Dirk Vos - d.vos35@chello.nl
Amsterdam - Den Haag 1960
het is
Selectie eigen tweets 2016/20-21/20-22
___________
A Swinging Safari - 1984/1994 - Bio story
Feestje! - fictie
(voor wie rond 1960 is geboren)
+
+
- Alles van deze website mag zonder bronvermelding worden overgenomen, free flow of information & creativity -
search engine by freefind | advanced |
________
Ironie is Youp van 't Hek die in n conference op 't podium homofobe moppen navertelt van z'n rechtse buurman. De ironie is dat die buurman niet bestaat.
De Dirk
________
K*F RUTTE!
GO HOME!

Hoe dan ook, terugkeren kan niet meer, wat r ook gebeurt. Rutte rot op. Nu! Game over. En dan schimpt iedereen dat de nazaten van door Nederland ooit tot slaaf gemaakte ‘mensen’ zich niet op t verleden en hun voorzaten mogen beroepen. Dan zou ik van onze voormalige premier nog welles willen weten waarop hij zich beroept dat hij meer recht op alles heeft in deze wereld die van iedereen hoort te zijn, zou mogen hebben en niet al t kroos en water alleen voor Rutte en zn kikkervriendjes is in de sloot.
Gelukszoekers? Je bent n stuk ongeluk!
Go home, waar dat ook mag zijn.
Good night.
Ok – adem in – adem uit – it’s a wrap, want ik speelde nu dat ik boos ben, want dat ben ik natuurlijk niet. Ik volg t ook niet, ik hoor t wel als ik wakker word morgen …
O wacht …
+
Wake me up before you go-go
Don’t leave me hanging on like a yo-yo
Wake me up before you go-go
I don’t wanna miss it when you hit that high
Wake me up before you go-go
‘Cause I’m not planning on going solo
Wake me up before you go-go, ah
Take me dancing tonight
I wanna hit that high, yeah, yeah
Denk niet zwart, denk niet wit, think pink!
En de , blijft …
Al-tijd
FREE AMALIA!
,
#kabinetscrisis #asielcrisis #iedereeniseengelukszoeker #crisisoverleg @MinPres #CodeRood
val als n baksteen
Rosanne verdient geen aandacht
Moments Con-tained - Thomas J Price
t.a.v. NRC Opinie - Zondagavond 4 juni, 20 23
Rosanne verdient geen aandacht
Met verbijstering en ogen als stuiterballen heb ik de column van Rosanne Hertzberger gelezen over haar grote misnoegen over een groot beeld van een jonge zwarte vrouw op Nikes dat nu voor het Centraal Station van Rotterdam staat. Met twee elementen zet ze de wereld en de werkelijkheid op z´n kop.
Ze suggereert dat we nu leven in een tijd van een beeldenstorm, vanwege de woke-beweging - een beweging die zodanig echter niet bestaat en gaat het om individuele mensen die nog wel actief solidair zijn met verdrukten - maar er zijn helemaal geen standbeelden verdwenen. Ook niet bijvoorbeeld dat van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn, inmiddels een gebrandmerkte Vaderlandse held met veel bloed aan z'n handen door ons slavernijverleden.
Echte helden zouden van hun sokkel worden getrokken en dan komen daar standbeelden voor in de plaats van gewone mensen die niets betekenen en geen standbeeld verdienen. Aldus Rosanne. Wat een ongelofelijk arm, boosaardig en ongelukkig mensbeeld moet je dan hebben.
Laten we het negeren, laten we de haat en gif niet verder verspreiden en doorgeven. Het fiere beeld dat er nu staat is prachtig. Rosanne bewijst dat er nog heel veel veranderd moet worden voordat we allemaal gelijk zijn. Tegen die tijd wil ik wel de discussie aan om dan, of alle standbeelden te verwijderen, of dat we allemaal een standbeeld krijgen. Ik neig naar het eerste zodat later Rosanne niet ook een standbeeld krijgt, want vooralsnog heeft ze dat niet verdiend. Rosanne is af.
Dirk Vos
Dinsdag 6 juni is n ingekorte versie van mijn lezersbrief in de NRC geplaatst.
Beeld Rotterdam geen beeldenstorm - Dirk Vos - 6 juni 20 23 - NRC
,
________
De Beste Bushalte van 20 23 - 3FM
In de maand april organiseerde de 3FM-ochtendshow Rob & Wijnand de verkiezing van de beste bushalte van 20 23. De gedachte erachter was dat r al heel veel bushaltes in de buitengebieden zijn opgeheven en t openbaar vervoer in de provincie steeds schraler en schaarser wordt. Iedereen kon inzenden en heb ik ook gedaan, maar omdat mijn bushalte in Amsterdam is, was ik vrij kansloos. Wel ontving ik n envelop met n aantal nominatie-stickers en die heb ik op 21 april op beide bushokjes geplakt. Hoera voor bus 37!
Bushalte Krugerplein - Bus 37

De mooiste en waardevolste bushalte is voor mij zonder enige twijfel halte Krugerplein in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost, bus 37 en die rijdt van t Amstelstation naar Station Noord en vice versa. Iedere dag, van 's ochtends vroeg tot 's nachts rond 1 uur. Ik kom door bus 37 als n duif altijd thuis.
T zal nu precies n jaar zijn dat ik vanwege revalidatie van deze bus gebruik moet maken en t is mijn life-line met alles, met de ziekenhuizen, maar ook met de plekken waar ik weer naar toe kan, zoals t Museumplein met zn musea, t Vondelpark, de bioscopen en via bus 37 reis ik met overstappen naar Paradiso tot aan t Concertgebouw.
Als je weet wat t is als je je niet, of nauwelijks zelf kan verplaatsen, dan voel je zoals ik nu pas echt hoe belangrijk beweging en mobiliteit is, dat is actie, avontuur, mensen ontmoeten: t leven! En ook in de bus zelf gebeurt van alles en omdat ik n rollator heb is r vaak contact, verbinding. Met iedereen.
37 is ook mn huisnummer in n straatje vlakbij, 37 is de menselijke lichaamstemperatuur en t aantal weken waarbij n vrucht, n kindje in de buik van n vrouw volgroeid is om geboren te worden. 37 dat is ook t aantal vakjes op n rouletttebak, kortom, toeval bestaat niet en bus 37 is de bus die mij door de voorzienigheid is gegeven.
En engelen bestaan, heus, alleen niet met vleugels en neerdalend uit de hemel. Engelen wonen ergens in je straat, drie hoog achter, werken in n ziekenhuis, doen vrijwilligerswerk of zitten naast je in de bus, of besturen m.
Like a complete unknown, always coming home, like a rolling stone.
Dirk Vos
________
Hoeveel kost dat nou, een Vermeer?
Geacht farce forum,
Tot begin juni is in het Rijksmuseum, 't Rijks in Amsterdam, de tentoonstelling 'Dichter bij Vermeer' te bezoeken, ten minste voor wie een kaartje heeft weten te bemachtigen. Een unieke, eenmalige verzameling van 28 van de 37 door Johannes Vermeer toegeschreven meesterwerken. De buitenlandse pers was vol lof en bestempelde het nu al als de kunstexpositie van de eeuw. Ik was er als geluksvogel op de derde dag en in één woord: overrompelend. Je staat oog in oog met de kunstenaar in zijn atelier in Delft, maakt verbinding met 400 jaar geleden, maar de meesterwerken zijn eveneens van nu en Vermeer wil vooral ook het mysterie van het leven tonen, in schoonheid en waar alles in zijn schilderijen betekenis heeft.
Ik ontving onlangs de nieuwsbrief van 't Rijks en wordt door hun in april een online-cursus gegeven over Vermeer. Interessant en met twee kenners bij uitnemendheid, Pieter Roelofs van het museum en zijn collega Gregor Weber die ook de auteur is van het recente boek 'Johannes Vermeer. Geloof, licht en reflectie.'
Bij nadere beschouwing blijkt dat het echter niet om een cursus gaat, maar om een eenmalige soort van interactieve lezing in de avond van anderhalf uur die geleid wordt door gastheer, schrijver en 'kunstkenner' Özcan Akyol.
Maar dan daarna stokte even mijn adem. Om deze lezing online bij te wonen moet je een ticket kopen van 40 euro! Ik wist niet wat ik las, hoe kunnen ze daar in 't Rijks met directeur Taco Dibbits hier in hemelsnaam toe hebben kunnen besluiten? De naam zegt het al, Rijksmuseum, een museum van het Rijk en dus is het ergens van ons allemaal. Niet alles hoeft dan altijd voor niets te zijn, maar deze online avond had voor iedereen gratis moeten zijn.
Dank jullie wel voor de aandacht.
Dirk Vos
Amsterdam
Hier n link naar de webpagina om de ticket te kopen. Nog krachtiger gezegd, ik vind t krankzinnig, maar de hele wereld en werkelijkheid is aan t ontsporen, ze barst en breekt, maar gelukkig hebben we Vermeer nog!
+
Mijn favoriete Vermeer
Brieflezend meisje bij het venster
+
PS. Dichter bij Vermeer kon exclusief gratis worden bezocht door Amsterdammers met n uitkering met hun Stadspas. Wie zullen dat allemaal geweten hebben en daar gebruik van hebben gemaakt?
________
Ik zorg voor jou, wie zorgt er voor mij?
BovenIJ Ziekenhuis - Amsterdam
Het afgelopen anderhalf jaar heb ik door overkomelijke medische toestanden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam gelegen, heb een tijdje gerevalideerd in Het Flevohuis en onlangs moest ik kort onder het mes in t BovenIJ Ziekenhuis. Ik ben een ervaringsdeskundige geworden en kwam ik in t OLVG voor het eerst echt in aanraking met een ziekenhuis toen covid nog actief was en de druk op de zorg op z'n hoogtepunt.
Het reilen en zeilen in een ziekenhuis vraagt continu de grootste aandacht en zorgvuldigheid van iedereen en de divisie artsen wordt daar navenant goed voor betaald, maar de verpleegkundigen, de handen aan het bed, een fors stuk minder en sowieso begrijp ik het grote inkomensverschil niet omdat ik beiden als zeer belangrijk heb ervaren, een verpleegster die een infuus zet is net zo'n waardevol onderdeel als een diagnose van een dermatoloog. Moet een specialist dan minder krijgen? Misschien, maar de verpleging in ieder geval meer en geef die 10%!

Maar niet alles ging goed en soms ook goed fout. Te hoge werkdruk, omdat artsen en verpleegkundigen ook maar mensen zijn en fouten maken? De medische zorg en zeker in een ziekenhuis is een complex raderwerk, maar er zijn hoe dan ook te weinig medewerkers en te veel flexwerkers. Onregelmatige werktijden, weinig en te lage toeslagen en ik vind zo iets simpels als goede, verse maaltijden voor de medewerkers ook belangrijk, de patiënten krijgen die wel - hoera! - maar de werkvloer vaak niet. Dat kan anders.
Vorig jaar zomer heb ik door wat ik mee heb gemaakt besloten om iedereen in het ziekenhuis nog maar te tutoyeren, bij de verpleegkundigen doet iedereen dat al, maar de artsen blijven, dokter Van Tijn, u en meneer, mevrouw. Waarom, vroeg ik me af, want juist met de artsen heb je het meest persoonlijke contact over je medische dossier. Dermatoloog Cohen ben ik gewoon Stef gaan noemen en zei tegen iedereen je en jij. Was even gek, nog steeds wel, maar het heeft gewerkt, het contact werd anders, persoonlijker, minder afstand, de arts dichterbij. Kost niets.
Wat me niet beviel in het hele traject is dat ik met een huisarts zit die maar drie dagen werkt, dus vier dagen afwezig is. In theorie is dat al onwerkbaar en in de praktijk helemaal een ramp. Het is te begrijpen dat er tegenwoordig veel deeltijd is in de zorg, maar toch is het beter en ook door het gebrek aan personeel dat aangemoedigd moet worden om meer te werken. Het lijkt paradoxaal, maar dan kan de werkdruk, ook individueel juist omlaag. Ook hiervoor geldt, meer geld, meer inzet en motivatie.

Ik had verwacht dat r had gestaan niet 'aan', maar de cao 'van' t infuus.
De grootste klacht is de stress. Begrijpelijk en die bleek vrijwel even hoog als tijdens, voor en na covid. Maar die stress ervaart niet iedereen, heb ik goed gemerkt en ik zou de hele zorg oproepen om de medewerkers die hier moeite mee hebben goed te trainen. Maak ze weerbaarder, stressbestendiger en laat ze niet meeslepen in de druk van het moment en wat er allemaal nog moet, maar rustig ademhalen en een voor een doen wat je moet doen, met rust en beleid. Stress is een mindset, vaak een keuze. Ook daarom vind ik dat er meer geld moet komen voor de zorg en de ziekenhuizen. Omdat het kan, omdat het moet.

________
Dit is Veronica ...!

18 02 23 - 020
Ola,
Gister was ik op en in t oude zendschip, de boot van Radio Veronica, de Norderney. Lang verhaal kort, maar in 1973 sloeg t schip van zn ankers en strandde op de kust van Scheveningen, ik was toen 12 jaar en heb rvoor gestaan en m toen aangeraakt, magisch moment. En dan gisteren bijna 50 jaar later was ik r weer. Wow. Maar t schip zelf heeft nog overal en nergens gelegen in Nederland, verhalen apart, zelfs in t centrum van Maastricht als discoboot in de jaren 90. De laatste reis was in 2010 van Leeuwarden naar Amsterdam, naar de NDSM-werf waar die nu ligt. Heel even was r wat horeca, maar dat mislukte en nu kan je t alleen nog afhuren ... Maar voor de tocht van Leeuwarden naar Amsterdam moest de boot onder lage bruggen door en toen is de houten zendmast eraf gehaald, die is verzaagd en kon je n stukje kopen. Heb ik gedaan ...
Terug naar gisteren, vrijdag 17 februari. T was Seventies-week bij Veronica en Rob Stenders is daar de middag-dj met zn Bonanza, samen met Caroline Brouwer en Rob is ook de zenderbaas. Veronica is handen van Talpa, John de Mol en eigenlijk zou die de zender weg moeten doen, want verliesgevend, maar zowel zn vader (de opa van Johnny) als John hebben voor Veronica gewerkt (John - Talpa - de Mol is in Den Haag geboren), maar uit sentiment gaat ie dat natuurlijk niet doen. Sterker, mogelijk heeft hij - nee, dat is zo - heeft hij deze Seventies Week betaald. Dure zaak, hele radiostudio optuigen in t ruim en ze draaiden, ook leuk van vinyl ... Maar Rob Stenders heeft ook vroeger al bij Veronica gewerkt, maar daarna ook nog bij de VARA en Powned en nu weer terug op t Veronica-nest. Hij geldt als de beste diskjockey nadat Edwin Evers met radiopensioen ging. Rob is n heel rustige en aimabele vent, geboren in Tilburg en woont al heel lang in Almere. Hij heeft ook op t Scheveningse strand gestaan in 1973, alleen hij was toen 8 ... Net zo lang gejengeld tot zn moeder m r mee naar toe nam ...: Bedankt mams!
En dan nu 2023. T was Rob zn droom al heel lang om ooit radio te maken vanaf de Norderney. Nou, die droom is van de week uitgekomen. En ik was daarbij en speciaal getimed om dan vrijdagmiddag te gaan bij de laatste uurtjes en dan is t voorbij en dan altijd even extra leuk. Was ook zo, goed getimed. Ben ik goed in en in wel meer.
Maar wat had ik gedaan op de donderdag ervoor. Na n bezoekje aan t BovenIJ Ziekenhuis (ook in Noord!) via wat stops naar Joe's Garage gegaan, daar gegeten (oa Nia gezien en gesproken) en toen aan Dimitri gevraagd of hij t stukje hout van de mast dat ik had in drieën wilde zagen. Dat heeft ie gedaan. Daarna twee stukjes in n hoekje van n oud singlehoesje verpakt en gister meegenomen: 1 stukje voor Rob en 1 voor Caroline en 3e voor mij. En dan maar kijken hoe dat gaat ...

foto Nico Barendrecht
De kans dat ik t live kon geven in de uitzending achtte ik, ondanks van alles en zeker ook t verrassende presentje natuurlijk, niet zo groot, maar had best gekund, maar ik had iets anders in gedachten, daarvoor al en nu ging dat nog beter, want r was n oude Veronica-medewerker en die af en toe wat vertelde in de laatste uurtjes en dat was de legendarische Adje Bouman, boordtechnicus, maar ook bekend van Adje Bouman's Top Tien (ABBT) ... Hij is de nu de man van de hele Veronica-legacy, heel vriendelijk ook.
Rob en Caroline druk bezig natuurlijk met radio maken, maar vooraf toch even met ze gesproken en gezegd dat ik wat voor ze had, beetje opbouwen. Zij nieuwsgierig, maar ik zei, geduld, de dag is nog niet voorbij ...
Ok.
Ik wilde t in t laatste uur laten geven, is t toch t leukste en zeker ook vanwege t historische laatste uur van de Norderney zelf, 31 augustus 1974. Ik luisterde in mn jongenskamer maar wel met mn hoofd bij t open raam en de blik richting zee. Maar goed, 2023 en ik ben op de Norderney nu en op t beste moment Adje Bouman aangeschoten en hem verteld hoe en wat. Hij vond t geweldig en ik gaf m de twee kleine cadeautjes. Hij zou nog wat zeggen en dan de twee dingetjes geven. Vond ik op deze manier ook veel beter, want dan kon t ook anoniem geven, tenminste anoniem voor de luisteraar en voor t mysterie, want ik zei tegen Ad: Zeg maar dat afkomstig is van De gemaskerde vos. Weten Rob en Caroline al genoeg ...
N geintje meneer Sonneberg en zo creëerde ok on de spot mn eigen real-time sprookje.
Ik had Adje wat meer verteld, maar vooral ook dat ie moest zeggen dat die droom van Rob was uitgekomen ...

Adje weer naar de studio beneden - die zagen we heel dichtbij in t ruim onder ons en vrijdagmiddag, dr waren niet veel meer mensen meer. Af en toe even n lach van Rob of Caroline naar boven, naar de mensen die dr nog stonden, ik denk zo'n 20 en ook naar mij ...
Ad schuift aan achter de microfoon en vertelt wat en geeft ze de stukjes mast en hoe dat ging dat kunnen jullie zo horen. Caroline dacht over iets, geheel anders, hahaha, ook goed ... ;-) En na afloop Rob en Caroline ook nog wat langer gesproken. En dan toch weer, pas schreef ik nog dat t heel goed mogelijk is dat die jingle 'De droom gaat voort' door mij komt, via mij en dan via Rob, of weet ik wie. Dat is heel goed mogelijk, of niet ... Maar hoe dan ook, toeval bestaat niet ...
En toen zei ik tegen Rob: Nou Rob, jij had die grote droom en die is nu uitgekomen, de droom van 1 man en heel veel mensen hebben met jou mee kunnen en mee mogen dromen. En door die droom, door jouw droom, daarom ben ik hier ...
Klop je op zn schouder, lachen, grapje, nog op de foto, Caroline nog heel aardig, want ja, ik ken ze natuurlijk al n tijd van de app en zij reageren niet echt, maar wel af en toe in de uitzendingen en dan met de plaetjes, verzoekjes, eerst voor DJ en later voor Dirk en echt ook met de nodige invloed ...
= das war einmal =
foto Nico Barendrecht
Mooi dus allemaal.
En ik app nergens meer naar kwa radio, maar omdat mn medische odyssee helaas nog steeds bezig is toch nog af en toe naar Veronica, is ook 's middags en niet 's avonds ...
Tot zover Radio Veronicaaaaa! Enjoy the Sound of the nation, niet waar Caroline? X en ook eentje voor Robbie, n kleintje op t puntje van zn neus. Bedankt Rob!
x x x
Karsu - Waar ben je dan?

Lieve mensen van de radio en omstreken,
Ik ben al jaren n fan van Karsu, de Turks-Nederlandse zangeres (en pianiste) die de afgelopen tijd t gezicht en de stem van de aardbeving in Syrië en Turkije is geworden. En wat heeft ze veel teweeg gebracht en bereikt. Veel aandacht, daardoor meer giften, maar ook is de verbinding met Turks-Nederlandse Nederlanders toegenomen. Door haar verhalen en emoties, want ze heeft verschillende familieleden verloren en er is ook veel waardering en bewondering voor wie ze is, wat ze uitstraalt en wat ze kan: n Arabische zangeres en pianiste, n prinses uit 1000 en 1 nacht, en Amsterdam is de plaats waar ze is geboren, in 1990 en opgegroeid. Als tiener begon ze met zingen in t restaurant van dr vader in de Pijp en nu is ze vooral bekend binnen de Turkse gemeenschap en ook in Turkije.
Jammer dat zo'n betoverende zangeres, voluit Karsu Dönmez, verder zo onbekend was en waarschijnlijk als zangeres onbekend blijft omdat haar Arabisch geïnspireerde muziek ons te vreemd in de oren klinkt, vooral door de soms klagende klanken van de kwarttonen ... En we verstaan niets van de taal. Onterecht!
Tijdens de grote tv-avond voor Actie 555 heeft Karsu live n prachtig lied gezongen en waarvan ik vind dat t op de radio gedraaid mag, nee moet worden. Vertaald heet t Waar ben je dan? En ik vind t zo schitterend en ook hartverscheurend door n enorme schreeuw op t einde, n schreeuw van pijn en verdriet. Deze vertolking was uniek, vooral ook omdat t live was.
Kortom, ik heb deze uitvoering op mp3 gezet (hij is nergens te vinden, ook niet op YouTube helaas) en kan je hier downloaden en heb ik ook in de mail bijgevoegd. Op t einde is nog wat kort applaus om te laten horen dat t live was. De kwaliteit van de opname en de mp3 is heel goed.
Laat t lied horen, verspreid de muziek!
Ciao,
dIRK
(aka De gemaskerde vos)
________
Valentijnsdag

Mini-podcastje over de song My funny Valentine en vertel ik wat bijzonders wat je nog niet wist ... My funny Valentine, You make me smile with my heart. En met de mooiste, fluwelen uitvoering en met nog iets meer - heel kort - want pas altijd goed op, er kan nog n trein aankomen!
My funny Valentine - Mini Podcastje #20 - 14 02 23 - De Jongenskamer
________
#1 De digitale demon

In een column in de Volkskrant richtte Olaf Tempelman zijn pijlen op de verslavende werking van de smartphone door algoritmes die bewust worden gemaakt door de grote hightechbedrijven, de digitale dealers van de 21e eeuw. Hij eindigt zijn zorgen, vooral ook die voor hemzelf, met de zin: 'Probeer nú die telefoon weg te leggen en naar buiten te gaan.'
Ik heb zelf bewust geen smartphone en ik vind het een eigen keuze dat mensen hem wel gebruiken en zich overgeven aan de macht en kracht van dit doemding. Want dat is het, een destructief communicatiemiddel en onnozel gadget, maar vernietigender dan de atoombom. Mensen denken dat ik ben veranderd omdat ik nog wel zoveel aandacht en tijd heb voor de echt waardevolle dingen in het leven, maar niet ik, maar zij zijn veranderd door die vermaledijde aaifoon en bepaald niet in positieve zin. Niemand die het meer ziet, of voelt, net als een vis die ook niet weet dat hij in water leeft.
Het onding houdt hun permanent in z'n greep om continu aan te staan om maar te blijven snakken naar kleine prikkels en ze daardoor niet meer alleen kunnen zijn met hun gedachten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen daar bang voor zijn geworden en daardoor nog sterker vluchten in die digitale instant-endorfine-wereld die tegelijk ook de motor is van de sociale media, dus ook van alle boosheid en haat in de wereld. Eigen gedachten hebben en iets onder woorden brengen wordt steeds moeilijker, ja, een duimpje omhoog, of omlaag. Je bent voor of tegen een mening van een of andere influencer. Iedere eigen creativiteit wordt gesmoord.
Is het allemaal de schuld van die smartphone? Uiteindelijk zijn het mensen zelf die ervoor hebben gekozen, willens en wetens. En het is niet de schuld van de grote hightechbedrijven, mensen moeten veranderen, terugveranderen. En die telefoon wegleggen is niet genoeg, want ook buiten het tijdelijke bereik (het verbieden van een smartphone in de schoolklas is slechts een lapmiddel) blijft deze sluipende moordenaar actief en zuigt deze digitale demon je op afstand uit en zegt: Blijf aan staan, 24/7, zoek de prikkels op, ook zonder mij. En kom dan weer bij me terug. Ik wacht op je in mijn krankzinnige onderwereld. Ga naar buiten Olaf en gooi dat ding weg in de vuilcontainer op de hoek van je straat en trakteer je dan op koffie met appeltaart en slagroom en dan kijken wat er gebeurt.
________
#2 Kwaaie monden

Er is al jaren een debat gaande dat ik kan samenvatten met drie begrippen, meningen, ironie en woke. Als ik ze in een zin zou verwerken kan ik schrijven: "Je mag niets meer zeggen in Nederland, meningen moeten politiek correct zijn, ironie is ongewenst en wordt niet meer begrepen en dit komt door de macht van de woke-gemeenschap." Al deze beweringen worden niet alleen door rechts geuit, maar ook grotendeels gedeeld door links, door intellectuelen die bang zijn dat hun van alles wordt afgepakt, al is afgepakt. Maar wat dan precies en door wie dan? En is het wel waar?
Dat je niets meer in Nederland zou mogen zeggen, lijkt mij een misvatting, sterker nog, juist door dit angstbeeld wordt alles wel gezegd, over transgenders, vrouwenemancipatie, er is veel discriminatie en toenemend antisemitisme. Aan dit soort criticasters vraag ik ook wel, Wat mag je dan niet zeggen? Dan blijft het stil en als ik dan zelf een voorbeeld geef, zoals, Wil je dat iedereen mag zeggen dat criminele Marokkanen het land uit moeten? of dat je gewoon zou moeten kunnen zeggen dat Humberto Tan een neger is? Nee, dat bedoelen ze niet, maar wat dan wel, dan zwijgen ze, boos van binnen.
Het gaat altijd om de woorden van anderen die ook verdedigd moeten worden, zoals bijvoorbeeld van Johan Derksen of Thierry Baudet, alsof zij de grootste slachtoffers zijn dat niets meer zou mogen, maar zij zeggen juist alles wat ze willen en zijn zij tegelijk de grootste schreeuwers dat ze niets mogen zeggen. De paradox in een wereld en werkelijkheid die al een tijd aan het ontsporen is.
Met ironie van hetzelfde laken een pak. Ironie zou niet meer mogen, maar onder deze dekmantel maken veel cabaretiers juist grappen over homo's, domme vrouwen, lhbtq'ers, moslims en joden, want dat mag eigenlijk niet volgens 't verhitte, volledig eenzijdige debat en dus doen ze het lekker expres toch en het publiek, overwegend hoogopgeleid en progressief, geven deze misselijke grappen de hardste lach. Ik heb het allemaal meegemaakt. Maar het is de lach van de ironie zeggen ze dan, want we bedoelen natuurlijk het tegenovergestelde. Precies de giftige denkkronkel van rabiaat rechts die zo ironie heeft gekaapt om verkapt racistische taal te uiten: Surinamers zijn helemaal geen dieven of vrouwenmishandelaars. Maar ondertussen. Ondertussen denkt links instemmend mee, o wacht, nee het tegenovergestelde. Ironie is een linkse cabaretier die op het podium de racistische grappen van z'n rechtse buurman navertelt. En de ironie is dat die buurman niet bestaat.
En door wie mag er niets meer, door de woke-gemeenschap. Al honderd keer heb ik overal en aan iedereen gevraagd wie dat dan zijn, noem namen, waar is die woke-cultuur en wat hebben ze bereikt? Ze komen nooit verder dan t noemen van wat militante studenten die zogenaamd de academische vrijheid aan de universiteiten bedreigen, of Twitter, maar meer dan wat dreiging is er niet. De vrijheid aan de universiteiten is niet beknot, evenmin de vrijheid van meningsuiting en ook de ironie tiert nog welig al gaat dat nu niet meer in de humoristische sfeer van Annie M.G. Schmidt over bijvoorbeeld emancipatie van vrouwen of homosuelen, maar nu is ironie, humor over de ruggen van mensen die ze eigenlijk helemaal niet minderwaardig of ongelijkwaardig vinden, die alle recht op gelijkheid hebben, maar in de beslotenheid van het theater vol met blanke, ik bedoel witte Nederlanders: Maar nu even niet! Nu is alles leuker, hè Annie?
De woke-gemeenschap is een idee-fixe een spookbeeld in de hoofden van velen, van rechts tot links. En waarom dit frame? Omdat mensen dan aangeven dat als anderen fout zijn, al bestaan die niet, zijzelf automatisch goed zijn. En daar hoef je dan zelf niets voor te doen, niets anders dan een grote, kwaaie mond opzetten. En de grote monden in de media zorgen ervoor dat juist de mensen die ze op de korrel nemen de mond worden gesnoerd en niet zij, maar de mensen in de achterstandswijken, geëngageerde studenten, vluchtelingen, die horen we niet in de media, totdat enkelen tot actie overgaan. Bijvoorbeeld tegen het klimaat, of tegen de schandelijke behandeling van asielzoekers in Nederland, tegen Rutte. Zij wel.
En daar zit 'm de crux, want niemand wil nog solidair zijn met de mensen die het echt nodig hebben, ook progressief links niet, ze willen geen actie meer, maar voelen zich toch goed en verheven, niet door eigen nobele gedachten en acties, maar enkel door te wijzen naar een gevaarlijke woke-gemeenschap die niet bestaat. 1984 dichtbij? 1940!
[ Ook naar aanleiding van de show Armageddon van Ricky Gervais in de AFAS Live omdat ook /ik/ boos. En ik raak steeds meer gedivergeerd van velen omdat ik bijvoorbeeld geen smartfoon heb, de motor van de sociale media, dus van alle boosheid, splijtzwammen en gif ... Ik bedacht me ook, Waarom zijn ook zoveel progressieve mensen zo boos? Ik denk nog door vier jaar Trump en de linkse intelligentsia dag in dag uit verslaafd als ze waren aan dit stuk verdriet aandacht gaven, alles wilden ze van m weten, om zich te ergeren en boos te worden. Ik heb dat niet gedaan en toen ie weg was, hoorden we al n week na zn vertrek niets meer van m. Je zal dan maar die vier jaar altijd maar spinnijdig zijn geweest, al dat gif zit in je lijf, wat voor leven heb je dan ...? Ook Trump bleek ergens n hoax ... En nu is t de woke-gemeenschap die niet bestaat, ja, in heel veel hoofden en helaas vooral ook - vooral! - in die van journalisten. Tel uit je winst. ]
Ik heb begrip voor de ophef rond het werk van Pim Lammers en Roald Dahl goed, maar mensen zijn wel boos op anderen, maar betekent dit dat ze dan automatisch zelf goed zijn? Is woke nu het grote kwaad of is er juist een gebrek aan solidariteit dat nu gemaskeerd wordt door woede en het wijzen naar mensen die opkomen voor kwetsbaren? Wijzen naar een klein aantal kleine incidenten waardoor de vele grote, echte problemen rond discriminatie en emancipatie welbewust worden genegeerd, ontkend.
Ironie zou niet meer mogen, maar Ricky Gervais heeft dit waanidee gebruikt om juist keiharde en hatelijke grappen te maken over alles en iedereen die kwetsbaar is. De wereld, de ironie op z'n kop, want hij bewijst juist dat het wel kan, zelfs beter en kwetsender dan ooit.
Ironie is ook Youp van 't Hek die homofobe moppen op het podium navertelt van zijn rechtse buurman. De ironie is dat die buurman niet bestaat.
Hoe ga jij om met dikke mensen, gekleurden, moslims, pedofielen, transen?
Nou?
________
#3 Alles beter dan thuiszitten
Het gevolg is wel dat kinderen een dag thuis moeten zitten, weliswaar met opdrachten en huiswerk, maar we weten hoe slecht thuiszitten was tijdens corona voor jongeren, maar als klap op de vuurpijl lees ik: "Het gevolg van de vierdaagse lesweek is wel dat de ‘franje’ er in de klas een beetje vanaf is", zegt Swankhuizen. “De onderwijstijd wordt nu nog efficiënter ingezet. Gezellig samen een film kijken na een week hard werken, doe je nu minder snel." En dat is ook de bijgedachte bij deze ongelooflijk slechte beslissing om geen onbevoegde mensen voor de klas te 'durven' zetten: We gaan nu alleen nog maar extra hard werken in vier dagen om de kinderen alle noodzakelijk kennis en vaardigheden bij te brengen. Die druk is inderdaad hoog geworden en voornamelijk door negatieve buitenschoolse invloeden als de televisie en Netflix, games en die vermaledijde smartfoon, de grootste sluipende moordernaar van cognitieve vaardigheden en creativiteit in een kinderleven, in ieders leven. En dan worden kinderen een dag extra opgezadeld met deze verleidingen uit de onderwereld. Tel uit je winst.
Mijn dringende oproep is om wel het lerarentekort op te lossen met mensen die de energie, motivatie en mogelijk ook bijzondere ervaringen hebben om jonge kinderen een paar dagen per maand ook van alles te leren en met belangrijke zaken kennis te laten maken. Laat kinderen niet een dag thuis zitten!
In het artikel gaat het om De Dukdalf in Almere. Wel meester Leroy, nodig eens fluitiste Berdien Sternberg uit en actrice Tanja Jess voor een dagje voor de klas, op vrijdag. Ze wonen beiden in Almere en laat dan Berdien 's ochtends over klassieke muziek vertellen en gaan ze 's middags naar de film Amadeus kijken, over het leven van Mozart en Tanja adviseer ik de film Girl, over een tienermeisje op ballet dat worstelt met haar seksuele identiteit, daar kan Tanja vooraf ook goed over vertellen omdat ze een zoon heeft die nu haar dochter is geworden. Maar ook een hovenier, kunstenaar of gepensioneerde leraar wiskunde zou ik zo voor de klas zetten. Ik begrijp de bezwaren totaal niet. En dan als 'franje' wel steeds een bijzondere film als afsluiting, desnoods Superman, Toy Story of Costa. Alles beter dan thuiszitten.
Dirk Vos
februari 20 23
Amsterdam
________
Live-commentaar bij de bekendmaking van de Mediapersoon van 20 22

#1
Chiel schreef:
9 januari 2023 om 16:07
Op dit moment 16:05 begint de bekendmaking van de Mediapersoon van het jaar door mediamagazine BM in hun clubhuis Beeld & Geluid. Live te volgen:
- en daar ook terug te zien - 1:35:00 -
Eerst een kwisje …
#2
Chiel schreef:
9 januari 2023 om 16:31
16:30 Het opwarmprogramma is nog bezig met een best wel grappige ludieke, media-kwis, vooral gericht op televisie. Gepresenteerd door Eppo in stofjas en door André met wat kwinkslagen. Ik zie vier teams met elk twee mediapersonen, dus bij elkaar staan er tien mensen op het podium en zijn in beeld. Twee dingen die opvallen. 1. Maar twee vrouwen dus, daar kom ik na afloop op terug en 2. Verrassend Arjen Lubach doet mee. Kortom ik denk te weten wie de Mediaman, ik bedoel Mediapersoon van het jaar 2022 gaat worden. Meer verklap ik niet … Of wordt het toch Hanneke Groenteman als oeuvreprijs? Dan zou ik de naam van de prijs helemaal terugdraaien en haar als de Mediavrouw van het jaar uitroepen … Marcel van Roosmalen valt af … die heeft de prijs geweigerd. Meer verklap ik niet.
#3
Chiel schreef:
9 januari 2023 om 17:23
17:15 De live-stream is afgelopen de winpersoon is bekend.
Gefeliciteerd Arjen, van harte. Ik ga jou, de organisatie noch jury de schuld geven dat het weer de zoveelste man is geworden. Sinds de prijs in 1991 voor het eerst werd uitgereikt hebben slechts vijf vrouwen /hem/ gekregen. Dat komt niet door de jury, want het is een correcte afspiegeling van de rauwe werkelijkheid. Dat de prijs van naam is veranderd is niet woke, maar juist een stap terug en worden vrouwen weer op nog grotere afstand gezet. Wat moet veranderen is de dominantie van mannen in Hilversum en op nog wel meer plaatsen, overal. Maar. dat. gebeurt. niet.
Emen.
Nog on-topic over de Radioring. Op het jaarlijkse RadioGala eind januari wordt ook geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen voor de prijs van beste radiopresentator. Qmusic-dj Marieke Elsinga reageerde dit weekend in het AD teleurgesteld. Zij denkt dat vrouwen daardoor veel minder kansen hebben om een Zilveren RadioSter te winnen omdat de radiowereld al zo wordt gedomineerd door mannen.
Zo is het Marieke, Marieke … je t’aime tant …
De mannen met een paar meisjes in Beeld & Geluid zijn nu gaan borrelen, Arjen moest gelijk door na het fotomoment, want moest naar tv. Zo gaat dat in een sterrensysteem dat elkaar voedt, kietelt en bevlekt met prijzen vooral nog steeds door een old-boys-network met Arjen Lubach als de kwajongen, de Pietje Bell van omroepland. De prijs is je gegund en de groeten aan je nieuwe vader, ik heb ook bij hem om de hoek gewoond. Als ik hem tegenkwam bij de Appie in de Vijzelstraat zei ik altijd tegen hem: WILLEMPIE!
Ik ga een wandelingetje in het park maken. Paraplu mee en een krentenbolletje. En vanavond vroeg naar bed. Er is toch geen bal op de tv.
+
#3 IKjes
IJskonijn
Vanavond was ik naar de Hollywood-klassieker Ninotschka met Greta Garbo. Na afloop was ik de enige van de 30 filmbezoekers in de foyer. Alcohol hoef ik niet meer, ook geen 0.0%, koffie vind ik krankzinnig duur en frisdrank, tja ... Ik ga tegenwoordig voor een glas eerlijk water met ijs en een schijfje citroen, heel lekker, valt nooit tegen en gratis. De barvrouw koos 't kleinste glas uit, kraanwater erin en een blokje ijs. Voor me had ik al 't bakje met citroenschijfjes gezien. Ze weifelde en twijfelde even met haar hand en pakte 't kleinste stukje met veel schil en nauwelijks citroen. Ik behield desondanks m'n vrolijke bui en gezicht, de vrouw keek me aan met waterige ogen, zuur en ijskoud.
Vluchtelingenhulp
Vorige week genoot ik een avondmaaltijd in een kerk in Amsterdam met onder meer een Oekraïense vluchteling die bij zijn zoon woont. 80 jaar, tanig met baseballpetje. Hij sprak al goed Nederlands en was accordeonist geweest in een groot dansorkest. Het gesprek kwam op het openbaar vervoer en dat alles zo duur was. Ik verwees hem naar de gemeente omdat hij zeker gratis zou kunnen reizen door z'n leeftijd en omstandigheden. Ik gaf hem het telefoonnummer. Gisteren kwam ik hem tegen in de kerk toen hij naar buiten ging. En, gelukt? Met een grote glimlach hief hij een gebalde vuist. Ik wist wat hij wilde en maakte ook een vuist en hij bokste die tegen die van mij aan: Ja!
Gender
Zaterdagavond was ik naar een voorstelling in het DeLaMar, met m'n rollator. Vooraf wilde ik naar 't toilet. Een klein trapje naar beneden leidt naar het damestoilet en een langere naar de heren. Een medewerkster van het theater was vlakbij en zei dat de toiletten genderneutraal waren geworden en dat ik ook naar het damestoilet kon. Inderdaad op de bordjes stond "gender-vrij". Dus koos ik voor het damestoilet, er was ook verder niemand. Maar er kwam een vrouw uit toen ik naar binnen wilde en ik verontschuldigde me, maar ze wist ervan en zei vervolgens, "Zal ik de deur voor u openhouden?" "Graag" en met een glimlach, "Het is de allereerste keer dat niet ik, maar een vrouw dat doet!"
ChatGPT
gemaakt door DALL-E, ook een product van OpenAI dat plaatjes genereert op basis van teksten (in dit geval The Mountain Unicorns singing about the beauty of unicorns)
Ik droom van de dag,
Dat ik de eenhoorn weer zal zien,
En ik zal me overgeven
Aan de schoonheid van dit magische wezen.
Niet iedereen, vermoedelijk velen, zullen niet weten wat ChatGPT precies is. Overigens de makers ook niet, want het is n AI-systeem (Artificial Intelligence) dat uiteindelijk ontraceerbaar eigen teksten produceert en antwoord geeft op elke denkbare vraag. Maar wat voor teksten en antwoorden! Zeer indrukwekkend en zelfs zo bijzonder dat ik het een grote uitvinding, of ontdekking vind, maar er zijn ook criticasters die dat niet vinden. Onterecht.
Hoe het werkt is ook interessant, evenzogoed hoe de zoekfunctie van Google is gemaakt, maar hoe die werkt is geheim, maar neem even de tijd om onderstaand artikel van taalkundige Marc van Oostendorp over ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) te lezen en het bestaat voornamelijk uit teksten uit het ‘brein’ van wat nu ook al wel liefkozend Chattie wordt genoemd. Het is overigens nu nog niet heel eenvoudig om zelf een gesprek met het systeem aan te gaan, daar moet je toch wel een en ander voor weten en doen kwa computerkennis. Maar probeer maar.
https://neerlandistiek.nl/2022/12/een-reis-naar-de-eenhoorns-met-ai
Ik vind deze doorbraak in AI zo spectaculair dat het niet eens zozeer mijn kijk op AI en de verstrekkende gevolgen van deze chatbot heeft veranderd, maar vooral aan het denken zet over ons denken en taal als mens. Hoe zit dat eigenlijk in elkaar? Madonna zong het al: Life is a mysterie. ChatGPT heeft het raadsel niet verkleind, alleen maar vergroot!
P. D.
= Preekspuis =
Jan Six I en Mick Jagger - Zomer 20 22
Kastanjeboom van de honderd paarden (castagno dei cento cavalli)- Wikipedia
__
De (witte paarden) kastanjeboom van Anne Frank - De Anne Frank Stichting
Bob Dylan in 020 in 20 22
Hoort wie klopt daar kinderen?
Tis n vreemdeling zeker
Die verdwaald is zeker
Ik zal eens even vragen naar zn naam ...
https://youtu.be/IwOfCgkyEj0
Zo om 18 uur met bus 37 en metro naar de AFAS Live waar om 20 uur Bob Dylan zn tweede en laatste concert geeft in zn Rough and Rowdy Ways Tour 2022 (ruw en baldadig) in Nederland, in Amsterdam, n halte in zn 'never ending tour' ...
Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman, nu 81 jaar, leerde ik als tiener heel oppervlakkig kennen en kende ik aanvankelijk eigenlijk alleen van Blowing in the wind dat ik wel speelde en zong toen ik n tijdje op dreef was met mn akoestische gitaar. T liedje stond in n gitaarschriftje dat ik van n vriendin (Monica D'Haens) van mn zus had gekregen met vooral tienermeisjes-liedjes zoals van Simon and Garfunkel (Bridge over troubled water), Neil Young (Heart of goLd), Don McClean (spreek uit als McKleen! American pie en Vincent) en Neil Diamond (die heb ik nooit willen spelen, want geen beautiful noise ;-). En dus The anwser my friend is blowing in wind. En ik had wat later ook n nekklem en wat mondharmonikaatjes. Maar om zanger te worden, of wat dan ook in de muziek, nooit enige ambitie gehad. Gewoon n beetje aanrommelen voor mezelf. Je houdt zielsveel van muziek of niet. Nog steeds geen plannen, wel nog af toe in mn eentje karaoken bij lyric-clips op YouTube. Why? Omdat t kan.
- op n middag zag Bob vanuit zn auto n vrouw met n viool n zebrapad oversteken, sprak haar aan en werd zn violiste - later zou ze zeggen dat die eerste ontmoeting op straat haar leven compleet veranderde - haar naam? Scarlet Rivera -
'Nobody sings Dylan better than Dylan.' O so true, maar dr is een uitzondering, Adele met Make You feel my love, dat overigens al n paar maanden voordat Dylan t zelf uitbracht al was gecoverd door Billy Joel, maar dan met de net iets andere titel To make You feel my love. 'Details Watson, it's all about details!'
Maar t mooiste die dag was - zaterdag 26 juni - toen ik even voor middernacht hier thuiskwam Paul McCartney op dat moment op Glastonburry speelde, de afsluiting van zn Got Back Tour en vooralsnog zn allerlaatste concert (Kom nog naar Nederland, Please Paul, we all love You!) en dat werd op dat moment live op de BBC uitgezonden en waar die ook Love me do speelde. Hoe rond kan n cirkel zijn, hoe magisch t leven, mijn leven geen sprookje? Niet heel veel later was ik voor de tweede keer bij The Rolling Stones in de Arena en met en door Mees & Aaf ... Ook dat nog.
To be on your own, with no direction home
A complete unknown, like a rolling stone
Nader tot Bob.
Groet,
Dirk
Amsterdam 17 oktober 20-22
En ook nu bedankt lieve kinders! X & X
2019
https://youtu.be/cJpB_AEZf6U
___________________________________
update 23:58
Het was geweldig.
! LegeNdarY !
http://www.dejongenskamer.nl/i_shall_be_released.mp4
1:50
- foto's en video waren streng verboden en r was heel veel security - ik zat eerst op t balkon en door mn rollator al gelijk vooraan in t midden kunnen aanzitten - later naar beneden gegaan en heb ik Bob, bijna vooraan, goed kunnen zien - geluid heel goed, zn stem ook, maar ... maar velen vast teleurgesteld, want geen enkele echt grote classic gedaan (wel oa Be my lady tonight - You´ve got to serve somebody) - Bob zat enkel achter n zwarte straight piano, alleen zn hoofd zichtbaar - iedereen in t zwart - even n mondharmonica op t einde, maar was de gitarist - geen toegift, maar ik heb n levende legende gezien, live -
- Tnx BoB -
- emen -
+ + +
And for now something completely different.
@djwvos
maandag 17 oktober 20 22
#1/3 Vandaag is Eminem (Marshall Bruce Mathers III aka Slim Shady) 50 jaar geworden. Mn zoon was r als kind gek op (net als op Snoop Dogg en Robbie Williams), maar ik vond t vooral agressief. Maar 1 song van m heb ik altijd wel tof en bijzonder gevonden.
#2/3 Eminem maakte de rap en de hiphop mainstream populair onder de blanke jeugd. Billie Eilish kwam met iets nieuws in 2019 - amper 18 jaar - maar ik denk altijd dat de hypnotiserende hook van Bad guy geïnspireerd moet zijn op Without You van Eminem ...
#3/3 Don't dream it's over ...
https://youtu.be/zguFTB8RuGM
Good night
X X X
Nationale Krokettendag
Waar is de feestje?
's-Gravenhage, donderdag 29 september 20-22, Slagerij Dungelmann, Hofleverancier
Ola amigos de la vida,
Morgen, zondag 9 oktober is het Nationale Krokettendag, want de geboortedag van Johannes van Dam die r n groot liefhebber van was, net als ik. Mijn liefde voor deze edele snack, culinair gerecht - jawel - is lange tijd onderbroken en helaas bekoeld geweest, maar nu weer opgelucht: I love them all!
Na Johannes z'n overlijden in 2013 verscheen postuum zn Grote Krokettenboek en werd de Nationale Krokettendag gelanceerd. Hij is nooit helemaal weggeweest die dag en aandacht, maar toch is t al wat jaren behoorlijk in t slop geraakt, ook op de sociale media.
Om t leven weer te vieren heb ik onlangs zo'n beetje alles en iedereen wat kroket maakt en smaakt n vriendelijke en aanstekelijke mail gestuurd om morgen de kroket, of croquette als je wil, weer volop in t zonnetje te zetten en dat hoeft weinig te kosten als je dat simpel op de sociale media doet. Daar is enthousiast op gereageerd en we zullen zien ...
Toen Johannes 16 jaar was en met zn familie in Groningen woonde, organiseerde hun huishoudster juffrouw Dijkstra iedere zondagmiddag n 'krokettenfeestje'. Daar is zn liefde voor de kroket geboren en hij heeft t vaak geprobeerd, maar nooit heeft ie ergens of zelf gemaakt, lekkerder kroketjes gegeten dan toen ...
Morgen ook weer heerlijk zonnig herfstweer en denk dan even aan n kroketje en aan Johannes van Dam. Geboren in Amsterdam op 9 oktober 1946 en r overleden, op 18 september 2013, in t Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.
Kroketten - Wim Sonneveld (tekst Simon Carmiggelt)
https://youtu.be/bp2ufdg_1Gc
Groet,
De Dirk
bijlage: sjiekandel - 07 10 22 - 1:30 mp4 - Klik - De Jongenskamer
"Ik leef om te eten."
n.n.
#1
https://youtu.be/M699TqhO06k
#2
https://youtu.be/AMT698ArSfQ
#3
https://youtu.be/nVAFjvRBswY
+
De Scheveningse garnalenkroket - De Jongenskamer
Daar is de feestje!
Zonder wond geen wonder - 27 september 20 21 - 20 22
zaterdag 1 oktober 20-22 / AD
Vandaag n jaar geleden voltrok in t Onze Lieve Vrouwe Gasthuis zich t wonder en begon mn herrijzenis en mn nieuwe tweede leven. Godot was nu wel gekomen.
En toen ...
... en toen ...
Nog wel gek, vanmiddag om 02:20 in 020 ineens n eenmalige harde donderslag. Thunder only happens when it´s raining ...
En op de avond van de dood van Elizabeth was r in de stad n regenboog te zien. Ik zag r in de verte vanaf t Leidseplein, daar waar de geest van Harry Mulisch nog n beetje rondwaart. N beetje, omdat ik daar was! :-)
En zonder veel betekenis, gewoon leuk, maar de Haagse band Goldband is n sensatie overal en nu met hun eerste grote hit Noodgeval. Hier t hele concert op Lowlands 20 22 en start als t goed is gelijk bij de hit van nu. Verbaas je, lach erom en ik kan dr ook nog van genieten. En blijf kijken! Dr is sprake van n nieuwe Haagsche Welle met Goldband dus en dr waren al DiRect en Son Mieux ... LOL!
Donderdag naar De Haag, eerst ´s avonds naar Paagman voor de presentatie van de biografie over Mariska Veres ´And Venus was her name´ van Leo Oldenburger en daarna naar Amare en ga ik met mn zoon naar de Juliana van Stolberglaan naar mn geboortehuis. Om daar even samen voor te staan. Omdat t nu kan.
EmeN
Goldband Lowlands 20-22 YouTube NPO YouTube
https://youtu.be/aB4OzAEgfD0#t=19m50s
En KUT! en FUCK! hebben alles met leven, geboorte en baby´s te maken!
Dat dan weer wel ...
(en 37 ook)
#1
Buitenaards leven?
Wetenschapsjournalist Govert Schilling schreef wat jaren geleden op Twitter dat hij voor 100% zeker wist dat er buitenaards leven moet zijn. Ik wees hem er fijntjes op dat er nog geen enkel spoor van leven buiten de Aarde is gevonden en zijn uitspraak niet alleen zeer onwetenschappelijk is, maar ronduit niet waar. Hij trok met een glimlach zijn uitspraak in en maakte van 100%, 99,9%. Goed zo.
Govert Schilling heb ik al 25 jaar geleden een paar keer gesproken toen hij nog medewerker was van het planetarium van Artis en ik daar met veel plezier kwam met mijn nog jonge zoon. Hij bracht toen al zijn eerste boeken uit over het heelal en hij werd later een populaire kenner van de astronomie en ruimtevaart.
Onlangs was ik weer in het planetarium en ben ik daar naar de film 'Reis door het heelal' gegaan en waarvan ik later begreep dat deze film al jaren geleden was gemaakt. De commentaarstem was van Govert Schilling.
Om de zoveel tijd verschijnen er her en der artikelen met de vraag 'Bestaat buitenaards leven, of is de Aarde uniek in het heelal?' En allemaal gaan ze er vanuit dat er wel buitenaards leven moet zijn en wordt die hypothese vervolgens verder uitgewerkt. De gedachte dat er leven - in welke vorm dan ook - alleen op Aarde zou kunnen zijn, krijgt nooit verdere aandacht. Oud-astronaut André Kuipers verkondigt regelmatig dat t moet krioelen van leven in t heelal. Zou 't?
In de plantetariumfilm over het heelal wordt ook al steeds gesuggereerd dat er 'welhaast' buitenaards leven 'moet' zijn en op t einde zegt Schilling:
"Een echt tweelingzusje van de Aarde is nog niet gevonden, maar dat gaat niet lang meer duren."
Ik maak zeer sterk bezwaar tegen deze stellige, onwetenschappelijk bewering en heb tevergeefs Artis gevraagd om de tekst aan te passen, want het is geheel onbekend of er ooit buitenaards leven wordt gevonden, laat staan wanneer. Ik heb zelfs argumenten waarmee ik kan beweren dat er nooit buitenaards leven wordt ontdekt en leven op Aarde uniek is. Het aantal parameters dat dna heeft laten ontstaan op Aarde kan bijvoorbeeld het aantal hemellichamen in het heelal al ver overtreffen en kan het zijn dat leven alleen hier op Aarde is ontstaan door een unieke keten van oorzaak en gevolg vanaf de big bang en kosmisch gezien juist extreem toevallig is. Maar als ik dat als zekerheid zou publiceren, zou ik even onwetenschappelijk zijn als de bewering in de planetariumfilm, maar vooralsnog heb ik het gelijk meer aan mijn zijde want er is nog geen spoor van buitenaards leven gevonden en vooralsnog /is/ leven op Aarde uniek, of zoals ze dan in de wetenschap wel zeggen: n=1.
#2
Seksklimaat - Tekens van de tijd
Hein Jansen noemt in de Volkskrant het nieuwe toneelstuk Seksklimaat van Maria Goos met Maria Goos als Maria Goos sympathiek en vrijblijvend en vindt het onderwerp klimaatgedrag hét onderwerp van deze tijd. Ik heb de voorstelling gezien, maar kijk geheel anders tegen dit onderwerp en de uitwerking aan.
In het stuk gaat het over vlees- en vliegschaamte als kernprobleem en door geen, of minder vlees te eten en door niet, of minder te vliegen willen de drie vrienden bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem om zo een goed mens te worden. Ze willen geen materialist meer zijn en projecteren hun dilemma's op het materiële van vlees en vliegtuigen. Hoe nobel. In mijn visie over vleeseten gaat het om morele keuzes rond lijden en genot. Ik bepaal geen standpunt vanwege het klimaat, maar door mijn betrokkenheid bij alle dieren in de vee-industrie die een rotleven hebben gehad, of bij stalbranden omkomen. En tegenover dit lijden staat het genot dat we zo verslaafd zijn aan een stukje vlees. Hoe ga je hier moreel mee om?
Het beeld dat voor mij tijdens de voorstelling oprees was het fake-getob van drie mensen die hun vlees- en vliegschaamte gebruiken om solidariteit met mensen en dieren te ontlopen en dat in holle, lege discussies waarin hun correcte klimaatgedrag als bliksemafleider diende van hun onvermogen en mogelijk egoïsme. En dat allemaal ook nog eens in slap, veelal abstract geouwehoer met af en toe wat cijfers en feiten, maar zonder verhalen: veel brood, weinig, nee geen vleesbeleg en wat ontbrak was - net als echt eerlijk en concreet praten over seks - de echte mens die echt goed is. Inderdaad het stuk toont de tekenen van de tijd, maar geheel andere dan die ik ook signaleer.
Dankjewel Maria.
#3
Old Town - The Corrs
Hai Henkjan,
Je hebt wel vaker Old Town door de Corrs gedraaid bij De MAX! en je weet denk ik enigszins wat ik ervan vind, maar kennelijk niet alles, of ben je t vergeten. Maar allereerst, Ik vind Old Town van Phil Lynott fantastisch en onbegrijpelijk dat t destijds geen hit is geworden, maar inmiddels toch een classic. Wat mensen wel tegen Phil Lynott hebben is zn nasale neusstem, maar voor mij heel pro in Old Town is het Penny-Lane-trompetje, maar ook t detail als ie zingt, Ola ... (hallo) daar kom ik zo nog op terug.
Maar nu de Corrs, de drie mooie Ierse zusjes. Ik werd mede getroffen door deze live-studio-uitvoering door de clip die je er dan bij moet zien. Dat is misschien ook een kwestie van smaak en gevoel en een lied moet ook zonder beeld sterk zijn en dat is bij deze cover dan nog steeds ...
Maar dan, de song gaat over heimwee en een verloren liefde ... Maar we weten al lang dat Phil Lynott al in 1986 is overleden, door de drugs, slechts 36 jaar geworden en hij zingt ook, This boy is cracking' up ..., daar is crack(ing') natuurlijk dubbelzinnig ... En over de liefde waarover die zingt, zij zal ook wel aan de drugs zijn geweest ... Syd en Nancy.
Maar in die regel zingt ie - logisch - over zichzelf - This boy - maar over haar zingt ie steeds, She brokes his heart, alsof t over iemand anders gaat, alsof t niet zijn geliefde is ... En This boy kan dan ook over een andere jongen gaan, Die/deze jongen ... Maar hij zingt ook over I, ik ... T is allemaal een manier van schrijven en van afstand nemen, hij zingt over haar als een vreemde, maar ze was vroeger juist zo dichtbij. Sterker nog, als je een beetje welwillend bent dan zou je kunnen opmaken dat zn geliefde zelfmoord heeft gepleegd, of door de drugs is overleden ... Maar dat laat ik even zitten, want doet tekst er überhaupt toe? Ik vind van wel, maar nu de Corrs en waarom hun versie zo mooi is en me gelijk trof toen ik m de eerste keer 's nacht 'toevallig' tegenkwam op YouTube. Ok, ik zat en zit in Amsterdam en Den Haag is mn hometown en ik zat er toen ook al jaren doorheen, alleen geen harddrugsverslaafde, ik ben geen Phil Lynott, maar die parallel voelde ik ook meteen, heel sterk, maar dat was toch niet t voornaamste dat ik zo geraakt werd, want dat was dat deze drie mooie vrouwen dezelfde tekst van Phil zingen en dan vallen ineens She en This boy beter op hun plaats, want zij zingen sowieso niet over /hun/ verloren liefde. Ze zingen over de verloren liefde van een ander, van Phill Lynott, die al jaren dood is en dan krijgt deze zin nog even wat meer lading als juist drie opgewekte vrouwen dit zingen:
This boy is crack'in up
This boy has broken down
Snap je, voel je dat na? Eerst zong Phil dit over zichzelf en later de Corrs over Phil, dezelfde tekst en ze doen dat zonder enig medelijden, maar met een soort van vreugde en opgewekte empathie, met heel veel liefde en dat voelde ik op dat moment. Je leeft even met Phil, gezien mee door de ogen van de vrouwen. En als je dat voelt dan komt dat eenzame trompetje helemaal keihard aan als een requiem-solo voor een dode man, of voor zn verlaten geliefde, of nu voor hun beiden ...
En dat maakt voor mij dat deze versie ergens beter en bijzonderder is en is geen kwestie van smaak.
Ik speculeerde al over een mogelijke zelfmoord van zn geliefde, mogelijk pas nadat ze hem verlaten had, want als je een beetje goed leest is ze er helemaal niet meer, net als Phil zelf later en dan heel speculatief, t lijkt alsof ie hiermee zn eigen graf- in memoriam-song heeft geschreven, mogelijk met de bedoeling dat anderen dit na zn dood zouden kunnen coveren. Of ie dat echt zo bedoelde, weet ik niet, maar t is wel gebeurd.
En dan dat Ola, hallo. Een van de Corrs-zusje lacht daarbij en steekt haar arm omhoog en zegt dan, Ola, Hallo! T is wat je zegt tegen iemand die leeft, van wie je houdt en geen tranen of verdriet bij de zangeressen, de tranen zitten bij de luisteraar, bij de kijker, in dit geval toen bij mij ... Ik was even broken down en dan vooral door de muziek en door de tekst en context waarover ik verder schreef ... Wat is muziek dan bijzonder, ook al hoef je er verder eigenlijk niets van te weten of van te vinden, zoals jij zegt: Mooi hoor deze versie van de Corrs, maar de original van Phll vind ik beter. Maar er zit soms meer in en dat ga je met andere oren luisteren, iets wat ik al jaren probeer te doen, op mijn manier en ...
Genoeg. Basta!
Toch nog twee dingen, ik ken(de) geen mensen die de uitvoering van de Corrs ook zo verpletterend mooi vinden en dan beslist ook met de clip erbij (jij houdt niet van clips geloof ik ...), maar dat waren wel alleen maar vrouwen, dat dan weer wel, mannen vinden zoiets al heel zeikerig en sentimenteel zo met drie van die zussen en violen, overigens jij in ieder geval niet, want jij draait m in ieder geval nog welles, zeker nadat ik er een keer over begon ...
Laatste en tweede puntje, heb je 'toevallig' t clipje gehoord en gezien dat ik rondstuurde met Erbarme dich van Bach? Daar schreef ik over dat je daar het lijden in kan horen, in de muziek, zonder enige kennis. Dus je voelt als je t hoort t lijden, maar wat ik niet schreef, maar wat wel de crux is: De muziek die daarover, over t lijden en verdriet is zo mooi dat t het /tegelijk/ ook het tegengestelde is van lijden: een en al schoonheid, vreugde en een beetje troost, een beetje want voor mij is muziek nooit een troost, ik kan er gewoon altijd dan vrolijk van worden, of emotioneel, maar dan is t juist de schoonheid, t geluk, t mooie dat t wint van t lijden ... Zo ervaar ik dat en das ook niet vanzelf gekomen en daarom ook deze opgewekte uitvoering van de Corrs en daarom dat ik die zo verpletterend mooi vind. Zelfs zo mooi dat dit soort nummers die ook nog s gaan over wat mij bezighoudt (dus ook over mij gaan!) en wat misschien mijn kleine missie is (zoals ook dit mailtje!), ook deze song n hele sterke aanwijzing is dat er iets aan de hand is met onze existentie, dat er meer is tussen hemel en aarde en wat anderen resoluut afwijzen en voor mij een onverwachte zekerheid is geworden. HET bestaat.
Bye, bye ...
DJ
Kijk eens naar de clip met je vrouw en dochters. Kan je goed YouTube thuis zien en horen? Daar schort t bij velen al aan, maar ik kan dat heel perfect allemaal. Daarom ben ik enerzijds gek op radio zonder beeld en op audio (maar niet op Spotify), maar ook helemaal gek op YouTube omdat daar heel veel bijzondere dingen zijn te zien en horen ... Dus ... ;-)
Old Town
The girl's a fool
She broke the rule
She hurt him hard
This time he will break down
She's lost his trust
And so she must
Know all is lost
The system has broke down
Romance has broke down
This boy is crackin' up
This boy has broken down
This boy is crackin' up
This boy has broke down
She plays it hard
She plays it tough
But that?s enough
The love is over
She's broke his heart and that is rough
But in the end he'll soon recover
The romance is over
This boy is crackin' up
This boy has broken down
This boy is crackin' up
This boy has broke down
[Piccolo-trompet-solo]
This boy is crackin' up
This boy has broken down
This boy is crackin' up
This boy has broke down
I've been spending my money
In the old town
It's not the same honey
With you not around
I've been spending my time
In the old town
I sure miss you honey
Now you're not around
You're not around
This old town
Ola!
This boy is crackin' up
This boy has broken down
Yeah yeah
This boy is crackin' up
This boy has broke down
This boy has broken down
This boy has broke down
This boy is crack'in up
This boy has broke down
~
Don't make war, don't die, make love and baby's ...
X X X
Aaf is bachelor science!
The scientist - Coldplay
https://youtu.be/RB-RcX5DS5A
She blinded me with science - Thomas Dolby
https://youtu.be/V83JR2IoI8k
X
Twee radio-dingetjes met Dirk
Raad de cover bij Radio 2 Giel - Met Someone, Tessa Rose Jackson ... - mp3 - De Jongenskamer
Papa was a rolling stone - The Temptations
https://youtu.be/nXiQtD5gcHU
Plaetje aanvragen bij Radio 2 van Joe Tex ... - mp3 - De Jongenskamer
- Dirk van de rode tas -
+ + +
Bericht uit de Jongenskamer - Dreams - Fleetwood Mac
Hai mensen van de radio en 1-ieder,
Maandag de 22e augustus alweer en op woensdag 24 augustus 1977, dan dus 45 jaar geleden, kwam in Nederland de single Dreams uit van Fleetwood Mac. Van t legendarische album Rumours en ik vind Dreams een van de allermooiste popsongs ever en ik wil jullie vragen om op wat voor manier daar woensdag bij stil te staan. Why not?
Hieronder vinden jullie wat extra info uit n mail die ik vorige week naar de jonge zangeres néomí (Speelman) heb gestuurd en ge-cc-t naar Giel Beelen. Geen respons, maar hoe dan ook Dreams is natuurlijk voor iedereen die van muziek houdt.
T spreekt verder wel voor zich, zelf ben ik niet beschikbaar om erover te praten, niet hierover, om allerlei redenen, maar doe dat vooral zelf wel, of bel met iemand die daar ook met enige passie over kan praten. Denk ik natuurlijk aan n vrouw ... ;-)
Dr is nog wel meer te vertellen over Dreams, Rumours en de perikelen toen rond Fleetwood Mac (N Engelse bluesband die n Amerikaanse supergroep werd.), maar daar moeten jullie, als je wil, zelf maar wat verder voor researchen, maar belangrijker is jullie eigen mening en waardering. 1 dingetje wil ik nog wel meegeven en dan zal je Dreams weer anders horen dan voorheen en t kan best zijn dat nog nooit iemand dat heeft geschreven, maar als Stevie in t refrein steeds t sleutelwoord 'thunder' zingt, haalt drummer Mick Fleetwood even hard uit en hoor je feitelijk ook de donderslag. Ook dat maakt Dreams mede n geweldige en magische song die speciale aandacht verdient en vooral in t belang van de luisteraars!
Groet,
Dirk
(niet de enige, wel de echte)
Ik denk niet dat néomí de song woensdagavond bij Giel gaat coveren, wellicht n andere keer, dus iedereen kan nog wat extra´s verzinnen, bijvoorbeeld Laura Jansen, of uh ... Maar Giel, als néomí t n keer komt coveren, dan mag je me na afloop wel bellen en zal ik n leuk commentaar geven. Dat dan weer wel ...
En bedenk dat Stevie zingt over twee soorten dromen, of eigenlijk drie, hoe dat zit, ga daar zelf maar over nadenken ... ;-)
Delen uit n mailtje naar néomí vanwege optredens bij Giel en ik haar onlangs heb zien spelen met n mini-concertje in Paradiso. Alles Hangt Met Alles Samen.
[...]
Tijdens t optreden zei je n paar keer dat je meeste songs over liefdesverdriet gaan, over n gebroken hart, of in goed Frans, t zijn break up songs. Dat wist ik niet en ik word tekstueel pas wakker als ik iets op YouTube n paar keer ook zie en dan wil ik nog welles lyrics erbij zoeken.
Na afloop zei ik tegen je dat ik zou proberen om tussen 23 en 00 uur naar Giel te bellen en dan live in de uitzending vertellen wat ik van je optreden vond. Dat is n dagelijkse rubriek van m. Maar ze hebben tussen 23 en 00 uur mn telefoon niet opgenomen. Niet mijn probleem, maar jammer voor jou en kon ik ook niet zeggen dat je op 2 september in de Melkweg staat zoals je op t podium vertelde.
[...]
Dus toen vroeg ik aan je, Doe je ook covers? Ja, dat deed je, zo zei je en toen vertelde ik dat mijn favoriete break up song Dreams is van Fleetwood Mac, van Stevie Nicks. Je keek even op met n blik van herkenning, maar ik weet niet of je buiten t nummer zelf ook wist waar t over ging, want dat weten maar weinigen (in Nederland!) en velen zullen door de titel en sfeer van t lied denken dat t n liefdesliedje is. Maar dat is t juist niet en t refereert aan de break up tussen Stevie en mede-bandlid Lindsey Buckingham. Maar r was ook nog n break up tussen twee andere leden. Wat n drama allemaal en dat midden jaren zeventig en zo kwam in 1977 t legendarische album Rumours uit met die prachtige (en veel betekenende!) hoescover ... Dit jaar dus 45 jaar geleden.
Dreams is de enige nummer 1 hit van Fleetwood Mac geweest in de US en daar begrepen ze natuurlijk wel de tekst waar t over ging! Stevie schreef deze klassieker naar haar eigen zeggen in 10 minuten en ergens snel achter n piano (en dan moet ik ook aan jou denken! ;-). T bijzondere aan de song vind ik behalve haar stem en ook de tekst dat r hier ook weer n dreigende ondertoon hoor- en voelbaar is: n stroom, n flow van muziek van wat samenpakkende wolken die onafwendbaar overgaat in van regen met de wending van de donderslag met de tekst:
O, thunder only happens when it's raining.
Wow en vooral de combinatie van tekst, muziek en de stem van n vrouw waarbij ik dan ook Stevie voor me zie.
[...]
De single Dreams werd op 24 augustus 1977 in Nederland uitgebracht, oftewel volgende woensdag 45 jaar geleden en net als ik heeft Giel ook veel met bijzondere muziekdata en ik had en wil voorstellen of Giel je dan volgende week woensdagavond weer wil uitnodigen in de studio. Maar natuurlijk en let op Giel, daar kwam ik op omdat jij na wat ik vertelde over Dreams spontaan en heel enthousiast zei: Als ik weer n cover ga doen (ik geloof dat je ook op Giel doelde?) dan ga ik Dreams doen! High five néomí, maar pas als Giel je na lezing van deze mail gaat benaderen en zegt, Leuk, kom woensdagavond de 24e langs, kan je je optreden van 2 september promoten - en dan dus als cover Dreams, want die staat al 2 jaar op nr 111 in de Top 2000. En dan kan je t r met Giel verder over hebben dat t 45 jaar geleden uitkwam in Nederland ... Zit n hele film in. ;-)
Dreams
(remastered 2004!)
Now here you go again
You say you want your freedom
Well, who am I to keep you down?
It's only right that you should
Play the way you feel it
But listen carefully to the sound
Of your loneliness
Like a heartbeat, drives you mad
In the stillness of remembering what you had
And what you lost
And what you had
And what you lost
O, thunder only happens when it's raining
Players only love you when they're playing
They say women, they will come and they will go
When the rain washes you clean, you'll know
You'll know
Now here I go again
I see the crystal vision
I keep my visions to myself
It's only me who wants to
Wrap around your dreams and
Have you any dreams you'd like to sell?
Dreams of loneliness
Like a heartbeat, drives you mad
In the stillness of remembering what you had
And what you lost
And what you had
Ooh, what you lost
O, thunder only happens when it's raining
Players only love you when they're playing
Women, they will come and they will go
When the rain washes you clean you'll know
Oh, thunder only happens when it's raining
Players only love you when they're playing
They say women, they will come and they will go
When the rain washes you clean you'll know
You'll know
You will know
Oh, you'll know
O, thunder only happens when it's raining
Players only love you when they're playing
They say women, they will come and they will go
When the rain washes you clean you'll know
You'll know
You will know
Oh, you'll know
+ + +
NB.
Dat Stevie zingt dat onweer alleen gepaard gaat met regen is niet waar, maar dan word je gelijk weer zo´n mansplainer en dat dan bij zo´n mooie song die ze heeft geschreven ... ;-)
The best is yet to come!
+ + +
Begraafplaats De Nieuwe Ooster - Donderdag 11 augustus 20-22 - Twitter
x x x
Pagina met voetnoten over Wally Tax en fraaie cult-clip Paard van Troje - De Jongenskamer
Lome Dag - Rob de Nijs (Cover Perfect Day, Lou Reed)- YouTube
Perfect Day - Lou Reed - YouTube
Touch - Wally Tax and the Outsiders - 11 mei 1997 - Het Paard van Troje - De Jongenskamer - YouTube
Nescio (ik weet niet) - (The) Nits - YouTube
scio
#11augustus2022amsterdamoost
8 augustus - Mini Podcastje #17 - Niet uitgezonden podcastje door De Staat van Stasse, Radio 2, wel hier op mn eigen Jongenskamer
8 augustus - Mini Podcastje #17 - 8 augustus 20-22 - mp3
Mad World - Gary Jules (original Tears for Fears)
https://youtu.be/4N3N1MlvVc4
#17
Nieuwe mini-podcastjes
Mini Podcastje #16 - Indische woorden (en Indisch eten) - Dinsdag 19 juli 20-22 - mp3

Mini Podcastje #15 - De MAX! stopt op Radio 5 / Bedankt Manuëla en Henkjan - Vrijdag 1 juli 20-22
Mini Podcastje #13 - Zomer - Dinsdag 21 juni 20-22
Mini Podcastje #13 - Radio 2 edit De Staat van Stasse - Zomer - Dinsdag 21 juni 20-22
Mini Podcastje #12 - Congratulations Paul McCartney! - Dirk Vos - 2:54 mp3 - Zaterdag 18 juni 20-22
#16
To a greater or lesser extent every one depends on "stories" to discover the manifold truth of life.
George Bataille
Nieuwe hering!
Mazzel ...!
Dirk
#15
https://youtu.be/L9x-DENKIts
Ik heb n klein spreekbeurtje gemaakt over n leuk nummer van nu en dat mogelijk wel n zomerhitje wordt ...
+++
Serendipicus
Summer in New York - Sofi Tukker
https://youtu.be/QCuSci5BSyQ
Het vrolijke liedje is van t duo Sophie Hawley-Weld en Tucker Halpern uit Miami/New York en leunt op n sample van t intro van Tom's diner van Suzanne Vega. Suzanne schreef Tom's Diner al begin jaren 80, maar bracht t pas was jaren later uit zonder veel succes, maar de rapgroep DNA pikte t op en maakte er n eigen versie van zonder Vega daarvan op de hoogte te stellen, toen kon alles nog, dachten velen. Maar Suzanne vond t zo leuk dat ze haar naam aan de versie verbond en werd t n wereldhit ...
Tom's diner is n bestaande bar in New York en Sophy Tucker was n Amerikaanse comedienne van lang geleden, n uitspraak van haar was:
I've been rich and I've been poor. Believe me, honey, rich is better.
La die da ...
Bette Midler heeft n paar conferences over haar gedaan ... Summer in New York, ik ben nog s in n zomer in New York geweest, vond t toen prachtig. De song eindigt met de zin:
The serendipity of summer in New York
Ik ben n serendipicus, omdat als ik ergens naar op zoek ben en niets vind, ik toch andere mooie ontdekkingen doe, voortdurend.
het is
Dirk
...
Wouter van der Land @WoutervdLand
Als antwoord op @djwvos
De echte Sophie Tucker was Oekraiens-Joods en een geweldige ster. Als ik me niet vergis zette zij 'How Ya Gonna Keep 'Em Down on the Farm' op de kaart, nog voor Norah Bayes. Ook nog in een film met Judy Garland.
#14
"Instant karma's gonna get You ..."
Podcastje number #9 - Venus was haar naam / Montage/Collage De Staat van Stasse - Woensdag 25 mei 20-22
Donderdag 26 mei 20-22 Hem El Vaarts Dag
http://www.dejongenskamer.nl/destaat250522.mp3
T is wat T is, wees geduldig, t duurt 25 minuten, neem de tijd, zorg voor goed en wat lekker hard geluid en t enige dat n beetje relevant vooraf is, is dat t liedje van mn keuze niet wordt gedraaid, maar die heb ik alsnog helemaal op t einde van mn podcastje gezet. Omdat t kan. En als je niet in toeval gelooft zoals ik (en sinds kort gelooft Giel Beelen daar ook niet meer in, toeval bestaat inderdaad niet!) dan is mogelijk wel te begrijpen dat Alles Met Alles Samenhangt. En das alleen maar leuk, vooral als je er wat mee doet.
Dirk
Let altijd goed op, want er kan nog n trein aankomen!
Net nadat mn podcastje klaar was en met drumintro, las ik dat Alan White de long-life drummer van Yes is overleden, 72 jaar. Heb m live gezien ... En hij is drummer van t intro ... . Zn finest hour was mogelijk wel zn drumwerk op Instant Karma ...
+
Instant Karma - John Lennon & The Yoko Ono Band (ALan White op drums)
... en op Imagine en My sweet Lord van George Harrison. De verbindende factor tussen zn bijdragen zal Phil Spector zijn geweest ...
My sweet Lord - George Harrison - Special clip edition 20-21!
https://youtu.be/04v-SdKeEpE
The great gig in the sky - Pink Floyd
Live at Knebworth 1990 (met Clare Torry)
https://youtu.be/vWZ6hmHj2MA
Live at Knebworth 1990 (met Clare Torry)
https://youtu.be/vWZ6hmHj2MA
+
Well, we all shine on ...
#13
============================
Vrijdag 6 mei 20-22 / 18.06 uur
============================
Vrijdag 6 mei 20-22 / 18.06 uur
============================
Geen gezicht een masker op.
+
Spokane #1 - Washington 29 april 20-22 (0.34)
https://youtu.be/rCHycIOyyjg
Spokane #2 - Washington 28 april 20-22 - A special message (1:22)
https://youtu.be/s4qrvvzeF0gM
Ook voor de 100e keer blijft t me ontroeren en vanaf de eerste noot en daarom weet ik zeker dat engelen bestaan.
Spokane #3 - Washington 28 april 20-22 - (4:21)
https://youtu.be/iUn2jEiqxdI
+
En dan nog een nieuw mini-podcastje bijgevoegd.
Fijn weekend,
DJ
Coming up soon Afscheid Jan de Hont & ZZ & De Maskers 20-22 met voortreffelijk voorprogramma:The Jumping Jewels en René & His Alligators. Special appearence Freek de Jonge.
The best is yet to come ...
&
Mini Podcastje #8 - 4, 5, 6 mei 20-22
http://www.dejongenskamer.nl/6mei2022.mp3
What if God was one of us?
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Tryin' to make his way home
We'll meet again ...
X X X
===================
PS. 23:30
===================
...
Ik heb vanavond radio geluisterd en weet ik weer zo goed waarom ik geen tv kijk. En ook daardoor nog een deel 2 geknutseld na mn Mini Podcastje van vanmiddag, nu met radio-audio en muziek, maar zonder mn stem, maar wel mijn keuze met t laatste plaetje ...
4, 5, 6 mei 20-22 / Deel 2
http://www.dejongenskamer.nl/6mei2022_part2.mp3
Een van mijn credo's is Alles Hangt Met Alles Samen en ook letterlijk lijkt me dat het geval, want in ons hele heelal hangt alle materie met elkaar samen, anders had ik ook van vandaag weer alles allemaal niet mee kunnen maken, niets kunnen horen en hadden jullie dit niet kunnen beluisteren. Nu wel. Het duurt precies 25 minuten. Wees geduldig, geduld wordt beloond. Ik weet daar alles van.
Gutenacht freunden,
DJ
#12
Ik vindt
Ik stuurde een (afgewezen) reactie naar de NRC op een opiniebijdrage van een oud-leraar Nederlands in deze krant en waarin hij de verloedering van het taalonderwijs hekelt.
+
Ik vindt
Er is van alles aan de hand in het onderwijs en worden er 'boosterprogramma's' uitgerold om de achteruitgang van onder meer de schrijf- en leesvaardigheid bij het vak Nederlands te keren. Een desperate oud-leraar Nederlands luidde vrijdag in NRC weer eens de noodklok en verfoeit de taalverloedering.
Er zou zeker wel een en ander aan mogen worden gedaan, maar vooralsnog hebben deze goedbedoelende docenten het tij niet kunnen keren, maar gaat dat dan straks wel lukken? Kan het überhaupt nog wel en is bijvoorbeeld foutloos spellen in deze tijd nog wel te doen voor jongeren, laat staan noodzakelijk? Laat de spelling vrij.
Beter lezen mag een prioriteit zijn, maar lukt dit niet door problemen in de samenleving die buiten het bereik van het onderwijs liggen: telefoon- en appverslaving, ongeduld, het voortdurend zoeken naar prikkels, gamen, netflixen, sporten; alles wat jongeren (en ook ouderen) doen om maar niet te hoeven lezen en schrijven. Daar ligt volgens mij het echte probleem.
Maar docenten Nederlands geef niet op, hou vol, maar laat die vermaledijde verloedering rusten en ga wel gedichten en kranten lezen met je klas! Want, Who cares dat 'Ik vind' zonder t is en 'hij vindt' met een t? Ik niet.
DirkJan Vos
Amsterdam
#11
Mini Podcastje #7 - Henny Vrienten
Henny Vrienten overleden en heb n Mini Podcastje gemaakt met ... ja met wat? T eindigt met n plaetje en voor de rest? Luister maar ... Goede reis Henny!
Mini Podcastje #7 - Henny Vrienten - Maandag 25 april 20-22
De Nieuwe Courant - fictie - 2016 - DirkJan Vos - De Jongenskamer
Is dit alles - Doe Maar - Live 2012 - Met orkest - YouTube
+
#10
Mini Podcastje #6 - De Anna Paulownaboom
DirkJan Vos @djwvos
Vandaag 3e Paasdag en mn 6e Mini Podcastje gemaakt over de Anna Paulownaboom. Met n verrassend en heel leuk liedje op t eind. Eg wel! Ik verklap alleen
dat de zanger hier in de buurt in Amsterdam-Oost opgroeide. Totaal 5:24. Enjoy!
En dan nog dit:
+
Mensen zeggen wel zogenaamd slim en kwasi filosofisch, Je hoeft niets te zoeken, t gaat alleen om de weg en de reis en niet om antwoorden. Maar juist t zoeken geeft richting aan de weg en de reis en dat je niets vindt, dat maakt niets uit. Stel juist vragen en blijf zoeken, blijf in beweging, blijf leven. Net als ik.
#9
De tijd heeft t geleerd?
Onderstaande forumreactie is geweigerd op n oerdom stukje van n omhoogevallen hoogleraar letterkunde en dan heb ik me nog ingehouden om maar niet te schrijven waar deze nietskunnende nietsnut t lef en de arrogantie vandaan haalt om niet alleen de eindzin van Oeroeg geheel ten onrechte te kritiseren, maar ook nog eens denkt hoe Hella Haasse t beter had moeten doen. Dwaas, ga fietsen stelen in De Kolping.
_____
Oeroeg verscheen in 1948 (als het Boekenweekgeschenk), in augustus 1945 werd de Republiek Indonesië uitgeroepen en pas eind 1949 eindigde de wrede koloniale oorlog door Nederland met de overdracht van de soevereiniteit.
De symbolische vriendschap tussen Oeroeg en de hoofdpersoon stond model voor de relatie tussen Indië/Indonesië en Nederland van dat moment en niet voor niets wordt de vriendschap tussen beide jongens op het einde verbroken.
En als je bedenkt wat er nu nog steeds gaande is in een uiterst slepend en moeizaam proces van erkenning en ontkenning over ons koloniale verleden (ik laat t slavernijverleden maar onbesproken dat ook heeft huisgehouden in Indië en met name door deportatie van koelies naar Suriname), dan is de slotzin "De tijd zal het leren." van Hella Haasse geenszins een dooddoener, maar was ze letterlijk profetisch en nog springlevend, want in de tussenliggende tijd, na 70 jaar(!) is er nagenoeg nog niets geleerd professor Joosten.
oeroeg = goeroe
#8
The Ketchup Song
Vrijdagmiddag 8 april 20-22 - 14.00 - De Bonanza / Radio Veronica / One Hit Wonder Day
Hey Rob & Caroline,
Ga ik t toch weer proberen om t verhaal van The Ketchup Song te slijten en wat me nog steeds nergens gelukt is, maar t is zo leuk. Of ze geloven t niet? Nee, staat niet op Wikipedia, maar als je al wat Spaans zou kennen ... O wacht er staat nu wel iets over, hoe zou dat toch komen, was pas nog niet ... ;-).
Enfin, maar de The Ketchup Song van Las Ketchup (drie zussen) is n One Hit Wonder. Maar waar gaat t over? Nou t bijzondere is al dat t refrein lijkt op de basloop van Bernard Edwards van Good Times van Chic, dus ook op Another One Bites The Dust van Queen (gejat door bassist John Deacon, die overigens al heel lang van de aardbodem lijkt verdwenen) en dus ook op Rapper's Delight van de Sugar Hill Gang.
En t gaat nu om de laatste, om Rapper's Delight want op hun gerapte refrein 'hip hop hippe to the hip to the baby babba ...' op t basloopje, zingen de zussen Lucía, Lola en Pila Muñoz op The Ketchup Song (Aserejé) 'aserejé ja deje dejebe tu dejebe sebi ...' en dat betekent niks, ook rapklanken, t zelfde als 'hip hop hippe to the hip to the baby babba ...'! Leuk hè? Maar dan nog, Waar gaat t liedje, die grote hartstikke leuke zomerhit (met dansje) van 2002 eigenlijk over?
T gaat over ene Diego die dansend en zingend op de dansvloer in n verder lege discotheek staat en danst en zingt op ... Rapper's Delight!
De cirkel weer rond, bijna want er komt nog iemand in t lied voor en die n paar keer genoemd wordt, want er was natuurlijk toch nog iemand in die discotheek, je voelt t al Rob: el DJ! De dj die iedere vrijdagnacht om 12 uur Rapper's Delight voor 'm draait ook als er dan wel meisjes zijn die gehypnotiseerd naar Diego kijken en ...
;-)
DJ Fox
Robbie en Veronica hebben er (nog?) niks mee gedaan, dus jongens en meisjes dj's, ga jullie gang, free flow of information & creativity ...
'DJ's the man whe love the most'
Sowing the seeds of love - Tears for Fears
https://youtu.be/VAtGOESO7W8
Another One Bites The Dust - Queen - YouTube
Good Times - Chic - Live - YouTube
+ + +
Basloopje Good Times
Bernard Edwards
En nog ff voor de record over dat basloopje, inmiddels wel t meest iconische basloopje door al dat hergebruik ... Eind jaren 70 was er n jamsessie in n New Yorkse studio, georganiseerd door Nile Rodgers van Chic en waar John Deacon, bassist van Queen, ook aan meedeed. Op n gegeven moment komt Bernard Edwards er ook bij en improviseert dat basloopje, Nile moedigt m aan en vindt t geweldig en de rest is history met Good Times. Maar John Deacon dacht, vond dat hij dat loopje dus ook mocht gebruiken, maar Bernard dacht daar anders over, maar ze hebben maar nooit stappen ondernomen, wel tegen The Sugar Hill Gang en met succes. Bernard Edwards (overleden in 1996 in Tokio vlak na n concert en tijdens t optreden was ie al niet lekker, kreeg zelfs even n black-out, maar speelde door en wat later werd ie dood op zn hotelkamer gevonden: doodsoorzaak, longontsteking!), maar Bernard was behoorlijk pissig op Deacon en Queen nadat Another One Bites The Dust uitkwam, want vond t gewoon diefstal en werd laaiend toen ie er regelmatig mee werd geconfronteerd dat nota bene hij t van Deacon zou hebben gejat! We weten beter (Good Times kwam ook eerder uit), maar Bernard zei altijd dat t pure discriminatie was. Power To The Black People. Nog steeds heel hard nodig. Yo!
Diego = God ei
++++
En dan vond ik wat later nog dit ...
Weird Al Jankowitz
https://youtu.be/tZkouut-9RQ
Wel grappig natuurlijk, maar ook nog:
Another one bytes the dust - Filmscène Bohemian Rhapsody
https://youtu.be/WWf-lvXhzwY
Dit vind ik minder grappig. Freddie vraagt aan John of hij dat basloopje heeft geschreven. Dan blijft t (al veelbetekend) stil, maar t eerste woord dat John daarna zegt is hoe je t draait of keert: Yes ... De strekking zal zijn dat John gelogen heeft, maar dat is voor de film verder niet relevant, maar wel voor de geschiedenis ... QED!
#7
Mini Podcastje #5 - Het Bloesempark

Het Bloesempark - Het Amsterdamse Bos
#6
Mini Podcastje #4 - She loves You

Mei Li Vos (geen familie) in Het Oosterpark
#5
Mini Podcastje #3 - De Oscars en muziek
#4
Zondagmorgen
27-03
___________________________________
Onderwerp:
Zondagmorgen
'D.J.'s the man we love the most'
(Pastiche op I am the walrus van The Beatles en met Penny Lane-trompetje)
Nothing is imposible.
Zo, zondagmorgen en net het ADAM Kwartet gehoord met Renée, live op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal. Was mooi, de Oekraine-compositie was wat minimalistisch, maar t eerste stuk van Haydn was prachtig: Die Sieben letzten Worte unsrem Erlösers am Kreuze.
Nu heb ik inmiddels n heel andere kijk op de existentie, maar nogmaals niets met bestaande religies en zeker niets met t gristendom en met Jezus. Maar de reden dat ik nu mail en door nog wat andere dingetjes, is dat vandaag op 27 maart in 1959 mn zus Hélène werd geboren en wel op Goede Vrijdag, de dag van de kruisiging van Jezus (en vorig jaar werd mn moeder op Goede Vrijdag gecremeerd, ik bedoel maar ;-) en sinds vorig jaar maak ik wel de taalgrappen (anagrammetjes) naar Hélène over Jezus als Je zus en Zusje. Maar toeval bestaat niet. Die zeven woorden waren overigens een paar zinnen en door mij nu even hertaald en zouden ongeveer dit zijn geweest.
"Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen. Ik zeg u: vandaag nog zal je met mij zijn in het paradijs."
Nu is dit natuurlijk uit iemands duim gezogen, maar ook met de boodschap heb ik moeite omdat ik denk dat G. helemaal niemand heeft verlaten, dat er niemand wat dan ook vergeven hoeft te worden, enzovoorts. Ook weet ik zeker dat G. geen man is, al was t alleen al vanwege mn grote lieve steun en toeverlate de wondverpleegkundige in 't Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Danielle God, waardoor ik vaak gekscherend zeg dat ik zeker weet dat G. een vrouw is. En dat is dan natuurlijk zo ;-), maar ik denk dat HET man noch vrouw is. Maar goed, ik schrijf nu al G. op voor God omdat ik dat toch een wat beladen en zwaar woord vind dat sterk met t gristendom is verbonden en daar heb ik niets mee. Daarom heb ik onlangs bedacht om t woord God te gaan vervangen door Con, de eerste drie letters van 'concept', wat goed weergeeft hoe ik tegen onze existentie aankijk en ik mezelf vroeger, als ik wat was, conceptualist noemde. Ik ben gek op concepten, net als dit mailtje eigenlijk ... QED.
Con ...
Dan hoorde ik vorige week live op de radio de Utrechtse singer/songwriter Judy Blank (1995, nu 27 jaar) met haar nieuwe single en ik was op slag verliefd op t liedje. Vervolgens daarna op YouTube t nummer nogmaals gehoord, maar nu zoals ie in de studio is opgenomen en werd ik helemaal verrast omdat de synthesizer op de radio nu hoorns waren! Nou ja. En dan ook nog de referentie aan Imagine van John Lennon met de piano ...
De eerste regels die Judy zingt zijn:
Hello sunshine
Tja, ook wel stug nu ik na al die jaren met gesloten gordijnen enorm geniet van de stralende zon, de magistrale zon die de laatste weken mn hele woonkamer bijna de hele dag verlicht. Indrukwekkend, magisch zelf.
En dan heet t lied ook nog CONfetti ...
Confetti - Judy Blank
En vanwege Mees zn hoorn-festival had ik m t clipje gestuurd (maar hij heeft m nog steeds niet bekeken en beluisterd, druk, druk, druk en vanmiddag speelt ie met Camerata op de universiteit van Heidelberg, gisteravond naartoe gereden, vanavond weer terug, dus komt wel) en dacht, Misschien leuk om haar dat met piano en n paar hoorns op t 40-jarig jubileumfestival te laten spelen, kleine entre act ... Zie maar ...
Enfin, maar mooier eigenlijk is, dat ik gisteren van Lies aan de telefoon hoorde dat ze vrijwilliger is geworden bij t festival, Mees zn festival, Mees is als voorzitter van Het Nederlands Hoornisten Genootschap (NHG) nu natuurlijk ook de ambassadeur in Nederland voor de hoorn en prachtig dat onlangs last minute door n opzegging zn Duitse leraar uit Weimar, Jörg komt spelen, net als zn Amsterdamse leraar Herman dat sowieso al zou doen (en erelid wordt gemaakt en Mees dat dan mag doen) en Herman nu ook zn collega is in Den Haag. Nou, nou, t kan allemaal niet op ... ;-)
Maar nu Lies actief bij de organisatie is, kan ik via haar verder bijdragen, want dat heb ik al gedaan via Mees, maar met Lies is t handiger en beter. Zo heb ik bijvoorbeeld dat eerbetoon voor Jan Wolff bedacht (ook om heel andere en persoonlijke redenen! Jan Wolff, what's in a name ;-) en komt er nu een Jan Wolff Erepenning, de penning zelf was weer een idee van Mees en aan dit alles zitten nog mooie verhalen aan vast, verhalen van lang geleden, verhalen van nu en verhalen die nog moeten komen ... Mooi, mooi, mooi.
Ik stuurde Mees de link van Confetti, maar toen gelijk ook een live-versie van t lied Blaosmuziek van de Limburger Gé Reinders. Er staan diverse live-versies op YouTube, ook met Het Metropole Orkest (maar zonder hoorns), heel tof allemaal, maar die ik stuurde en nu meegeef vind ik toch de mooiste, ook door de CONtext ...
Mees kende Blaosmuziek heel goed, zo zei die later, want in 2014 heeft ie twee concerten met Gé Reinders en de Philharmonie Zuid-Nederland gedaan en t lied gespeeld, Mees was invaller. Prima, heel leuk Mees! Maar, zo vervolgde Mees, voor t concert stapte Gé op me af en zei dat ie voor Blaosmuziek altijd een blazer uit t orkest even naar voren haalt en dan wat zegt en zn naam noemt ... Dus Gé vroeg hoe Mees heette. En zo gebeurde t dat Mees als invaller door Gé Reinders tijdens t concert in het zonnetje werd gezet, Gé die de hoorn prees als prachtig blaosinstrument en Mees zn naam noemde, Mees Vos! Mijn Mees en gister vertelde Lies dat ze daar bij is geweest. Ook dat nog, Onze Mees!
Daar werd ik enigszins stil van, maar ook heel enthousiast en t gaf positieve energie en t bewees weer mn zoveelste gelijk over alles wat ik denk en wat ik meemaak: Zonder wond geen wonder. Und so weiter ...
Daarna heb ik de video van Bloasmuziek 's avonds nog een keer bekeken en beluisterd - goed volume - ik ben beslist geen labiele huilebalk, maar toen hield ik t niet droog.
Maistro muziek!
Blaosmuziek - Gé Reinders
Groet vanuit Amsterdam-Oost en een zonnige zondag op de dag dat de zomertijd is ingegaan,
X
D.J.
En ik kan vanaf gisteren in principe iedere dag naar buiten met de rollator en wil dat ook gaan doen en ik ben daardoor van niemand meer afhankelijk. Dus een grote stap vooruit. Daarnaast loopt er nog een krankzinnige zaak rondom Mentrum en mn spychiator, maar daar kom ik hopelijk alleen uit, is vooralsnog t beste, maar als t echt helemaal verkeerd dreigt te gaan, dan ga ik hulptroepen en jokers inzetten. Vooralsnog alles cool controlee en ik laat me door niets en niemand gek maken! ;-)
Drop after Drop - Maxim Shalygings (Oekraïne) - ADAM Kwartet - Festival for Compassion | Schiermonnikoog 16 maart 2022
+ + +
www.koncon.nl/docenten/mees-vos
The best is yet to come ...
X X X
Love Amsterdam
___________________________________
Onderwerp: Zondagavond - Was:
Zondagmorgen
PS.
Sting trad vorige week in Amsterdam op en opende zn concert met n aangepaste versie van zn song Russisans. Ik hoorde deze nieuwe, recente versie net op de radio bij Leo Blokhuis en die staat sinds twee dagen ook op t YouTube-kanaal van Sting. Als je t ziet en hoort begrijp je wel waarom ik dat nu stuur, zeker na de hoorns van vanochtend.
En dan draait de wereld door en opende vanmiddag t radiojournaal dat zich vrijdag n familiedrama in Maastricht heeft voltrokken en n vader zn zoon en zichzelf doodschoot.
Waar is de Heilige Geest?
Die is er nog, don't worry, be happy.
___________________________________
> En dan draait de wereld door en opende vanmiddag t radiojournaal dat zich vrijdag n
In de wijk Mariaberg.
Ingezonden brief naar de NRC, 23 maart 20-22 als reactie op een artikel van Japke-d. Bouma.
(mijn reactie is afgewezen)
+
INSANE!
Met stijgende ergernis las ik de negatieve uitlatingen van NRC-taalcolumniste Japke-d. Bouma over de nieuwe editie van de Dikke Van Dale. Bij de presentatie mocht ze een praatje houden en oreerde boos dat ze het compleet krankzinnig vindt dat Van Dale het heeft bestaan om 1.000 Engelse woorden in hun woordenboek op te nemen.
Ondanks haar quasi-populaire, jolige schrijfstijl is t haar menens. Geheel gangbare woorden die ze noemt als 'airfryer', 'influencer en 'streetfood' zouden vervangen moeten worden, 'airfryer' bijvoorbeeld door 'luchtfrituur'. Iemand die dit meent heeft geen benul hoe taal werkt, want het is niet af te dwingen welke woorden mensen wel of niet gebruiken, 'luchtfrituur' in ieder geval niemand.
De Engelse woorden zouden gemakzuchtige synoniemen zijn, synoniemen van wat? 'Chill' en 'chillen' bijvoorbeeld zijn voor mij - overgenomen van mijn kinderen - inmiddels heel gewone, unieke Nederlandse woorden die los zijn gezongen van het Engels. En volgens Bouma is het allemaal ook quasi-nep-Engels, geen idee wat ze daarmee bedoelt, wat is er nep aan t woord 'airfryer' voor een nieuw product? Noemt Japke-d. een 'computer' dan een 'rekenaar' met dat nep-Engels?
De Nederlandse taal, met die zogenaamde 'Engelse ziekte' is altijd al beïnvloed geweest door andere talen, zoals in het verleden door het Frans en het Duits, juist dit soort invloeden, zoals nu met het Engels, bewijzen niet het failliet van het Nederlands, maar juist het tegendeel, onze taal leeft!
Japke-d. meent serieus dat Van Dale de Engelse woorden niet had moeten opnemen. Geheel onrealistisch en verontrustend ergens. En dan mocht deze bekrompen taalcolumniste ook nog eens een eerste exemplaar in ontvangst nemen, over krankzinnig gesproken, compleet insane!
DirkJan Vos
Begonnen met t maken van mini-podcastjes, geen idee hoe of wat verder, gewoon begonnen ... En t is nog niet perfect, wordt t
misschien ook nooit, want ben geen perfectionist, hou van wat imperfectie ...
Mini Podcastje #2 - Kees van Kooten - Haiku - De Lente - Maandag 21 maart 20-22
X X X
Update Twitter 20-22 - What's going on? - Zonder wond geen wonder - En meer! - KladblokjE / ArchieF
+
Dirk Vos - d.vos35@chello.nl
Kroeskopwoorden (Baukje van Kesteren)
Synoniemen voor k*t - l*l - ne*ken
Buitenlandse artiesten die in het Nederlands zingen
Acroniemen en bijzondere afkoringen van (sport)clubs en verenigingen
Concerten en voorstellingen die ik heb bezocht
Meer dan vijftig favoriete broodjes
Lijstje met minimaal vierledigsamengestelde woorden
Lijst met anglicismen - Engelse leenwoorden en uitdrukkingen (2100)
Lijstje met paarplaatsen (Woorddanser 2009)
het is
Datum:
Zon, 27 Maart 2022 11:31:27
Van:
DirkJan Vos
Aan:Diversen
___________________________________
https://youtu.be/VAtGOESO7W8
Ricky Gervais
I haven't seen You for sometime
And I don't mean this in a bad way
But You know
I know
You haven't been the same
https://youtu.be/1Ba0ZoO3xFg
https://youtu.be/Ss_m6gjZ-dY
https://youtu.be/2FPP39bZmv8
! YO !
Datum:
Zon, 27 Maart 2022 22:21:37
Van:
DirkJan Vos
Aan:Diversen
___________________________________
> familiedrama in Maastricht heeft voltrokken en n vader zn zoon en zichzelf doodschoot.
#3
Boze Brief
Amsterdam
#2
Mini Podcastje
#1
Zonder wond geen wonder
Voorbeschouwing publicatie
(Goede Vrijdag 20-22)
Zonder wond geen wonder
( klik op logo voor HOMEPAGE )
Bommelwoorden/Homogrammen
( klik op logo voor HOMEPAGE )