DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl
Amsterdam - Den Haag 1960
2010
Hier het vervolg in 2010 van een labyrint aan korte schetsen, muziek en andere trivialia. Voor uren kijk-luister- en leesplezier. Voor oudere bijdragen klik op de archiefpagina's. En hopelijk ook weer inzendingen van lezers, volgers en first-visitors.
______________________________________________
31 December 2010 - Tot Volgend Jaar
Het een kwam bij het ander. In 1995 heb ik mijn eerste soort weblog gemaakt op de huizenpagina van De Digitale Stad. En nu, eind 2010 stop ik met deze vorm. Er is nog veel te doen, en later meer.
De blog is voorbij.
www.volkskrant.nl Internet-Media/De-blogger-wijkt-uit
Ramses Shaffy - 1-12-2009 - 1-12-2010
______________________________________________
23 November 2010 - Vertaling boek Pim Scheelings over Q65
Q65 goes USA!
"Op 25 november presenteren Ugly Things magazine (San Diego) en Stichting Henk de Tank de Amerikaanse uitgave van Q65. Q65 dat al eerder een meesterwerk werd genoemd door Frans Lomans, is geschreven en vertaald door Pim Scheelings in samenwerking met Ugly Things hoofdredacteur Mike Stax. Deze uitgave bevat tevens vele nieuwe, nooit eerder gepubliceerde foto’s van de band. Verschijnt ook in Europa en Japan."
"Vanaf eind november in Nederland verkrijgbaar via Clear Spot International Alkmaar."
"Nu al online te koop bij Ugly Things magazine. Lees hier ook de achterflap tekst door Mike Stax.
Bekijk hier de Q65 promo video van Ugly Things:
www.youtube.com/watch?v=xr9d17h4Xl4
Stichting Henk de Tank
Pim Scheelings" ______________________________________________
22 November 2010 - Taalpuzzeltje
HBC
Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van de taalpuzzels van Hugo Brandt Corstius, alias Battus en Talisman. Ik heb ook wel meegedaan en ingezonden. Een maal won ik zijn prijs. En soms denk ik na om zelf een taalpuzzeltje te maken, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Nu heb ik er één en de opgave luidt:
We kennen drie lidwoorden. In alfabetische volgorde:
de
een
het
Maak een zin waarbij deze drie woorden, de volgorde maakt niet uit, na elkaar komen.
Maar als je even nadenkt is een oplossing snel te vinden. Bijvoorbeeld: Vraag het de een of ander. Maar dan spreek je een als één uit. Ik had eerlijk gezegd geen echt goede oplossing, een mislukt puzzeltje. Maar ik gooide het in de taalgroep en daar kwam wel een juiste oplossing.
Denk nog eens goed na, of klik hier.
______________________________________________
18 November 2010 - Archief Paul Acket bij Muziek Centrum Nederland
Paul Acket
In de marge van het nieuws -en niet op internet te vinden- is dat het archief van muziekpromotor Paul Acket afgelopen maandag, 15 november, is overgedragen aan het Muziek Centrum Nederland. Een goede zaak, en wie gaat dat eens goed bestuderen, schrijft een monografie of maakt een film? Op 15 november zou Paul Acket 81 jaar zijn geworden.
Ik heb drie jaar op het North Sea Jazz Festival gewerkt in Den Haag en Paul Acket verschillende malen kort ontmoet en gesproken. Altijd met een sigaret in zijn mond. Ik kende zijn roemrijke verleden.
Voor meer informatie over de levensloop van Paul Acket, zie de biografie op de site van RockArt. Harry Knipschild heeft in het najaar zijn boek Money, money, money? uitgebracht en daarin staat een interessant artikel over deze 'muzikant zonder instrument'.
nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Acket
______________________________________________
14 November 2010 - Francis Ford Coppola ontvangt Oscar
Francis Ford Coppola
Zaterdagavond 13 november ontving regisseur Francis Ford Coppola uit handen van Robert de Niro een lifetime achievement Oscar. De Irving G. Thalberg Memorial Award is meer dan verdiend voor deze briljante filmer. Niet alleen vanwege zijn klassiekers als The Godfather en Apocalypse Now, maar ook voor juweeltjes als The Conversation, Rumble Fish, The Outsiders, One From The Heart, Tucker, The Cotton Club, Dracula en nog een handvol. En hij is ook succesvol als producent en als promotor van zijn getalenteerde dochter Sofia Coppola. Met recht gelauwerd en geëerd. Coppola staat al lang bovenaan mijn filmlijstje.
Jean-Luc Godard ontving een ere-Oscar voor zijn verdiensten voor de cinematografie. Hij was niet aanwezig bij de uitreiking.
Francis Ford Coppola met de Irving G. Thalberg Memorial Award
______________________________________________
14 November 2010 - Favoriete popsong
Naast interesse voor diverse muziekgenres heb ik altijd ook de hitmuziek tussen 1970-1990 gevolgd. Ik ken veel mooie popsongs, maar ik heb er al meerdere zo vaak gehoord dat ik soms niet meer thuisgeef. Toch is er één nummer dat ik al zo'n 25 jaar meedraag en nog steeds kan horen: Like A Rolling Stone van Bob Dylan. Ik heb het meeste werk van Bob Dylan pas rond 2000 ontdekt en hij is inderdaad een grootmeester.
Ik ben niet echt gevoelig voor teksten, maar in Like A Rolling Stone gaan de muziek en tekst een grootse verbinding aan. De song uit 1965 is een duidelijk exempel van de jaren zestig, maar ik vind het verder reiken dan dat: een klassiek meesterwerk. Zonder clip in de originele uitvoering.
Bob Dylan - Like A Rolling Stone - 1965
Het nummer verscheen voor het eerst op het album Highway 61 Revisited. De single werd opgenomen op 15 en 16 juni 1965 (ik was toen vier jaar!), onder productie van Tom Wilson samen met sessiemuzikanten onder wie Mike Bloomfield, Al Kooper, Paul Griffin en Bobby Gregg. In 2004 werd Like a Rolling Stone door Rolling Stone Magazine tot beste nummer ooit uitgeroepen.
______________________________________________
14 November 2010 - Klassieke muziek
Wat heb ik met klassieke muziek? Te weing, helaas.
Leonard Bernstein
Toch een kort lijstje, uit de jaren 80:
- De Mattheus Passion van Bach
- Le Sacre Du Printemps van Stravinsky
- Het Requiem van Mozart
Veel verder kom ik niet.
En natuurlijk de West Side Story.
DJ
En dan nog jarenlang die symfonische rock in de jaren zeventig. Genesis, Yes, Jethtro Tull, Pink Floyd. Peter Gabriel en Phil Collins waren helden. Ik ben daar later allemaal op teruggekomen.
Generique West Side Story - Leonard Bernstein - Saul Bass
Prologue
______________________________________________
7 November 2010 - Filmpje 1967
Hippy Happy Beurs - Rotterdam - Ahoy - 1967
Tijdens de beurs traden tal van Nederlandse beatgroepen op en ook grote buitenlandse acts, waaronder Jimi Hendrix.
En wie heerft er vroeger geen mooie centrifuge-kunstwerken gemaakt?
_______________________________________________
6 November 2010 - Beeldende kunstlijstje
Het werd wel tijd voor mijn kunst- en schilderijen-top-10. Beeldende kunstwerken die me diep geraakt hebben. Enkel door de visuele confrontatie. In het echt, op klaarlichte dag. Een gemengd lijstje met kunstwerken en namen. Voor mijn profiel.
1 - Het Lam Gods - De gebroeders Hubert en Jan van Eyck
2. - De Guernica - Pablo Picasso
3. - Alles Rembrandt van Rijn
4. - Alles Vincent van Gogh
5. - Alles Johannes Vermeer
5. - Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan
6. - Vrouw in kimono (diversen) - George Hendrik Breitner
7. - Alles Magritte
8. - Alles Pieter Brueghel
9. - Andy Warhol
10. - Francis Bacon
En niet te vergeten Maurits Escher, De Koolmees van Fabritius (Mauritshuis) en Panorama Mesdag, ...
De Guernica zag ik in 1976 in New York. Het Lam Gods twee maal in Gent. De Guernica hangt nu definitief in Madrid. In 1956 is het schilderij ook tentoongesteld in het Stedelijk Museum van Amsterdam.
______________________________________________
4 November 2010 - Haagse Filmbank
Sinds deze zomer is er een aparte site van het Haags Gemeentearchief die geheel geweid is aan het verzamelen en presenteren van historische, korte films over Den Haag, uit de periode 1905-1985. Het is een mer à boire van verdwenen stadsbeelden en stille getuigen van het dagelijkse leven. Ik ben zelf altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in dit soort materiaal, zeker ook door mijn belangstelling voor alle aspecten van de Haagse historie. Bovendien heb ik zelf ook 8-mm filmpjes gemaakt. De collectie omvat allerlei filmdragers, maar kennelijk nog geen video. Den Haag heeft altijd wat met film gehad. Zo maakte in de eerte helft van de vorige eeuw filmpionier Willy Mullens veel reportages over Den Haag. Ook kende Den Haag voor de oorlog Filmstad van Loet Barnstein. Bovendien gebruikte het Polygoonjournaal Den Haag geregeld als decor voor hun reportages. Den Haag was en is ook de residentie. Er staan nu een kleine 250 films in en ik heb lang nog niet alles gezien. Het aardige is dat mensen die nog films hebben deze aan het archief kunnen overdragen. Ze worden vervolgens geconserveerd en vertoond op de Filmbank. Voorlopig zetten ze komende tijd iedere week nieuwe films online uit hun verzamling van 650 titels. Een filmsite om nog eens naar terug te keren.
