( klik op logo voor HOMEPAGE )

Broodje

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Twitter

Woorden, smaken en geuren kunnen deuren openen naar het verleden.

DJ

Ik heb een lijstje gemaakt met 50 broodjes die ik heb gegeten en die ik lekker vind. Alleen een top-3 en de rest in willekeurige volgorde. Ik geef wat korte commentaren.

Ja, wie kent niet het genot van 'een broodje', veelal op te eten tussen de middag voor de lunch, maar ook 's avonds en 's nachts en er zijn ook ontbijtbroodjes. Meestal at ik broodjes buiten de deur, maar veel heb ik ook wel zelf thuis gemaakt.

En dan zijn er veel soorten brood. De boterham valt af. Bij een broodje denk ik bij voorkeur aan een zacht wit puntje, maar ook bruine bolletjes, pistoletjes, baguettes, Turks brood, een pitabroodje, maisbolletjes, warme kaiserbroodjes, enzovoorts. Het zijn allemaal broodjes, maar het gaat vooral om het beleg en; koud of warm. En ook al dan niet met een lik gesmeerde roomboter, en niet te vergeten vaak met peper en zout, extra kruiden, wat groen en de sauzen. Een belegd broodje kan van alles zijn, van verfijnd tot platvloers, maar altijd met smakelijke diepgang, details en finesses. Lang leve het broodje!

§ 1 Broodje verse gegrilde kip

Mijn nummer 1 broodje omdat ik die geregeld heb gegeten in Amsterdam-Oost bij de poelier van twee Marokkaanse jongens. Een bruin pistoletje met twee verse kip-karbonaadjes van de grill en dan zonder bot, maar wel met vel. Een kaleidoscopische, warme smaak en beet. Een mondsensatie, afgemaakt met een streep chilisaus voor de scherpte. Het broodje en de poelier bestaan niet meer omdat een hand van een van de jongens in de gehaktmolen terechtkwam en ze de zaak niet meer konden voortzetten. Toch kan ik me het broodje nog levendig voor de geest halen en virtueel proeven in mijn hoofd. Ongekend en de ultieme sensatie op broodjesgebied. Het is voorbij, maar het was zalig!

§ 2 Broodje haring

Ja, een all-time favoriet waaraan ik een aparte pagina zou kunnen weiden. Een Hollandse nieuwe is zo los aan de staart al lekker, maar ik wil het juist combineren met een wit, beboterd puntje. Dan is de smaak extra raak. De zachte, zilte smaak en bijzondere beet van deze rauwe vis waar ik mee op ben gegroeid in Den Haag en met Scheveningse roots. Al dan niet met ui, maar altijd zonder zuur. Een delicatesse!

§ 3 Broodje kroket

Ik heb al eens de loftrompet geblazen over de Scheveningse garnalenkroket op hofstijl.nl. En ja, wat is de kroket een gigantisch broodje uit de frituur. Ongekend kwa combinatie van krokant warm jasje met romige vulling. En daar kan van alles inzitten. Kalfs, rund, kaas, saté, goulash, paddenstoelen en groente. Een all-round-broodje van de bovenste plank. En dan afmaken met een streepje mosterd, of nog liever mayonaise. Ultiem om staand te eten tijdens de lunch met een glas koude melk. En in Vlaanderen frituren ze bij garnalenkroketjes ook nog wat peterselie. Een broodje kroket? Een culinair hoogtepunt.

NB! Ik ben sinds 2016 vegetariër en ik eet dus geen broodjes meer met vlees en vis. Mijn top 3 is nu, op 1. Broodje gehacktbal van de Vegetarische Slager met knoflookmayonaise, 2. Broodje hardgekookt ei met peper en zout en mayo en op 3. Broodje bratwurst van de Vegetarische Slager, afgesaust met chili- of barbecuesaus.

§ Broodje Italiaanse knoflooksalami

Voor mij een lunch-klassieker die ik in Amsterdam-Oost bij een delicatessenwinkel kan krijgen. Vele malen gedaan. Ze bakken zelf de lekkerste, dunne en krokante baguettes af. En dan op een half stokbroodje wat olijfolie of roomboter smeren en dan royaal beleggen met dunne plakjes Italiaanse, droge knoflooksalami. Een complete smaak- en kraaksensatie van mediterrane allure.

§ Broodje filet americain speciaal

Filet americain vind ik al lekker, ook met uitjes, of kappertjes. Maar bij een slagerij in Amsterdam Oud-Zuid heb ik vele broodjes speciaal gegeten. Een verhaal apart en dat ik onlangs naar het Parool mailde voor hun rubriek 'Broodje van de week'. Afgelopen dindsdag 8 juli stond het in de krant (zie de scan onderaan) en was het de aanleiding voor deze pagina. En het is een copieus broodje. Een goede, grote pistolet besmeerd met wat roomboter, dik de filet americain, daarop een gesneden, hardgekookt ei, peper en zout, een forse lik mayonaise en afmaken met stukjes groene bosui on top. Voorzichtig eten, maar een episch broodje.

§ Broodje lauw speenvarken van het spit

Een ultiem en ook wel wat decadent broodje, want toch zielig zo'n jong speenvarken aan het spit. Laatste keer fantastisch geproefd op een Koninginnedag. Het speenvarken was net gaar en werd aangesneden; met krokant velletje, dun laagje spek en het warme vlees daaronder. Op een broodje. Alsof er een engeltje over je tong fietst. Kun je je nog herinneren dat er wel eens een straaltje water uit je mond spoot?

§ Broodje bal met mayo

Een oerbroodje; Een warme, gekruide vleesbal met brood. En voor mij altijd met mayonaise, de grote universeelsaus. En het balletje moet zacht en kruimig zijn en doordrenkt van het sudderen in de jus uit een pannetje. De beste gegeten in Haagse koffiehuizen en in een paar cafés na sluitingstijd. Maar Amsterdam Oost kent ook nog een ouderwetse balletjesbakkerslagerij. Jarenlang een paar maal per week prijs. En ook goed om zelf thuis te maken. De ballen die overblijven na de maaltijd, de volgende dag koud op een broodje met zoete mosterd of mayo. Zucht.

§ Broodje gerookte kip

Vaak een luxe-broodje met garnituur van sla en tomaat. Hoeft voor mij niet. Geen gebakken kipfilet, maar gerookte met een dun korstje. Kun je van alles mee doen en natuurlijk afsauzen. Een klassieker voor op een Italiaanse bol.

§ Broodje kaas

Een broodje kaas klinkt als een broodje van niks, tenzij je een goed broodje hebt en de juiste kaas. Ik houd wel van jong tot belegen, maar niet van harde, zoute oude kaas. Ik ga voor de wat zoete Beemster, Leerdammer of de Zwitserse Emmentaler. Gatenkaas. Lekker naast een broodje met vlees tussen de middag en 's ochtends.

§ Broodje tartaar met ei en ui

Karnivoor broodje met rauw rundvlees. Verwant aan de filet-americain-speciaal. Een lekker koud en gehakt tartaartje met weer een gesneden, hardgekookt ei en met uitjes bovenop. Natuurlijk rijkelijk peper en zout en mayonaise. Niet overal meer te verkrijgen. Altijd populair in Den Haag geweest aan de snackkraam. En dan ook goed op zijn Haags uitspreken: Een broodje târtaar met êi en ûi.

§ Broodje hardgekookt ei

Een ei hoort erbij, en ook als solo-artiest lekker op een zacht broodje. Natuurlijk peper en zout en weer mayonaise. Een hardgekookt ei is een soort van koud vlees. Veelzijdig en lekker door de combinatie van hard gestold eiwit en met binnenin de zachte eierdooier. Soms heb je trek in alleen maar een eerlijk broodje ei, maar er bestaat ook het 'broodje gezond', met ei en sla, tomaat, komkommer, waterkers, enzovoorts. Nee, dan liever alleen ei, om weg te happen.

§ Broodje speklap

Wel een zeldzaam broodje, maar zeker niet onbekend in het Haagse nachtleven van weleer. Soms gemarineerd en ze gaan in het hete vet. En het is ook vet. Een broodje gestileerd vet, maar na een avondje stappen heel lekker op een koude winternacht. En dan afsauzen met shaslick-saus, chili- of een goede rode barbecuesaus.

§ Broodje karbonade

Ongeveer hetzelfde als het broodje speklap. Zeldzaam, maar toch lekker. Soms gebakken, maar meestal gepaneerd gefrituurd. Rijke smaakvariatie en voor de kluivers en knagers van een varkensbot. Toch ook heel smakelijk.

§ Broodje hamburger

Wereldwijd wellicht het populairste broodje, maar niet bij mij. Best lekker en ik hou zeker ook van de burgers van de grote ketens. Met kaas, bacon, lekkere sauzen en ook wel met sla en tomaat. Je kan als je wilt aardig alles opstapelen. Maar pas echt lekker wordt een hamburger met goed vlees van een slager en met goede hamburgerbuns die je nauwelijks ergens kan kopen. En voor thuis is het dan een avondbroodje als maaltijd. De lekkerste zelfgemaakte broodjes hamburger gegeten in Italië op een camping: met veel oregano. Daarna nog wel nagemaakt, maar niet te vaak. Sommige broodjes moet je ook schaars houden.

§ Broodje sprot

Naast de haring ook een lekker broodje vis en knap zout. Sprotjes zijn kleine rauwe zeevisjes die je per bosje kan kopen. In de viswinkel krijg je ze gefileerd op een broodje, dat hoeft voor mij niet, zelfs de kop kun je gewoon opeten. Een bijzonder broodje om te onthouden.

§ Broodje frikandel

Ook wel de moeder, of beter gezegd, vader van de frituurbroodjes. Pas in de jaren vijftig gelanceerd en nog steeds een succes. Vroeger had je ook nog de grove frikandel en nu ook de halal-kipfrikandel die ook bijzonder lekker is. Mijn voorkeur gaat doorgaans uit naar een broodje frikandel met enkel mayonaise, maar soms ineens trek in een met mayo, ketchup, curry en een uitje, de frikandel speciaal. Voor je het weet begin je aan een tweede. Yammie.

§ Broodje kaassoufflé

Dat is een broodje dat weinig mensen ooit zullen bestellen, maar ik ben er toch een die dat wel heeft gedaan. Dat komt ook omdat ik juist zo van de combinatie met brood zo lekker vind. Een kaassoufflé vind ik alleen te kaal. En ja dan weer met mayonaise, mijn verslaving.

§ Broodje shoarma

Een origineel Turks broodje shoarma is nog steeds een half groot Turks broodje gevuld met heel fijn en gekruid kalfsgehakt. En dan afsauzen met knoflooksaus, rode saus met ui en een dun streepje sambal. De drie bakjes met sauzen die er altijd bij horen. Maar we -ik ook- kennen het beter met een pitabroodje en dan met reepjes kalfs- of nog liever lamsvlees. En in de supermarkt is het gewoon varkensvlees, ook prima voor een vette maaltijd. En vaak gaat er wat sla in het broodje. Ik vond het een ideaal broodje voor na het stappen in het Haagse nachtleven. En dan voor je de drie grote bakjes met sauzen en dan ook steeds weer af- en bijsauzen. Voor de hongerige nachtdieren. Uitstekend.

§ Broodje döner

Een broodje döner heeft snel aan populariteit gewonnen en is overal verkrijgbaar in Turkse zaken. Het is doorgaans kalfsvlees, lam of kip dat aan een verticale grill wordt gebraden. En dan wordt het in stukjes en reepjes er vers vanaf gesneden. En dan gaat het in een Turks broodje, of in een wat luchtere en kleinere variant. Het wordt doorgaans afgesausd met knoflooksaus en/of een scherpe rode saus. Het is een goed gevuld hapje en vaak niet duur.

§ Broodje kebab

Een broodje kebab is ook een Turks broodje met lams- of kalfsvlees, maar dan niet in stukjes, maar als een gehaktstaaf of -spies en die op een gewone grill wordt bereid. Best lekker, maar zeker niet favoriet. Thuis braad ik nog wel eens kruidige lamsspiesje uit de supermarkt. Voor op brood en dan met -ik wil nergens reclame voor maken- sambasaus. Een hele lekkere universeelsaus voor warm vlees.

§ Broodje halfom

Dan nu weer een groot hoogtepunt tussendoor: een, het broodje-halfom. Ik ben er groot mee geworden en ongelooflijk lekker. Een zacht of hard wit broodje met ruim roomboter, dik belegd met plakjes pekelvlees en gekookte (gelardeerde) lever. En dan zout met veel peper. Wat een combinatie van beet en smaak, de afwisseling van texturen in je mond tijdens het proeven en malen. Heerlijk voor tussen de middag, maar ook uitstekend voor een maaltijd 's avonds met een kopje soep. En voor mij hoort het bij Sinterklaasavond, lekker bij een kom goedgevulde snert. Voor een goed broodje half-om liep ik vroeger een halfuurtje om. Een broodje van een der giganten.

§ Broodje zalm

Met gerookte zalm en dan alleen wilde zalm, niet uit een kweekvijver. Kwaliteit mag wat kosten, dat geldt voor alle broodjes: geld speelt geen rol. Broodje zalm met genknipte dille, of met roomkaas en bieslook. Mm, heerlijk.

§ Broodje brie

Ergens een broodje kaas, maar een plak brie is toch anders dan een plakje kaas. Een lekkere beet en smaak die aan verse grondaarde doen denken. Een aardse smaak, met een boerse afkomst. En dit eet je nu niet op een zacht, maar op een hard broodje, of liever nog een Franse baguette.

§ Broodje paling

Bijzonder lekker en exclusief, maar helaas ik eet het niet meer. Ik ben uiteraard geen vegetariër, maar de manier waarop palingen worden gedood en verwerkt gaan me te ver. Ik eet ook minder vlees en bij voorkeur biologisch. Dan kost het maar wat meer. Maar een broodje (gerookte) paling, altijd dik beleggen, is toch wel een toppertje.

§ Broodje hotdog

Ze heten wel Frankfurters, knakworsten of bockworsten. De hotdog is een warm worstje in een eigen broodje en vaak met eigen sauzen. Het wordt niet gebakken, maar in water verwarmd. Alle merken in de supermarkt komen niet verder dan flauwe, goedkope worstjes gemaakt van separeervlees. Een goede hotdog moet je buitenshuis eten bij een tentje dat er verstand van heeft. En die zijn er. En dan kan een hotdog heel smakelijk zijn.

§ Broodje braadworst

Anders dan de hotdog worden braadworsten gebraden, het woord zegt het al. Machtig en vet, niet te veel afsauzen. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar ga voor kwaliteit en bij voorkeur met een knapperig darmkorstje. Let op, want het hete vet kan zo je worst uitspuiten. Een ruime voldoende bij voldoende bier. Blurp.

§ Broodje gerookte heilbot

Paar maal gegeten tijdens een lange opera in de Stopera. Zeer delicieux.

§ Broodje schnitzel

Verwant aan het broodje karbonade, maar dan zonder bot en veel dunner doordat het vlees is platgeslagen. En altijd gepaneerd. Meestal komt het uit het vet en hoe dunner hoe lekkerder en krokanter. Een prima après-stap-broodje dat ik toch aardig wat heb genoten.

§ Broodje rookworst

Een goed broodje rookworst verdient ook een goed broodje. Thuis wel bij elkaar te scharrelen, maar ik ga vooral voor het broodje rookworst van het grote winkelbedrijf waarvan de naam begint met een H. Ik ben fan van hun broodjes halve rookworst met een lekkere dot zoete mosterd. En dan buiten voor de deur opeten, zomer of winter. Daardoor ben ik onder meer trots om Nederlander te zijn met een oer-Hollandse oersmaak: een broodje warrumme wos!

§ Broodje kipfilet met paprika

Kipfilet ben ik niet gek op. Te droog, taai, weinig beet en smaak, wat je er ook mee doet. Op een uitzondering na en die je zelf moet maken. Pistoletjes met repen gebraden kipfilet met oregano en lange gebakken repen rode paprika in veel olijfolie en met veel zout. En dan koud eten. Een culinair mirakel voor tijdens een lange autoreis.

§ Broodje lamsvlees met ragoutsaus

Plakjes gebraden lamsvlees op een grote Italiaanse bol met een lauwe ragoutsaus van meel en boter met kruiden, kappertjes en spekjes. Restaurant-fantasie-broodjes.

§ Broodje makreel

Buiten de deur krijg je altijd keurige stukken gerookte makreelfilet op je broodje, maar thuis kun je met een makreeltje wat meer smaken van de vis op het broodje toveren. Ook de vettige randjes onder het vel. Goed opletten dat je alle graatjes verwijderd. En weer afmaken met peper en zout en een likje mayonaise. Uitstekend bij een soepje.

§ Broodje Hollandse garnalen

Garnalen zijn ook vis, maar we noemen het schaaldieren. Alleen de roze-grijs Hollandse garnalen eet ik op een broodje. Ze moeten niet te koud zijn, net wat onder kamertemperatuur, want anders proef je ze niet. Een delicate smaak met een zilte echo in je mond. Geen zout, een beetje witte peper en weer wat met van die allerlekkerste mayonaise. Ik mag het graag eten in havenplaatsen aan zee.

§ Broodje gefrituurde kip

Wordt niet vaak besteld met broodje, maar ik deed het wel. Met plezier. Bij een bekende snackketen in Amsterdam en enkele andere snackgelegenheden. Een gapaneerd borst- of dijstukje gaat voor een tijdje in het kokende vet. Andere smaak en ervaring. Toch ook lekker als je een vette bek wilt halen. En met bot. Om te kluiven.

§ Broodje Surinaams

Er zijn best lekkere Surinaamse broodjes te krijgen, maar dan moet het wel goed zijn bereid. Ik denk aan een broodje bakkeljauw, een broodje pom, bloedworst of een broodje kousenband met garnalen. Maar dan niet zoals zo vaak met slappe Noorse garnalen, maar met Hollandse garnalen. En dan lekker pedis.

§ Broodje ossenworst

Den Haag heeft de rauwe tartaar en Amsterdam zijn ossenworst. Ongeveer net zo lekker en als het maar goed vers is. Ossenworst hoort goed koud te zijn en met veel zwarte peper. Een stevige en stoere beet om je tanden in te zetten tijdens de lunch. Excellent.

§ Broodje rosbief

Een broodje rosbief, een broodje ros, is een klassiek lunchbroodje. Heerlijk met wat peper en zout. Ziet er mooi en goed uit, ros betekent rood en dat is ook de kleur van de vleeswaren. De smaak is ook raak.

§ Broodje fricandeau

Het hoort wel bij het broodje rosbief, dat is rund, en daarnaast het meer blanke of rosé-vlees van het varken: de gebraden fricandeau. Koud opeten. En ja, ook daar blief ik een likje mayonaise op. Deze pagina is ook een mayonaise-polonaise. Ik kan er niets aan doen, want gewoon heel lekker.

§ Broodje warm vlees

Je kan varkensfricandeau ook in plakjes weer opbakken met wat boter en jus. Dan heb je al een broodje warm vlees. Maar het kan ook met andere soorten vlees, zoals kipsaté en dan met wat scherpe saté-saus. Yummie. Ook populair zijn broodjes warme hesp (plakjes ham) met warme knoflooksaus. Een broodje warm vlees is vooral lekker als je trek hebt.

§ Broodje ham

Het zit altijd in een voorverpakt lunchpakket met een broodje kaas en een krentenbol; het broodje ham. Vaak flauw en fantasieloos, tenzij je een mooie gerookte ham vindt bij een zaakje die dat op een pistoletje verkoopt. Dan ben ik er als de kippen bij. Spaanse of Italiaanse gedroogde ham, maar dat is wat anders dan de Hollandse waterige plakjes. Soms kan het niet anders en kan ook dat nog genoeglijk smaken. Schouder- of acherham. Doe mij maar casselerrib.

§ Broodje grillworst

Ja, lekker, warm of koud en met mosterd. Een ruime voldoende. Grillworst is er ook met stukjes kaas erin. Voor liefhebbers. Ik eet het alleen met een broodje.

§ Broodje cervelaat

Bij beleg en vleeswaren horen ook de diverse al dan niet gepeperde cervelaatworsten. Bijvoorbeeld ook de boerenmetworst met kleine vet-kaantjes in plakjes. Voor een stevige trek rond het middaguur. Lekker.

§ Broodje chorizo

Vergelijkbaar met een broodje cervelaat, maar nu gepeperd op zijn Spaans. Pfoe, pittig in je mond en met een rijkelijk genoegen van de taaie beet van de gedroogde worst. Olé!

§ Broodje beleg-worst

Ik had beter kunnen schrijven, boterhamworst, worst voor op de boterham, maar deze pagina gaat over broodjes. Maar dan toch, ook Gelderse kookworst, tongenworst of palingworst. En nog veel meer. Vet en hartig. Aardig.

§ Broodje Haagse leverworst

Over de Haagse leverworst heb ik al eens lovend en vol met nostalgie geschreven. Maar nog steeds een favoriet als ik het kan kopen. De worst moet goed koud zijn en is gelardeerd met witte spekstukjes. Een favoriet broodje met een wat licht-bittere nasmaak op de tong. Maar dan wel net heel lekker. Den Haag, dus een vorstelijk broodje.

§ Broodje lever of pekelvlees

Het broodje halfom met pekelvlees en lever is al aan de orde geweest, maar je kan ze ook apart eten: een broodje pekelvlees of een broodje lever. Vers gesneden via de snijmachine. Of in plaats van pekelvlees, Italiaanse pastrami. Maar juist in combinatie met beide wordt het een spannend broodje halfom.

§ Broodje gebakken ei (met spek)

Een broodje met een hardgekookt ei kent iedereen, maar wie eet er wel eens een broodje gebakken ei, koud? Ik heb dat geregeld gedaan via wat adresjes. En dan vaak ook nog met gebakken spek. Machtig en vullend, en vooral aan te bevelen voor de ochtend en de lunch. Is schaars verkrijgbaar, altijd zo geweest. Maar toch voor de afwisseling aangenaam.

§ Broodje tonijn (salade)

Je kan ook met stukjes tonijn in olie lekkere broodjes maken, met sla, groen, kappertjes enzovoorts, maar ik ga dan eerder voor de tonijnsalade. Een wat bedrieglijke naam, want het is tonijn met mayonaise. Maar het smeert lekker weg op een kaiserbroodje. Fris en romig met een vleugje van de zee. Prima.

§ Broodje eiersalade

Het lijstje loopt ten einde en de inspiratie raakt op, ik raak verzadigd. Maar ook een broodje eiersalade heb ik vaak mogen eten. En ook nu weer: ei met mayonaise en soms wat extra's. Smakelijk en altijd lekker voor tussendoor. En ook goed zelf thuis te maken door wat eieren te prakken met wat mayonaise en eventueel wat kruiden. Voilà, bon appetit.

§ Broodje kip-kerrie

Nog meer mayonaise op het einde: kip-kerrie-salade. Toch heel lekker fris en smeuïg op een broodje als je trek hebt. Even lekker dik beleggen, of laten beleggen bij een snackbar of lunchroom. Deze broodjestocht loopt op zijn laatste benen.

§ Broodje zoet

Tot slot. Na al dat geweld met vlees en vis sluit ik af met het noemen van een paar zoet belegde broodjes die ik wel gegeten heb, voornamelijk 's ochtends bij de koffie. Ik denk aan een broodje hagelslag (puur), met dik roomboter, of een broodje jam, kokosbrood, pindakaas, speculaas of anderszins zoet beleg met suiker gekruid. En dan niet op een boterham, maar op een broodje. Of een broodje aardbeien met suiker, een puddingbroodje. Allemaal best lekker op zijn tijd, het moet maar net zo uitkomen.

___

Altijd is er wel een broodje te eten als je trek hebt, zoet, of hartig. En bedenk, de liefde van het leven gaat grotendeels door de maag!

DJ

Bubling under: Boterhammen-lunches, of sandwiches, toast, crackers, maar geen broodjes. Zo kan je wel aan de gang blijven.

§ Twee boterhammen uitsmijter

§ Twee boterhammen twee kroketten

§ Twee boterhammen biefstukje champignons

§ Twee boterhammen balletje mayo

§ Natte tosti

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Juli 2014


( klik op logo voor HOMEPAGE )

Op internet stond begin juni een oproep van het Parool voor een suggestie van hun 'Broodje van de week'. Kort ingezonden, niets meer gehoord, tot begin juli. Hieronder de print van de krant van dinsdag 8 juli 2014.

Meer lijstjes

Bommelwoorden/Homogrammen

Neushoornhoorn-woorden

Snoeplijstje

Kroeskopwoorden (Baukje van Kesteren)

Dubbeldieren

Synoniemen voor leuk

Indische woorden

Synoniemen voor borsten

Synoniemen voor k*t - l*l - ne*ken

Synoniemen voor politie

Loempia-namen

De Verdwenen Weg (Piet Punt)

Moppen over Duitsers

Moppen over halve kippen

Buitenlandse artiesten die in het Nederlands zingen

Woordenschat voor jongeren

Worst

Duoniemen

Acroniemen en bijzondere afkoringen van (sport)clubs en verenigingen

Brekend Nieuws

Concerten en voorstellingen die ik heb bezocht

Meer dan vijftig favoriete broodjes

Lijstje met minimaal vierledigsamengestelde woorden

Lijst met anglicismen - Engelse leenwoorden en uitdrukkingen (2100)

Lijstje met paarplaatsen (Woorddanser 2009)

Katenspekwoorden - Zin in woorden

Koppelnamen

Synoniemen voor dood / doodgaan


( klik op logo voor HOMEPAGE )