( klik op logo voor HOMEPAGE )


Hadewych Minis met de Theo d'Or 20-22

Open brief

Stel een derde categorie in voor prijzen in de toneel- film- en kunstwereld

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Open brief

Op 7 september voorspelde Ally Smid, kunstredactrice van Trouw, dat in navolging van de Gouden Kalveren ook de belangrijkste toneelprijzen voor de beste acteerprestaties volgend jaar niet meer apart naar vrouwen of mannen zullen gaan en komt ook daar n genderneutrale prijs. De Theo d'Or (Theo is een verkorting van Theodora!) die actrice Hadewych Minis zondagavond kreeg tijdens het toneelgala voor haar magistrale monoloog Girls & Boys zou dan de laatste zijn geweest die nog exclusief naar een vrouw is gegaan. Bram Suijker won als man de Louis d'Or voor zijn rol als Achilles in Trojan Wars.

Ik vind dat de toneelwereld de vernieuwde opzet bij de filmverkiezingen niet moet volgen, want ik ben faliekant tegen het afschaffen van aparte prijzen voor vrouwen en mannen en ik ben tegen de oplossing om nog maar n prijs in te stellen. Ik wil voorstellen om de twee bestaande prijzen uit te breiden naar drie! Ik wil niet dat er iets verdwijnt, met alle voor- en tegenstand en tweespalt die er nu heerst, maar dat er wat bijkomt. Wie kan daar op tegen zijn?

De gedachtegang bij de nieuwe, vorig jaar ingestelde enkelvoudige prijs in de filmwereld was dat door geen onderscheid meer te maken tussen vrouwen en mannen ook andere genderidentiteiten - mensen die zich vrouw noch man voelen - evenveel kans maken op een prijs met evenveel recht en inclusiviteit. De motivatie is te prijzen, maar veel beter is het om voor de zogenaamde non-binaire mensen een aparte prijs te maken en die toe te voegen aan de twee voor vrouwen en mannen. Hoe simpel kan het leven soms zijn.

Drie prijzen betekent dat non-binaire mensen meer kans maken, veel meer kans dan bij n, maar ook dat een aparte prijs voor vrouwen overeind blijft, want wat nu al gebeurt, betekent in de praktijk dat de Gouden Kalf voor acteren vooral naar mannen zal gaan, domweg omdat er weinig sterke vrouwenrollen zijn, niet bij de film, niet bij het toneel. Dus in plaats van andere genderidentiteiten goedbedoeld te helpen (de prijs in de nieuwe categorie zal niet ieder jaar worden uitgereikt), worden vrouwen bij de nieuwe opzet sterk benadeeld en op achterstand gezet. De omgekeerde wereld en vrouwen verdienen een aparte prijs, sterker nog, er zouden meer, veel meer sterke vrouwenrollen moeten worden geschreven en veel meer vrouwen zouden moeten regisseren en ook die kansen krijgen. Dat gebeurt allemaal heel sporadisch, heel langzaam, of niet.

Drie prijzen, n voor een actrice, n voor een acteur, maar hoe benoem je die derde prijs? Het is al zo dat non-binaire personen in de taal op verschillende manieren met 'hen' worden aangeduid omdat het woord sekseneutraal is. Ik stel voor om dat over te nemen en wordt een derde categorie de prijs voor 'hen'. Het zal een kwestie van wennen zijn, of iemand bedenkt een betere naam, maar mijn boodschap lijkt me duidelijk. Bij het toneel zou de nieuwe categorie bijvoorbeeld (doordenkertje) wat ludiek de Thea d'Or kunnen gaan heten. En mijn idee kan bij alle andere takken binnen- en buiten de kunstwereld worden overgenomen waar tot nu toe alleen vrouwen en mannen een prijs kregen of daar inmiddels ook maar n prijs wordt uitgereikt.

Theaterwereld, volg de Gouden Kalveren in de filmwereld niet en breidt de prijzen uit naar drie en organisatie en achterban van de Gouden Kalveren: Schaf de enkelvoudige prijzen voor acteren onmiddellijk af en omarm mijn idee van drie prijzen. Drie is een magisch getal. Ook dat nog.

Groet,

Dirk Vos
Amsterdam - 12 september 20-22 - 17:30
(Den Haag 1960)

= ! steun de #genderwet - maar voeg 3e categorie non-binair toe ! =

Deze open brief is nu - du moment - naar diverse relevante organisaties en media verstuurd. Mijn voorstel en oproep mag zeker vrijelijk door een ieder worden overgenomen, maar ik kan alleen een zekere exclusiviteit garanderen naar n dagblad als een van de landelijke kranten mijn brief zouden willen publiceren. Heel graag, maar mijn voorkeur gaat uit naar de NRC, gevolgd door de Volkskrant. Mijn open brief zal sowieso deze week op een aparte pagina op mijn website komen. Reacties op deze mail en brief zal ik daaronder opnemen. Hartelijk dank voor de aandacht.

* ! stuur de link van deze open brief door ! *

Reactie van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Con-certgebouwDirecties) ontvangen en kort gereageerd dat ik het probleem onderken, maar t totaal niet complex vind en dat ik geen onderzoek nodig heb om op basis van mn gezond verstand en gevoel nog steeds te menen dat mijn voorstel - los van wat punten en komma's - t beste alternatief en de beste oplossing is. Ik eindigde met: U2?

Prijs de mens, maar vergeet de vrouwen niet


Opiniestuk in Het Parool
9 januari 20 23
Dirk Vos

De wereld is niet echt inclusief dus behoudt het onderscheid tussen man en vrouw


Dirk Vos - 9 januari 20 23 - Het Parool - parool.nl

https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-de-wereld-is-niet-echt-inclusief-dus-behoud-het-onderscheid-tussen-man-en-vrouw

<< De mediawereld wordt helaas nog altijd door mannen gedomineerd en dt is wat er moet veranderen, vindt briefschrijver Dirk Vos. Naamsverandering van allerlei prijzen verhult dit uiterst moeizame proces alleen maar. >>

https://youtu.be/VDvtkKZZ6OI

Met dank aan Tamar.
X

___

Live-commentaar op Preekspuis bij de bekendmaking van de prijs.
Op Ditjes & Datjes.
Klik HIER

Andiamo!

X

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl

Lucebertshool & wokisme

De naam Lucebertschool kan echt niet meer - Dirk Vos - 12 september NRC - nrc.nl

Hoe antisemitisch dichter Lucebert was, blijkt nu weer uit brieven - (Luceberts antisemitisme is nu voor iedereen toegankelijk) - Toef Jaeger - 6 september NRC - nrc.nl

Ik ben #woke, maar cancel niemand.

Sex-e

Mijn neef Sjors uit De Haag was ooit te gast bij DWDD om in 't publiek mee te lllh over ADO De Haag. Hij zei later tegen me: 'De koffie was niet te zuiph, maar die Dieuwke wel 'n lekkh wijf!'

Even op en neer naar Keulen en lees nu over alle commotie over Matthijs van Nieuwkerk. Overdreven of niet, waar gehakt wordt vallen spaanders, n sterpresentator mag bokkensprongen maken, maar laat iedereen de feiten onder ogen zien. Iets anders is - hoewel - wat me altijd zeer heeft gestoord is dat bij DWDD vrijwel altijd voor heel mooie en aantrekkelijke tafeldames is gekozen. Puur sexisme omdat t zo prettig en lekker wegkijkt.

Dr zijn crypto-feministen die vinden dat overal gewone en afwijkende, dus ook lelijke vrouwen voor films en reclames moeten worden gecast. Ik noem me ook n feminist (als man), maar vind niet dat dit in de wereld van fictie hoeft. Waarom Julia Roberts vervangen door een Ciska Dresselhuis (sorry Sis) en George Clooney door Nico Dijkshoorn? Dat kan en mag wel (en gebeurt ook), maar als ik uit eten ga dan wil ik iets bijzonders en iets heel lekkers eten, ook op n mooi opgemaakt bord ... Boerenkool met stamppot kan ik thuis wel zelf maken en lelijke mensen zie ik al genoeg, zelfs in 020! Doe mij maar in de bioscoop Carice met Halina en Thom. Nou, dan nog liever zonder Thom, dat dan weer wel ...

Ik bedoel maar, maar voor DWDD, n tv-programma over t culturele en t maatschappelijke leven met soms veel impact en dus ook met n voorbeeldfunctie, vind ik dat andere normen hadden moeten gelden. Dus daar wel normale, lelijke, of minder sexy ogende tafeldames (en ook gasten en niet te vergeten redactrices, want ook daar wordt uiteindelijk bij gelijke geschiktheid op uiterlijk gekozen), maar dat is niet gebeurd.

Next? Nee, laat Van Nieuwkerk maar n tijdje gaan forelvissen in Ierland en dan kan die daar in zn belachelijke vrijetijds-outfit de clown uithangen in de lokale pub. Dat niemand m ooit verteld heeft wat voor bespottelijke mode-wansmaak ie heeft. En dan daarna solliciteren bij circus Sarrasani. Niet als clown, leeuwentemmer, of opperstalmeester, maar als doekophaler.

Paul Doornbos
= Preekspuis =

____________

Nagekomen bericht op 12 januari 20 23

Organisatie blijft bij genderneutrale Gouden RadioRing: 'Past in huidige tijd'- nu.nl

<< Sinds vorig jaar maakt de belangrijkste televisieprijs ook geen onderscheid meer bij presentatoren, waardoor de hele uitreiking genderneutraal is geworden.

Bij de uitreiking in 2022 was slechts n vrouw genomineerd: Angela Schijf voor haar rol in Flikken Maastricht. Alle prijzen gingen uiteindelijk naar mannen. >>


( klik op logo voor HOMEPAGE )

Lijstjes

Bommelwoorden/Homogrammen

Neushoornhoorn-woorden

Snoeplijstje

Kroeskopwoorden (Baukje van Kesteren)

Dubbeldieren

Synoniemen voor leuk

Indische woorden

Synoniemen voor borsten

Synoniemen voor k*t - l*l - ne*ken

Synoniemen voor politie

Loempia-namen

De Verdwenen Weg (Piet Punt)

Moppen over Duitsers

Moppen over halve kippen

Buitenlandse artiesten die in het Nederlands zingen

Woordenschat voor jongeren

Worst

Duoniemen

Acroniemen en bijzondere afkoringen van (sport)clubs en verenigingen

Brekend Nieuws

Concerten en voorstellingen die ik heb bezocht

Meer dan vijftig favoriete broodjes

Lijstje met minimaal vierledigsamengestelde woorden

Lijst met anglicismen - Engelse leenwoorden en uitdrukkingen (2100)

Lijstje met paarplaatsen (Woorddanser 2009)

Katenspekwoorden - Zin in woorden

Koppelnamen

Synoniemen voor dood / doodgaan


( klik op logo voor HOMEPAGE )