______________________________________________
31 Oktober 2010 - Regisseur George Hickenlooper van Hearts of Darkness overleden
George Hickenlooper
Er komt voorlopig geen einde aan de stroom van mensen uit de media die overlijden. Dat heb ik al lang geleden voorspeld. Sinds de opkomst van de massamedia zijn we steeds meer mensen gaan kennen, op steeds meer gebieden. En zelfs Harry Mulisch bleek niet onsterfelijk. Ik heb hier dit jaar een aantal I.M.'s geplaatst en dat doe ik alleen voor particuliere helden of heldinnen. Vandaag las ik het bericht van een mij tot nu toe onbekende held: George Hickenlooper. Hij was de regisseur van mijn favoriete making of, de documentaire Hearts of Darkness uit 1992. Een verbluffende film over de totstandkoming van Francis Ford Coppola's meesterwerk Apocalypse Now. Ik heb altijd gedacht dat die documentaire door Coppola's vrouw was gemaakt. Maar zij was enkel verantwoordelijk voor de vele 16-mm-shots die ze tijdens de productie heeft gemaakt. Helaas is de dvd van Hearts of Darkness niet met ondertitels te koop. George Hickenlooper maakte ook andere films waaronder, Factory Girl, Mayor of the Sunset Strip en de documentaire Hick Town. George Hickenlooper werd 47 jaar.
Ik heb een uitgebreid relaas geschreven over Apocalypse Now en dat kun je hier lezen.
______________________________________________
30 Oktober 2010 - IM Harry Mulisch
Harry Mulisch bleek helaas niet onsterfelijk. Een literaire reus en held gevallen.
"Je moet het geheim niet verkleinen, maar vergroten."
Harry Kurt Victor Mulisch - Haarlem, 29 juli 1927 - Amsterdam, 30 oktober 2010
Begin jaren zeventig raakte ik als tiener geïnteresseerd in literatuur en fictie. Ik hield ook van het magisch realisme in de schilderkunst, en iemand als Salvador Dali. H.P. Lovecraft, Hubert Lampo en Belcampo. Maar ik had ook interesse voor de meer intelectuele literatuur van Willem Frederik Hermans, of de kunst van Piet Mondriaan. Harry Mulisch zat daar ergens tussenin, en zo las ik zijn debuutroman Archibald Strohalm. Ik las iets nieuws en was onder de indruk. Daarna veel bijgehouden, maar nooit aan de Ontdekking van de Hemel toegekomen. Ik had een andere ontwikkeling doorgemaakt en waar geen ruimte meer was voor getallensymboliek en andere twijfelachtige filosofieën. Maar nog wel zijn documentaire boeken gelezen over het proces van Eichmann en Bericht van de Rattenkoning over Amsterdam in de jaren zestig. Hij was ook een betrokken schrijver. Maar ergens was ik later ook wel klaar met de Tweede Wereldoorlog, hoewel ik de Aanslag beslist een meesterwerk wil noemen.
Ik heb hem nooit ontmoet of ergens horen spreken. Ik heb hem een paar maal gezien op het Leidseplein. Op een zomerdag zag ik hem lopen in een driedelig pak van lichtbruin corduroy. Ik heb nog wel in het pand naast zijn woonhuis gewerkt.
En nu is de laatste van De Grote Drie vertrokken.
DirkJan
[...]
>> Zo'n grafspreuk heet ook wel een epitaaf.
BartV:
> Niet een woord dat je dagelijks tegenkomt, dus daarom dit staaltje van synchroniciteit: > Epitaph was het antwoord op een vraag in de aflevering van University challenge vandaag op BBC2.
Toevalligheidje. Die gebeuren zo vaak, maar juist iemand als Harry Mulisch kon zoiets uitbouwen tot een mythisch, metafysisch universum. Als tiener en adolescent vond ik dat avontuurlijk. Daarna haakte ik af. Maar ik ben wel beïnvloed door zijn spel.
Ik herinner me nog zo'n verhaal dat Mulisch op zijn werkkamer een scene schreef over een bombardement. Op dat moment kwamen er in zijn kamer allemaal stukken steen van het plafond. Dat vond hij geen toeval.
Vanavond hoorde ik Arnon Grunberg aan de telefoon op de radio, vanuit Instanbul. Ook over Harry Mulisch. Grunberg merkte op dat als je maar genoeg werkt en gelooft in je eigen spel -dat niet samenvalt met wie je bent- dat je die persoon dan ook kan worden. De moeilijke scheidslijn tussen spel en ernst. [...]
"Ik ben geen lezer. Ik ben een schrijver."
En op Harry Mulisch zijn verjaardagen zat hij altijd in een hotel in Venetië. En zonder wat te vragen of te zeggen werd hem iedere keer de pasta vongole geserveerd. Ik vermoed zijn lievelingseten.
Epitaaf
Hier ligt Harry Mulisch
Hij was helaas niet onsterfelijk
DJ
3
______________________________________________
29 Oktober 2010 - Money, money, money? - Harry Knipschild
Vandaag het boek Money, money, money? van Harry Knipschild uitgelezen. In twee sessies, verspreid over twee dagen. Met een potje kamillethee en een pak Bastognes. Languit op de bank, en op de achtergrond wat Haagse beat uit de jaren zestig in de repeat.
Ik heb bijzonder genoten van de vele verhalen die Harry Knipschild in een heldere stijl presenteert. En alles vanuit zijn betrokkenheid bij de platenindustrie in de jaren zestig en daarna. De meeste boeken gaan over de bands en muzikanten, of over de fans en tijdgenoten, maar in dit boek ligt het accent op de wederwaardigheden rondom de platenbusiness. Uiteraard is dat ook verweven met de media en met de radio. Harry gaat daar ook uitgebreid op in aan de hand van feiten en verhalen uit het verleden. Ook een hoofdstuk over Radio Veronica waar hij zelf voor gewerkt heeft. Zeker de moeite waard.
Speciale aandacht had ik voor de onderwerpen over Den Haag en de Haagse scene in de sixties. Veel komt voorbij en als ex-Hagenees vond ik nog veel zijdelingse raakvlakken. Ook voor Harry was Den Haag toch wel Beatstad nummer 1. En dat sluit dan weer mooi aan bij een portret van Paul Acket voor wie ik later nog op North Sea heb gewerkt. Over Paul Acket zou nog eens een biografie mogen verschijnen.
En wat te denken van Freddy Haayen, de grote man van Polydor-Nederland, Engeland en de Verenigde Staten? Een grote succestory die nog wel een keer mag worden neergeschreven, of zelfs verfilmd. Harry Knipschild geeft een aanzet. Willem van Kooten kan nog bij leven een autobiografie schrijven.
Harry Knipschild eindigt met zijn betrokkenheid bij het begin van ABBA. Zijn mooiste verhaal. Welk gewicht je er aan geeft ligt aan de welwillende blik van de lezer. Het boek besluit met een artikel over Hans van Hemert. De producer die het lukte om eerst vijf cent per single te mogen ontvangen en dit later wist te verdubbelen. Harry is altijd een bewonderaar van hem geweest.
Een puntje van controverse vind ik de onnodige verdediging van de schrijver voor het vermeende plagiaat van Venus van Robbie van Leeuwen van Shocking Blue. Hij wijt het allemaal aan afgunst. Ik ben het daar niet mee eens. Robbie van Leeuwen kon goed componeren, maar zijn enige wereldhit had hij beslist niet zelf bedacht. Het lijkt te veel op de Banjo song, dat ook een traditional was. Het was rechtenvrij, maar ik vind het wel wat armoedig. En Venus was mijn grootste, favoriete Haagse hit. Het staat nu op twee na The Live I Live van de Q65. En de desillusie van Venus kwam pas een paar jaar geleden. Door een bericht van Leo Blokhuis. Hij verbaasde zich erover dat dat zo laat boven water kwam. Venus was het eerste nummer dat ik me op de gitaar aanleerde.
Verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek (deel 1) is een heerlijk boek voor iedere popmuziek- en radioliefhebber. Van harte aanbevolen.
DJ
Harry Knipschild (1944) is historicus. In de jaren zestig was hij producer en programmamaker bij Radio Veronica. Later was hij werkzaam bij diverse platenmaatschappijen. Al vroeg scheef hij in talloze muziektijdschriften over popmuziek.
Het boek is ook te koop bij bolcom.
En Hans Knot had er al over geschreven. Een recensie. Aardig bedoeld, maar hij is al gaan schijven na het lezen van de eerste twee hoofdstukken. Aan de rest kwam hij niet toe. Dat vind ik geen boek bespreken.
En hieronder nog drie linkjes van video's van de boekpresentatie op 7 oktober jongstleden. in Leiden. Met Leo Blokhuis en Klaasje van der Wal.
Drie delen:
-1-
http://www.youtube.com/watch?v=B83hp1IRu60
-2-
http://www.youtube.com/watch?v=AgbMDWht59g
-3-
http://www.youtube.com/watch?v=YUKdgmE-z5Q
______________________________________________
21 Oktober 2010 - Kortste en kleinste film op postzegel
Hij is al een paar weken te koop, maar nu heb ik hem dan ook gekocht: De nieuwe postzegel van TNT met daarop een filmpje van 1 seconde. Je ziet Carice van Houten een vinger in haar mond stoppen en er op bijten. De postzegel is bedacht door reclamebureau Kessels Kramer en uitgevoerd door de fotograaf/filmregisseur Anton Corbijn.
Ik ben geen echte verzamelaar, maar als kind verzamelde ik wel postzegels. Alleen Nederland. Ook was ik geïnteresseerd in visuele gadgets, zoals een viewmaster, hologrammen en 3D-foto's. Nog steeds en ik heb nog van alles in een doos zitten. De postzegel is gemaakt van plastic en bevat 30 laagjes. Door de postzegel te kantelen zie je de beweging. Het ziet er bijzonder geslaagd uit. Niet om op een brief te plakken, maar om te bewaren. De postzegel is ontworpen ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het Nederlands Filmfestival. Er staat geen eurowaarde meer op, maar het getal 5. Dat wil zeggen dat je hem kan gebruiken voor binnenlandse post tot 500 gram.
TNT komt vaker met bijzondere postzegels en deze vind ik bijzonder fraai. Een minpuntje. Je zou verwachten dat de wieken van de molen ook gaan draaien in het filmpje, maar dat gebeurt niet. De postzegel kost 2 euro 40. Hij blijft altijd geldig en ze zijn leverbaar zolang de voorraad strekt.
-
NFF TV: filmpostzegel met Carice van Houten en Anton Corbijn
www.youtube.com/watch?v=06wSJKrtpp0
Ik heb Anton Corbijn ooit ontmoet, begin jaren negentig bij een retrospectief van zijn video-clips in het Haags Flimhuis aan het Spui. Met de première van zijn video over Don van Vliet, Captain Beefheart. Goeie fotograaf en filmer.
En de vinger van Anton Corbijn bleek later behoorlijk ontstoken.
Ik heb er twee gekocht. Een voor mijn zoon. Die is nogal gek op Carice.
______________________________________________
17 Oktober 2010 - Stephen Fry over taal
Aardige video van Stephen Fry over de Engelse taal, in een bijzondere vorm. Ik kon het goed volgen, maar wel vijf minuten je hoofd erbij. Stephen Fry is een Engels acteur. Van mijn generatie.
Stephen Fry - Kinetic Typography - Language
nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Fry
______________________________________________
9 Oktober 2010 - John Lennon - 9 oktober 1940
John Lennon - Starting over - 1980
Ik ben pas een paar jaar na de dood van John Lennon een Beatlesfan geworden. Ook toen pas ontdekte ik de muzikale en lyrische kracht van John Lennon. Ik herinner me de dag van zijn dood nog wel, maar de schok kwam pas jaren later. Hieronder een greep uit zijn muziek van YouTube. Zijn Beatleswerk heb ik enigszins overgeslagen, maar ik eindig met mijn favoriete nummer Happiness is a warm gun.
-
De Beatles 50 jaar geleden begonnen, 40 jaar geleden uit elkaar, geboren in 1940, dertig jaar geleden vermoord. Nu zou John Lennon 70 jaar zijn geworden.
-
______________________________________________
3 Oktober 2010 - Hutspot
Op 3 oktober 1574 werd Leiden ontzet en werd er naast de haring met wittebrood, hutspot uitgedeeld. Ik heb het vroeger wel op 3 oktober gegeten en later ben ik het regelmatig zelf gaan maken. Het is een lekkere en simpele stamppot voor in de herfst en winter. En de sleutel voor een goede hutspot is een smakelijk stuk klapstuk dat goed doorregen is. Ander suddervlees van de koe is ook goed te gebruiken. Braad en stoof het vlees rustig in ruim olie en boter, zodat je voldoende jus hebt. Voeg bij het vlees een paar blaadjes laurier toe. Wellicht ook nog wat takjes tijm en rozemarijn erbij en een scheutje rode wijn. Ook de gesneden ui kun je eerst in de jus aanfruiten, voordat je die bij de aardappelen en gesneden winterpeen doet. Laat de aardappelen en ui met peen goed uitstomen voor een stevige hutspot. Doe er wat verse, geraspte nootmuskaat door en zeker een paar forse slagen met de zwarte pepermolen. En laat het vlees lekker lang sudderen en stoven, minstens anderhalf uur. Eet smakelijk.
DJ
(En je kan de klapstuk ook vervangen door uitgebakken spekjes en rookworst erbij, of een karbonaadje. Ook lamsworstjes behoren tot de mogelijkheden. Als je maar royaal jus hebt.)
______________________________________________
21 September 2010 - She's A Mystery To Me - Roy Orbison - Bono
De zomer is voorbij en de herfst is al eerder ingetreden met veel regen en stormachtig weer. Ik volg nog steeds allerlei onderwerpen via het web, de radio en wat kranten. Ik heb ook nog een paar mooie voorleesmomenten beleefd in Het Theater van het Sentiment. Maar dat is allemaal al weer gepasseerd.
Onlangs schreef Harry Knipschild een artikel over Roy Orbison op zijn site. Aardig en interessant. Roy Orbison ben ik eind jaren negentig gaan waarderen vanwege één bepaald nummer dat ook gekoppeld was aan een mooie amoureuze verwikkeling: She's A Mystery To Me, ook wel bekend als Mystery Girl, eind jaren 80. Ik vind het een uitzonderlijk goed en ontroerend nummer en prachtig melancholiek gezongen door Roy Orbison. Maar er zit een even zo prachtig verhaal bij het ontstaan van het muziekstuk. Eerst de clip met de hele song, daarna de anekdote.
Clip She's A Mystery To Me (Mystery Girl) - Roy Orbison
Het ontstaan van She's A Mystery
Kippevel, nog steeds.
______________________________________________
21 September 2010 - Welkom op nl.taal volgens DJ
Ik ben als sinds 1994 actief op usenet, op de Nederlandse nieuws- en discussiegroepen. Maar usenet is vrijwel passé en ten onder gegaan. Ik neem nog maar aan een enkele groep deel, maar ik ben dan ook wel weer behoorlijk actief op de taalgroep. Ik bivakkeer daar sinds 2007. Door allerlei zaken die er op de groep spelen (ongeveer vijftig actieve deelnemers) heb ik onlangs een informatief en persoonlijk welkomsbericht voor de groep geschreven. Geen officiële status, maar om de gedachten weer eens te bepalen en vast te leggen. De welkomstpagina, met aardig wat nuttige taallinks, kun je hierachter lezen.
De bommelpagina is vandaag ook weer opnieuw gesorteerd en geactualiseerd. Kijk ook eens bij de extra's voor aardige, recente inzendingen. Nieuw: Een retrograde-lijst, gesorteerd op de alfabetische letters, van achter naar voren.
______________________________________________
21 September 2010 - Big John Russell (1943 - 2010)
Velen zullen Big John Russell niks zeggen. Geboren in Paramaribo op 30 augustus 1943 en onlangs op 12 september op 67-jarige leeftijd overleden in Leusden. Ik had hem waarschijnlijk ook niet gekend als ik niet ooit bezig was geweest met research naar de Haagse popscene in de jaren zestig. Big John Russell was toen een bekende soulzanger die veel optrad in Den Haag en Scheveningen. Er zou zelfs een live-lp zijn van zo'n Schevenings optreden. Maar ik heb nog nooit iets gehoord van hem uit de jaren zestig.
Op 29 januari 1992 ga ik met een oudere vriend naar de Locomotion in Zoetermeer. Er is een golden-oldie-avond en onder meer treedt daar Big John Russell op. Ik kon na afloop backstage en heb hem toen gesproken. Een hartelijke man met een grote lach. Hij praatte volop terwijl hij een bak vette bami met kip zat te eten. Hij heette niet voor niets Big John. Ik kreeg van hem een gesigneerd affiche en zijn visitekaartje. Daarom weet ik nog precies de dag.
Maar Big John Russell was en is nooit doorgebroken bij het grote publiek. Terecht of onterecht, het is in ieder geval bijzonder onheus dat hem bij zijn leven de credits en succes zijn onthouden toen hij wel de twee hitsingles van Spooky en Sue in de jaren zeventig inzong. Het duo had een grote hit met Swiging On A Star, maar Spooky had het plaatje niet ingezongen. Net zo min als de opvolger You Talk To Much. De reden was dat Big John Russell niet met Sue mocht optreden vanwege een jaloerse echtgenote. Bijzonder jammer. En bij deze voor altijd genoemd en rechtgezet.
Hokie Pokie - Big John Russell - 1981
Big John Russell op de Wikipedia.
______________________________________________
18 Augustus 2010 - Light House / Beach Party - Het Paard - Den Haag - Zomer 1990
Ietwat aangetast, zelf ontworpen affiche van het feest. (Het donkerblauw van de hartvorm en de belettering is een drukfout, dat had allemaal hemelsblauw moeten zijn. Verder bewust alleen met een vel papier en stift gemaakt, en wat wrijfletters. De soul-typografie heb ik zelf ontworpen.)
Voorlopig een laatste bericht. Ik zou de anekdote achter het feest, dat ik toen -met vrienden- organiseerde, nu kunnen publiceren, maar gisteren is mijn verhaal over de avond voorgelezen in Het Theater van het Sentiment op Radio 2. Het programma stond in het teken van de zomer van 1990 en het werd gepresenteerd door Marc Stakenburg. Je kan het hier beluistereren. Goede kwaliteit en nog geen drie minuten:
Light House - Beach Party : 18-08-10 Theater van het Sentiment mp3
Tot over een tijdje, na het einde van de zomer.
Moby Dirk Freestyler 2010
En dan nog mijn favoriete dans- en disconummer.
Le Freak - Chick
______________________________________________
14 Augustus 2010 - Holiday - Madonna - My pleasure
Iedereen kent wel van die nummers die eigenlijk weinig voorstellen, maar die je toch ergens grijpen of raken. Op Radio 6 noemen ze dit soort nummers de guilty pleasure. Ik heb er wel een paar en in ieder geval zet ik er nu één hier online. De debuutsingle van Madonna uit 1983, in een spetterende en energieke live-uitvoering uit 1991. Uit de film In Bed With Madonna. Ik heb de film destijds op groot doek in een groot theater gezien en ik heb genoten. Als een vlinder.
Holiday - Madonna - 1983 - uit de film In Bed With Madonna - 1991 - Alek Keshishian
"Holiday is de debuutsingle van het eerste album van zangeres Madonna, afkomstig van haar debuutalbum Madonna. Het was in Nederland de eerste single die de top 40 haalde. De eerdere singles Everybody en Burning Up deden dit niet.
Het nummer is geschreven door Curtis Hudson en Lisa Stevens en geproduceerd door John Benitez. Oorspronkelijk zou het nummer gezongen worden door Mary Wilson van The Supremes, zij keurde het echter af. Oorspronkelijk zou Holiday helemaal niet uitgebracht worden als single, maar in de zomer van 1983 werd de albumversie als promotiemateriaal naar DJ’s in de Verenigde Staten gestuurd. Door het succes in disco’s besloten de makers het toch uit te brengen als de eerste single van Madonna’s eerste album. Het nummer stond 9 weken in de Nederlandse Top 40, met als hoogste notering de elfde positie. In andere landen deed het nummer het beter: in de Amerikaanse Club Play Singles lijst kwam het nummer (net als veel van de hierna komende nummers van Madonna) op #1. Ook in Australië was Holiday een grote hit, hier kwam het tot # 4.
Tot de Confessions Tour van 2006 na heeft Madonna Holiday tijdens elk concert gezongen. Tijdens de Sticky & Sweet Tour van 2008 kwam het nummer niet op de setlist voor.
Voor de promotie van de film In Bed With Madonna (1991), werd een opname gebruikt van Holiday, gemaakt tijdens de Blond Ambition Tour in Frankrijk. Vreemd genoeg is deze opname niet gebruikt voor de heruitgave van Holiday in 1991. In plaats daarvan werden weer dezelfde televisieoptredens bij onder andere Top of the Pops gebruikt."
Bron: Wikipedia
nl.wikipedia.org/wiki/Holiday (Madonna)
______________________________________________
12 Augustus 2010 - De verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek van Harry Knipschild
Harry Knipschild 2007
Ik had al eerder eens zijn site gezien en één en ander met interesse gelezen.
Sinds 1 november 2009 staat zijn website online. Regelmatig post de historicus en voormalige radio Veronica-producer Harry Knipschild (1944) nieuwe verhalen op zijn pagina, die de ondertitel draagt Verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. Allerlei onderwerpen komen aan bod en worden uitgediept, al dan niet verweven met een persoonlijke anekdote uit de tijd dat hij in de platenindustrie werkzaam was en talloze nationale en internationale artiesten ontmoette en begeleidde.
Ga zelf eens grasduinen in de goed verorgde site en blader door het archief. Maak een bookmark van de pagina en klik er af en toe weer eens op. Een aanrader.
Een verhaal en link licht ik er nu uit vanwege de Haagse connectie. Over het ontstaan van de hit O o Den Haag van Harry Klorkestein (Harry Jekkers met Het Klein Orkest), de hymne van de hofstad die er zonder Harry Knipschild waarschijnlijk nooit was gekomen.
www.harryknipschild.nl - O o Den Haag
In het najaar verschijnt bij uitgeverij Conserve van zijn hand het boek Money, money, money?, over de opkomst van de popmuziek en zijn betrokkenheid daarbij als producer van radio Veronica en medewerker van diverse platenmaatschappijen en muziektijdschriften.
Hoe Harry Knipschild in de muziekwereld en bij radio Veronica terecht kwam in 1964 kun je lezen in een artikel op de Mediapages van 11 november 2001 (en niet van 11 januari 2009 zoals daar abusievelijk vermeld staat).
www.mediapages.nl/radio-veronica/de-herinneringen-van-harry-knipschild
Update 29 oktober 2010
Ik heb het boek van Harry Knipschild inmiddels gelezen. Met veel plezier en belangstelling. In een heldere stijl rijgt de schrijver/historicus talloze verhalen uit de popmuziek aan elkaar. Met als invalshoek nu niet alleen de muzikanten of de luisteraars, maar vooral de werkwijzen van de platenindustrie. En met veel aandacht voor Den Haag met ook nog een mooi portret van Paul Acket. Een aanrader om te gaan lezen!
______________________________________________
11 Augustus 2010 - Soullegende en muziekheld Marvin Gaye
Marvin Gaye
Deze pagina bestaat nu vijf jaar -ik ben ook 50 geworden- en ik heb steeds gewacht op een moment dat ik hier aandacht zou besteden aan één van mijn favoriete, zo niet fávoriete muuziekheld; soulzanger en -componist, Marvin Gaye. Jaren terug was ik al eens gaan zoeken naar aardige clips op YouTube. Die vond ik aanvankelijk wel, maar ze werden ook weer verwijderd. Onlangs weer eens grondig gezocht en er staat weer heel veel moois tussen. Hopelijk blijft het allemaal nu staan. Ik heb een stukje geschreven en een selectie gemaakt uit zijn oeuvre met vrijwel alleen maar filmmateriaal en mogelijk wat onbekendere live-opnamen (van de BRT en VPRO!). Veel plezier.
______________________________________________
10 Augustus 2010 - Website Haagse Westend drumstellen
Het oude Westend drumstel van Jay Baar - Q65 - Foto Rob van der Werf - november 2008
Op mijn pagina over het leven van Jay Baar heb ik al eens een link gegeven naar de voortreffelijke website over de geschiedenis van de Haagse Westend drumstellen. Ik ontving nu een link met een update met een nieuw verhaal op de site. Een bijzonder, opvallend en vooral (Haags) humoristisch interview. Hier de link naar de recente pagina:
www.westenddrums.nl/uitgelicht
En neem de tijd om de hele site door te nemen. Alle onderwerpen zijn meer dan de moeite waard. Het is allemaal mooi en helder verzorgd en goed geschreven. De stukken zijn niet lang en afwisselend. Beslist een aanrader. Net alleen voor Hagenezen, drummers en popliefhebbers. De site (De Westend Story) is gemaakt door Andy Portasse en Rob van der Werf. Er is al eerder een boekje verschenen, maar dat is uitverkocht. Ga zelf op ondekkingstocht op de site:
http://www.westenddrums.nl ______________________________________________
9 Augustus 2010 - A Night in Tunesia 2 - Op YouTube gevonden
# 1 Charlie Parker en Miles Davis - 1946 - hoesclip - oerversie voor mij
# 2 Dizzy Gillespie - foto-clip - geen datering - wel de componist - met vibrafoon
# 3 Clifford Brown - live - hoesclip - matig geluid
# 4 Lee Morgan - hoesclip - mooie geluidskwaliteit
# 5 Art Blakey and the Jazzmessengers - 1961 - live-clip!
# 6 Chaka Kahn - live - clip - 1982 - De Roxy
En Benjamin Herman en Piet Noordijk (beiden alt-saxofonisten) speelden zaterdagavond, 7 augustus 2010 -als slotnummer- A Night in Tunesia in het Concertgebouw in Amsterdam. Genoten via Radio 6. Nog sneller en virtuozer, maar niet per definitie beter dan die opname uit 1946.
DJ
______________________________________________
8 Augustus 2010 - Willem van Kooten op VPRO Radio - Stones - Kurhaus - 1964 - 2010
Mick Jagger, Joost den Draaijer (Willem van Kooten) en Bill Wyman bekijken zijn blad Hitwezen. Kurhaus - Scheveningen - zaterdag 8 augustus 1964. (knipselfoto overgenomen van Bint Photo Books)
Ik onderhoud al enkele jaren achter deze site een pagina over het legendarische concert dat de Rolling Stones gaven op zaterdag 8 augustus 1964 in het Scheveningse Kurhaus. Vandaag is het 46 jaar geleden. Ik heb nu al een update staan op mijn pagina. Met ondermeer de aankondiging dat er zondagmorgen aandacht aan het concert wordt besteed in het VPRO-radioprogramma OVT op Radio 1, met een telefonisch interview met Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer. Wil je weten waarom, lees dan ondermeer mijn gepubliceerd persberichtje op de Mediapages en mijn Stones-Kurhauspagina. Nu meer op deze pagina.
www.mediapages.nl/joost-den-draaijer-en-de-rolling-stones
www.dejongenskamer.nl/stones.htm
-
Bericht 6 augustus op Radio.NL:
www.radio.nl/portal/home/medianieuws/stones-kurhaus-2010
En hier de site van OVT met aankondiging van het programma op 8 augustus:
geschiedenis.vpro.nl - OVT - 8-8-10
Afbeelding doosje en geluidsband Willem van Kooten courtesy en copyright - © Stichting Norderney (Radio Veronica - Juul Geleick)
______________________________________________
30 Juli 2010 - A Night In Tunesia
Charlie Parker en Miles Davis
Ik had al eerder dit jaar op deze pagina geschreven hoe ik in 1978 de echte jazz ontdekte. met het album Ascenseur pour l'échafaud van Miles Davis uit 1957. Muziek in de stijl van de cool. Niet veel later ontdekte ik de bebop en was gelijk helemaal verslingerd en verslaafd aan de themaatjes van Charlie Parker. De meeste zitten nog steeds in mijn hoofd en soms speel ik er een paar af. Ik hoor het niet vaak op Radio 6, vreemd. Mogelijk te ingewikkeld, te nerveus en te intellectueel. De bebop wordt gezien als de opvolger van de swing, maar dan wel progressiever. Ontstaan in de Tweede Wereldoorlog en succesvol tot eind jaren vijftig.
Eén nummer wil ik er hier uitlichten en kun je beluisteren. A Night in Tunesia van Dizzy Gillespie, maar dan met Charlie Parker en onder meer Miles Davis. In een Dial-opname uit 1946. Ik had deze opname op een verzamel-lp staan met van alles wat, maar dit nummer sprong er gelijk uit en heb ik eindeloos gedraaid. Er zit een fraaie afro-cuban-beat in, met een paar zeer verschillende, sublieme solo's van Parker. Ook Miles Davis is hier te horen op 19-jarige leeftijd, maar zijn spel boeit me minder in dit nummer. Moelijk om een muziekstuk dat je adoreert te omschrijven. Ik kwam op het spoor van een Engelse review die ik hieronder citeer:
Best of the Complete Savoy & Dial Studio Recordings (Savoy SVY 17120)
A Night In Tunesia
Musicians:
Charlie Parker (alto sax)
Miles Davis (trumpet)
Lucky Thompson (tenor sax)
Dodo Marmarosa (piano)
Arvin Garrison (guitar)
Vic McMillan (bass)
Roy Porter (drums).
Composed by Dizzy Gillespie
.
Recorded: Radio Recorders, Hollywood, March 28, 1946
Charlie Parker's alto break on his Dial recording of "A Night in Tunisia" lasts only seven seconds -- but it may be the most important jazz moment of the decade. The whole bebop revolution is crammed into this break: the off-the-cuff virtuosity, the rhythmic displacements, the defiance of pop music expectations, and, above all, the declaration of bebop as a progressive artistic movement in which such radical gestures possessed their own intrinsic validity. This is shock-and-awe jazz, and it sounds just as breathtaking today as it did back in 1946. The song continues after this extraordinary moment -- indeed, the solos have just started -- but everything now is anticlimactic. Bird has just shown how far ahead he is of everyone else in the studio, including Miles Davis (age 19), who has the unenviable job of following the alto solo. A remarkable performance even by the Everest-high standards set by Parker in his earlier work."
En dan de hier wat krakerige lp-opname. Het is heel goed mogelijk dat via een omweg van een bekende dit de opname is van mijn lp. Het is misschien mijn meest favoriete jazzstandard.
Dizzy Gillespie
______________________________________________
25 Juli 2010 - Broodjes shoarma met bananen-milkshake
Recept shoarma en bananen-milkshake - juli 2010
________________________________________________
21 Juli 2010 - Roy Hargrove en RH - Factor - Paradiso - Amsterdam
Roy Hargrove
Of wat doe je als je een radiospelletje wint.____________________________________________
17 Juli 2010 - Casper's Tonka Broadcasts
Het is al langer dan een jaar dat ik geregeld luister naar het Haagse, nachtelijke muziekprogramma van Casper Beaumont. Een veelzijdige ras-Hagenarees die ik vroeger vele malen achter de piano heb aangetroffen. Maar plaatjes draaien kan hij ook. Zeldzame vinylopnamen uit alle tijdperken en een unieke mid-night atmosfeer, met veel instrumentals. Het programma is wekelijks te beluisteren tussen 02.00 en 03.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag.
De uitzendingen worden verzorgd door Tonka Radio die een aantal uren programmeert op Den Haag 92.0 FM, ook te beluisteren via het Haagse kabelnet en via de internetstream. Als het te laat is kun je luisteren via uitzending gemist, maar Casper Beamont heeft sinds kort ook een eigen site waarop al zijn shows zijn te beluisteren.
Hier de link naar de site van Casper Beamont voor vele uren luisterplezier. En met playlists om een idee te krijgen. Let ook op de oude Veronica-rubriek 3 in 1 op het halve uur. En met een paar oude jingletjes hier en daar, toch ook wat oude zeezendersferen.
Van de site nog de volgende informatie.
'Hey there, nite people ...'
"Casper Beaumont, flamboyant bohemien, groot roker en drinker en doorlopend bijna wegbezuinigd. Maar bovenal muziekliefhebber, –kenner en –verzamelaar. Draait iedere donderdagnacht tussen 2 en 3 uur op Tonka Radio een uitgekiende selectie uit zijn immer uitdijende verzameling populaire muziek. Met zijn karakteristieke sonore stemgeluid trakteert hij de luisteraar op soul, pop en easy listening maar gaat ook coryfeeën uit de country, blues en western swing niet uit de weg. En zelfs de toevallige hit uit de jaren 80, 90 of 2000 wordt niet geschuwd als hij er zin in heeft. Maar platgetreden paden worden vermeden. Dit zijn niet de hits van yesteryear maar juist de incourante b-kantjes, nog net niet vergeten one hit wonders en andere obscurantia die anders tussen de kieren van de geschiedenis dreigt te vallen."
De internetstream van Den Haag 92.0 FM kun je hier aanklikken: http://denhaagfm.com/
______________________________________________
8 Juli 2010 - Koude pasta salade
Recept koude pasta salade - juli 2010
______________________________________________
6 Juli 2010 - Jan Blokker (1927 - 2010)
Een held voorgoed verdwenen.
DirkJan schreef:
> Een scherpe geest in een klein landje.
> Jan Blokker overleden op 83-jarige leeftijd.
> http://www.nrc.nl/binnenland/article2577100.ece/Journalist_Jan_Blokker_overleden
Toch al vandaag een in memoriam door Frits Abrahams:
www.nrc.nl/binnenland/Een_columnist_mocht_nooit_versagen
Recent interview door Hugo Camps met Jan Blokker:
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Cultuur-Televisie/Jan-Blokker-Nieuwsgierigheid-zit-niet-in-onze-natuur
En hier zijn laatste column van maandag in de NRC next:
www.nrcnext.nl/columnisten/2010/07/05/joseph-goebbels-en-walter-ulbricht
Ik heb hem veel gelezen vanaf mijn tienertijd in de jaren zeventig. Zijn politieke columns, historische boekbesprekingen en filmartikelen. Niet alleen een scherpe en humorvolle pen, maar ook een heldere en grote geest. En niet te vergeten zijn robuuste, markante en door sigarettenrook verzwaarde stem: van Zo Was Het tot de commentaarstem van VPRO-tv-programma's zoals Diogenes.
Hij schreef en zei vaak dat 'de krant een meneer was'. Die tijd heb ik ook nog meegemaakt en daar heeft Jan Blokker zijn beste krachten aan gegeven. Maar de krant is al lang voor mij geen meneer meer en ook heb ik Jan Blokker zijn columns de laatste jaren niet meer allemaal gelezen. Dat ligt helemaal aan mijzelf.
DJ
Ik heb hem één maal gezien. In filmtheater Rialto in Amsterdam. Er was een speciaal programma rondom de Nederlandse film en Jan Blokker zat op het podium in een forum. Er werd een fragment vertoond van Eline Vere, waarvoor Jan Blokker het scenario had geschreven. Ik had de film gezien en ik had wel een prangende vraag en opmerking voor meneer Blokker. Er komt een vragenronde en ik sta op. Ik richt met tot Jan Blokker, verhef mijn stem en stel mijn vraag. En er kwam uitgebreid antwoord op. Ik heb verder niets meer gezegd en ben weer gaan zitten. Toch even contact met mijn intellectuele held.
En Jan Blokker zijn beste script vind ik voor Fanfare uit 1958, van Bert Haanstra.
______________________________________________
21 Juni 2010 - Zomertip: Toni Harper + Retro zomerhit
Een muzikale ontdekking via een goed contact. Wel eens gehoord van Toni Harper? Ik niet. Maar het is een zwarte (jazz)zangeres die geboren werd in 1937 in de US. Kindzangeresje tot na de oorlog, maar breekt dan niet door als grote zangeres. In 1966 stopt ze met zingen en optreden. Ze leeft nog steeds en is nu 73 jaar. Een onontdekt geheim. Zacht en fluweel en vol melancholie. Geen enkele echo aan Billy Holliday, maar een generatiegenoot van Chet Baker. Hieronder het album Toni uit 1955/1956 met onder meer Oscar Peterson.
Duurt even ...
http://www.zshare.net/download/7733993551f0a0e9/
http://en.wikipedia.org/wiki/Toni_Harper
Hier als voorproefje Toni Harper, met You don't know what love is.
http://www.zshare.net/audio/774134276435f510/
Gelijk afluisteren of downloaden.
-
Zomer-retro-hit 2010: Incognito - Always There - met Jocelyn Brown - 1991
http://www.zshare.net/audio/7741337674ff06af/
Gelijk afluisteren of downloaden.
Maar het is een cover van een volledig instrumentaal nummer uit 1975 van de Amerikaanse saxofonist Ronnie Laws (Houston - Texas - 1950). Incognito is een Britse (acid?) funky jazzband, opgericht in 1979.
http://www.zshare.net/audio/7811757365947866/
______________________________________________
5 Juni 2010 - Recept Mexicaanse wraps
______________________________________________
29 Mei 2010 - IM Dennis Hopper
Dennis Lee Hopper - 17 mei 1936 - Dodge City - Kansas - 29 mei 2010 - Venice - Los Angeles - Californië
De grootste allround cultfiguur.
Laatste update: 2 juni 2010. Met onderaan veel linkjes naar de diverse necrologieën en een laatste bericht over Dennis Hopper zijn laatste rustplaast.
______________________________________________
18 Mei 2010 - Nachtvluchten - Radio 1
Ik ben een radioliefhebber, maar 's nachts luister ik zelden naar al het inbelgekakel op Radio 1. Gruwelijk, al die gekken en vaste mafkezen die aan het woord komen. Maar op vrijdagnacht van 02.00 uur tot 07.00 uur is er een nachtelijke verademing met Nachtvluchten. Een programma dat oude radioprogramma's opnieuw uitzendt, gezocht en gevonden bij Beeld en Geluid. Alles komt aan bod, van recent tot de jaren veertig. Het eerste uur vind ik het aardigste met Een Vlucht In Het Verleden. Meestal een amusementsprogramma uit de jaren veertig of vijftig. Een voor mijn onbekende en voorbije wereld. Als de klok het toelaat luister ik er naar, maar je kan ook een paar dagen na de uitzending alle uren keurig netjes per uur dowbloaden, podcasten of gelijk afspelen, wanneer het jou uitkomt. Nu luister ik nooit muziek via oortjes of een koptelefoon, maar altijd via de installatie. Het programma wordt gepresenteerd door de mooiste radiostem van Nederland; Nora Romanesco. Maar het draait om de programma's. Neem eens een kijkje op de site en duik vooral in het archief voor een paar aangename uurtjes radiohistorie.
portal.omroep.nl/nachtvluchten
______________________________________________
17 Mei 2010 - Mr. Wong - One Monkey
De cd viel zaterdag in de bus en het artwork en uitklap-harmonica-hoesje zagen er al prachtig uit. Mr. Wong: Rotterdamse, Delftse jazzy funkband. Volop in beweging en -zo las ik net- de cd presentatie op 1 juli op Radio Rijnmond, live. De vijf lange tracks vormen een swingend geheel voor een optreden waar gedanst mag worden. Ook een paar minpuntjes en mijn grootste bezwaar is het veelvuldig gebruik van een elektronisch verdubbelde saxofoon. Dan maar meer blazers op het podium. Succes!
Hier meer info:
Op de Hyves kun je al de vijf tracks beluisteren, en/of kopen voor 10 euro.
Bezetting:
Willem Warbie - elektrische tenorsaxofoon en fluit
Peter Schraders - keyboard en samplers
Jaap Schoonhoven - elektrische gitaar en slidegitaar
Sander Koedoot - bas
Joffrey - drums
Bandleider Willem Warbie speelde bij de Swinging Soul Machine. Jaap Schoonhoven speelde met hem in Tantalus (waar Jay Baar nog bij drumde!) en speelde zelf later ook met Wally Tax. Jaap Schoonhoven tekende ook voor het fraaie artwork.
Update: 3 augustus 2010
Er is nu ook een eigen website: mrwong.nl
______________________________________________
16 Mei 2010 - The Outsiders - Ingezonden mededeling
Ik heb Wally Tax voor het eerst ontmoet op een zondagavond op 11 mei, ergens begin jaren negentig. Op een farewell-Outsiderstournee die begon in het Paard in Den Haag. Na afloop met hem in de kleedkamer gezeten en ik ging naar huis met een gesigneerd affiche. Jaren later kom ik bij hem in de buurt te wonen in Amsterdam en ik zie en spreek hem een enkele keer in een café. Maar het heden, verleden en toekomst waren al een gepasseerd station. Ook zijn bio gelezen. Waarom fabuleren als het verleden al zo rijk was? Toch een kortstondige legende en nu een nabeschouwing in boekvorm en op cd. Een boodschap ontvangen in mijn elektronisch brievenbusje:
THE OUTSIDERS - BEAT LEGENDS - HISTORISCH DOCUMENT
"Achttien maanden hielden vijf Amsterdamse tieners de Nederlandse popwereld in hun ban. Vanaf het moment dat The Outsiders in maart 1966 als voorprogramma in de Brabanthallen The Rolling Stones overklasten, waren ze sterren. Met alles erop en eraan: hits, uitzinnige fans en vette krantenkoppen over hun lange haar en wilde optredens. Maar nog voor de 21e verjaardag van zanger Wally Tax spatte de zeepbel uiteen en vielen The Outsiders uit elkaar. Wat bleef is de herinnering aan één van de beste beatbands die Nederland ooit gekend heeft.
Beat Legends vertelt het verhaal van The Outsiders in woord en beeld, met prachtig fotomateriaal, legendarische platenhoezen en heerlijke krantenknipsels. Plus een gratis cd met unieke live-opnamen van The Outsiders op het hoogtepunt van hun roem, hun eerste twee singles voor het roemruchte label van Muziek Expres en een radiosessie voor de VPRO, opgenomen in het toen net geopende Fantasio."
Hans van Vuuren
______________________________________________
12 Mei 2010 - Radio Varia
Recent artikel van Henk van Gelder in de Nrc: de hele Nederlandse kleinkunst-thema-avond op zondag van Radio 2 moet in september verhuizen naar Radio 5, voor de oudere luisteraars. Maar ik weet inmiddels dat de programma's -Andermans Veren, Het Circus Jeroen Bosch, Musical Moods en Volgspot- niet verhuizen, maar gewoon verdwijnen. Ik ben daar zeer verontwaardigd over. Er komt iets 'nieuws' voor in de plaats, maar wie of wat is nog niet bekend. En ik ben een grote fan van Rinske Wels van Het Circus Jeroen Bosch. Is toch te gek dat zo'n programma, met zo'n presentatrice moet verdwijnen.
weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/05/09/cs-recensent-geen-plek-voor-het-cabaretlied Henk van Gelder
-
Vroeger wist ik niet wat voor gezicht er achter een radiostem schuil ging, soms een fotootje in een krant of weekblad. Gewone gezichten die ik ook weer snel vergat. Maar met internet ken ik al die geizchten achter al die stemmen wel. En soms wringt dat. Niet lang, maar dan toch. Ik weet nog wel de momenten dat ik zocht naar afbeeldingen van Ron Stoeltie, Nora Romanesco of Rinske Wels. Een stem die maar niet bij zijn gezicht wil passen is voor mij Cobus Bosscha, die ik alleen ken als invaller van Het Theater Van Het Sentiment. En nu ik het toch over een invaller heb: hieronder de foto's van alle drie de uitstekende invallers van Het Theater:
Cobus Bosscha
Bert Haandrikman
Ruud Hermans
-
Cobus Bosscha: donderdag 6 mei rond half elf 's avonds. Met een toevallig voorleesmomentje over mijn eerste singletje uit 1970.
Sympathie: 06-05-10 Theater van het Sentiment mp3
-
En hier nog een foto van Rinske Wels:
Rinske Wels
Stuur een protestmail naar het programma Het Circus Jeroen Bosch!
omroep.vara.nl Het Circus Jeroen Bosch
-
Vanuit de jongenskamer...
______________________________________________
7 Mei 2010 - Bert Bossink Muziekfenomeen
Bert Bossink
Bert Bossink (Amersfoort, 1946) heb ik eind jaren 80 leren kennen toen ik met een vriend research deed naar de opkomst en ondergang van de Haagse tiener- en beatcultuur in de jaren zestig. Dan kom je automatisch bij Bert Bossink uit, want hij is al decennialang de muziekkenner en verzamelaar bij uitstek over de meest uiteenlopende, populaire muziekartiesten. Hij heeft een enorme kennis en een grote verzameling tijdschriften, boeken, lp's, foto's, knipsels, enzovoorts. Ik ben toen één maal bij hem thuis geweest in Boxtel en dat was een aangename belevenis; een huis vol met waardevol muziekmateriaal en een uiterst aimabele man. Van mijn project kwam niks terecht.
In 2005 heb ik op deze pagina een aantal muziekonderwerpen aangesneden. Ik zocht weer contact met Bert en sindsdien mailen we geregeld met elkaar en heeft hij deze site voorzien van een aantal mooie, exclusieve foto's en knipsels. Bert Bossink vind ik een uniek figuur in de Nederlandse wereld van al dan niet professionele muziekliefhebbers. Sinds enkele jaren onderhoudt hij een eigen website en hij is momenteel actief op de site van de RVU met diverse onderwerpen.
Een paar jaar terug stuurde Bert mij een gesigneerd exemplaar van zijn boek 'Het Liverpool van Nederland' dat hij schreef met Ton van Steen. Een boek over de popmuziek in Den Haag in de jaren zestig.
Ik wilde een keer aandacht aan Bert Bossink besteden en wel met een serie foto's waarop hij te zien is met bekende artiesten. Hij bezit tientallen privé-foto's en ik heb er een aantal uitgekozen. Kijk voor de foto's en een interview uit Pc Plus door Walter Wijnhoven, mei 2008, op de achterliggende pagina. Kijk en lees meer.
Bert Bossink, vooraan bij een optreden van Armand, 30 april 2010, Boxtel
Foto: Peter de Koning, Nieuwsblad Brabants Centrum, Boxtel
______________________________________________
24 April 2010 - Recept Spaghetti Carbonara
Spagehtti Carbonara - april 2010
______________________________________________
23 April 2010 - Radio 6 in de lift
Sinds een paar maanden luister ik vaker naar Radio 6 en minder naar Radio 2, juist ook in de middag. En Radio 6 is de soul- en jazzzender geworden. Naar mijn smaak soms wat te weinig echte jazz, maar toch een welkome aanvulling in het schrale radiolandschap. Onlangs zonden ze de Zwarte Lijst uit en sinds gisteren bleek dat deze actie veel nieuwe luisteraars heeft getrokken. Volgens de maandelijkse luistercijfers is het aantal luisteraars verdubbeld, van 0,2% naar 0,4%. In absolute aantallen nog niet heel veel, maar het is een begin.
Een programma wil ik wel tippen: Mijke's Middag, iedere werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur. Op vrijdagmiddag live vanuit Panama, Amsterdam met live-optredens. Vaste waarde blijft voor mij de Mening op 6, iedere zondagavond tussen 21.00 en 23.00 uur. Ga eens luisteren, via de kabel of internet. En Radio 6 biedt ook nog eens een aantal streams aan. Ik luister 's avonds laat graag naar de Groovesstream. Sinds vandaag kun je ook luisteren naar de stream met alle nummers van de Zwarte Lijst. Meer info over de programmering en streams, klik op Radio 6.
En er mag van mij meer echte jazz op de zender en mijn tip is om vier presentatoren aan te trekken die alle vier Hans heten: Hans Mantel, Hans Dulfer, Hans Teeuwen en Hans Dijkstal. Voor twee uur late-night-jazz. En om met Hans Mantel te schrijven: met een blokje kaas en een glaasje wijn. "Maak wat van het weekend!" (HM).
______________________________________________
16 April 2010 - Den Haag Beatstad Nummer 1!
Kikker op Puch
De achterliggende pagina had ik al lang willen schrijven. Die is beknopt en beperkt, maar het staat er nu. Ik heb het opgeschreven en online gezet: Waarom was en is Den Haag Beatstad Nummer 1!? Maar eerst de aanleiding tot dit bericht, een aankondiging die ik in mijn elektronisch brievenbusje ontving.
Aanstaande maandag 19 april wordt bij Radio Deventer een uurtje Haagse sixtiesmuziek gedraaid. Tussen 19.00 en 20.00 uur. Onder leiding van de actieve stichting Sixties Alive.
Radio Deventer - Den Haag Special - Deel 1
Presentatie: Bert Bosman, Peter Sarelse, Rob van der Werf
Frequentie ether: 107.3
Frequentie kabel: 104.1
Internet: http://www.deventerradio.nl/player/play2.php?band=breed
Internet: http://www.deventerradio.nl
__________________
En dan hier mijn stukje over Den Haag Beatstad Nummer 1! Het zijn meer dan vijftien kernpunten en een oproep tot reactie.
__________________
Mariska Veres
De verrassende playlist van ex-Hagenees Rob van der Werf
01. Black Dynamites - Ready to Rock (1959)
02. René and the Alligators - Guitar Boogie (1962)
03. Crazy Rockers - Carioca (1963)
04. Javalins - Al Capone (1963)
05. Jumping Jewels - Africa (1963)
06. Motions - I’ll Follow The Sun (1965)
07. Incrowd - I Know (1966)
08. Haigs - Saterday Night (1966)
09. Hu & the Hilltops - Something You Got (1966)
10. Golden Earrings - Rum and Coca Cola (1966)
11. Bojoura - Everybody’s Day (1967)
12. Daddy's Act - Eight Days a Week (1967)
13. Q65 - World of Birds (1967)
14. Groep 1850 - Mother Nohead (1967)
15. Shocking Blue - Never Marry a Railroad Man (1970)
16. Livin' Blues - Living’Blues Boogie (1971)
PS
En de moeder van Bojoura was de zanglerares van George Kooijmans.
Update 18 April 2010: Jan Cremer Docu, zondag bij de AVRO
______________________________________________
5 April 2010 - Tweede paasdag - 's avonds - Tjurpe...
Sally Carr (voormalig kapster, 28 maart 1945, Glasgow) - Middle of the Road
Vanavond, maandagavond, was er weer een Veronica top-40 uitzending van Het Theater van het Sentiment, 5 april 1971. Weinig goede muziek en wat goed was kende ik toen niet. Ik was tien jaar en leerde de popmuziek kennen door soms smakeloze plaatjes.
Vanavond een reactie gestuurd en voorgelezen door Cobus Bosscha. Ik ken alle drie de hitjes van The Middle of the Road; Sacramento, Soley Soley en natuurlijk Tjurpe Tjurpe Tjiep Tjiep. Het begin van de kinderpop, na de tienerpop uit de jaren zestig?
Chirpy Chirpy Cheep Cheep - Middle Of The Road: 05-04-10 Theater van het Sentiment mp3
______________________________________________
5 April 2010 - Tweede paasdag - 's ochtends - kuikentjes
______________________________________________
4 April 2010 - Ascenseur pour l'échafaud
Na de Franse sixties-pastiche, nu een authentiekere herinnering. Het gaat over hoe ik aan de jazz raakte. Miles Davis, 4 december 1957. In een studio in Parijs. De opname van de soundtrack voor de Franse film Ascenseur pour l'échafaud. Terug naar 1978.
The Miles Davis Quintet
Trompet: Miles Davis
Tenor-saxofoon: Barney Wilen
Alt-saxofoon: René Urtreger
Piano: Pierre Michelot
Bas: Kenny Clarke
Zie de clip met Jeanne Moreau en lees meer
______________________________________________
4 April 2010 - Gigi Gaston, The Black Flower
Je Suis Perdue, by Gigi Gaston
Het muziek-filmclipje lijkt gedateerd begin jaren zestig en zou zijn gemaakt door Jean Luc Godard. Gigi Gaston? Wie kent nog dit Franse zuchtzangeresje van Bulgaarse afkomst? Niemand, want ze heeft niet bestaan, net als het hele filmpje en chanson een recente pastiche zijn van de veelzijdige Amerikaanse kunstenaar Josh Gosfield. Eind vorig jaar presenteerde hij in de New Yorkse gallery van Steven Kasher een hele tentoonstelling over de fictieve zangeres Gigi Gaston. Met vele foto's, posters, muziek, interviews en video's. Wie meer wil weten over het project kan kijken op de site van Josh Gosfield. Ook meer informatie en recensies op de perspagina van de gallery.
Ik kreeg het filmpje zonder context toegestuurd en had toch al snel door dat het niet echt was. Daardoor niet minder aardig, en het liedje vind ik overtuigend nagemaakt. M.R. bedankt voor de tip.
______________________________________________
2 April 2010 - 1 Aprilgrap
In de titel van deze site staat de F van fantasie, maar daar komt het de laatste jaren niet meer van. Geen animo voor fictie, maar zo af en toe nog een grap. Zoals gisteren op de taalgroep. Even getwijfeld of ik het nepbericht zou posten, maar toch gedaan. Het meest heikele was om de tekst in één keer foutloos te maken. Dat is op zich gelukt, hoewel er voor de echte taalpuristen nog een foutje in staat. Maar dat heb ik bewust gedaan. En eigenlijk moet je grappen niet verklappen en op de taalgroep heb ik dat ook niet gedaan. Nu wel.
______________________________________________
Update 31 Maart 2010: Zoek en vind nieuwe scans en twee andere foto's...
_
21 Maart 2010 - Lentepost: Sexbom - Jayne Mansfield - Jan Cremer
Jan Cremer, Umbrië 2009
Dinsdag 20 april 2010 wordt de kunstenaar Jan Cremer 70 jaar. De zondag ervoor, op 18 april, zendt de AVRO om 18:15 uur een documentaire uit over het multitalent. Maker Peter Scholten stuurde een persbericht en diverse foto's. Uit het persbericht:
Ik Schilder - Ik Schrijf - Ik Schilder
Jan Cremer - Mijn leven als éénmansguerilla
"Jan Cremer wordt achtervolgd door het imago dat zijn succesroman veroorzaakte. Het boek was nationaal en internationaal een enorm succes maar de mythevorming vertroebelt het zicht op andere zaken. Deze documentaire toont niet alleen het beeld dat het grote publiek van hem heeft (losbol, barbaar, grote mond) maar ook een andere kant van Jan Cremer. Dat hij keihard gewerkt heeft in zijn leven bijvoorbeeld, dat hij consequent door ging, ook in moeilijke tijden, dat hij jaren actief was als reisjournalist."
[...]
"De documentaire combineert archiefbeelden met actuele commentaren van Cremer. Zo ontstaat er een rijkgeschakeerd beeld. Duidelijk wordt hoe groot de invloed van zijn Enschedese oorlogsjeugd geweest is, hoe hij trad in de voetsporen van zijn vader. Cremer ziet het leven als een eenmansguerrilla."
Jayne Mansfield - 1961
Nu ken ik Jan Cremer oppervlakkig, maar ik werd aangestoken door zijn relatie met Jayne Mansfield. Een vriendschap die omgeven is met geheimzinnigheid. Maar wie was Jayne Mansfield ook al weer? Door de foto's en ander beeld- en geluidsmateriaal heb ik een aardige collage over het onderwerp weten samen te stellen. Kijk, lees en luister meer.
______________________________________________
10 Maart 2010 - Bijdrage aan Het Theater Van Het Sentiment
Mister Terrific
Ik ben nog steeds een frequent luisteraar van het Theater van het Sentiment op Radio 2. En ik wil nog wel eens meedoen met een bijdrage die ik per mail instuur. Bellen doe ik niet. De onderwerpen zijn onverwacht en je moet snel een stukje bedenken en schrijven. En dan hopen dat het wordt voorgelezen. Dat overkomt me met enige regelmaat. Een bevredigende beloning als het mooi en rustig wordt voorgelezen. Gisteravond was weer zo'n voorleesmoment. De kroondag was 9 maart 1968. Aan bod kwam het Amerikaanse televisiekinderprogramma Mister Terrific, over een man die kon vliegen als hij een pilletje innam. Ik heb mijn herinnering opgeschreven en ingestuurd. Mister Terrific was een apart onderwerp met een gesprek met een man die toen als kind daadwerkelijk een pilletje had genomen om de serie na te spelen. Maar dat pilletje was landbouwgif! Het haalde de kranten van toen. Ik beperkte me tot mijn meer aardse belangstelling voor de serie. Luister naar mijn bijdrage, voorgelezen door Marc Stakenburg:
Mister Terrific: 09-03-10 Theater van het Sentiment mp3
______________________________________________
7 Maart 2010 - Svoogaloo
Sven Hammond
Gisteren een nummer gehoord op de radio: Sven Hammond Soul, live at De Zwarte Ruiter; Den Haag, 5 oktober 2006. Verder onvindbaar. Binnenkort verschijnt een eerste studio-cd, in april. Check it out on Myspace en draai dan als idee Svoogaloo, het derde nummer. Sven Figee, bouwjaar 1975.
PS
De Zwarte Ruiter ken ik vanaf de opening. Met een podium achterin het café. Iedere maandagavond live jazz. Jongens van het Haags conservatorium, of bands van buiten. Veel Boris van der Lek gehoord en gezien. Den Haag is ook een jazzstad.
(c) Jackie Kever - flickr - 2007
Gooi ik er nog een matige Youtubeje achteraan.
Boris live at the Bel Air hotel - Den Haag - ft. Sven Hammond
http://www.youtube.com/watch?v=uufABYQKwF8
______________________________________________
6 Maart 2010 - De Zwarte Lijst
Radio 6 is de jazzender geworden, maar in de avond- en nachturen vind ik dat wat tegenvallen. Ook veel soul, r&b en veel zangeresjes en zangerts. Dat vind ik geen jazz. Maar toch luister ik er meer naar en minder naar Radio 2. Volgende week draait Radio 6 de top-701 van de Zwarte Lijst, samengesteld door de luisteraars. Alweer een lijstje? Ik neem hieronder alleen de top-10 op omdat Marvin Gaye er drie keer in staat. De man is postuum geheel herontdekt en geherwaardeerd. Ik deed dat al begin jaren tachtig. Verborgen juweel-dubbelalbum van de man: Hear my Dear.
De Zwarte Lijst notering 1 t/m 10
1 Marvin Gaye - Let's get it on
2 Otis Redding - (Sittin' on) The dock of the bay
3 Gladys Knight & The Pips - Midnight train to Georgia
4 Marvin Gaye - What's going on
5 Temptations - Papa was a rolling stone
6 James Brown - It's a man's man's man's world
7 Bob Marley - No woman no cry
8 Marvin Gaye - I heard it through the grapevine
9 Nina Simone - Ain't got no - I got life
10 Otis Redding -I've got dreams to remember
radio6.nl - de hele zwarte lijst
Er zijn op YouTube niet veel clips of live-opnamen van Marvin Gay te vinden. De meeste zijn verwijderd. Toch staat er al jaren een fraaie liveclip. Het is een lang fragment uit de film Save The Children uit 1973. Met James Jamerson op bas. Blijft mooi om te zien en te horen.
Marvin Gaye - What's Going On / What's Happening Brother
PS
YouTube bestaat nu vijf jaar en in de beginjaren heb ik er veel in gegrasduind en ook veel moois gevonden. Drie jaar geleden heb ik al eens in een paar weken tijd mijn favoriete clips van toen bij elkaar gezet op een blog. Het zijn vier lange archiefpagina's op de site en het laden duurt erg lang vanwege het ophalen van de embedded frames. En ook veel clips zijn verwijderd. Maar het is ook een soort lijstje en geeft het een indicatie van mijn referenties op het gebied van muziek film en overigen.
______________________________________________
5 Maart 2010 - Gezak op éénduizundste punt!
Origineel waar. F.Jacobse van Jacobse en Van Es. Volgende week vrijdagvond 12 maart 2010, in de herhaling bij de VPRO. Hieronder een hilarisch, maar wat onbekend fragment van ruim zes minuten.
______________________________________________
2 Maart 2010 - Bommelwoorden Update
Een update van een pagina met een taallijstje dat ik een klein jaar geleden heb opgezet. Niet mijn idee, maar ik hou het bij. En het is niet wat het nu op het eerste gezicht lijkt.
______________________________________________
1 Maart 2010 - Uniek filmmateriaal Q65
Ik was er al lang naar op zoek, naar het 8-mm filmpje dat in het bezit is van museum RockArt in Hoek van Holland. Om een lang verhaal kort te maken; iemand heeft bijna de hele zwijgende film vorig jaar online weten te zetten. Ik vond dat ergens een piratenactie en heb er verder geen aandacht aan besteed op mijn pagina over Jay Baar. Tot vandaag. De clip staat daar nu net zo als hieronder. Ik heb contact gehad met Jaap Schut van RockArt en hij vindt het verder prima. Misschien ga ik nog iets met het materiaal doen. Later. Het filmpje is wild, vitaal en authentiek. De Haagse Marathon in 1966. Neem de tijd en kijk het helemaal uit. Op een stukje film dat niet in de clip zit staat de naam van de filmer. Moet ik nog verder uitzoeken. Het filmpje begint met opnamen gemaakt van de televisie waar de Q65 ooit optraden.
PS
Het Nationaal Popmuseum komt definitief niet op Scheveningen. Het college heeft het plan daar afgewezen. Grote teleurstelling voor RockArt en Jaap Schut. Maar de Popexperience is niet van de baan. Of ergens anders op een goede lokatie in Den Haag, of anders uitwijken naar een andere stad. Er zijn al aanbiedingen. Ik blijf het volgen.
______________________________________________
21 Februari 2010 - De Aanlooppoes 2 - Sloebertje het vervolg
Klein drama eerder deze maand met de nieuwe poes aan de overkant. Het is gelukkig goed afgelopen.
Hoe de aanlooppoes er is gekomen kun je een paar berichten hieronder lezen, of klik hier.
______________________________________________
17 Februari 2010 - Taalpostgedicht 1000
Ik ben al jaren geabonneerd op de elektronische taalnieuwsbrief, de Taalpost. Onlangs verscheen het 1000e nummer en werd er opgeroepen om een strofe van vijf regels over taal -mijn taal- te schrijven. Er waren duizend regels nodig voor het grote Taalpostgedicht. En je kon wat prijzen winnen, boeken over taal. De hoofdprijs was een taart. Voor de knikkers deed ik niet mee, maar wel voor het spel. Ik heb meegedaan en als onderwerp heb ik, met enige weemoed, gekozen voor Den Haag en de Haagse taal. De taal die ik de langste tijd van mijn leven goed heb gekend en gesproken. Ik heb niet gewonnen, maar mijn strofe is wel opgenomen in het gedicht. Hier mijn bijdrage.
-
Den Haag, een stad met twee, mij dierbare talen:
Het Plat en Kakkinees
Fiets pleite, of een taartje halen
Ambtenaren en taalvandalen
Ik ben Hagenaar en Hagenees
-
Het hele gedicht van 1000 regels is hier te lezen.
-
PS
Kakkinees is een synoniet. En synonieten zijn woorden waarbij je een letter verandert of toevoegt en er een nieuw, grappig woord ontstaat. Meer hierover op de synonietenpagina van ene Woorddanser.
______________________________________________
27 Januari 2010 - Wim T. Schippers / Café Krom
Ter gelegenheid van het online komen van de meeste afleveringen van het radioprogramma Ronflonflon, een oude anekdote en ontmoeting.
______________________________________________
11 Januari 2010 - De Aanlooppoes
Drie weken geleden rond kerst kwam aan de overkant bij mijn ex en kinderen een vermagerde en schuwe poes aanlopen. Een verslag van de afgelopen weken en met de ontknoping vandaag. Lees meer.
______________________________________________
1 Januari 01:14 2010
Mijn favoriete clip en muziek van vorig jaar:
Voor achtergronden en extra's, Lees meer.
Stevig, recent werk van een oude surfrocker:
En een montageclip uit een oude top-muziekfilm:
Extra: 1:32
Bass-Riff
www.youtube.com/watch?v=AvRjWyFhEXs
www.youtube.com/watch?v=8g6bUe5MDRo
www.youtube.com/watch?v=4-MEL84yXh0
www.youtube.com/watch?v=VmyyZ7Eh3IQ
Nazit: 23:16
De Atoom Jukebox
Kwam er pas vanavond na zevenen bij toeval achter: laatste aflevering van een hele aardige reeks muziekprogramma's. Check het uit, ga steeds door naar de volgende aflevering tot en met vandaag 1 januari. Ieder deel drie uur muziek. En er staan playlists. Jammer dat ik dat niet eerder had geweten. Ga nu alles terugluisteren. Hoge bitrate.
http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/42571815
(En er was geen reclame na de Bohemian Rapsody)
Moby Dirk Freestyler 2010
MDF 2010
DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl
