mp3-anekdote bij top-40, 15-07-89
Als eerste mailer werd ik dus beloond met een KRO-parasol. De parasol heb ik niet geweigerd, maar heb ik na overleg weg kunnen geven aan iemand die er wel plezier van heeft. Geen foto dus van mijn parasol, maar hieronder een afbeelding van de KRO-site. De dame op de foto is de onvolprezen medewerkster aan het programma, Elly van Loenen. Ze is muzieksamensteller en regisseur, maar zij spreekt ook de nummernoteringen uit voor de top-40's: Nummerrrrrr vier!
PS.
Direct na de uitzending mail ik Martin, hij heeft hier op de site al eerder bijgedragen. Hij raakt enthousiast en hij zou graag een parasol winnen. Al de volgende dag is er voor hem een goed jaar; 1969. En hij heeft een verhaal over de nummer 1. Ingezonden, voorgelezen en gewonnen. Lees het hele verhaal met foto's en geluidsfragment op zijn website.
Zoek Martin en de parasol! ______________________________________________
15 juli 2009
Kroeskopwoorden
Ik heb hier al drie taallijstjes staan; Een snoeplijstje, dubbeldieren en bommelwoorden. Ik kan er een vierde aan toevoegen door een idee van Baukje van Kesteren. Maar wat is een kroeskopwoord? Lees meer en bekijk de lijst.
Vandaag ook aandacht voor de kroeskopwoorden in de Taalpost van Onze Taal. Kijk op www.taalpost.nl/texts/archief/html/934.htm
______________________________________________
14 mei 2009
Herman Brood - A Star Like Me
Herman Brood en The Moans (foto Louis Drent)
Aanstaande zaterdagavond 16 mei wordt om tien over acht een ruim vijftig minuten durende archieffilm met commentaar uitgezonden op Nederland 3. De film was eind vorig jaar plots in een sneaky preview al te zien op een vrijdagavond. Toen al gekeken. Een prachtig document dat op het juiste moment stopt. Regisseur Peter Scholten, geen onbekende van mijn site. De film is ook verkrijgbaar op dvd.
Een persbericht over de film staat in Oor:
http://oor.nl/news_details.asp?id=7030
Ik schreef eerder over de film zelf:
______________________________________________
12 april 2009
Bob Dylan
Op eerste paasdag zijn nog kaarten over voor het derde en laatste concert dat Bob Dylan geeft in de Heineken Music Hall.
Een ingezonden verslag van het uitverkochte, eerste concert van vrijdag door Martin Rep.
Bob Dylan - HMH - Amsterdam - 9 april 2009
______________________________________________
The Black Crowes
De video staat al prominent op deze pagina en in het archief. Maar ik heb er nooit iets over geschreven. Nu gedaan en met vertoning van het alleraardigeste eerste kwartier met interviews en aankomst Black Crowes. In mijn pc-theater:
The Black Crowes Live 7 Juli 1993 Paradiso Amsterdam
http://www.dejongenskamer.nl/blackcrowes.htm
______________________________________________
TaalTrivia
Bommelwoorden
Ik ben nog maar actief op een nieuwsgroep: nl.taal. Ik heb via de groep een lijst samengesteld met meer dan 400 zogenaamde bommelwoorden. Woorden die je op twee manieren kan lezen, zoals bommelding. Maar er zijn er veel meer. De lijst zal de komende tijd steeds worden geactualiseerd.
Bekijk de lijst en toelichting met bommelwoorden
N.B.
Ik heb een berichtje gestuurd naar de Taalpost, een taalmailinglijst van het Genootschap Onze Taal, en de redactie op de lijst gewezen. Op maandag 20 april besteedde de Taalpost in nr, 903 kort aandacht aan de lijst. Wie weet vindt het woord bommelwoord nu een brede verspreiding.
Dubbeldieren
Eerder maakte ik met de deelnemers van nl.taal een lijst met woorden waar minstens twee dierennamen in voorkomen. Ik telde er 99. Zie hier de lijst.
Snoeplijst
Woorden zijn vaak (drop)sleutels tot het verleden, brengen herinneringen boven, kleuren en geuren. Op nl.taal maakte ik met Pinksteren 2007 een lijst met snoep, zonder enige merknaam. Een lijstje voor jong en oud. Kijk hier voor de snoeplijst.
Fictieve Hellevaart
De deelnemers van nl.taal ondernemen af en toe een zogenaamde Hellevaart om elkaar te ontmoeten. En HEL staat voor het echte leven. Nu staat er in de naam van mijn site de F van fantasie, maar daar komt het niet van. Dan een klein bedacht programma voor een hellevaart in Amsterdam. Lente 2008. Lees hier het programma.
______________________________________________
5 maart 2009
Precies vijftien jaar geleden werd mijn zoon geboren, in het OLVG. Mooie en warme herinneringen. Vandaag de MeesTunes gegeven en goed ontvangen. Nu de toelichting op de nummers onder de tracklist gezet. Zie verder het volgende bericht.
______________________________________________
8 februari 2009
50 MeesTunes
Eindelijk eens de tijd genomen om mijn favoriete, instrumentale film- en tv-tunes bij elkaar te zoeken. Voor mezelf, maar ook voor mijn tienerzoon die klassiek hoorn speelt, dus veel aandacht voor blazers. Het is een fraaie verzameling geworden van 49 instrumentals en een vocal. Je kan de hele lijst achter deze pagina bekijken en alle nummers downloaden. Keurig genummerd, met tracklist en eenvoudig hoesje. Je kan de nummers over twee cd's verspreiden. Misschien aardig voor je zelf of mogelijk ook voor een ander.
______________________________________________
21 december 2008
Stones 12
Vorig jaar rond deze tijd heb ik mijn Haagse top-26 online gezet. Dit jaar geen nieuwe eigen bijdrage.
Vanwege mijn Stones-Kurhauspagina ontving ik enkele maanden geleden van Sappie een selectie van twaalf, vooral oude Stonesnummers, elk nummer voorzien van een kort commentaar. Ik was verrast door de selectie en mag de nummers en tekst nu verder verspreiden. Je kan de nummers en tekst downloaden via onderstaande link. Zoek een goed moment uit voor de 50 minuten durende compilatie. Luister eerst de nummers in de juiste volgorde af en lees daarna het commentaar. En als je ook enthousiast bent kun je de link weer verder verspreiden.
http://www.zshare.net/download/63832817ec9a1acd
______________________________________________
4 oktober 2008
50 Jaar nederpop live in de HMH
+ foto Anneke Ruys + Cuby and the Blizzards+
Gisteravond was min of meer de afsluiting van het jaar 50 jaar nederpop met een overvol concert in de Heineken Music Hall. Het werd live uitgezonden via Radio 2. Het concert duurde onafgebroken van kwart voor acht tot kwart voor één. De opening was voor de oude indorocker Andy Thielman en daarna volgde een lange rij aan bands en artiesten uit alle richtingen. Er ontbraken een paar grote namen, waaronder de Golden Earring die nooit aan dit soort concerten meedoet. Maar de variatie was groot en het tempo lag hoog. Een hoogtepunt vond ik Hans Vermeulen met de Sandy Coast en waarbij mij opviel hoe goed hij nog bij stem is. En wat te denken van Jan Akkerman, zelfs met Russian Spy. Nog een ander hoogtepunt vond ik de Scene met Iedereen is van de Wereld, een uitstekend nummer voor een enthousiast live-publiek.
Ik heb bijzonder genoten.
Een mooie en gedenkwaardige afsluiting van het nederpopjaar.
Peter Koelewijn en Boudewijn de Groot - Kom van het dak af
Voorbeschouwing met initiatiefnemers Leo Blokhuis en Jan Douwe Kroeske.
www.nu.nl/news/1767801/2101/'Alleen_maar_hoogtepunten_tijdens_50_Jaar_Nederpop_Live'.html
Recensie vandaag in Oor, van Jan van der Plas.
www.oor.nl/deruit_concertverslagen_details.asp?id=885
En nu spring ik even in op de kritiek van Jan van der Plas: Hij spreekt van 'rommelige opbouw' en 'halen de vaart uit de show'. Ik heb het live visueel niet gevolgd, maar er zat juist een enorm tempo in het fantastische concert en het was non-stop vijf uur, vanaf twee podia. Zevenduizend man/vrouw in de zaal.
Ik ben benieuwd hoeveel ze er volgende week zaterdag 10 oktober voor tv gaan uitknippen. En de opbouw was zeer goed en bijna perfect. De Scene als afsluiter zou mijn suggestie zijn geweest, en niet Blof. Maar het was alles bij elkaar een legendarisch concert.
Bedankt Leo en Jan Douwe.
+ foto Stefan van Lierop + Boudewijn de Groot en Ernst Jansz +
"Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen."
______________________________________________
1 oktober 2008
Unieke vondst beeldmateriaal Q65, 1967
Op 1 oktober 2008 kan ik eindelijk het gezochte fragment van de Q65 uit het Varaprogramma 10+ uit 1967 online zetten. Unieke beelden van een spelende Q65 in een studio, met Hans van Hemert. Geweldige beelden.
Meer info op mijn pagina over Jay Baar / Q65. ______________________________________________
24 september 2008
Dagboekje Stones-Kurhaus 1964
Ik ontving van Martin Rep een uitgebreid en gedetailleerd verslag van 8 augustus 1964 toen hij met vriend Rob en vriendin Bea naar het concert van de Rolling Stones in de Kurzaal ging. Martin en Rob hielden toen een vakantiedagboekje bij. Met een afdruk van het dagboekje kun je het bijzondere verhaal hier lezen.
Voor meer informatie en een videoreportage over het legendarische optreden kun je kijken op mijn Stones-Kurhauspagina over het concert.
8 augustus 1964: Rob Berghege bij een Haagse 'peperbus', die reclame maakt voor het concert van de Rolling Stones in het Kurhaus: 'voortreffelijk voorprogramma'
+ foto Martin Rep +
______________________________________________
6/7 september 2008
Barry Hay
De oude rock-'n-roller Barry Hay werd vorige maand zestig. Een feestje dat hij afgelopen donderdagavond vierde in Paradiso met zijn covers voor bigband.
Donderdag 4 september werd het live uitgezonden via Radio 2, met als uitstekende presentator Marc Stakenburg.
Zodadelijk op Nederland 3, om middernacht, een vijftig minuten durende compilatie van het concert. Ik ga met een half oog kijken, en nog eens lekker luisteren.
Barry had even tijd nodig om erin te komen, maar toen ging ie toch echt los met de Metropole Big Band.
Hier drie recensies bij de gelijknamige cd-presentatie: Big Band Theory.
En nog wat mobiele beelden via Barry Hay - Paradiso - YouTube
[ De hele show van de NPS staat per nummer ook al op YouTube, maar ook opnamen van de radio. Zelf kiezen. ]
Ik ken Barry Hay niet persoonlijk, maar heb een paar maal met hem gesproken. De laatste keer dat ik hem ontmoette was een paar jaar geleden, in de bar van het mediacafé naast Artis. We zaten daar beiden op de tribune bij de opnamen van Jiskefet. Toch over vroeger en Den Haag gesproken. Maar we zijn beiden Amsterdammer. Ik realiseerde me vanmiddag dat dat voor mij deze maand precies tien jaar is. In september 1998 vertrok ik uit Den Haag en waagde de sprong naar Amsterdam. Als afscheid werd ik getracteerd op een back-stage kaart voor het concert van de Rolling Stones op het Malieveld, 5 september 1998. In de stromende regen.
En Barry Hay is nog steeds een Hagenees, kwa taal en verteller. Maar hij was totaal uitgekeken op zijn buren en nomineerde Den Haag als slaapstad nummer 1.
Zwarte broek, zwart jasje. Paars overhemd, zwarte gymschoenen en een kleine zonnebril.
The Devil Made Me Do It...
______________________________________________
29 augustus 2008
Sindala
Deze week stond op Radio 2 bij het Theater van het Sentiment de tv-jeugdserie Floris uit de jaren zestig centraal. Vier avonden lang met als hoogtepunt een theatervoorstelling vanuit kasteel Doornburg dat vroeger figureerde als slot Oldenstein.
De achtergrondverhalen en herinneringen zijn bekend, zeker na deze week. En ik heb een jaar of zes geleden de hele serie met twaalf afleveringen en een making-of geleend bij de bieb om met mijn zoon te kijken. Hij was toen een jaar of acht. Ik was negen jaar toen het in 1969 in het najaar werd uitgezonden. De serie heeft de tand des tijds goed doorstaan en niet in de laatste plaats door de goede scenario's van Gerard Soeteman.
Maar mijn held van de serie was de mysterieuze Sindala, die met zijn toverkunsten voor de special effects zorgde. In het echt heette de acteur Jos Bergman, zo hoorde ik later. Maar er was en is weinig over hem bekend. Hij is na Floris gestopt met acteren en is gaan schilderen. Er is een lemma op de Wikipedia over Jos Bergman. Daar staat:
"Jos Bergman speelde in de serie Floris de rol van de fakir, de mysterieuze kompaan uit India van Floris van Rosemondt (gespeeld door Rutger Hauer. Aanvankelijk zou zijn rol even groot zijn als die van Hauer; het script van Gerard Soeteman heette dan ook Floris en de Fakir. Maar al snel werd Bergman door Hauer overvleugeld. Hij raakte depressief en sneed tijdens de draaiperiode zijn polsen door."
Het bericht is eerder in de week in de uitzending van Het Theater van het Sentiment zo letterlijk voorgelezen, ingezonden door John Conradi, die het -net als ik- ook op de wiki had gevonden.
Tijdens de finale-uitzending werd dit schokkende feit nergens bevestigd en was volgens Gerard Soeteman en Paul Verhoeven zelfs van enige depressie geen sprake. De zelfmoordpoging kwam niet eens ter sprake. De Wikipedia doet hier uitspraken die ze niet waar kan maken. Ik ga er niet acheraan, maar het zei gezegd. Rumours.
En hoe kom ik erop?
In de zomer van 1992 zat ik op een zaterdagmiddag met wat mensen in café Vertigo in het Vondelpark, naast het Filmmuseum. In het gezelschap bevond zich een gepensioneerde journalist van de NRC en die zei opeens: Daar, daar aan dat tafeltje zit Jos Bergman, de acteur die Sindala speelde. Ik was verrast en heb gefascineerd gekeken. Hij leek toen nog steeds.
En nu veertig jaar na de opnamen heb ik de Floris-dvd gewonnen. In Het Theater van het Sentiment, op de valreep, op het laatste moment. Net als met de prijspoppen. De dvd is voor mijn zoon, voor zijn eerste eigen sentiment, en als nieuw voor mijn dochter(8) en de buurmeisjes.
-
En vroeger speelde ik met mijn vriendjes ook Floris na: schijngevechten, valpartijen en capriolen op de fiets, het stalen ros. Maar we speelden niet Rutger Hauer na, maar waanden ons stuntmannen in dienst van stuntman Hammie de Beukelaar...
______________________________________________
12 augustus 2008
Metamorfoses
Afgelopen vrijdag schreef ik mijn update over de Stones in het Kurhaus, precies 44 jaar geleden. Hoever ga je met agenda-herdenken? Omdat dit een kleine pagina is doe ik daar af en toe aan mee.
Vrijdag besteedde de digitale en mobiele Telegraaf een artikeltje aan 44-jaar geleden. Dat kun je hier lezen en bekijken.
Een slap verhaal, zonder site-verwijzing naar mijn pagina, maar ze hadden wel twee foto's van mijn site geripped. De eerste had ik weer ergens gejat en gemanipuleerd, maar de tweede foto die erbij staat kwam uit mijn koker. Die ziet er in de Telegraaf zo uit:
Ik vond het wel een esthetisch moment omdat ik me realiseerde welke weg deze drager-representatie heeft afgelegd. In de volgende stappen:
Rolling Stones / Kurhaus Scheveningen
1. cameraman filmt het fotobeeld op 16-mm (8 augustus 1964)
2. film komt in handen van een verzamelaar
3. televisie neemt film op met high-quality-video
4. ik laat er een vhs van maken
5. ik maak een vhs-kopie van de orginele vhs
6. iemand digitaliseert de vhs
7. hij maakt een digitale snapshot
8. ik zet de jpg-foto online
9. de Telegraaf neemt hem verkleind over (8 augustus 2008)
Je houdt van details, of je houdt er niet van.
tstones.jpg 9.177 bytes
______________________________________________
10 augustus 2008
Vijf foto's Q65
Ik ontving van de gitarist Joop Roelofs, van voorheen de Haagse beatband Q65, vijf exclusieve foto's. Hij vond ze onlangs als negatieven in zijn privé-archief en heeft ze gescand en beschikbaar gesteld. De foto's zijn vermoedelijk genomen in de herfst van 1966 in Club 192 van Jaques Senf, op Scheveningen. Fraaie sfeerfoto's en weer een zeldzame opname van Jay Baar, zoals hieronder afgebeeld. Voor de overige foto's, kijk onderaan bij reacties op The Life We Lived.
Jay Baar
______________________________________________
9 augustus 2008
Relikwie
Ik ben al mijn hele leven een radioliefhebber en vroeger luisterde ik veel naar Radio Veronica. In 1973 strandde het Veronicaschip de Norderney op het Scheveningse strand en ben ik gaan kijken. Ik heb de boot toen ook aangeraakt. Nu 35 jaar later ligt de Norderney in Antwerpen, klaar voor vertrek als partyboot met bestemming Benidorm. Bijzonder jammer dat het schip niet voor Nederland behouden blijft. Het zou als museumstuk in de haven van Scheveningen moeten liggen. Maar de geschiedenis en toekomst laten zich niet veranderen door ideële sentimenten.
Voor het gereed maken van de overtocht naar Benidorm zijn allerlei werkzaamheden aan de Norderney verricht. Onverwachts brak in juli de mast af en kon die niet meer geplaatst worden. De huidige eigenaren van de boot hebben toen een actie opgezet waarbij je een stukje van de mast kon kopen, met echtheidscertificaat. 20 Euro. Uit nostalgische redenen hapte ik toe, en gistermiddag draaide er een vrachtwagen de straat in. Zou die een deel van de mast brengen? Inderdaad. Maar het was natuurlijk maar een klein pakje. Naast het stukje van de mast zaten er twee aardige foto's bij en een echtheidscertificaat. Ik heb er een foto van gemaakt en het relikwie staat nu mooi op mijn radiomeubel. Ik ben er bijzonder content mee. De opbrengst van de stukjes mast wordt geschonken aan de stichting Kika.
PS
08-08-08 18:10 Tell a friend
DEN HAAG - De Stichting Nationaal Popmuseum hoopt nog dit jaar groen licht te krijgen van de gemeenteraad van Den Haag, voor de bouw van een Nationaal Popmuseum in Scheveningen.
Dat zei voorzitter Jaap Schut van de stichting vrijdag bij Omroep West. Het wordt volgens hem een multi-functioneel en attractief museum met onder meer een theater, popzalen en 80 thema-hotelkamers. De bouw kost 50 miljoen euro.
De stichting wil het gebouw neerzetten aan de Dr. Lelykade aan de 2e Binnenhaven in Scheveningen. Als blikvanger hoopt Jaap Schut het oude zendschip van Radio Veronica naar Scheveningen te kunnen halen.
Bron: RTV West.nl
______________________________________________
8 augustus 2008
Twee updates
Vandaag is het precies 44 jaar geleden dat het legendarische concert van de Rolling Stones plaatsvond in het Kurhaus in Scheveningen. Ik heb er een videoreportage over gemaakt in 1994. Deze video en nog veel meer kun je achter deze pagina bekijken. Met vandaag enkele updates over interessant materiaal dat nog ontbreekt. Pagina Stones Kurhaus.
Dan is nog een kleine, maar interessante vondst boven water gekomen met filmopnamen van de Q65 uit 1967. Er is uit die tijd slechts één andere filmopname bekend. De vondst is gedaan door de Rotterdamse filmer Peter Scholten. Naar nu blijkt staat het fragment ook in de database van Beeld en Geluid, maar daar staat Q 65 met een spatie zodat er nooit op te zoeken was. Nu verder afwachten tot het een keer wordt overgezet en uitgezonden. Hier de link naar het bewuste programma bij Beeld en Geluid.
Informatie programma 10+, 1967, Vara, Beeld en Geluid, Q65
Voor meer info over de Q65, zie mijn pagina over de drummer Jay baar. The Life We Lived.
______________________________________________
1 augustus 2008
KultNite
Op het korte stukje van het Lange Voorhout in Den Haag vind je hotel Des Indes, het paleis Lange Voorhout, waar nu het Eschermuseum in is gevestigd, het kleine huisje van baron Hop, en de Amerikaanse ambassade. Daar aan de overkant zit kreeftenrestaurant Sauer en daarnaast uitspanning de Posthoorn.
Een café kun je het niet noemen. Een rustige gelagkamer met zomers een heerlijk terras. Er wordt bediend in zwarte broek met wit overhemd. Geen muziek, wel bittergarnituur met bitterballen, oude kaas, leverworst en een schaaltje mosterd...
Begin jaren 90 organiseer ik met mijn goede vriend, in november een cultfilmavond/nacht. Op een zaterdag. En de donderdagmiddag ervoor loop ik over het Lange Voorhout in mijn speciaal gemaakte T-shirt en met een stapel flyers. Een van de vijf cultfilms is Robocop van Paul Verhoeven. Het staat prominent op mijn T-shirt en flyer. Ik moet een rondje lopen om in allerlei zaken in de binnenstad de reclame neer te leggen. Dus ook bij de Posthoorn.
Ik kijk naar binnen en tot mijn grote verrassing zit daar Paul Verhoeven aan een tafeltje. Te lezen, met een biertje. Ik zie dat het de Ontdekking van de Hemel is. Ik doe een stapje terug en begin koortsachtig na te denken. Dit kan ik niet laten lopen. Een buitenkansje. Ik zou hem kunnen uitnodigen zaterdag, als eregast en dan aankondigen dat hij in de zaal zit, voordat Robocop begint. Een geweldige cultverrassing.
Ik ga de Posthoorn binnen en stap op Paul Verhoeven af. We maken kennis en ik laat hem mijn T-shirt zien en de flyers, en waar beide groot ROBOCOP op staat. Ik vond het te toevallig om te laten passeren en nu wilde ik vragen...
Enfin -helaas- hij vloog zaterdagmorgen al weer terug naar de States en anders was hij zeker gekomen. Hij vond het bijzonder leuk, de aandacht in zijn eigen geboortestad.
We zaten nog twee uurtjes -pils pils- en toen moest ik helaas weg naar een afspraak. Het was een fraaie, toevallige ontmoeting.
-
En nee, de Ontdekking van de Hemel ging hij zeker niet verfilmen.
Op de wiki is een aparte pagina over de historie van bodega de Posthoorn.
______________________________________________
25 juli 2008
Twee openingszinnen
Als tiener in Den Haag begon mijn kennismaking met de literatuur via de dunne boekwerkjes van Nescio (J.H.F. Grönloh). Ik vond het werk van Nescio aanstekelijk en bijzonder, vooral zijn eigenwijze spelling en schildering van het leven van jonge bohemiens. Wel heb ik me nooit goed gerealiseerd waar de verhalen rond de uitvreter en zijn vrienden zich afspeelden. Maar nu woon ik al weer jaren in Amsterdam in de buurt die het decor van Nescio's werk vormde. Vanmiddag een foto in het Oosterpark gemaakt van het beeld De Titaantjes.
Het beeld is gemaakt door Hans Bayens en staat in het Oosterpark sinds 1971. Hans Bayens maakte voor Amsterdam ook de beelden van schrijver/onderwijzer Theo Thijssen en het bekende, grote borstbeeld van Multatuli. Als model voor de Titaantjes diende vermoedelijk een foto van de nog jonge schrijver en twee van zijn vrienden. Op de sokkel staat de overbekende openingszin uit De Titaantjes:
"Jongens waren we... maar aardige jongens."
Verder staat in het boek te lezen:
“Heele zomernachten stonden we tegen ´t hek van ´t Oosterpark te leunen en honderd uit te boomen. Een heel kamerameublement zou je daaraan hebben kunnen verdienen, als je dat allemaal had kunnen onthouden. Er wordt toch zoveel geschreven tegenwoordig".
Even buiten het Oosterpark heb ik ook een foto gemaakt van het straatnaambordje van de Sarphatistraat. Die heb ik in de foto met de Titaantjes gemonteerd. De Sarphatistraat is ook bekend van de openingszin van Nescio's meesterwerkje De uitvreter.
"Behalve den man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter".
De (montage)foto kun je hier bekijken.
______________________________________________
18 juli 2008
Satoor de Rootas
Op de nieuwsgroep nl.taal postte iemand dat hij op internet de merkwaardige achternaam Satoor de Rootas was tegengekomen. Was het een echte naam, of een verzonnen pseudoniem? Als je Satoor omdraait krijg je Rootas en omgekeerd. De woorden Satoor en Rootas komen als sator en rotas voor in het zogenaamde magisch vierkant dat al bekend was rond de jaartelling bij de Romeinen. Hieronder een afbeelding van het volledige magisch vierkant.
Op de Wiki kun je meer over het vierkant vinden.
Het leek erop dat de naam echt bestaat, maar heel weinig voorkomt. Waar zou die naam vandaan komen? Op internet was er nix over te vinden, maar ik heb iemand met deze opmerkelijke achternaam gemaild en ontving een verrassend antwoord terug. De mail mag ik publiceren en vind je achter deze pagina.
Klik hier voor meer.
______________________________________________
17 juli 2008
De vlam dooft
De computer om half zeven gefrustreerd uitgezet, maar ik schakel gelijk de knop om naar het echte leven: ik ga met de overkant naar onze vaste pizzeria in de Plantagebuurt, buiten op het terras. Was bijzonder genoeglijk en gezellig. We keken zoals altijd uit naar de oude man met Korsakov. Maar hij was er vandaag niet. Nog een verkeerde pizza besteld (vier seizoenen, in plaats van vier kazen). Maar tijdens het eten kwam de oude man toch aan een tafeltje voor ons zitten. Met zijn rollator met onderop een flesje wijn onder een wollen das. Hij bestelde twee sambuca's. Niet dat er nog iemand kwam of zou komen, maar twee is al vast maar hebben. De Turkse ober stak de sambuca's aan en er sloegen behoorlijke vlammen vanaf. De oude man doofde de vlammen met een bierviltje. Maar de tweede sambuca bleef vrijwel onzichtbaar branden. Als hij dat glaasje optilt vliegen zijn haren in de brand. Ik attendeerde de ober op de gevaarlijke situatie. De ober legde snel het bierviltje weer op het glaasje en de vlam doofde.
Ik ken de oude man al jaren. Ik maak wel eens een kort praatje met hem, over het weer of over de pizzeria. Verder valt er niet veel meer te bepraten.
De vlam is gedoofd, door de drank en het leven. De oude man is Ramses Shaffy. En toen ik net thuis kwam heb ik een paar YouTube-filmpjes, nummers van hem bekeken en doorgestuurd naar mijn zoon. Die kent hem ook al jaren, maar niet zijn muziek.
Ramses Shaffy - Laat me - 1978
______________________________________________
9 juli 2008
De Haag (3), supplement
Onderaan deze pagina staat een lijst met 27 Haagse popnummers van weleer en die je kan downloaden. Mijn eigen, wat voor de hand liggende keuze. Toch nog vijf nummers bijgevonden en online gezet. Voor de liefhebber.
27 - Golden Earring - I've Just Lost Somebody
28 - Supersister - She Was Naked
29 - Greenfield & Cook - Only Lies
30 - Golden Earring - Twilight Zone
31 - Q65 - I was Young
32 - Livin' Blues - Wang Dang Doodle
http://www.zshare.net/download/14991599d4cbc16d/
______________________________________________
21 juni 2008
ORANJE!
Wat losse aantekeningen, een impressie:
En de zomer is begonnen.
______________________________________________
12 juni 2008
Het Theater van het Sentiment
Al meer dan tien jaar luister ik naar mijn favoriete radioprogramma, Het Theater van het Sentiment van de KRO. Van maandag- tot en met donderdagavond van acht tot elf op Radio 2. En iedere keer is het weer een verrassing wat het kroonjaar is dat wordt op- en uitgediept. De aardigste avonden vind ik die met de jaren zestig en zeventig. Mijn nostalgische jaren.
Het wordt op maandag en woensdag gepresenteerd door Stefan Stasse (we zijn net zo oud) en de dinsdag en donderdag is in handen van Marc Stakenburg. Stefan Stasse heeft het programma bedacht en Marc is daar later bijgekomen. Je kan horen dat het Stefan zijn kindje is, maar er zijn meer verschillen. Marc is wat meer ingetogen, soms wat kortaf en ogenschijnlijk minder nieuwsgierig. Stefan wil alles weten en is gek op details. Hij maakt ook wel fouten, overal in, maar dat wordt hem vergeven en maakt hem bij veel luisteraars juist extra sympathiek.
Sinds 1 april van dit jaar (nee, geen grap) wordt in HTVHS een pop vergeven bij hun spelletje Jaar in Jaar uit. Je kan kiezen uit een James Bondpop of een Elvispop. Maar pas op, er zit geen hoofd op. Op ieder hoofd zit een kleine pasfoto, van Stefan op de 007-pop en op die van Elvis die van Marc. Je kan kiezen.
En sindsdien is er een running-gag rondom de keuze van de poppen onstaan. Stefan begrijpt dat, maar Marc wil aan die flauwekul niet meedoen. Het lijkt op een soort van populariteitspoll. Maar ik wilde heel graag zo'n pop, en mijn keuze voor welke stond ook direct vast. Maar zie er maar door te komen met een goede oplossing.
Onlangs was het raak. Met een vraag over de naam van de theatershow van Paul van Vliet uit dat jaar. Ik dacht het te weten en belde een paar keer met mijn mobiel. Ineens de gewone toon en voordat ik het weet zit ik in de uitzending en zeg ik: Een avond aan Zee...
Dat was het goede antwoord en ik mocht kiezen uit de Stefan- of Marcpop. Ik zei dat ik twijfelde vanwege de tendensieuze berichtgeving over de poppen door Stefan. Ik zou misschien precies expres een tegenovergestelde keus willen maken. Maar ik volgde toch mijn eerdere standpunt en koos voor de Stefan Stassepop. Hij feliciteerde me met de keuze en ik sloot nog af met een andere running-gag van Stefan en vroeg hoe dat nu smaakte: eerst een witte boterham met paprikachips en dan een paar slokken slasaus uit de fles!
Na twee dagen ontving ik de felbegeerde pop en ik heb er nu een fotootje van gemaakt.
Stefan Stassepop (Stasse pop)
-
PS, op 2 juli de tweede pop gewonnen!
De prijspoppen zijn eruit gegaan en het is me op de valreep gelukt om ook de tweede pop te winnen, een Marc Stakenburgpop. Hieronder de foto.
Marc Stakenburgpop
___________________________________
subject: Prijspoppen
date: 05-07-07:23:39
group: nl.media.radio
___________________________________
DirkJan schreef:
En ik heb de tweede prijspop van het Het Theater van het Sentiment gewonnen! Na de Stefan Stassepop ontvang ik één dezer dagen een Marc Stakenburgpop. Nog net op tijd en een dosis geluk. Binnenkort de foto.
Ik heb de foto toegevoegd onder het berichtje van 21 juni, onder de Stefan Stassepop.
http://www.dejongenskamer.nl/
En dat was kantje boord. Eigenlijk waren de drie maanden, om niet nog eens mee te mogen doen, niet voorbij. Maar met de zomerstop in het vooruitzicht waren er nog maar een paar kansen op het winnen van de tweede pop. Op de laatste dag gingen alle overgebleven poppen eruit. Maar ik had al een paar dagen eerder geluk. Ik zat klaar om half negen en had al het nummer in mijn mobiel getoetst, alleen nog maar indrukken. Marc Stakenburg stelt de vraag over juli 1974: Welk tv-programma ging van 25 naar 50 minuten, met de slogan Super King Size? Ik drukte gelijk op bellen. Ik wist het antwoord wel niet, maar wilde wel een gok wagen. De telefoon gaat niet eens over, maar ik hoor gelijk de echo van de radio. Radio snel uitgezet. Ik was gelijk als eerste in de uitzending. En ik gok als antwoord, Top Pop. Het was goed en Marc Stakenburg verbaasd. Maar het ging me om de pop en nu kon ik triomfantelijk zeggen dat ik de Elvispop wilde, want de Stefanpop had ik al... Als een kind zo blij. ;-)
Maandagavond beginnen de top-40 uitzendingen. Eerste avond, 7 juli 1973.
DJ ______________________________________________
28 mei 2008
Ro-D-Ys
Nog wat nasudderend en zoekend na de nacht van de nederpop ben ik gisteren beland op het YouTube-kanaal en de website van de sixties beatband de Ro-D-Ys; vier jongens uit Oude Pekela die twee leuke hitjes scoorden: Just Fancy en Take Her Home. Geïnspireerd op de Kinks en de Rolling Stones, maar onmiskenbaar ook met een Nederlandse/Haagse beatsound. Niet verwonderlijk, want de jonge Hans van Hemert (Voorburg, 1945) produceerde Haagse bands als The Motions, Groep 1850 en Q65, maar ook de Ro-D-Ys.
Nou ja. Je kan er een uurtje mee zoet zijn. Kijk, lees en luister zelf. Eerst het videokanaal en daaronder de link naar de website. En geen foto's op de site. Er komt een boek uit en ik denk dat ze die exclusiviteit nog even willen bewaren...
http://youtube.com/user/takethemhome
DJ
______________________________________________
11 mei 2008
Zomerhit 2008 - I Was Young - Q65
Pas halverwege de jaren 80 heb ik de sixties ontdekt, de Haagse beat en met name Q65. De lp Revolution heb ik een paar zomers lang grijs gedraaid. Een wervelend eighties-leven met als soundtrack de jaren zestig.
Vanavond de tweede lp van de Q65 (her)beluisterd, Revival uit 1966. Staan drie goede nummers op: I Was Young, Cry In The Night en I Despise You. De Q65 wordt wel de Nederlandse Pretty Things genoemd. Ik ken de hele band eigenlijk niet.
Even gezocht in de database, zes hitjes gehad vanaf 1965. Ik ken alleen het vierde nummer.
roadrunner
cry to me
midnight to six man
a house in the country
come see me
october 26
Dat wordt binnenkort vissen en downloaden. Geen haast, want ik ben vanavond in de ban van mijn zomerhit 2008!
Twee jaar terug was het Stay van Jackson Brown, vorig jaar Keep On Rockin' In A Free World van Neil Young, en nu is het I Was Young van Q65. Een melancholiek, zwoel en landerig tienernummer. Geweldig. Ik zal het nummer de komende maanden nog veel afspelen.
En ik vind de Q meer tussen Them en The Doors staan. Psychedelische blues...
http://www.youtube.com/watch?v=fzM6mTd8uHg
Tweede nummer is: I Was Young - Q65 - 1966 - Revival
DJ
Morgenavond Cultura om 20:55: De lp Revolution van Q65 in de Classic Albumreeks. Ik ga het proberen om het online te zetten:
http://cultura.nps.nl/page/tv-gids/163456
Later...
# Het programma staat online met commentaar van mij. Kijk hiervoor op mijn Q65-Jay Baar pagina #
______________________________________________
6 mei 2008
Suikerspin
Deze foto gisteren gemaakt. Kijk eerst maar even hier.
Het is mijn dochter van acht jaar die gek is op suikerspinnen. Gisteren gingen we naar het bevrijdingsfestival in het Oosterpark in Amsterdam en toen we daar aankwamen zei ze, 'ik ruik suikerspin'. En toen zag ik het vestje dat ze aan had. Het was roze met pluchen frutsels eraan. Ik herkende er gelijk een suikerspin in. Daarna de suikerspin gekocht en in de schaduw van het park tien foto's gemaakt. Met een Canon Ixus 400, een compactcamera van enkele jaren geleden en die ik onlangs gekregen heb. De resultaten kunnen goed zijn, maar dat is niet altijd te beïnvloeden. Vaak moet je ook wat geluk hebben. Uit de serie heb ik er één uitgekozen en nu online gezet. En het is precies het soort fotografie dat ik voor ogen heb en wat binnen de mogelijkheden van de camera en mijzelf ligt. Leuke, aardige snapshots.
______________________________________________
4 mei 2008
De Nacht van 50 Jaar Nederpop III
Vannacht werd van half twaalf tot klokke drie uur de Nacht van de Nederpop uitgezonden met als gastheren Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis en Fenno Werkman. Een goed en evenwichtig trio dat vele hoogtepunten uit de nederpop voor het voetlicht bracht. En het blijven selecties, want er is achteraf altijd wel wat te klagen over wat er niet aan de orde is gekomen. Ik kwam ruimschoots aan mijn trekken. Alleen de laatste drie kwartier zakte het programma in. Er werden alleen nog maar clipjes vertoond zonder commentaar en de canon eindigde met ondermeer BZN, Teach In en als merkwaardige afsluiter Una Paloma Blanca van George Baker. Ik had toch wat interessanters verwacht. Dan tenminste Little Green Bag.
Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk
Maar hoe moet ik 50 jaar nederpop nu waarderen? Naar Engelse en Amerikaanse maatstaven stelde het niet heel veel voor, maar ten opzichte van veel niet Engelstalige landen heeft Nederland het toch altijd verrassend goed gedaan. En ik heb zitten nadenken over mijn top-3 van beste nederpopnummers. Ik kwam op het volgende uit:
1. The Life I Live - Q65
2. Venus - Shocking Blue
3. Radar Love - Golden Earring
Allemaal Den Haag, dat kan geen toeval zijn.
Voor meer reacties op de Nacht van de Nederpop kun je kijken op de forumpagina van de site van 50 Jaar Nederpop.
http://www.50jaarnederpop.nl/forum.php
______________________________________________
26/30 april 2008
Canon 50 Jaar Nederpop II
Ik heb net, zaterdagavond, geluisterd naar radio 3FM, naar de uitreiking van de 3FM-Awards. En ondertussen keek ik weer even op de reactiesite van 50 Jaar Nederpop. Ook nu de canon eens nader bekeken en wat vensters opengetrokken. Er staan er nu 27. Ik begrijp niet goed dat er nog 23 onderwerpen, gebeurtenissen zijn toe te voegen. En wat betekent nu 50 jaar nederpop?
http://www.50jaarnederpop.nl/canon.php
"In de canon van de Nederlandse popmuziek moeten aan het eind van dit jaar de 50 belangrijkste gebeurtenissen in 50 jaar nederpop een plaats krijgen. Wat die gebeurtenissen zijn, dat bepaalt uiteindelijk het Nederlandse publiek. Op dit moment bestaat de canon nog slechts uit 25 vensters, de komende maanden zal dat aantal worden uitgebreid. Het publiek kan daarnaast zelf onderwerpen en gebeurtenissen aandragen. Uiteindelijk zal via een stemming later dit jaar worden bepaald wat de definitieve canon van de Nederlandse popmuziek wordt.
Welke gebeurtenis moet absoluut in de canon van de Nederlandse popmuziek? Stuur je suggestie naar de redactie."
En ik hoorde net Anouk live en Kane. Alleen Di-Rect ontbrak voor mijn enige suggestie die ik kan bedenken. Naast het venster van Den Haag Beatstad Nummer 1 stel ik voor, Den Haag Rockstad Nummer 1, met Anouk, Kane en Di-Rect. Jaar 1997, het jaar dat Anouk doorbrak met Nobody's Wife. Een jaar later volgde Kane.
Anouk
En ook kan een suggestie zijn: 13 juni 1980, De Haagse Beatnach in de Houtrusthallen in Den Haag. Het begin van de retro-beleving, back to the sixties en de nostalgie van 50 jaar nederpop.
En op 2 januari 1965 werd de eerste Top 40 uitgezonden op radio Veronica. Ook een markeringspunt. The Beatles met I Feel Fine stonden als eerste op nummer 1. Het hoogst genoteerde nl-plaatje was Harlekino van Imca Marina op 5. Verder stonden er alleen maar Nederlandstalige plaatjes in. Het eerste nederpopnummer dat werd gedraaid in de Top 40 was Ik Heb Genoeg Van Jou van ZZ en de Maskers, op 32. Het eerste, Engelstalige nederpopnummer komt binnen op 39 in week 15 van 1965, I'ts Gone van The Motions. Alom bekend is dat het een fake-notering was van Joost den Draaier. De volgende week waren ze weer uit de lijst verdwenen. Het eerste nl-nummer op 1 was op 13 augustus 1966, Karin Kent met Dans Je De Hele Nacht Met Mij.
Of:
De opkomst van streek/dialectpop zoals Normaal, Rowen Hèze en Skik.
Het eerste jaar dat Within Temptation de Exportprijs won.
______________________________________________
Anouk - Nobody's Wife - 1997 - (Director - Kenneth Hope)
Kane - Rain Down On Me - 2002 - Live TMF-Awards
Di-Rect - Bring Down Tomorrow - (2007 - track van film van Dick Maas - Moordwijven)
______________________________________________
En deze week wordt op het Gechiedenis Kanaal op internet, van 26 april tot en met 2 mei, 24-uur per dag een groot aantal muziekdocumentaires en muziekprogramma's vertoond en herhaald.
http://geschiedenis.vpro.nl/gids/2008week18/#
En hier nog een Oor-lijst met de 50 meest bepalende nederpopalbums van de afgelopen 50 jaar, gekozen door de muziekelite:
http://www.oor.nl/specials_details.asp?id=131
1 Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe (1989)
2 Herman Brood & His Wild Romance - Shpritsz (1978)
3 Spinvis - Spinvis (2002)
4 Johan - Pergola (2001)
5 Opgezwolle - Eigen Wereld (2006)
6 Bettie Serveert - Palomine (1982)
7 Boudewijn de Groot - Voor De Overlevenden (1967)
8 Daryll-Ann - Weeps (1996)
9 Golden Earring - Moontan (1973)
10 Doe Maar - Doris Day En Andere Stukken (1982)
11 Doe Maar - Skunk (1981)
12 Cuby + Blizzards - Groeten Uit Grollo (1967)
13 Ivy Green - Ivy Green (1978)
14 Nasmak - 4our Clicks (1982)
15 Extince - Binnenlandse Funk (1998)
16 Q65 - Revolution (1966)
17 Claw Boys Claw - Shocking Shades Of Claw Boys Claw (1984)
18 Speedy J - Public Energy No. 1 (1996)
19 Fatal Flowers - Younger Days (1986)
20 The Serenes - Barefoot & Pregnant (1990)
21 Cuby + Blizzards - Desolation (1966)
22 Caesar - No Rest For The Alonely (1998)
23 The Ex & Tom Cora - Scrabbling At The Lock (1991)
24 The Gathering - Mandylion (1995)
25 De Artsen - Conny Waves With A Shell (1989)
26 De Dijk - Niemand In De Stad (1989)
27 Spinvis - Dagen Van Gras, Dagen Van Stro (2005)
28 Gruppo Sportivo - 10 Mistakes (1977)
29 The Outsiders - Outsiders (1967)
30 Daryll-Ann - Happy Traum (1999)
31 Osdorp Posse - Afslag Osdorp (1995)
32 Zuco 103 - Tales Of High Fever (2002)
33 Brainbox - Brainbox (1969)
34 De Kift - Krankenhaus (1993)
35 Urban Dance Squad - Persona Non Grata (1994)
36 Voicst - 11-11 (2004)
37 Fatal Flowers - Pleasure Ground (1990)
38 De Div - Open Zee (1984)
39 zZz - Sound Of zZz (2005)
40 Minny Pops - Drastic Measures, Drastic Movement (1979)
41 Herman Brood & His Wild Romance - Street (1977)
42 Tröckener Kecks - Betaalde Liefde (1985)
43 Gruppo Sportivo - Back To 78 (1978)
44 Hallo Venray - The More I Laugh, The Hornier Due Gets! (1992)
45 Junkie XL - Saturday Teenage Kick (1997)
46 NRA - Leaded (1997)
47 Supersister - Present From Nancy (1970)
48 Bauer - On The Move (1999)
49 Johan - Johan (1996)
50 Pestilence - Testimony Of The Ancients (1991)
Aanstaande zaterdag 3 mei de Nacht van de Nederpop.
http://www.omroep.nl/nps/nachtvandepopmuziek/
______________________________________________
13 april 2008
50 Jaar Nederpop
Van de indorock was het niet ver naar de herdenking dit jaar van 50 jaar nederpop. En het hele idee is opgehangen aan de vondst van een in België, gelimiteerd uitgebracht jukebox-singletje van de Tielman Brothers uit 1958. Maar wie heeft die ontdekking gedaan? Het singletje, Rock Little Baby Of Mine, is in 2005 uitgebracht in een cd-box met de 'essential' Tielman Brothers. Auteur en Oor-redacteur Jan van der Plas noemde het plaatje in zijn net verschenen boek, 50 Jaar Nederpop, als eerste, of was het iemand anders? Constant Meijers misschien. Al op 3 januari 2008?
Op de site van 50 jaar popmuziek kun je een stuk van Constant Meijers lezen over het eerste plaatje, maar geen woord over Jan van der Plas. Ik heb op de site gereageerd en de reactie plaats ik hieronder. Het lezen heeft alleen maar zin als je ook de brontekst hebt bekeken. Dat kun je via onderstaande link. Maar eerst het bewuste nummer zelf. Ik heb het op kunnen duikelen en tijdeljk online kunnen zetten.
Rock Little Baby Off Mine - Tielman Brothers, 1958
Hier het stuk van Constant Meijers:
1958 - De geboorte van de Nederlandse rock-’n-roll
En hier mijn reactie:
Reactie Forum 50 jaar nederpop
13.04.2008 // DirkJan
Met belangstelling het stuk van Constant Meijers gelezen. Degelijk en overtuigend verhaal waar ik alleen aan zou willen toevoegen dat de indorock in Den Haag mede zo bloeide omdat daar natuurlijk veel Indische mensen woonden, maar ook doordat er veel podia in de stad en Scheveningen waren waar indorockacts uitstekend pasten.
Maar wie heeft die single van de Tielman Brothers 'ontdekt' als beginpunt? Was dat Constant Meijers of Jan van der Plas? Als het Jan van der Plas is, dan zou dat in het stuk van Constant Meijers moeten staan, vind ik. Het is bovendien opmerkelijk omdat Constant Meijers eerder in een boekje, getiteld Kom van het Dak af, de gelijknamige single van Peter Koelewijn als eerste plaat bestempelde.
Aardig te vermelden is dat ik, voordat dat boekwerkje uitkwam, ik Constant Meijers tegenkwam in een supermarkt in Amsterdam. Hij vroeg me naar wat ik dacht wat de eerste nederpopplaat was. Ik kon niet anders beamen dan Kom van het Dak af. Ik ben het eens met de keuze die nu gemaakt is.
Overigens schrijf je niet Indorock, maar indorock met een kleine letter, net als hardrock en cubabop.
Groet,
DirkJan Vos
The Tielman Brothers in de Bovema studio in Heemstede (eind 1959)
PS
(Eind jaren tachtig, begin jaren negentig van de vorige eeuw ben ik op een aantal nostalgische indorockavonden geweest. Ik heb daar voor iemand een keer zelfs een videoregistratie van gemaakt. Dat was in een oude rolschaatsbaan in Den Haag. Het begon stipt om acht uur en dan was iedereen er ook. Vroeg beginnen en laat eindigen met veel lekkere hapjes en drankjes, oude herinneringen en natuurlijk live-muziek van oude indorockbands. Aparte, gezellige Indische sfeer. Maar ook met hoogblonde, Hollandse vrouwen die getrouwd waren met een Indische jongen. En wie overal bij was en die alles vastlegde was Leon Donnars.)
# 14/04/08: Bert Bossink meldt dat de godfather en pionier van de indorockhistorie Piet Muys uit Roosendaal is. Hiervan akte. #
Van de site van Bert Bossink: pagina tien.
"Rock Little Baby Of Mine, de eerste plaat van de Tielman Brothers op het Fernap Label, was alleen in beperkte mate in België te koop. Buiten enkele indo's wist niemand dat deze single bestond! Zo'n plaat mag je volgens indorockexpert Piet Muys eigenlijk niet meetellen. Dus Piet Muys ziet deze plaat dan ook niet als de eerste nederpopsingle van Nederland. De firma Fernap die deze single uitbracht hoorde bij de jukeboxfirma van Ferry & Nappy Vlassenaar uit Brussel. De single zat dus alleen op de jukeboxen van de firma in Brussel en omgeving en werd in 1958 alleen op de EXPO verkocht. Aldus Piet Muys op zijn vele websites over de indorock."
Bert Bossink, Piet Muys.
# 19/04/08: Uit de Wikipedia #
"In 1957 kwam de familie Tielman naar Nederland en vestigde zich in Breda. De vier broers gingen weer optreden als The Timor Rhythm Brothers op Indische feestavonden. Al snel wijzigden ze hun naam in The Four Tielman Brothers. In 1958 kregen ze de kans om zes maanden in de 'Hawaian Village' van het attractiepark op de wereldtentoonstelling Expo '58 in Brussel op te treden. Ze presenteerden daar een wervelende rock-'n-roll show, zoals nog nooit eerder in Europa vertoond was. Bespeelden gitaren achter in de nek, gooiden gitaren in de lucht en naar elkaar, bespeelden gitaren met de tanden en voeten, haalden toeren uit met de contrabas, de drummer liep spelend om het drumstel heen en sloeg met de drumstokken op de gitaarsnaren. Ze werden ontdekt door René (Nappie) en Ferry Vlasselaar, eigenaren van een Belgisch jukeboxbedrijf. Op hun label Fernap brachten zij de eerste single van de Tielman Brothers uit met Rock Little Baby Of Mine en You're Still The One. Het was tevens de allereerste rock-'n-roll productie van een Nederlandse band. Hun manager Nappie Vlasselaar liet de groep in de periode 1959-1960 optreden als pauze-act in circusssen, jaarmarkten en kermissen."
nl.wikipedia.org/wiki/Tielman_Brothers
* Ook vind ik ergens een vermelding dat in 1998 al een herdenkingsavond in Den Haag werd georganiseerd ter gelegenheid van veertig jaar indorock. *
______________________________________________
8 april 2008
Indorock
Zes fragmenten bij elkaar gezet.
Het begin van de Haagse Beat.
Hier alvast nummer zeven, om erin te komen:
The Tielman Brothers - Rollin' Rock (live 1960)
The Shadows ontmoeten Elvis, maar de Beatles en de Stones gingen er later mee vandoor.
Sateetjes en gado-gado. Rolschaatsbanen en mondain Scheveningen. Let's do the twist.
DJ
Meer info:
http://www.xs4all.nl/~indorock
Of kijk op de Wikipedia: Indorock
Nog een interessant artikel van Constant Meijers over het eerste nederpopplaatje uit 1958 van de Tielman Brothers.
______________________________________________
18 Maart 2008
Kaasmeisje
Bovenstaande foto heb ik ontdekt via de radio en de site van de Kunsthal in Rotterdam. Hij is gemaakt door de fotograaf Marcel van der Vlugt (1957).
De fotograaf zei er zelf over dat hij met de kaas een combinatie van eten en schoonheid wilde onderzoeken. Maar ik zie de betekenis van de foto veel breder. Ik zie ook een culturele en politieke dimensie achter het meisje dat haar gezicht bedekt met een oer-Hollands plakje kaas. Een prachtige en intrigerende foto.
Marcel van der Vlugt - Kunsthal
______________________________________________
9 Maart 2008
Drie moppen
Ik ben altijd wel een liefhebber van moppen geweest, van jongs af aan. En de beste proberen na te vertellen. Soms niet goed en mislukt de mop, vaak ook niet. Maar ik was vooral een aandachtige luisteraar van de moppentappers in mijn omgeving; tussen familie, vrienden, school en later werk.
Ik probeer al jaren mijn verhalen met zo min mogelijk woorden te beschrijven. Dat moet je ook met een mop doen, hoewel sommige details belangrijk zijn. Maar ik had me maanden geleden voorgenomen om drie goede moppen op deze pagina te zetten als ik ze tegen zou komen. En vanavond las ik mop nummer drie en aldus online gezet.
En dan leg je je toe op het zo goed mogelijk navertellen in spreektaal, alsof je de mop tegen iemand vertelt.
De eerste twee moppen die ik mij herinner:
nl.humor
> T-t-t. Wel leuk, al die varianten op het dunste mannetje maar ik vroeg wat > bij jullie de eerste mop was die je ooit hoorde, niet of jullie weten wat > het dunste mannetje is :-P > Dus kom op met die moppen!
Mid jaren zestig.
Ik herinner me er twee.
1.
De eerste is met Sam en Moos die in het vliegtuig zitten en Sam moet poepen. Hij doet dat uit het raam. En zijn drol belandt toevallig, precies tussen de worstjes van een eetkraampje. Sam en Moos landen en rijden naar huis. Sam heeft honger en ziet toevallig net dat tentje. Ze bestellen een broodje en Sam krijgt uitgerekend zijn eigen broodje poep...
2.
Moeder zit in bad. De voordeurbeel gaat. Ze stapt snel uit en slaat een handdoek om. Weer gaat de bel. Ze snelt naar de deur. Daar staat de postbode die net door de brievenbus kijkt. Hij zegt: Krullebol is je moeder ook thuis?
DJ
En een crooner voor iets oudere kinderen blijft het konijn en de worteltjestaart...
-
En die van die worteltjestaart had ik al eens geschreven. Nog steeds een klassieker voor kinderen. Mijn dochter kon er geen genoeg van krijgen, zo vaak heb ik hem verteld.
Waarom? Het geheim van de mop.
Hieronder de twee varianten. En als het konijn wat zegt, dan zet je een knaagdierstemmetje op... ;-)
HET KONIJN EN DE BAKKER 1
Komt een konijn bij de bakker en vraagt: Heeft u ook worteltjestaart? Nee, zegt de bakker. En het konijn gaat weg. Maar de volgende morgen staat hij weer in zijn winkel: Bakker, heeft u ook worteltjestaart? Nee, verontschuldigt de bakker zich. En deze scene herhaalt zich nog een paar dagen en de bakker denkt: als dat konijn morgen weer komt zorg ik dat ik een worteltjestaart heb. En zo gezegd, het konijn stapt weer de bakkerij binnen en vraagt: Heeft u ook worteltjestaart? Ja, zegt de bakker, die heb ik... Het konijn zegt: Vies hè!
HET KONIJN EN DE BAKKER 2
Komt een konijn bij de bakker en vraagt: Heeft u ook hashcake? Nee, zegt de bakker. En het konijn gaat weg. Maar de volgende morgen staat hij weer in zijn winkel: Bakker, heeft u ook hashcake? Nee, verontschuldigt de bakker zich. En deze scene herhaalt zich nog een paar dagen en de bakker denkt: als dat konijn morgen weer komt zorg ik dat ik een hashcake heb. En zo gezegd, het konijn stapt weer de bakkerij binnen en vraagt: Heeft u ook hashcake? Ja, zegt de bakker, die heb ik...
Het konijn slaat het rever van zijn jasje om en zegt: Politie!
DJ
Maar nu nogmaals de drie echte moppen.
Max Tailleur
______________________________________________
26 februari 2008
Drie oude verhalen
Deze website is een lappendeken van vooral tekst, met soms achterliggende pagina's. Het is van alles wat, maar drie onderwerpen wil ik hier nogmaals naar voren halen. Zo staat er van mij een videoreportage op Google-Video van een concert van de The Black Crowes in Paradiso uit 1993. De reportage met fans en het bootlegconcert kun je hier zien:
Daarnaast heb ik een aparte pagina geweid aan het legendarische concert dat de Rolling Stones in 1964 in het Kurhaus gaven. Ook hier zit een zelfgemaakte videoreportage bij. De hele pagina en video kun je vinden op:
Tot slot staat er een bescheiden boekwerkje online over het leven van Jay Baar, de overleden drummer van de Q65. Veel kleurrijke anekdotes tekende ik op uit de mond van Paul Busee. Sinds deze week neem ik onderaan de pagina reacties op. De eerste staat er.
Jay Baar (fotoknipsel van Bert Bossink)
______________________________________________
22 Januari 2008
Clipjes 1
Ik heb zaterdagnacht een boeketje YouTube filmpjes bekeken en beluisterd. Ik ben gaan zoeken op een nummer dat ik deelde met een lieve vriendin, al weer lang geleden. Gevonden. Met toelichting.
Een beetje vj-en:
En bij het uploaden kwam ik een oude pagina tegen. Staat van alles op, even wachten met alles downloaden.
"Sorry, this video is no longer available."
En hieronder mijn favoriete clip van 2007.
Neil Young met Keep on Rockin' in a Free World.
______________________________________________
16 Januari 2008
Lekkere broodjes 1
Hoewel ik thuis ook lekkere broodjes maak en eet, ga ik voor een lekker broodje graag de deur uit. En zo heb ik in de buurt en in de stad diverse adresjes voor uiteenlopende broodjes. Een van mijn favoriete is een broodje filet-americain-speciaal van slagerij Hergo in de Beethovenstraat. Ik eet het een paar maal per maand. En iedere keer overweeg ik wat anders te nemen, maar kies toch steeds het oude, vertrouwde broodje.
Broodje filet-americain-speciaal
- lekker knapperig wit pistoletje
- beetje boter
- laag filet-americain
- gesneden hardgekookt ei
- royaal peper en zout
- gesneden bosuitjes
- lik mayonaise
Vandaag gegeten en op de foto gezet. Yammie...
______________________________________________
10 Januari 2008
Op usenet zoek ik mijn heil de laatste tijd op nl.taal. Ook uit nood geboren, want in veel nieuwsgroepen zit nog nauwelijks leven. Maar taal interesseert me en door mijn deelname aan nl.taal heb ik me de afgelopen tijd in veel kleine onderwerpen verdiept. Zo ook over de geslachtsvormen van woorden. Na onderzoek schreef ik er een stukje over.
Onzijdig, onzinnig?
Ik heb onlangs allerlei bronnen bestudeerd en wat losse gedachten laten gaan. Conclusie:
Er zijn nu vier soorten geslachtswoorden:
- mannelijk
- vrouwelijkM
- onzijdig
- mannelijk en vrouwelijk
Als je een geslachtswoord vervoegt naar een bezittelijk voornaamwoord kom je altijd uit op zijn of haar, mannelijk of vrouwelijk. Voor onzijdig en de vierde categorie kennen we geen aparte aanwijswoorden.
Volgens de nu gangbare taalregels moet je voor woorden die mannelijk en vrouwelijk zijn de mannelijke verwijzing hanteren. Het is het bestuur en zijn leden. Het volk en zijn inwoners. Ook al voelt het vrouwelijk aan.
Maar wat betekent nu onzijdig? Wat is onzijdig? Een man zonder piemel of een vrouw zonder k*t?
Onzijdig betekent nix en verwijst naar de het-woorden. Het schip. Hoezo onzijdig? Het meisje, hoezo onzijdig?
Ik stel voor om het begrip onzijdig helemaal af te schaffen en over te gaan op de basisindeling van de- en het-woorden. Naast het derde lidwoord een, dat je voor ieder zelfstandig naamwoord kan zetten. De- en het-woorden kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn en desnoods allebei. Maar niet meer onzijdig. Alle verkleinwoordjes enkelvoud zijn het-woorden en zijn niet onzijdig. Het meisje onzijdig verklaren is onzinnig. Ook binnen het-woorden zitten net zoveel mannelijke als vrouwelijke woorden.
Onzijdig is onzinnig.
P.S. Kwam een opmerkelijk artikeltje tegen uit 2006 van iemand die als onzijdig door het leven wil gaan.
www.goedzo.com/index.php/2006/02/11/p10285
______________________________________________
4 Januari 2008
Wie is deze vrouw?
Het is wel te zien en het is de Zweedse actrice Inger Nilsson (1959), oftewel Pippi Langkous. Een heerlijke kinderserie die begin 1972 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Zo op de radio, in Het Theater van het Sentiment, een interview met haar.
Het interview was aardig, maar geen bijzonderheden. Ze vertelt dat ze nu actrice is, maar op de Wiki valt te lezen dat ze als actrice is mislukt en wordt achtervolgd door haar Pippi-rol. Ze woont en werkt als secretaresse in Stockholm.
Pippi reken ik tot één van mijn jeugdhelden. Ik heb alle afleveringen en films op dvd voor mijn kinderen. En ik ben jaren terug ook naar de flms van Pipi gegaan met mijn zoon. Die draaiden toen nog regelmatig in filmtheater Kriterion in Amsterdam.
De stem van Pippi werd gedaan door Paula Majoor. De stem van Tommie door Trudy Libosan. Ida Bons deed de stemmen van Annika en tante Pastellia.
______________________________________________
3 Januari 2008
De Gouden Trol
Ik ben nog steeds actief op usenet, de nieuws- en discussiegroepen. Maar veel te beleven is er niet meer. De weldenkende mens is allang vetrokken en achtergebleven zijn de gekken, de dommen en de verslaafden. Ik behoor tot de laatste categorie.
Eind 2006 heb ik de verkiezing van de Gouden Trol in het leven geroepen: ik kies de nummer één van de meeste gekke, krankzinnige deelnemer van usenet. En dat heb ik in december 2007 herhaald.
Hier de twee persberichten die ik heb verstuurd en de foto's van de trofee:
______________________________________________
1 Januari 2008
Nieuwe siteblog
Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Ik heb de hele geschiedenis van deze pagina weggestopt in een archiefpagina. Dat is al een globale weblog waarin vrijwel alles is opgenomen wat ik de afgelopen twntig jaar met computers en internet heb gedaan. Het is heel veel en het is niet geordend: het is een intuïtieve lijst en weg van verhalen en nog meer, waaronder ook video. Achter iedere link kan een wereld liggen, een wereld van ARF.
Nou ja...
Nu een schoon vel. En ik ga op de oude voet verder met nieuwe en mogelijk oude dingen. Ik hoop dit jaar te fotograferen en selecties hier online te zetten.
Om te beginnen hieronder een foto van mijn pc-werkplek.
Nog een laatste usenetbericht van eind vorig jaar, nu gepubliceerd als eerste activiteit van 2008:
DE HAAG
Ik heb weer veel mp3-tjes binnengehaald vorig jaar, maar wat doe je met die jukebox op je pc? Per album afspelen, of alles random? Ik maak ook thema-mapjes. En ik wilde er eentje maken voor het eind van het jaar. Niet spectaculair, maar waarin ik terug zou grijpen naar mijn Haagse achtergrond. Den Haag was en is nog steeds popstad nummer 1.
Ik heb 27 bekende popliedjes bij elkaar gebracht onder de noemer De Haag, 1965-1984. Geen indorock en geen Hallo Venray, Kane, Anouk of Di-Rect. Zo'n lijst mogen anderen maken. Het is geen top-27 lijst en ze staan ook niet chronologisch. Het is een soort van intuïtieve playlist van bijna twee uur. Hieronder de lijst en daaronder de twee links waarbij je alle nummers kan downloaden plus txt-file. Het is een zip-bestand.
Misschien doe ik er iemand een plezier mee en anders ken je misschien nog iemand die het allemaal nog niet goed kent.
De Haag - 1965/1984
01 - Q65 - The Life I Live
02 - Gruppo Sportivo - Tokyo
03 - Earth & Fire - Memories
04 - Golden Earrings - Please Go
05 - The Motions - It's Gone
06 - Golden Earrings - Sound Of The Screaming Day
07 - The Incrowd - I'll Be Free
08 - Golden Earrings - That Day
09 - Shocking Blue - Long And Lonesome Road
10 - Gruppo Sportivo - Rock 'N Roll
11 - De Clicheemannetjes - Lekker Legbad
12 - Sandy Coast - True Love, That's A Wonder
13 - Groep 1850 - Mother No Head
14 - Sandy Coast - Medley - Subject Of My Thoughts - Summertrain - Just A Friend
15 - The Motions - Wasted Words
16 - Q65 - You're The Victor
17 - Golden Earring - Radar Love
18 - Bolland en Bolland - You're In The Army Now
19 - Gruppo Sportivo - I Shot My Manager
20 - Shocking Blue - Venus
21 - Q65 - Ann
22 - Bob Barbeque Willy Wouldbe Plus Agaath - Bla Bla Bla
23 - Earth & Fire - Weekend
24 - Gruppo Sportivo - Disco Really Made It
25 - Golden Earring - When The Lady Smiles
26 - Sandy Coast - Capital Punishment
99 = Bonus = Klein Orkest - Oh, Oh Den Haag
De Haag
http://www.zshare.net/download/5657369767cf6ac3
En klik gewoon op Download Now. Heel simpel. Heb je toch wat bij elkaar dat je zelf kan uitbreiden. En zelf de lijnen ontdekken wat Haagse pop was en is...
Nu kan het allemaal nog.
DJ
De Haag
Kom thùis
Wèf ùit
Kachel ùit
Kind in de zèk
Fiets plète
Ken met me kâhwe klâhwe
Ein bogtje vrete vashâhwe
Heb op ut Rèswèkseplèn
Vèfdùizend vèfhonderdvèvenvèftig èzere pèpe bè lope vèle
Wie van de mède of wèfe mot er nog schète?
Tis bè vève
Dan zèn we plète
Moby Dirk Freestyler 2009
MDF 2008 - 2009
DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl
